Samsung Galaxy S8

Het gaat nog even duren voor Samsung daadwerkelijk de Galaxy S8 onthult. Tot die tijd - pakweg het eerste kwartaal van 2017 - verzamelen wij hier alle nieuwtjes en geruchten over het toestel.Vast staat er op dit moment uiteraard niets. Recente geruchten melden dat de Galaxy S8, net als de Galaxy Note 7, alleen nog maar met gebogen edge scherm op de markt zal gaan komen - mogelijk in een 'compacte' 5,7 inch variant én als grotere 6,2 inch phablet versie, die we voor het gemak maar even Galaxy S8 Plus noemen.

galaxy-s8-concept-3
Conceptdesign van de Galaxy S8: heel veel scherm

Design en display

Zo op het eerste gezicht lijkt het, alsof beide S8 modellen enorm groot worden, als zelfs de 'kleine' Galaxy S8 een schermdiagonaal van 5,7 inch meekrijgt. De verwachting is, dat de afmetingen van het toestel uiteindelijk binnen de perken blijven, omdat Samsung het toestel uitrust met een scherm dat bijna de gehele voorzijde van de telefoon in beslag neemt. Zelfs de bekende Home toets, die Samsung al sinds jaar en dag op haar Galaxy telefoons gebruikt zou het veld moeten ruimen voor dit display.

De vingerscanner, die normaal in deze Home knop zit, kan dan twee kanten op: of hij wordt onder het scherm ingebakken, of hij verhuisd naar de achterzijde van de Galaxy S8. Over beide mogelijkheden deden al geruchten de ronde, waardoor het lastig te voorspellen is waar hij uiteindelijk echt gaat belanden.

Het scherm is uiteraard van Samsung's bekende AMOLED type. De resolutie blijft bij de vertrouwde 2560 x 1440 pixels, al schijnt een nieuw type schermpaneel dankzij een RGB subpixel matrix ervoor te zorgen dat de beeldkwaliteit beter is dan we tot nu toe gewend zijn. Tevens is het nieuwe schermtype energiezuiniger dan het display van de S7.

Uiteraard borduurt de Galaxy S8 grotendeels voort op de succesformule van de S7, wat praktisch betekent dat het toestel waarschijnlijk weer een IP68 certificatie heeft - redelijk waterbestendig is, dus. Kabels aansluiten doe je straks met de USB type-C aansluiting onderop de telefoon. Grote afwezige is mogelijk - herhaal: mogelijk, maar niet bevestigd - is de 3,5 millimeter koptelefoon aansluiting. Samsung zou overwegen deze weg te laten, om ruimte te sparen in het toestel voor, bijv., een grotere accu.

Onder de motorkap

De telefoon, met modelcode SM-G950, krijgt hier waarschijnlijk een 10nm processor uit Samsung's eigen keuken: de Exynos 8895. Mogelijk zien we straks een werkgeheugen met de ruime omvang van 6 GB, terwijl er intern tenminste 64 GB ruimte zal zijn. Dit laatste is logisch - de Note 7 had dit ook al, het eerste (6 GB RAM) is op dit moment nog vrij speculatief.

In ieder geval zal Samsung de Galaxy S8 vermoedelijk voorzien zijn van de nieuwe generatie UFS 2.1 flashgeheugen, zodat al die opslagcapaciteit toch uitermate snel ter beschikking staat. De kans is zelf niet gering dat het vertrouwde microSD slot in de S8 herboren wordt als een slot voor UFS geheugenkaartjes, die Samsung zelf in capaciteiten tot en met 256 GB fabriceert.

Camera's

Of de Galaxy S8 straks een dual camera aan de achterkant heeft, is maar de vraag. In ieder geval lijkt de kans groot dat de maximale resolutie voor foto's wat omhoog gaat ten opzichte van de 12 megapixel camera van de S7. De front camera heeft waarschijnlijk een 16 megapixel resolutie - in navolging van de pas gelanceerde Galaxy A5 (2017) - én als een van de weinigen in smartphoneland een autofocus functie. Daarmee worden je selfies een stuk scherper.

Naar de verdere eigenschappen van de camera's van de Galaxy S8 blijft het op dit moment gissen. Samsung zelf heeft al aangegeven dat dit één van de gebieden zal zijn waar het toestel vooruitgang zal boeken ten opzichte van zijn voorganger - de Galaxy S7 met zijn veelgeprezen camera.

Accu

Over de batterij, en de bijbehorende accuduur, van de Galaxy S8 weten we op dit moment nog niks. We gaan ervanuit dat deze in ieder geval weer groter zal zijn dan die van zijn voorganger - dus met een minimale capaciteit van 3000 mAh - maar mogelijk wil Samsung een grote stap vooruit gaan zetten en een nog hogere capaciteit accu inbouwen. Duidelijk is, dat na het Note 7 fiasco juist op dit gebied veiligheid voorop zal staan - dit zou zelfs de reden zijn dat Samsung de Galaxy S8 relatief laat in 2017 gaat lanceren (aldus, inderdaad, geruchten).

Samsung's vertrouwde snellaad feature zal in ieder geval van de partij zijn. De verwachte USB type-C aansluiting zal daarbij goed van pas komen, en ook draadloos opladen behoort al enige jaren tot Samsung's standaarduitrusting voor haar topmodellen.

Software

Over de software van de Galaxy S8 kunnen we kort zijn. Het toestel wordt, zo denken wij, gelanceerd met Android 7.1.1 Nougat aan boord, én de allernieuwste versie van Samsung's eigen interface - tegenwoordig Samsung Experience geheten. Recent zagen we deze al op de Note 7 en de S7 met Android Nougat. Op de Galaxy S8 zal Samsung vermoedelijk nog verdere vernieuwingen introduceren, evenals een paar fijne features die eigenlijk al op de Note 7 hun debuut hadden moeten maken: een Always On Display met een verder uitgebreide functionaliteit, een Veilige map waarin je niet alleen bestanden, maar ook apps en hele accounts kunt afschermen, en natuurlijk de veelbesproken, geheel nieuwe digitale assistent.

