Samsung Galaxy S6 Edge

Met veel stampij neemt de Galaxy S6 Edge zijn plaats in aan de kop van Samsung's high end smartphone aanbod. Hoewel het toestel in grote lijnen hetzelfde is als de Samsung Galaxy S6 zonder Edge, is het juist dat double edge beeldscherm dat blikken vangt.samsung-galaxy-s6-edge-zwart-preview

Design en scherm

Net als zijn edge-loze broer, is ook de Galaxy S6 Edge vervaardigd uit aluminium en glas – Gorilla Glass, wel te verstaan. En hoewel je dit vooral in je hand voelt, is het het beeldscherm dat direct alle aandacht trekt.

In feite is Samsung al jaren bezig met de ontwikkeling van beeldschermen die niet alleen plat zijn. Na een eerste voorzichtige test met de Galaxy Round in 2013, kwam afgelopen herfst de Galaxy Note Edge op de markt – het eerst toestel met een deels geboden scherm dat op vrij uitgebreide schaal wordt geproduceerd. En nu waagt Samsung zich dus echt op de markt met een topmodel dat gebruik maakt van deze opzienbarende technologie.

samsung-galaxy-s6-edge-pers-1

En het mag er wezen. De randen van het scherm glijden van het toestel af – of hoe je het ook noemen wilt. In ieder geval lijkt het scherm van de S6 Edge in verhouding tot het toestel groter omdat de rand erlangs minder aanwezig is.

Afgezien van de bijzonder vorm, is het scherm van de S6 Edge gelijk aan dat van de platte S6: een 5,1 inch Super Amoled display met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Dat betekent dus een beeld dat bijna scherper is dan je oog aan kan, simpel gezegd.

Zoals in ieder Samsung toestel met een Amoled scherm kun je als gebruiker zelf kiezen hoe je alles het liefst ziet: fel en met verzadigde kleuren, of juist rustig en natuurlijk. De tijd dat Amoled schermen synoniem waren met een overdreven harde kleurweergave is tenslotte al lang voorbij

samsung-galaxy-s6-edge-pers-3

Processor, geheugen

Met beide Galaxy S6 modellen – S6 Edge incluis, dus – lanceert Samsung een paar technologische hoogstandjes waar op dit moment alleen de Zuid-Koreanen toe in staat zijn. De 64 bit octacore processor is gefabriceerd op een 14nm proces, wat in normaal Nederlands neerkomt op: een stuk energiezuiniger dan andere mobiele processoren.

Samsung gebruikt in de S6 Edge namelijk een nieuw type geheugenmodule, dat veel sneller is dan de gangbare modules in andere toestellen. Apps starten sneller, en bestanden zijn vlotter ingeladen.

Camera

Net als zijn platte broer, is de Galaxy S6 Edge uitgerust met een optische gestabiliseerde 16 megapixel camera met een – voor een smartphone grote – f/1.9 lens. Samsung benadrukt de kwaliteit van foto's die in donkerder omgevingen worden genomen.

De vijf megapixel front camera heeft eenzelfde lichtgevoeligheid, zodat ook mooie selfies in de donkere kroeg – of elders, uiteraard – tot de mogelijkheden behoren.

samsung-galaxy-s6-edge-wit-achter

Verbeterde vingerscanner

In 2014 begon Samsung met het toepassen van vingerafdrukscanners in een aantal Galaxy telefoons. Echter, tot nu toe moest je je vingertop over de Home knop vegen om deze te gebruiken. Op de Galaxy S6 Edge is dit niet meer nodig. Je hoeft alleen je vingertop op de Home toets te leggen, en het toestel herkent deze al. Dat dit sneller en betrouwbaarder werkt spreekt voor zich.

Vernieuwde interface

Samsung's Galaxy telefoons zijn al sinds jaar en dag uitgerust met de TouchWiz interface, die bovenop het Android besturingssysteem ligt. Bij de Galaxy S6 Edge is dit niet anders. Maar wel hebben Zuid-Koreanen het een en ander vernieuwd. Bovenop Android 5.0.2 is een nieuwe, vereenvoudigde TouchWiz te vinden, die niet eenvoudig te snappen symbolen vervangt door duidelijke tekst, en die minder volgepropt zit met allerlei applicaties die je als gebruiker niet vaak gebruikt. Er is meer ruimte gebruikt, waardoor de schermen minder druk zijn. Zelfs de menu's zijn korter en daardoor overzichtelijker.

Overigens worden er wel een paar applicaties standaard met de S6 Edge geleverd, en verrassend genoeg komen deze uit de stal van Microsoft: Skype, OneNote en OneDrive.

In ieder geval zorgt de nieuwe TouchWiz ervoor dat het toestel als gesmeerd te bedienen is. Eerste indrukken na de onthulling van de Galaxy S6 Edge tonen een interface die niet hapert.

Hoewel de edge randen van de S6 Edge niet op dezelfde manier te gebruiken zijn als op de Note Edge – met een aparte strook voor apps, contacten en andere informatie – bedacht Samsung wel een paar leuke toepassingen. Zo heb je via de schermrand direct toegang tot je favoriete contacten, die je ook een kleur kunt toekennen. Ligt het toestel met het scherm naar beneden, dan lichten de randen op in de kleur van die contact als deze belt. Je ziet dan zonder verder gestoord te worden toch wiens oproep je mist.

samsung-galaxy-s6-edge-wit-zij

En verder?

