Het was lange tijd niet zeker of we hier ooit nog een nieuwe Note zouden reviewen. Tenslotte heeft het jaren geduurd tot met de Galaxy Note 8 eindelijk weer een grote-telefoon-met-stylus op ons bureau landde. Maar hij is er, en we hebben de tijd genomen om alle indrukken te laten bezinken. Lees verder voor onze Galaxy Note 8 review.
Samsung Galaxy Note 8: wat je moet weten
Zodat we weten waar we het precies over gaan hebben, zetten we eerst de belangrijkste eigenschappen van de Galaxy Note 8 op een rijtje:
- 6,3 inch Infinity AMOLED scherm met 2960 x 1440 pixels
- Exynos 9 Octa 10 nanometer processor @ 2,3 GHz
- RAM: 6GB, opslag: 64GB, uitbreidaar met maximaal 256GB
- Behuizing van aluminium en glas, IP68 waterbestendig
- Accu: 3300 mAh, met snel en draadloos oplaadbaar
- Nieuw S Pen stylus: 4096 drukniveau’s
- Android 7.1.1 Nougat
- Beveiliging: vingerscanner, gezichtsherkenning, irisscanner
- Bixby AI assistent (Engelstalig)
- USB type-C aansluiting, 3,5 mm koptelefoonaansluiting, BT 5.0
Galaxy Note 8 review: design
Het design van de Galaxy Note 8 laat zich het best omschrijven als een ‘kantooruitvoering' van de Galaxy S8. In feite zien we dezelfde waterbestendige behuizing, en een Infinity scherm dat een groot deel van de voorkant vult. Het afwerkingsniveau is erg hoog, en ondanks de rechtere hoeken zijn er nergens duidelijke randen voelbaar. Het aluminium frame zit tussen een glazen voor- en achterkant, en onderop prijken koptelefoonaansluiting, USB type-C, luidspreker en S Pen.
Het 6,3 inch scherm is in principe een ‘dual edge' scherm, met twee gebogen randen aan de zijkant. Echer, de kromming is relatief beperkt. Daarbij heeft Samsung ook de software inmiddels goed op een rij, waardoor je niet vaak het scherm per ongeluk zult bedienen. Bij ons komt dit eigenlijk nooit voor.
Met de Galaxy Note 4 in gedachten, is het opvallend hoe slank de Note 8 is. Ondanks het 6,3 inch scherm is de laatste ruim drie millimeter smaller dan de eerste, waardoor hij veel fijner in de hand ligt. De Note 4 heeft een totaal schermoppervlak van ongeveer 89,5 vierkante centimeter. De Note 8 heeft net geen 101 vierkant centimeter scherm in huis. Al met al krijg je dus duidelijk meer scherm in een veel handzamere verpakking.
Natuurlijk is er bij Samsung's design-nieuwe-stijl vaarwel gezegd tegen één old school snufje: de batterij is niet verwisselbaar. Hoewel dit bij de meeste Galaxy's al een tijdje het geval is, is de Note 8 de eerste Note waarin je niet meer zelf een volle accu kunt stoppen. Aan de andere kant: mede daardoor is het de eerste waterbestendige Note. Je kunt ‘m een half onder anderhalve meter water houden zonder dat er problemen ontstaan. Glas water erover? Geen probleem. Duik in een plas? Maakt niet uit. En eindelijk geldt dit ook voor een Note.
Scherm
Al vanaf het prille begin kenmerkten Note toestellen zich door hun grote schermen. Bij de Note 8 is dit niet anders. Het 6,3 inch scherm beslaat het overgrote deel van de voorkant van de telefoon. Zoals al door DisplayMate werd vastgesteld, is dit momenteel het beste scherm op de mobiele markt. Is hij zichtbaar beter dan het scherm van de Galaxy S8? Nou, nee. Althans, niet zichtbaar. Wel is alles nog wat helderder in direct zonlicht, maar ook dat valt met het blote oog niet op.
