Samsung Galaxy S8

Het gaat nog even duren voor Samsung daadwerkelijk de Galaxy S8 onthult. Tot die tijd - pakweg het eerste kwartaal van 2017 - verzamelen wij hier alle nieuwtjes en geruchten over het toestel.Vast staat er op dit moment uiteraard niets. Recente geruchten melden dat de Galaxy S8, net als de Galaxy Note 7, alleen nog maar met gebogen edge scherm op de markt zal gaan komen - mogelijk in een 'compacte' 5,7 inch variant én als grotere 6,2 inch phablet versie, die we voor het gemak maar even Galaxy S8 Plus noemen.

galaxy-s8-concept-3
Conceptdesign van de Galaxy S8: heel veel scherm

Design en display

Zo op het eerste gezicht lijkt het, alsof beide S8 modellen enorm groot worden, als zelfs de 'kleine' Galaxy S8 een schermdiagonaal van 5,7 inch meekrijgt. De verwachting is, dat de afmetingen van het toestel uiteindelijk binnen de perken blijven, omdat Samsung het toestel uitrust met een scherm dat bijna de gehele voorzijde van de telefoon in beslag neemt. Zelfs de bekende Home toets, die Samsung al sinds jaar en dag op haar Galaxy telefoons gebruikt zou het veld moeten ruimen voor dit display.

De vingerscanner, die normaal in deze Home knop zit, kan dan twee kanten op: of hij wordt onder het scherm ingebakken, of hij verhuisd naar de achterzijde van de Galaxy S8. Over beide mogelijkheden deden al geruchten de ronde, waardoor het lastig te voorspellen is waar hij uiteindelijk echt gaat belanden.

Het scherm is uiteraard van Samsung's bekende AMOLED type. De resolutie blijft bij de vertrouwde 2560 x 1440 pixels, al schijnt een nieuw type schermpaneel dankzij een RGB subpixel matrix ervoor te zorgen dat de beeldkwaliteit beter is dan we tot nu toe gewend zijn. Tevens is het nieuwe schermtype energiezuiniger dan het display van de S7.

Uiteraard borduurt de Galaxy S8 grotendeels voort op de succesformule van de S7, wat praktisch betekent dat het toestel waarschijnlijk weer een IP68 certificatie heeft - redelijk waterbestendig is, dus. Kabels aansluiten doe je straks met de USB type-C aansluiting onderop de telefoon. Grote afwezige is mogelijk - herhaal: mogelijk, maar niet bevestigd - is de 3,5 millimeter koptelefoon aansluiting. Samsung zou overwegen deze weg te laten, om ruimte te sparen in het toestel voor, bijv., een grotere accu.

Onder de motorkap

De telefoon, met modelcode SM-G950, krijgt hier waarschijnlijk een 10nm processor uit Samsung's eigen keuken: de Exynos 8895. Mogelijk zien we straks een werkgeheugen met de ruime omvang van 6 GB, terwijl er intern tenminste 64 GB ruimte zal zijn. Dit laatste is logisch - de Note 7 had dit ook al, het eerste (6 GB RAM) is op dit moment nog vrij speculatief.

In ieder geval zal Samsung de Galaxy S8 vermoedelijk voorzien zijn van de nieuwe generatie UFS 2.1 flashgeheugen, zodat al die opslagcapaciteit toch uitermate snel ter beschikking staat. De kans is zelf niet gering dat het vertrouwde microSD slot in de S8 herboren wordt als een slot voor UFS geheugenkaartjes, die Samsung zelf in capaciteiten tot en met 256 GB fabriceert.

Camera's

Of de Galaxy S8 straks een dual camera aan de achterkant heeft, is maar de vraag. In ieder geval lijkt de kans groot dat de maximale resolutie voor foto's wat omhoog gaat ten opzichte van de 12 megapixel camera van de S7. De front camera heeft waarschijnlijk een 16 megapixel resolutie - in navolging van de pas gelanceerde Galaxy A5 (2017) - én als een van de weinigen in smartphoneland een autofocus functie. Daarmee worden je selfies een stuk scherper.

