Samsung Galaxy S8

Het duurt niet zo lang meer voor Samsung daadwerkelijk de Galaxy S8 onthult. Tot die tijd - eind maart, zoals inmiddels duidelijk is - verzamelen wij hier alle nieuwtjes en geruchten over het toestel. Vast staat er op dit moment uiteraard niets, maar veel laat zich dankzij uitgelekte informatie raden.

samsung galaxy s8 foto
De beste uitgelekte foto van de Galaxy S8: heel veel scherm

Belangrijkste features van de Galaxy S8

- 5,7 inch Super AMOLED `QHD+' scherm
- 12 megapixel dualpixel camera
- Exynos 9 Octa (8895) 10 nanometer octacore SoC
- 4 GB RAM, 64 GB opslag
- irisscanner, vingerscanner
- Bixby digitale assistent
- USB type-C, 3.5 mm koptelefoon aansluiting

Wil jij een mailtje van ons krijgen wanneer de Galaxy S8 in Nederland arriveert? Schrijf je dan in voor onze notificatieservice:

Meer weten over de Galaxy S8? Lees dan verder!

Design en display

Recente geruchten melden dat de Galaxy S8, net als de Galaxy Note 7, alleen nog maar met gebogen edge scherm op de markt zal gaan komen - mogelijk in een 'compacte' 5,7 inch variant én als grotere 6,2 inch phablet versie, die we voor het gemak maar even Galaxy S8 Plus noemen.

Zo op het eerste gezicht lijkt het, alsof beide S8 modellen enorm groot worden, als zelfs de 'kleine' Galaxy S8 een schermdiagonaal van 5,7 inch meekrijgt. De verwachting is, dat de afmetingen van het toestel uiteindelijk binnen de perken blijven, omdat Samsung het toestel uitrust met een scherm dat bijna de gehele voorzijde van de telefoon in beslag neemt. Zelfs de bekende Home toets, die Samsung al sinds jaar en dag op haar Galaxy telefoons gebruikt, moet het veld moeten ruimen voor dit display.

De vingerscanner, die normaal in deze Home knop zit, kan dan twee kanten op: of hij wordt onder het scherm ingebakken, of hij verhuisd naar de achterzijde van de Galaxy S8. Dit laatste is zo goed als zeker het geval, en omdat dit niet per se de handigste positie is, schijnt Samsung de irisscanner verder geoptimaliseerd te hebben zodat je deze vooral zult gebruiken.

Het scherm is uiteraard van Samsung's bekende AMOLED type. De resolutie blijft bij de vertrouwde 2560 x 1440 pixels, al schijnt een nieuw type schermpaneel dankzij een RGB subpixel matrix ervoor te zorgen dat de beeldkwaliteit beter is dan we tot nu toe gewend zijn. Tevens is het nieuwe schermtype energiezuiniger dan het display van de S7.

Uiteraard borduurt de Galaxy S8 grotendeels voort op de succesformule van de S7, wat praktisch betekent dat het toestel waarschijnlijk weer een IP68 certificatie heeft - redelijk waterbestendig is, dus. Kabels aansluiten doe je straks met de USB type-C aansluiting onderop de telefoon. En ondanks eerdere geruchten is inmiddels wel duidelijk dat de Galaxy S8 gewoon een oude, vertrouwde 3,5 millimeter koptelefoonaansluiting heeft.

samsung galaxy s8 render

Uitgelekte persrender van de Galaxy S8

Onder de motorkap

De telefoon, met modelcode SM-G950, krijgt hier waarschijnlijk een 10nm processor uit Samsung's eigen keuken: de Exynos 8895. Mogelijk zien we straks een werkgeheugen met de ruime omvang van 6 GB, terwijl er intern tenminste 64 GB ruimte zal zijn. Dit laatste is logisch - de Note 7 had dit ook al, het eerste (6 GB RAM) is op dit moment nog vrij speculatief.