Opvallend genoeg is de resolutie niet zoveel hoger dan die van het scherm van de Note 4. Deze heeft 2560 x 1440 pixels, de Galaxy Note 8 heeft er 2960 x 1440, door het opgerekte schermformaat. Qua pixeldichtheid ontlopen ‘oud' en ‘nieuw' elkaar niet. Wel heeft Samsung de afgelopen jaren flinke vooruitgang geboekt op het gebied van kleurweergave.
De Galaxy Note 8 ondersteund ook de Mobile HDR+ standaard. Je kunt er dus Netflix in HDR op kijken, of YouTube. Als er een schermtype bijzonder geschikt is voor HDR weergave, is het natuurlijk wel het AMOLED scherm van een toestel als deze. Aan de andere kant: wie liever gewoon normale, natuurlijke kleuren ziet kan het toestel altijd op de Basis weergavestand zetten.
Al met al is alles aan het uiterlijk van de Galaxy Note 8 – excuus voor het woord – ‘premium' . De behuizing voelt goed aan, en het front-vullende scherm is oogstrelend. Dit alles gold natuurlijk ook al voor beide S8 modellen, en is dus niet wat de Note 8 tot een echte Note maakt.
Hardware
Ook onder de motorkap vinden we nog niks waarvan we zeggen: ja. typisch een Note. De Galaxy Note 8 draait op dezelfde 10 nanometer octacore Exynos soc als de S8. Wat wel ‘des Notes' is, is het feit dat de Note 8 wat meer werkgeheugen mee kreeg: 6GB, om precies te zijn. In de dagelijkse praktijk is de telefoon gewoon fijn vlot. Alles wat je maar kunt bedenken wordt soepel afgehandeld: high end games, zware applicaties, en ook de input van S Pen – maar daarover later meer.
Standaard heb je 64GB opslagcapaciteit, waarvan ongeveer 52GB vrij bruikbaar zijn. Je kunt deze met maximaal 256GB uitbreiden. Echter, dit SD-slot heeft een dubbele functie. Je kunt ook kiezen er een tweede SIM-kaart in te stoppen. De Galaxy Note 8 wordt in Nederland standaard als dual-SIM telefoon geleverd, tenslotte. Echter, gebruik je de telefoon met twee SIM-kaarten, dan is er dus geen plaats meer voor geheugenuitbreiding. Het is maar dat je het weet.
Software
De Galaxy Note 8 draait op Android 7.1.1 Nougat, met daar bovenop de Samsung Experience (SE) 8.5 interface. Beide softwarelagen zijn een stapje nieuwer dan die van de S8, die op dit moment Android 7.0 heeft en SE 8.1. Verschillen tussen beide moet je zoeken met een vergrootglas. Het verband tussen Samsung's software en Google's Android versienummers wordt steeds minder direct. Veel features van Android 7.1.1 zitten ook in Samsung's versie van Android 7.0, en zowel de S8 als de Note 8 gaan straks direct naar Android 8.0 Oreo.
Los van de boekhoudkundige details, biedt de Galaxy Note 8 een heldere werkomgeving. Voor zover nodig zijn knoppen en opties van namen en uitleg voorzien. Uiteraard kun je zelf andere thema's, icoontjes of achtergronden downloaden, maar er is nog meer wat tegenwoordig standaard op Galaxy telefoons zit.
Zo is er ook de Veilige Map – een aparte stand waarin je bestanden, applicaties en complete accounts kunt wegstoppen achter een extra beveiligingslaag. Het Apparaatonderhoud maakt het eenvoudig allerlei aspecten van het toestel – opslag, batterij, geheugen, virusscanner – te managen, en de integratie met Samsung Cloud maakt het eenvoudig back-ups van je content te maken.