De Galaxy S6 Edge is uitgerust met een accu met een capaciteit van 2600 mAh - voor een dergelijk topmodel niet erg groot. Zo had bijvoorbeeld de Galaxy S5 nog een accu met 2800 mAh aan boord, die - in tegenstelling tot de accu in de S6 Edge - ook nog eens verwisselbaar is. Toch zijn er redenen om aan te nemen dat dit geen hele rare beslissing was van Samsung. De 14 nm processor is, zoals je hierboven al kon lezen, een stuk zuiniger, waardoor de kleinere batterij mogelijk geen obstakel vormt.

Daarnaast kun je de S6 Edge draadloos opladen. Je hoeft hiervoor alleen nog maar een oplader te hebben - de rest zit al in het toestel ingebouwd. En geef je toch de voorkeur aan bekabeld opladen, dan is dezelfde fast charging optie aanwezig die zijn debuut maakte in de Galaxy Note 4: in 30 minuten is een lege accu alweer voor 50% vol.

En dan is er nog het slot voor de microSD kaart. Of beter gezegd: die is er niet, want ten prooi gevallen aan het nieuwe design. Voor velen hoeft dit, dankzij een grotere opslagcapaciteit en cloud opties zoals DropBox - of OneDrive dus. Maar toch is dit voor sommigen duidelijk hét teleurstellende aan de Galaxy S6 Edge.

samsung-galaxy-s6-edge-goud

Prijzen

Het liet zich al een beetje raden: de Galaxy S6 Edge is geen goedkope smartphone. Adviesprijzen beginnen bij € 849,- voor het basismodel met 32 GB opslagruimte. Modellen met 64 en 128 GB komen ook, en kosten € 949,- en € 1049,-. Je kunt het toestel kopen in het zwart, wit, goud en groen.

Hieronder vind je een overzicht van de beste Galaxy S6 Edge aanbiedingen per provider. De beste aanbiedingen voor een los toestel vind je HIER.

     Samsung Galaxy S6 Edge nieuws

Update Android 7.0 Nougat op de Nederlandse Galaxy S6 (Edge) van start (12-4: T-Mobile)

Kijk aan, vandaag is de uitrol gestart van de update naar Android 7.0 Nougat voor de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge. De primeur is voor de branded toestellen van Vodafone (toestellen die bij Vodafone gekocht zijn). Update 12 april: ook voor T-Mobile’s S6 en S6 Edge staat de update nu klaar (dank, Jeroen). Yep, het is […]

Galaxy S6 (Edge, Plus) met Android Nougat tip: Veilige map (secure folder)

Ben jij één van de gelukkigen die al de Android Nougat update op de Galaxy S6 (Edge) kreeg? Dan kun je jouw toestel nu ook voorzien van de Veilige Map/Secure Folder functie. Veilige Map op de Galaxy S6 (Edge/Plus) met Android 7.0 Nougat: werkt prima Begin dit jaar kwamen de Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 […]

Galaxy S6 Edge Plus krijgt nu de januari security patch (+info over nieuwe S6 en S6 Edge patch)

Voor de unbranded Galaxy S6 Edge Plus wordt momenteel een update uitgerold met aan boord de security patch van januari. Een paar dagen geleden bevestigden we dat Samsung de update naar Android Nougat voor de Galaxy S6 Edge Plus aan het testen is. Echter, omdat het nog wel even gaat duren voor die update officieel uitgerold wordt, […]

Oktober security patch voor de Galaxy S6/Edge/Plus (update 3-11)

Op de laatste dag van de maand rolt de update met de oktober security patch binnen op de unbranded Galaxy S6 Edge Plus. Update 1 november: vanaf nu is deze patch ook beschikbaar voor de unbranded Galaxy S6 Edge, en voor T-Mobile’s branded Galaxy S6 en S6 Edge. Update 3 november: en daar is ‘ie dan voor de unbranded S6 (dank, Youp!). De Galaxy […]

Samsung Galaxy S6 en S6 Edge krijgen update met september security patch (update: S6 Edge Plus ook)

Zowel de Galaxy S6 als de Galaxy S6 Edge krijgen op dit moment een update die de security patch van september naar de toestellen brengt. Update 28-9: en ook voor de unbranded Galaxy S6 Edge Plus is de update nu van start. Voor beide ‘kleine’ Galaxy S6 varianten – dus nog niet voor de Galaxy S6 Edge […]

Update met augustus patch rolt uit voor Galaxy S6 (Edge/Plus) (update 26-8)

Vanaf vandaag is op de unbranded Galaxy S6 Edge Plus een update beschikbaar die de nieuwste security patches naar het toestel brengt. Update 26-8: ook voor de unbranded Galaxy S6 en S6 Edge is de update met augustus patch nu beschikbaar. Een tijdje geleden al meldden wij dat Samsung begon met het uitrollen van de beveiligingspatches van de maand augustus […]

Galaxy S6 (Edge, Plus) gaming tip: installeer Game Launcher en Game Tools

Samsung’s speciale Game Launcher en Game Tools apps – tot nu toe exclusief voor de Galaxy S7 – zijn nu ook beschikbaar voor de Galaxy S6 serie. Voor de fanatieke mobiel gam(st)er met een Galaxy S6, S6 Edge of S6 Edge Plus was er tot nu toe de Game Tuner app, om allerlei eigenschappen van je favoriete spellen te […]

Update met augustus patch van start op Samsung Galaxy S6 en S6 Edge (spoedig in NL?)

Samsung is de update gestart die de augustus security patch naar de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge moet gaan brengen. Hier en daar duikt deze nú al in Nederland op. Het lijkt erop dat Samsung zich steeds beter aan haar maandelijkse updateschema weet te houden – tenminste, als je een relatief recente Galaxy hebt. […]