Samsung lanceert alvast slimme assistent van de Galaxy S8 (en meer): Bixby

Ruim een week voor de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus lanceert Samsung alvast de langverwachte slimme assistent Bixby – de AI waarmee je straks zo’n beetje alles kunt bedienen (maar vermoedelijk nog niet in het Nederlands).

samsung-bixby-logo Samsung lanceert alvast slimme assistent van de Galaxy S8 (en meer): Bixby

Het (mogelijke) Bixby logo, zoals we deze enige tijd terug ontdekten

Met nog iets meer dan een week te gaan tot de officiële lancering van de Galaxy S8 (Plus), maakt Samsung vandaag al haar slimme digitale assistent Bixby publiek. Minstens net zo verrassend is dat Samsung er in haar persbericht niet eens een geheim van maakt dat Bixby een belangrijke feature is van de Galaxy S8.

In ieder geval lijkt Bixby de start van een ambitieus project: de mens-machine-interface flink verbeteren. Op basis van artificiële intelligentie is het aan Bixby om zich aan te passen aan de gebruik(st)er, en niet omgekeerd. Bixby gaat hier verder in dan de huidige generatie stemgestuurde assistenten, en wel door drie eigenschappen. We parafraseren:

  • Compleetheid: in een app met Bixby ondersteuning kunnen niet slechts een beperkt aantal handelingen via stemopdracht worden uitgevoerd, maar álle. Op basis van de bestaande interface kun je met Bixby alles doen wat ook via de gebruikelijke aanraak-interface kan.
  • Context: waar je je ook in een app bevindt, Bixby snapt – als je ‘m start – direct wat je aan het doen bent, en hoe het verder kan gaan. Veel bestaande AI-assistenten dicteren het verloop van de interactie, maar Bixby is hier, aldus Samsung, veel flexibeler in.
  • Cognitieve tolerantie: om te voorkomen dat de gebruik(st)er vroeg of laat moeite heeft een groeiend aantal stemopdrachten te onthouden, is Bixby in staat om op basis van beperkte opdrachten toch aan de slag te gaan, en eventueel om aanvullende informatie te vragen. Als het goed is, kun je Bixby straks op een groot aantal manieren benaderen, zonder dat het belangrijk is dat je de juiste commando’s weet.

Tot zover Samsung’s theorie achter Bixby. In tegenstelling tot andere digital assistenten – Cortana, Siri, et al – is Bixby veel meer bedoeld om alle aspecten van je telefoon te bedienen. Het blijft uiteraard wachten op de Galaxy S8 zelf, om te weten te komen hoe goed Bixby in de praktijk werkt. Prettig is in ieder geval, dat de Galaxy S8 – en vermoedelijk andere toekomstige Galaxys – een speciale knop krijgen om Bixby mee te starten. Zo hoef je je nooit af te vragen hoe dat nu op dit moment zou moeten, en loop je ook niet het risico dat je je workflow verstoort doordat je net niet de juiste toetsencombinatie lang genoeg ingedrukt houdt – of iets dergelijks.

Ondanks al het bovenstaande, toont Samsung zich bewust dat het tijd kost om de complete interactie tussen mens en machine – telefoon of ander apparaat – te verbeteren. De Galaxy S8, met zijn Bixby-compatible apps is een eerste start. Tot nu toe weten we van het bestaan van Bixby Pay, Bixby Vision, en Bixby Reminder, maar het idee is natuurlijk dat het aantal applicaties met Bixby-integratie groter dan dat is, en verder zal groeien. Daarvoor zal Samsung ook een speciale SDK uitbrengen, zodat ontwikkelaars hun apps ‘Bixby-enabled’ kunnen maken.

Overigens zal Bixby niet beperkt blijven tot Galaxy smartphones. In de toekomst wil Samsung de assistent integreren in al haar apparaten, van de televisie tot de airconditioner, en alles daartussenin. Samsung wil haar complete IoT – internet of things – met Bixby bedienen.

Samsung ziet Bixby als het hart van haar ontwikkeling van een maker-van-smartphones naar een software- en dienstenbedrijf. Dat zijn grote woorden, juist voor een concern dat traditioneel niet per se uitblinkt op juist die vlakken. Maar met flinke investeringen en duizenden ontwikkelaars hoopt Samsung de omslag te kunnen maken. Bixby en de Galaxy S8 vormen het startschot, aldus InJong Rhee, uitvoerend vice-president van Samsung R&D, software en services.

Bixby in het Nederlands?

Voor de Nederlandse gebruik(st)er moeten we echter aanstippen dat Bixby – voor zover we weten – nog geen Nederlands spreekt. Hopelijk komt daar later verandering in, maar ga er vauit dat je je Galaxy S8 of S8 Plus voorlopig alleen kunt toespreken in het Chinees, Japans, Koreaans, Engels, Frans, Duits, Spaans, of Portugees.

Kijk je desondanks uit naar de Galaxy S8 (Plus), die op 29 maart onthuld zal worden, en eind april in de winkels ligt? Vergeet dan niet je in te schrijven voor onze notificatieservice! Je krijgt dan een bericht zodra het toestel in ons land arriveert:

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Reacties

Praat mee