Updates
In feite is het te vroeg om definitieve uitspraken te doen over de toekomstige updates van de Galaxy Note 8. Maar omdat je toch deze review leest, kunnen we wel alvast wat kwijt over onze ervaringen met Samsung's updatebeleid. Zoals gezegd: de Note 8 begint zijn leven met Android 7.1.1. Begin 2018 verwachten we de update naar Android 8.0 Oreo. Een jaar later volgt dan een update naar Android P. Dit zijn de verwachte grote updates voor het Android besturingssysteem zelf.
Verder staat het toestel op Samsung's lijst voor het krijgen van maandelijkse beveiligingsupdates. Deze gaan veel langer door dan de updates voor Android zelf. Zo krijgt momenteel de ruim drie jaar oude Galaxy Note 4 nog steeds iedere maand de nieuwste security patches. De nog oudere Galaxy S5 wordt ook nog steeds netjes bijgehouden door de Zuid-Koreanen.
Op basis van Samsung's opgebouwde 'track record' kun je rekenen op Android updates tot en met 2019, en beveiligingsupdates tot minimaal 2020, mogelijk langer.
S Pen
En daar zijn we dan eindelijk bij wat de Galaxy Note 8 wel een echte Note maakt. De S Pen stylus, die qua uiterlijk niet dramatisch veranderde sinds de Note 4. Nieuw is, dat je ‘m ‘uit de behuizing' klikt, en niet schuift. Wat betreft features zelf is er ook niet zo heel veel veranderd, op een leuke feature als Live Berichten na dan. Ondanks alles, is er toch een wereld van verschil.
De nieuwe S Pen is veel gevoeliger, en nog belangrijker: door de veel snellere hardware voelen schrijven en tekenen soepeler aan dan op eerdere Note apparaten. Dat zorgt ervoor dat het gebruik veel natuurlijker is. Vooral bij de door ons meestgebruikte functies – Notitie scherm uit en Live bericht – werkt dit erg prettig. En voor wie zich creatief wil uitleven geldt dit nog eens dubbel en dwars.
De combinatie van het gevoel waarmee je op de Galaxy Note 8 met de S Pen kunt tekenen, en het mooie AMOLED scherm is uniek in telefoonland. Als je eerder een andere Note had, ken je het gevoel – maar op de Note 8 is het allemaal verder geperfectioneerd. Memo krabbelen? Schetsje maken? Contract ondertekenen? Tekst markeren? Het kan allemaal ook zonder de S Pen, op een andere telefoon. Maar nee, het is niet hetzelfde. En ja, het is een uitermate zinnige aanvulling op het takenpakket van je smartphone. Maar niet voor iedereen. En daarom is en blijft de Galaxy Note 8 een echte Note.
Camera
Naast de S Pen is er nog een gebied waarop de Galaxy Note 8 de Galaxy S8 aftroeft. We hebben het over de dual camera van het toestel. In de basis is deze vergelijkbaar met die van de S8, maar de extra lens geeft extra mogelijkheden. Normale foto's maak je snel en makkelijk, en ze zijn erg goed – ook bij weinig licht.
V.l.n.r.: normale stand, 2x zoom, 100% crop van de 2x zoom
Dankzij de tweede lens beschik je over 2x optische zoom. Digitale zoom heeft iedere smartphone. Maar het nadeel daarvan, is dat het inzoomen geen extra beeldinformatie oplevert. Er is geen verschil tussen digitaal inzoomen in je camera app, en later in je galerij inzoomen op een al gemaakte foto. Bij een optische zoom is dat anders. Een 2x ingezoomde foto op de Galaxy Note 8 toont wel degelijk meer details. En dat is wat ons betreft erg tof. Natuurlijk, 2x zoom is vrij beperkt, maar de hoeveelheid details die je er dichterbij mee kunt halen is soms verbluffend.