In ieder geval zal Samsung de Galaxy S8 voorzien van de nieuwe generatie UFS 2.1 flashgeheugen, zodat al die opslagcapaciteit toch uitermate snel ter beschikking staat. De kans is zelf aanwezig - doch niet groot - dat het vertrouwde microSD slot in de S8 herboren wordt als een slot voor UFS geheugenkaartjes, die Samsung zelf in capaciteiten tot en met 256 GB fabriceert.

Camera's

Heel even leek het erop dat Samsung met de Galaxy S8 mee zou gaan doen aan de dual-camera hype, maar inmiddels is duidelijk dat dat niet gaat gebeuren. Zeer waarschijnlijk krijgt de Galaxy S8 dezelfde camera die al veel lof oogste in de Galaxy S7, met verdere optimalisaties. De front camera heeft waarschijnlijk een 8 megapixel resolutie én als een van de weinigen in smartphoneland een autofocus functie. Daarmee worden je selfies een stuk scherper.

Naar de verdere eigenschappen van de camera's van de Galaxy S8 blijft het op dit moment gissen. Samsung zelf heeft al aangegeven dat dit één van de gebieden zal zijn waar het toestel vooruitgang zal boeken ten opzichte van zijn voorganger.

Accu

Over de batterij, en de bijbehorende accuduur, van de Galaxy S8 weten we op dit moment nog niks zeker. We gaan er vanuit dat deze in ieder geval minstens net zo groot zal zijn als die van zijn voorganger - dus met een minimale capaciteit van 3000 mAh - maar mogelijk wil Samsung een grote stap vooruit gaan zetten en een nog hogere capaciteit accu inbouwen. Duidelijk is, dat na het Note 7 fiasco juist op dit gebied veiligheid voorop zal staan - dit zou zelfs de reden zijn dat Samsung de Galaxy S8 relatief laat in 2017 gaat lanceren (aldus, inderdaad, geruchten).

Samsung's vertrouwde snellaad feature zal in ieder geval van de partij zijn. De verwachte USB type-C aansluiting zal daarbij goed van pas komen, en ook draadloos opladen behoort al enige jaren tot Samsung's standaarduitrusting voor haar topmodellen.

Software

Over de software van de Galaxy S8 kunnen we kort zijn. Het toestel wordt, zo denken wij, gelanceerd met Android 7.0 of 7.1 Nougat aan boord, én de allernieuwste versie van Samsung's eigen interface - tegenwoordig Samsung Experience geheten. Recent zagen we deze al op de Note 7 en de S7 met Android Nougat. Op de Galaxy S8 zal Samsung nog verdere vernieuwingen introduceren, evenals een paar fijne features die eigenlijk al op de Note 7 hun debuut hadden moeten maken: een Always On Display met een verder uitgebreide functionaliteit, een Veilige map waarin je niet alleen bestanden, maar ook apps en hele accounts kunt afschermen, en natuurlijk de veelbesproken, geheel nieuwe digitale assistent.

Bixby

Samsung's opvolger van het weinig functionele S Voice zal op de Galaxy S8 zijn of haar opwachting maken, en gaat - zoals wij al in een vroeg stadium ontdekten - zeer waarschijnlijk Bixby heten. Deze intelligente, spraakgestuurde tegenhanger van vergelijkbare diensten als Microsoft's Cortana, of Apple's Siri, zal gebruikt kunnen worden om bijna alle standaardapps op het toestel te bedienen, maar ook om betalingen te verrichten (voorzover ondersteund in het land waar je woont, natuurlijk - dus waarschijnlijk niet in Nederland).

Releasedatum en prijs

Samsung gaat de Galaxy S8 op 29 maart onthullen, tijdens een Unpacked evenement in New York. De telefoon ligt vervolgens ergens in april in de winkels - misschien al direct aan het begin, maar naar alle waarschijnlijkheid pas in de tweede helft van die maand.