Naar de verdere eigenschappen van de camera's van de Galaxy S8 blijft het op dit moment gissen. Samsung zelf heeft al aangegeven dat dit één van de gebieden zal zijn waar het toestel vooruitgang zal boeken ten opzichte van zijn voorganger - de Galaxy S7 met zijn veelgeprezen camera.

Accu

Over de batterij, en de bijbehorende accuduur, van de Galaxy S8 weten we op dit moment nog niks. We gaan ervanuit dat deze in ieder geval weer groter zal zijn dan die van zijn voorganger - dus met een minimale capaciteit van 3000 mAh - maar mogelijk wil Samsung een grote stap vooruit gaan zetten en een nog hogere capaciteit accu inbouwen. Duidelijk is, dat na het Note 7 fiasco juist op dit gebied veiligheid voorop zal staan - dit zou zelfs de reden zijn dat Samsung de Galaxy S8 relatief laat in 2017 gaat lanceren (aldus, inderdaad, geruchten).

Samsung's vertrouwde snellaad feature zal in ieder geval van de partij zijn. De verwachte USB type-C aansluiting zal daarbij goed van pas komen, en ook draadloos opladen behoort al enige jaren tot Samsung's standaarduitrusting voor haar topmodellen.

Software

Over de software van de Galaxy S8 kunnen we kort zijn. Het toestel wordt, zo denken wij, gelanceerd met Android 7.1.1 Nougat aan boord, én de allernieuwste versie van Samsung's eigen interface - tegenwoordig Samsung Experience geheten. Recent zagen we deze al op de Note 7 en de S7 met Android Nougat. Op de Galaxy S8 zal Samsung vermoedelijk nog verdere vernieuwingen introduceren, evenals een paar fijne features die eigenlijk al op de Note 7 hun debuut hadden moeten maken: een Always On Display met een verder uitgebreide functionaliteit, een Veilige map waarin je niet alleen bestanden, maar ook apps en hele accounts kunt afschermen, en natuurlijk de veelbesproken, geheel nieuwe digitale assistent.

Bixby

Samsung's opvolger van het weinig functionele S Voice zal op de Galaxy S8 zijn of haar opwachting maken, en gaat - zoals wij al in een vroeg stadium ontdekten - zeer waarschijnlijk Bixby heten. Deze intelligente, spraakgestuurde tegenhanger van vergelijkbare diensten als Microsoft's Cortana, of Apple's Siri, zal gebruikt kunnen worden om bijna alle standaardapps op het toestel te bedienen, maar ook om betalingen te verrichten (voorzover ondersteund in het land waar je woont, natuurlijk - dus waarschijnlijk niet in Nederland).

Releasedatum en prijs

Op dit moment is nog alles behalve duidelijk wanneer Samsung de Galaxy S8 gaat onthullen. Geruchten hebben egt soms over februari, dan weer over maart, en de laatste tijd steeds vaker zelfs over april - zoals we net zeiden: Samsung test liever langer, dan korter. Gek genoeg lijkt iedereen het er over eens dat de uiteindelijke, grootschalige release waarschijnlijk in april plaats gaat vinden.

Naar de adviesprijs van de Galaxy S8 kunnen we helaas vooralsnog alleen raden, maar deze zal wel weer ergens rond de € 700,- gaan uitkomen, met een prijskaartje van pakweg € 800,- tot € 850,- voor de grotere Galaxy S8 Plus variant.

Wil je er nu al zeker van zijn dat je straks een berichtje krijgt als de Galaxy S8 daadwerkelijk in Nederland arriveert? Schrijf je dan in voor onze emailnotificatie:

     Samsung Galaxy S8 nieuws

Samsung legt alvast merknaam Galaxy S8 vast

samsung-galaxy-s8-trademark

In de VS heeft Samsung alvast een aanvraag ingediend voor registratie van de merknaam ‘Galaxy S8‘. Ieder jaar opnieuw bestaat de mogelijkheid dat Samsung besluit dit keer de naamgeving van haar belangrijkste smartphoneserie te veranderen. En ieder jaar opnieuw besluiten de Zuid-Koreanen vast te houden aan één van de meest iconische telefoonmerken ooit. In 2017 komt daar ook […]