Dus: hoe goed is de camera van de Galaxy Note 8 in de praktijk? Het is Samsung's beste smartphonecamera tot nu toe. Hij is dus inderdaad beter dan die van de Galaxy S8. En ja, het is de zoom die het verschil maakt, al moeten we zeggen dat de zoomlens wat minder stabiel goede plaatjes produceert dan de ‘normale' lens. Soms duikt opeens een verschil op in de kleuren die beide lenzen vastleggen. Vooral de zoomlens neigt wat meer naar overbelichting. Gelukkig is deze lens wel gestabiliseerd, zodat kiekjes meestal wel scherp zijn. Je zult dus wat meer op moeten letten als je ingezoomde foto's maakt. Maar laten we wel wezen: wie een Note interessant vindt, heeft vermoedelijk niet zoveel moeite met het bewuster maken van foto's.
Het ‘andere' foefje van de dubbele lens is Live Focus. Al jaren hebben Samsung telefoons een vergelijkbare functie – Selectieve Focus – maar met twee lenzen is het effect beter. In feite maak je er foto's mee van onderwerpen op de voorgrond, met een mooie bokeh als achtergrond. De Note 8 gebruikt diepteinformatie van beide lenzen, om het verschil tussen voor- en achtergrond te herkennen. De bokeh wordt op basis daarvan gecreëerd. Dit werkt meestal mooi, maar is verre van perfect – net als op iedere telefoon die het effect kunstmatig produceert. Ook hier geldt: als je wat moeite doet, kan het resultaat fantastisch zijn. Gebruik het op automatische piloot, en wisselvallige resultaten rollen eruit.
Video en frontcam
Aan de voorkant van de Note 8 zit ook nog een 8 megapixel selfiecamera. Met een snelle veeg omhoog of omlaag, over het scherm in de camera app, wissel je tussen de camera's voor en achter. De frontcamera maak scherpe selfies, die goed belicht zijn. Je kunt er ook 4K UHD video mee opnemen. Natuurlijk mist de tweede lens, dus het mooie Live Focus effect ontbreekt. Daarvoor in de plaats heb je wel andere camerastanden, waarvan de genoemde Selectieve Focus ongeveer hetzelfde bewerkstelligt. Verder zit er natuurlijk de gebruikelijke Snapchat-achtige ongein met allerhande feestelijke filters in de camerapp gebakken.
En dan is er nog video. Net als foto's kun je deze ook 2x ingezoomd opnemen. De filmpjes zijn wat ons betreft echter niet zo mooi als de foto's. We zijn het, anders gezegd, eens met een eerder verschenen vergelijking tussen de camera's van de Galaxy Note 8 en de iPhone 8 Plus. De Note 8 is vooral onverslaanbaar op fotogebied.
Batterij
Jarenlang pushte Samsung de capaciteit van haar smartphoneaccu's tot de limiet. Deze werd spectaculair bereikt met de Galaxy Note 7. We hoeven dus niet uit te leggen dat de Zuid-Koreanen het dit jaar wat rustiger aan doen. Zodoende heeft de Note 8 een batterij met een relatief bescheiden capaciteit van 3300 mAh. Ter vergelijking: de Note 4 heeft 3220 mAh.
Gelukkig is de hardware de laatste jaren veel zuiniger geworden. Niet alleen de processor maar ook het beeldscherm is verder geoptimaliseerd. Daardoor vinden wij de accuduur van de Galaxy Note 8, na anderhalve maand dagelijks gebruik, uitermate solide. Afhankelijk van je eigen bezigheden is de absolute gebruiksduur natuurlijk variabel. Maar nadat we maanden de Galaxy S8 Plus – met 3500 mAh batterij – hadden gebruikt, was de Note 8 zeker geen tegenvaller. Sterker nog: van het verschil van 200 mAh hebben we niks gemerkt.
Mogelijk is de íets nieuwere versie van de Samsung Experience interface (8.1 in de S8, versus 8.5 in de Note 8) hier verantwoordelijk voor. Maar voor de goede orde: het verschil tussen 3300 en 3500 mAh is sowieso maar zes procent. Plat gezegd: is je Note 8 leeg, dan zou je S8 Plus nog 6 procent batterij hebben – geen wereld van verschil.