Naar de adviesprijs van de Galaxy S8 kunnen we helaas vooralsnog alleen raden, al lijkt de trend dat topmodellen dit jaar duurder zijn dan vorig jaar. Soortgelijke berichten deden ook al over de S8 de ronde, die mogelijk een adviesprijs gaat krijgen rond de € 800,-. Zijn grotere broer, de 6,2 inch Galaxy S8 Plus moet dan nog zo'n € 100,- meer kosten.

Wil je er nu al zeker van zijn dat je straks een berichtje krijgt als de Galaxy S8 daadwerkelijk in Nederland arriveert? Schrijf je dan in voor onze emailnotificatie:

     Samsung Galaxy S8 nieuws

Voor het weekend: Galaxy S8 (Plus) in het blauw, en op video (update: en op de foto)

Met minder dan een week tot de onthulling is de Galaxy S8 – danwel de Galaxy S8 Plus – wel zo’n beetje Samsung’s slechtst bewaarde geheim sinds jaren. Voor nu: een persrender van de toestellen in het blauw, plus een korte video. Update: onderaan hebben we inmiddels nog een mooi kiekje toegevoegd. De nooit hier […]

Samsung lanceert alvast slimme assistent van de Galaxy S8 (en meer): Bixby

Ruim een week voor de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus lanceert Samsung alvast de langverwachte slimme assistent Bixby – de AI waarmee je straks zo’n beetje alles kunt bedienen (maar vermoedelijk nog niet in het Nederlands). Het (mogelijke) Bixby logo, zoals we deze enige tijd terug ontdekten Met nog iets meer dan een week te […]

Evan Blass verklapt Europese prijzen en kleuren van de Galaxy S8 en S8 Plus

Het lijkt erop alsof Samsung dit jaar meer moeite heeft dan normaal met het ‘geheimhouden’ van bepaalde zaken omtrent de release van haar nieuwste vlaggenschepen, de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus. Zo kregen we de afgelopen weken al tal van geruchten naar ons toegeworpen van befaamde ‘tech-leakers‘ over zowel de specs als features van de Galaxy S8 […]

Certificatie bevestigt: Samsung U Flex is de nieuwe draadloze headset voor de Galaxy S8

Nog niet zolang geleden speculeerden we dat de nieuwe draadloze headset voor de Galaxy S8 mogelijk de naam Samsung U Flex krijgt. Een nieuwe certificatie bevestigt dit nu. Bij de Bluetooth SIG duikt de headset op onder de productcode EO-BG950. De Galaxy S8 heeft modelcode SM-G950, wat erop wijst dat beide producten min of meer bij elkaar […]

Galaxy Note 8 krijgt drukgevoelig scherm (Galaxy S8 alleen een stukje)

De Galaxy Note 8 krijgt vermoedelijk een drukgevoelig AMOLED scherm. En het scherm van de Galaxy S8 wordt dit ook – ten dele, zo bevestigen nieuwe berichten. De drukgevoelig on-screen knoppen van de Galaxy S8 Enige tijd terug werd al duidelijk dat de het gedeelte van het scherm van de Galaxy S8 waarop de on-screen navigatieknoppen […]

Samsung bevestigt op eigen website komst en naam spraakgestuurde assistent Bixby

In een nieuwe versie van een privacyverklaring bevestigt Samsung definitief de komst van haar digitale assistent Bixby, die zijn debuut zal beleven op de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus. Op de Italiaanse website van Samsung is sinds kort de vernieuwde pagina met privacyinformatie te vinden. De pagina bevestigt definitief wat wij al maanden geleden […]

Dit zijn de USP’s van de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus in Samsung’s eigen woorden

Dankzij een inschrijfpagina voor de aankomende Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus zien we in feite wat de USP’s – unique selling propositions/points – van de toestellen zijn volgens Samsung zelf. Op de Filipijnen kun je je, net als in veel andere landen, inschrijven voor Samsung’s nieuwsbrief. Je wordt dan op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen rond […]