‘Onthulling Galaxy S8 op 29 maart, release laatste week van april’

samsung-galaxy-s8-foto

In de kakofonie van Galaxy S8-geruchten duikt zowaar een concrete datum op voor de onthulling én de release. Een nepfoto van de Galaxy S8, die volgens insiders best realistisch schijnt te zijn De Italiaanse journalist en twitteraar @ricciolo, die vorig jaar de lancering van de Galaxy S7 correct voorspelde, laat weten dat de Galaxy S8 tijdens […]

Eldar Murtazin doet boekje open over de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus: veel details bevestigd

samsung-galaxy-s8-display-17-9-ratio-demo-vid

De Russische insider Eldar Murtazin heeft een hoop te vertellen over de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus. Zijn informatie bleek vaak betrouwbaar. Screenshot uit een recente presentatievideo voor Samsung’s nieuwe generatie AMOLED schermen, die dunner en energiezuiniger zijn Hoewel de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus pas in april in de winkels worden verwacht, […]

Galaxy S8 krijgt vermoedelijk net als haar voorganger IP68-rating (lees: water- en stofdicht)

20170112000895_0

Het zal voor velen niet als een verassing komen maar als we The Investor mogen geloven zal Samsung’s opkomende vlaggenschip, de Galaxy S8, net zoals de Galaxy S7 en S7 Edge een IP68-rating krijgen. IP68-rating Kort gezegd betekent dit dat de toestellen vrijwel helemaal water en stofdicht zullen zijn en dat je de S8, net zoals […]

‘Galaxy S8 heeft toch een 3,5 mm koptelefoonaansluiting’

wp-1484349880152.jpg

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, zou Samsung in de Galaxy S8 toch een oude, vertrouwde 3,5 millimeter koptelefoon aansluiting gaan stoppen. Ruim een maand geleden dook het nieuws op dat Samsung, net als menig andere telefoonmaker, de 3,5 mm koptelefoon aansluiting zou willen weglaten. Menigeen bleek niet blij met dit idee, en voor hen lijkt er nu dan […]

Hoesjesmakers maken renders, suggereren Galaxy S8 met 3,5mm jack en stereo speakers (update)

samsung-galaxy-s8-render

Als paddestoelen uit de grond schieten Galaxy S8 renders gemaakt door hoesjesmakers het internet op. Leuk? Ja. Geloofwaardig? Tja. Update 13 januari: Inmiddels hebben ook MobileFun/Olixar (via) zich in het ‘render-strijdgewoel’ gemengd. Of dit the real things is durven we niet te zeggen – onze onderbruik blijft sceptisch, zeg maar. Aan de andere kant, mocht het plaatje inderdaad gebaseerd zijn […]

‘Samsung toont Galaxy S8 mogelijk al op MWC’

galaxy-s8-concept-3

Ondanks recente berichten dat Samsung de aankomende Galaxy S8 pas in april wil lanceren, zou een handvol toestellen mogelijk al getoond worden tijdens het Mobile World Congress in februari. Bronnen in Samsung’s thuisland beweren dat de Galaxy S8, ondanks een grootschalige release in april, in een beperkte oplage mogelijk al tijdens het Mobile World Congress getoond […]

Mogelijke Galaxy S8 releasedatum duikt op, samen met foto (+misschien toch een platte versie)

samsung-galaxy-s8-foto

In Zuid-Korea gaan geruchten over de concrete releasedatum van de Galaxy S8, en uit China komt zowaar een heuse foto van het toestel. Korrels zout paraat! Update: zoals gedacht, is de onderstaande foto nepperdenep. Volgens een Koreaanse publicatie heeft Samsung de agenda getrokken en een concrete releasedatum gepland voor de aankomende Galaxy S8: op 18 april moet het toestel in […]

Samsung werkt aan desktop-modus, mogelijk voor de Galaxy S8

samsung-desktop-modus-galaxy-s8

Uit een opgedoken slide blijkt dat Samsung aan een speciale desktop-modus werkt voor haar smartphones. Mogelijk zien we hier zelfs een feature bestemd voor de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus. Via AllAboutWindowsPhone duikt uit een slide uit een presentatie op, waar te zien is dat Samsung werkt aan een desktop-modus – Samsung Desktop Experience – voor haar […]