Feit is, dat we lange werkdagen doorkomen met het toestel zonder erover na te denken. Schermtijden van 6, 7, soms 8 uur – wederom: afhankelijk van het gebruikspatroon – vallen niet op. Daarbij laadt de telefoon op zoals we gewend zijn van een Galaxy: vlot. Even tussendoor opladen zet zoden aan de dijk – met of zonder kabel, afhankelijk van je eigen voorkeuren (al is draadloos opladen altijd nog langzamer). Let wel: om te zorgen dat het toestel niet te warm wordt, laadt hij alleen snel op als het scherm uit staat. Wil je dus echt snel laden, leg je ‘m beter even aan de kant.
Overigens: wie zuinig aan doet, kan ook twee dagen doen met een volle acculading. Maar eerlijk is eerlijk: als je iemand bent die dit wil en kan, dan kun je beter een Galaxy S8 kopen. Deze is goedkoper, en waarschijnlijk goed genoeg voor jouw telefoonbehoeftes.
Beveiliging
Ooit was een vingerafdrukscanner nieuw. De Note 4 stamt uit dat tijdperk. Inmiddels is er meer. De Galaxy Note 8 is beveiligd met een vingerscanner, gezichtsherkenning en een irisscanner. Wat betreft de vingerafdrukscanner: hoeveel er ook geklaagd wordt over de gekke plaatsing, achterop naast de cameramodule, het went. Mits je handen niet te klein zijn, welteverstaan. Na een tijdje is het een tweede natuur om je toestel zo te pakken dat je vingertop op de scanner ligt, en kost het nul moeite de Note 8 te ontgrendelen. Tenslotte staat de scanner altijd aan, dus ook als het scherm uit is herkent hij je vingertop en stuurt je direct – zonder tussenkomst van het vergrendelscherm – naar het startscherm. En dat werkt snel.
Dan is er de gezichtherkenning. Ook deze werkt snel en soepel. Druk op de Aan/uit knop met je Note 8 voor je gezicht, en binnen een seconde ben je op je startscherm. Voorwaarde is wel dat er voldoende licht is. Bij weinig licht is het allemaal minder vlot en functioneel. Voordeel is, dat het – in tegenstelling tot de vingerscanner – ook bruikbaar is als de telefoon op tafel ligt. Naar verluid is de gezichtsherkenning vrij eenvoudig voor de gek te houden. Maar: wij hebben het geprobeerd met foto's op papier of op een telefoonscherm, en het is ons niet gelukt de Galaxy Note 8 te ontgrendelen zonder een echt gezicht. Het zal kunnen, maar heel eenvoudig is het ook weer niet.
Veiliger is de irisscanner, die het bovendien ook in het donker doet. Helaas is deze vrij traag, en minder flexibel dan de gezichtsherkenning m.b.t. hoe je je hoofd toevallig houdt. Daardoor is de irisscanner niet fijn om als standaard ontgrendelmethode te gebruiken.
Vergrendeling in de praktijk
Praktisch gezien – nadat we eerder ook al ruime tijd de Galaxy S8 gebruikten – doen wij het als volgt. Als standaard beveiligingsmethode hebben we de gezichtsherkenning en de vingerscanner ingesteld. Je kunt deze tegelijk gebruiken, namelijk. De irisscanner gebruiken we in Samsung Pass, om bijvoorbeeld in te loggen in apps als PayPal, op websites, of voor de Veilige Map. Om wachtwoorden mee te vervangen, dus. Ook de irisscanner kun je in combinatie met de vingerscanner gebruiken.
Wat niet mogelijk is, is de irisscanner en de gezichtsscanner naast elkaar gebruiken. Dat zou nu juist zo handig zijn bij het ontgrendelen: de vingerscanner als je je Note 8 in je hand hebt, gezichtsherkenning als ‘ie op tafel ligt, en de irisscanner als het te donker is. Wel zou Samsung een functie kunnen inbouwen zodat je na een bepaalde tijdstip automatisch switcht van de vingerscanner naar de irisscanner. Mogelijk komt dit in de toekomst, maar vooralsnog is deze optie er niet.