Bixby

Samsung's opvolger van het weinig functionele S Voice zal op de Galaxy S8 zijn of haar opwachting maken, en gaat - zoals wij al in een vroeg stadium ontdekten - zeer waarschijnlijk Bixby heten. Deze intelligente, spraakgestuurde tegenhanger van vergelijkbare diensten als Microsoft's Cortana, of Apple's Siri, zal gebruikt kunnen worden om bijna alle standaardapps op het toestel te bedienen, maar ook om betalingen te verrichten (voorzover ondersteund in het land waar je woont, natuurlijk - dus waarschijnlijk niet in Nederland).

Releasedatum en prijs

Op dit moment is nog alles behalve duidelijk wanneer Samsung de Galaxy S8 gaat onthullen. Geruchten hebben egt soms over februari, dan weer over maart, en de laatste tijd steeds vaker zelfs over april - zoals we net zeiden: Samsung test liever langer, dan korter. Gek genoeg lijkt iedereen het er over eens dat de uiteindelijke, grootschalige release waarschijnlijk in april plaats gaat vinden.

Naar de adviesprijs van de Galaxy S8 kunnen we helaas vooralsnog alleen raden, maar deze zal wel weer ergens rond de € 700,- gaan uitkomen, met een prijskaartje van pakweg € 800,- tot € 850,- voor de grotere Galaxy S8 Plus variant.

Wil je er nu al zeker van zijn dat je straks een berichtje krijgt als de Galaxy S8 daadwerkelijk in Nederland arriveert? Schrijf je dan in voor onze emailnotificatie:

     Samsung Galaxy S8 nieuws

Bevestigd: lancering Galaxy S8 op Unpacked 29 maart

Zoals beloofd, heeft Samsung vanavond niet alleen de Galaxy Tab S3 aangekondigd, maar ook haar volgende grote Unpacked evenement – je weet wel, waar de Galaxy S8 offificeel gelanceerd zal worden. Hoewel het Mobile World Congress, dat in Barcelona morgen van start, vaak diende als lanceerplatform voor Samsung’s ‘Next Big Thing’, besloten de Zuid-Koreanen het dit […]

Lijst met specificaties Galaxy S8 Plus duikt op, evenals lanceerdatum beide S8 modellen

Een opgedoken lijst toont alle relevante technische specificaties van de Galaxy S8 Plus, en geen enkele verrassing.  Tevens lijkt de releasedatum van beide Galaxy S8 modellen bevestigd. De luis in de pels van de mobiele-telefoon-industrie Evan Blass heeft via Twitter een afbeelding de wereld in gestuurd, met daarop nagenoeg alle relevant specificaties van de Galaxy S8 […]

Samsung lanceert Exynos 9 Octa soc 

Geheel volgens verwachting heeft Samsung haar nieuwe Exynos 9 Octa processor gelanceerd. Dit is de processor die straks in veel landen, en vermoedelijk ook in Nederland, in de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus zal zitten. Afgelopen herfst al doken een verrassend aantal details op van Samsung’s next-gen Exynos 8895 processor die op een 10 […]

Uitgelekte afbeelding toont Samsung DeX en meer on-screen toetsen voor de Galaxy S8

Een aantal abstracte afbeeldingen tonen de verwachte DeX – Desktop Extension – dock voor de Galaxy S8, evenals de vingerscanner en de on-screen toetsen. De Galaxy S8 in de DeX dock zoals getoond in Samsung’s software DeX Station + Galaxy S8 = desktop functionaliteit Een paar dagen geleden vonden wij de handleiding van de Galaxy Tab S3 op Samsung’s […]

Foto’s uit China tonen Galaxy S8, inclusief on-screen toetsen

Foto’s uit China tonen een Galaxy S8, inclusief Always On Display én met de on-screen toetsen die de fysieke knoppen gaan vervangen. Naar verluid heeft een Chinese maker van screenprotectors een aantal veelzeggende foto’s van de Galaxy S8 de wereld ingestuurd. Te zien is hetzelfde toestel waarvan we gisteren in een app van Samsung zelf al een schematische […]

‘Galaxy S8 komt in zwart, goud, grijs, release mogelijk direct na onthulling’

Volgens een screenshot van een vermeend bestelsysteem komen de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus begin april op de markt, in de kleuren Orchid Gray – grijs dus, zwart en goud. Helemaal uit de Oekraïne komt een schermafbeelding van een bestelsysteem van een onbekende retailer. Daarin zien we kleuren, prijzen en een datum voor de […]

AI-assistent Galaxy S8 (Plus) beheert ook je afspraken: Bixby Reminder

Een Europese merknaamregistratie onthult een nieuwe functie van de AI-assistent van de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus: Bixby Reminder. Eerder al ontdekten we dat de kunstmatig intelligente assistent van de aankomende Galaxy S8 (Plus) Bixby gaat heten. Later bleek dat Bixby allerlei extra functies heeft, waaronder Bixby Pay, en Bixby Vision. En nu komt […]

Samsung maakt lanceerdatum Galaxy S8 bekend tijdens MWC

In een knap staaltje meta-PR heeft Samsung bekend gemaakt de lanceerdatum van de Galaxy S8 bekend te maken tijdens het Mobile World Congress. Lange tijd was er hoop dat Samsung de aankomende Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus zou lanceren tijdens het Mobile World Congress, dat op 27 februari van start gaat in Barcelona. Samsung’s topman […]