Bixby
Bixby, oow Bixby. Wat moeten we met de assistent, en met de fysieke knop onder de volumetoetsen. In tegenstelling tot na de lancering van de Galaxy S8, kun je de assistent tenminste direct gebruiken op de Note 8. Daarvoor moet je dan wel goed uit de voeten kunnen met de Engelse taal. Als dit geen probleem is, dan is Bixby zelfs best een aardige assistent, waarmee je de Galaxy Note 8 hands-free kunt bedienen. Helaas is het juist de taalbarrière die ook ons ervan weerhoudt Bixby echt te gebruiken. Het voelt toch raar om Engels tegen je Nederlandse telefoon te praten. En daarmee is en blijft Bixby op de Note 8 een geinige gimmick-met-eigen-knop. Die je helaas niet op een volwaardige manier van een betere functie kunt voorzien. Ja, dat is zonde.
En verder
De Galaxy Note 8 wordt standaard geleverd met een setje AKG oortelefoontjes. En die zijn prima. Niet grensverleggend, maar zeker prima. Je sluit ze uiteraard gewoon via de 3,5 millimeter jack aan – Samsung waait voorlopig nog niet mee met de geen-koptelefoon-aansluiting-hype van andere fabrikanten.
Stereo speakers tref je op het toestel niet aan. Samsung houdt nog steeds vast aan het idee dat je voor een goede geluidskwaliteit maar een koptelefoon op moet zetten. Wij zijn het daar mee eens, maar wie denkt dat stereo speakers op een telefoon nodig zijn, moet ergens anders zoeken.
Standaard krijg je bij de Note 8 ook een USB-OTG adapter, speciaal voor de USB type-C poort. Deze is onder meer handig als je content van je oude telefoon naar het toestel wilt overzetten, maar je kunt ‘m ook gebruiken om een USB stick, een toetsenbord of muis op de Galaxy Note 8 aan te sluiten.
Samsung Galaxy Note 8 review conclusie
Na ruim anderhalve maand met de Galaxy Note 8 kunnen we maar één ding concluderen: de Note is terug. En hoe! Nee, het is geen allemansvriend – daarvoor zijn de verschillen met de Galaxy S8 te specifiek. Echter, de hardware is fantastisch, de batterijduur prima in orde, en de camera met zoom ronduit indrukwekkend. De S Pen voelde nog niet eerder zo soepel en natuurlijk aan, en het toestel zelf zit bomvol handige snufjes en features. Over bijna alles heeft Samsung heel goed nagedacht.
Bijna, want we zouden toch graag zien dat we niet hoefden te kiezen tussen het gebruik van de irisscanner of gezichtsherkenning. En hoe vlot de vingerscanner zijn werk ook doet, als je kleine handen hebt blijft het behelpen.
Ten opzichte van de S8 zijn het vooral de steengoede zoomfunctionaliteit en S Pen die meerwaarde brengen. Wordt je van deze features blij? En/of was je ooit al fan van een eerder Note model? Dan is de kans groot dat je je bij de Galaxy Note 8 direct thuisvoelt. Hij is dan niet goedkoop, maar zijn geld zeker waard.
Echter, als voor jou ‘gewoon' een erg goede camera ook goed is, en je sowieso niet zit te wachten op de S Pen, dan bespaar je veel geld door voor de Galaxy S8 (Plus) te kiezen.
Galaxy Note 8 aanbiedingen
Je kunt de Note 8 natuurlijk gewoon direct bij Samsung HIER kopen. Wil je uitgebreid aanbiedingen vergelijken? Check dan ons overzicht met deals voor een Galaxy Note 8 met abonnement, of vind het goedkoopste losse toestel. De beste deals per provider vind je hieronder: