In onze review van de Samsung Galaxy A34 kijken we naar de voor- en nadelen van deze middenklasse smartphone. Stapte ‘de drie' uit de schaduw van ‘de vijf' – van de Galaxy A54?
Dit zijn de pluspunten van de Galaxy A34:
- fijn, waterbestendig design
- soepele hardware
- fantastische accuduur
- erg mooi 120Hz display
- prima hoofdcamera
- vier grote Android upgrades
Maar dit zijn de minpunten:
- matige andere camera's
- notch is zó 2018
De Galaxy A34 heeft – net als zijn voorganger, de Galaxy A33 – ook bij de release geen behoefte aan verdere optimalisatie. Hoewel de MediaTek processor niet zo snel is als de Galaxy A54, werkt hij als een zonnetje. Bovendien: de A34 is misschien wel de Samsung telefoon van dit jaar met de beste accuduur. Het design is verbeterd, wederom waterbestendig, en het scherm is ook al uitstekend – zelfs al oogt de notch inmiddels wat ouderwets. Natuurlijk wordt er ook bezuinigd: de hoofdcamera is prima, maar de andere camera's laten te wensen over.
Wil je meer weten, en zien wat voor foto's de camera's maken? Schenk iets lekkers in en lees verder.
Samsung Galaxy A34 review
Al jaren stonden Samsung's A3x-telefoons altijd een beetje in de schaduw van de A5x-modellen. Niet dat telefoons als de A31 en A32 slecht waren – maar ze hadden niet dat interessante totaalpakket qua features. De A33 schoof al duidelijk dichter naar de A53 vorig jaar, en in 2023 verschuift Samsung's mid-range aanbod nog meer. Door de ongunstige eurokoers bewegen smartphoneprijzen dit jaar bovendien richting omhoog, waardoor er vanzelf meer terechte aandacht voor een telefoon als de Galaxy A34 ontstaat.
En dus richten wij – na onze Galaxy A54 review en Galaxy A14 review – ons vizier op dát toestel. Is de Galaxy A34 een goed alternatief voor de duurdere A54? En wat krijg je dan precies voor minder dan €350?
Design
De Galaxy A34 sluit netjes aan in het rijtje met Samsung telefoons die allemaal een vergelijkbaar design hebben in 2023 – met de Galaxy S23-serie vooraan, en de Galaxy A14 als hekkensluiter. In vergelijking met de A34 is hij wat ‘cleaner', zonder camera-eiland. Bovendien is hij wat breder, met een 19,5:9 beeldverhouding, waar de A33 nog een 20:9 beeldverhouding heeft.
De voorkant met het display is bedekt door Gorilla Glass 5, maar de achterkant en het frame zijn vervaardigd uit een stevig, mat kunststof. De A54, bijvoorbeeld, heeft een achterkant die ook van glas is. Daardoor heeft de A34 minder ‘premium' flair dan zijn iets duurdere broer, maar stiekem is hij zo ook wat robuuster. Wel is onze zwarte uitvoering nogal gevoelig voor vingerafdrukken.
Net als de A33 heeft ook de Galaxy A34 een IP67-certificatie. Hij kan dus tegen een flinke plens water. Dat is een eigenschap waar je niet dagelijks profijt van hebt, maar de keren dat hij nat wordt is het een hele geruststelling.
Het cleane design zie je ook terug in het frame, aan de zijkanten. Onderop zit een USB-C connector, en géén 3,5mm koptelefoonaansluiting. Aan de rechterkant zitten de aan/uit- en volumeknop. En in de bovenrand zit de SIM-tray, waar je óf twee simkaarten in kunt leggen, of één simkaart en een geheugenkaartje. Alleen die notch – de uitsnede in het scherm voor de frontcamera – doet toch echt wat gedateerd aan inmiddels.
Design is uiteindelijk natuurlijk een kwestie van smaak. De Galaxy A34 voelt weer wat hoogwaardiger dan de A33, maar niet zo fancy als de Galaxy A54. Qua bouwkwaliteit is het toestel gewoon lekker stevig, en de IP67-certificatie is en blijft prettig.
Beeldscherm
Ook prettig is Samsung's veelgeprezen AMOLED-schermtechnologie – zeker als deze een refresh rate heeft van 120Hz. De Galaxy A34 is tot nu toe de goedkoopste Galaxy met dit scherm. Zet ‘m op natuurlijke kleurweergave, en je hebt een scherm dat in 90% van de gevallen nagenoeg even goed is als dat van de Galaxy S23.
Natuurlijk is een verversingsfrequentie van 120Hz tegenwoordig amper nog een noemenswaardige feature – maar de A33 deed het nog met een 90Hz frequentie, dus het is toch een mooie upgrade. En het draagt er zeker aan bij dat het toestel in het dagelijks leven lekker vlot en soepel aanvoelt.
Hardware en prestaties
Vorig jaar waren de Galaxy A33 en A53 voorzien van min of meer exact dezelfde hardware. Dit jaar kiest Samsung toch weer voor meer diversiteit, en stopt geen Exynos chip in de Galaxy A34. En dat is misschien wel zo goed, gezien de moeite die de Zuid-Koreanen soms hebben deze chips te optimaliseren.
Inderdaad, de A34 draait direct erg fijn op de MediaTek Dimensity 1080 processor. Op papier is hij iets minder krachtig dan de Exynos 1380 van de Galaxy A54. In de praktijk merk je daar niets van – althans, zolang je geen zware games speelt. Alleen op grafisch gebied blijft de A34 met de MediaTek soc duidelijk achter bij de A54 met de Exynos chip.
Maar dat is nog niet het hele verhaal. Want die betere optimalisatie maakt zich op nog een gebied merkbaar. Daarover straks meer onder het kopje accuduur.
Software en updates
Maar laten we eerst nog wat andere, ietwat saaie Galaxy A34 feiten op een rijtje zetten. Het toestel draait natuurlijk op Android 13, en krijgt direct One UI 5.1 mee. Uiteraard krijg je in de A3x nog de volledige versie van de interface, inclusief alle – álle – snufjes. Al jaren klagen we in onze reviews dat dit er voor de meeste gebruik(st)ers misschien wat te veel zijn. En dat is in feite op de A34 niet anders. Ben jij blij dat je de naam van de map kunt veranderen waarin schermafbeeldingen worden opgeslagen?
Natuurlijk, One UI biedt ook gewoon heel veel toffe features, die al dan niet afkomstig zijn uit het Android OS zelf. Kleurenpalet is zo'n klein-maar-fijne functie, die de kleuren van de interface aanpast aan de kleuren in je zelfgekozen achtergrondafbeelding. Belangrijker zijn features zoals Samsung Pass, waarmee je accounts in apps en op websites beveiligt met je vingerafdruk.
De Galaxy A34 krijgt officieel iedere drie maanden een beveiligingsupdate. Als de A33 een voorbeeld is, is de kans groot dat het vaker wordt. Maar een update per kwartaal is wat Samsung garandeert – en wel vijf jaar lang. Want net als de A54 krijgt de A34 beveiligingsupdates tot en met het voorjaar van 2028. Wij willen hier eigenlijk geen bonuspunten meer voor geven. Het is 2023, en vijf jaar updates moeten gewoon een standaard zijn voor alle, behalve de allergoedkoopste telefoons – en misschien voor deze laatsten ook. Dat is niet alleen verstandig, maar ook de EU duwt regelgeving die kant op.
Overigens krijgt de Galaxy A34 de komende jaren ook vier grote Android upgrades, inclusief alle nieuwe features die Google en Samsung nog gaan bedenken. Je zit straks qua functionaliteit dus ook goed tot en met Android versie 17. Dat is opvallend genoeg één grote upgrade meer dan Google's eigen mid-range telefoons. En dat is dan toch wel een mooi pluspunt.
Beveiliging
Natuurlijk is een solide updatebeleid slechts een deel van de beveiliging van je telefoon. De Galaxy A34 is beveiligd met een vingerafdruksensor die in het display zit. Deze optische sensor is niet zo snel als de ultrasone scanner in de Galaxy S-serie, maar voor het huis-tuin-en-keuken-ontgrendelwerk volstaat hij zeker.
Ook anno 2023 is de gezichtsherkenning nog steeds aanwezig, inclusief de optie om twee ‘looks' vast te leggen. In feite werkt dit best snel, maar ook nu is het nog steeds geen 100% veilige optie. Daarom werkt Samsung Pass er niet mee, bijvoorbeeld.
Galaxy A34 review: batterij en accuduur
We hintten er hierboven al naar toen we het hadden over de prestaties en en processor van de Galaxy A34. Net als bij de Galaxy S23 slaat Samsung hier de spijker op de kop wat betreft de optimalisatie van soft- en hardware, qua energieverbruik. Hoewel de A34 een batterij heeft die even groot is als die van de A54, is de accuduur duidelijk beter. Kijk, de Galaxy A54 is helemaal niet slecht op dit vlak, maar de Galaxy A34 is tot nu toe de Samsung telefoon met de beste accuduur die we in 2023 reviewden. Nog iets beter, ook, dan de Galaxy S23 Ultra.
Qua oplaadsnelheid doet Samsung met de Galaxy A34 wat het ook met andere telefoons doet. Als je de juiste oplader hebt kun je ‘m met een vermogen van 25 Watt opladen. Dat duurt ongeveer een uur en een kwartier, als hij helemaal leeg was.
Natuurlijk kun je inmiddels heel wat andere telefoons kopen die veel sneller op kunnen laden. Dat weet Samsung ook – en toch kiezen de Zuid-Koreanen er telkens weer voor bescheiden laadsnelheden. Dat reden is duidelijk. Als je je telefoon vijf jaar ondersteunt, dan gaat de batterij idealiter ook vijf jaar mee.
Is het desondanks een echt minpunt als een telefoon niet supersnel oplaadt? Wij vinden van niet – maar snappen dat velen dat misschien wel zo zien. Dat staat verder los van de uistekende accuduur van de Galaxy A34.
Galaxy A34 camera review
En dan komen we bij een van de onderdelen waar de A3x traditioneel altijd de uitgeklede' versie is van de A5x modellen: de camera's. Bij de Galaxy A34 is dit – ten opzichte van de Galaxy A54 – niet anders. De ultragroothoekcamera en de macrocamera doen een beetje voor spek en bonen mee. De eerste wordt geplaagd door een te lage 8 megapixel resolutie en overdreven verzadigde kleuren. De tweede is al jaren een wat rare gimmick in Samsung's mid-range aanbod.
Eigenlijk kunnen hier bijna woord voor woord verwijzen naar het camera-deel van onze Galaxy A33 review van vorig jaar. Want ja, de 48 MP hoofdcamera is en blijft wel prima. Althans, zo lang je geen duistere omstandigheden opzoekt, of foto's maakt met extreme verschillen tussen licht en donker.
De resolutie is hoog genoeg om 2x digitale zoom te bieden waar je vaak nog verrassend mooie telefoto's mee maakt. Maar ook dan geldt: bij voldoende licht. Een hogere zoomfactor kan de Galaxy A34 wel – tot 10x – maar is niet zinvol.
De andere camera waar je iets aan hebt is de frontcamera. Voor je standaard selfies is de 13 MP camera voldoende, bij – je raadt het al – voldoende licht. Details raken al snel uit beeld bij weinig licht.
Al met al is de camera van de Galaxy A34 vooral functioneel. Hij mist het grotere dynamisch bereik, de scherpere selfies, en betere ultragroothoekopname's van de A54. Voor doorsnee foto's onder gemiddelde omstandigheden volstaat hij verder prima, en doet hij zelfs niet veel onder voor zijn duurdere broer.
Geluid
De Galaxy A34 is – net als de A33 – weer voorzien van stereo luidsprekers. En die zijn duidelijk beter dan wij verwachtten. De A33 was vorig jaar al niet zo slecht, maar nog minder goed dan de A53. De Galaxy A34 klinkt nagenoeg even goed als de A54 – misschien een tikje minder warm, al is het verschil hier vooral een kwestie van smaak. Samsung heeft op dit vlak de afgelopen twee jaar echt vooruitgang geboekt, en de A34 profiteert volop mee.
En verder?
We schreven hierboven al dat de Galaxy A34 plaats heeft voor twee simkaarten. Ondersteuning voor een eSIM-abonnement biedt het toestel – in tegenstelling tot de Galaxy A54 – helaas niet. Deze mogelijkheid dringt maar langzaam door tot Samsung's goedkopere telefoons.
In de doos van de Galaxy A34 vind je overigens alleen de minimale vulling die tegenwoordig standaard is. Je krijgt een prikker om je simtray uit het toestel te prikken, een USB-C kabel, en een compacte Quick Start Guide. Opladen doe je met de oplader die je al hebt, of met de 25 Watt snellader die je voor zo'n €25 bij Samsung zelf koopt.
Samsung Galaxy A34 review: conclusies
Na een vrij lange periode van gebruik is het niet zo makkelijk om een antwoord te geven op de vraag: stapt de Samsung Galaxy A34 uit de schaduw van de Galaxy A54? Uiteindelijk houden we het op een voorzichtige ‘ja', die gevold wordt door een net zo voorzichtige ‘maar'.
De ‘ja' komt voornamelijk door de prijzen van beide modellen bij lancering. Ze beginnen hun marktbestaan met hogere prijzen dan hun voorgangers. En daarom wordt een goedkoper alternatief voor de Galaxy A54 vanzelf belangrijker – en wordt de Galaxy A34 vanzelf een belangrijkere koopoptie.
Het toestel vervult die rol met verve: de hardware is lekker soepel. Soepeler, zelfs, dan de A54. En de accuduur is fantastisch. Ja, beter dan de A54. Bovendien krijg je dezelfde vijf jaar lange support, al komen de security updates per kwartaal, en niet per maand.
De ‘maar' in ons verhaal is er echter ook. De Galaxy A34 is staat op cameragebied wel degelijk in de schaduw van de A54. En voor games is deze laatste duidelijk krachtiger. Het design van de A54 staat wat ons betreft ook een treetje hoger. De notch en materiaalkeuze van de A34 geven ‘m een goedkopere uitstraling.
Dat alles neemt niet weg dat de Galaxy A34 een prima telefoon is, waarvoor je momenteel zo'n €100 minder betaalt dan voor de A54. Voor dat geld krijg je fijn werkende en oerdegelijke hardware, een dijk van een accu, vijf jaar updates, en tenminste een hoofd- en frontcamera die prima foto's maken. Het 120Hz full HD AMOLED scherm maakt het plaatje uiteindelijk helemaal compleet.
De A34 staat wel degelijk helemaal op zichzelf, en is dus niet alleen een ‘goedkopere A54'. Als accuduur en uitstekende geoptimaliseerde software voor jou belangrijker zijn dan camera's, gaming, of een premium design, dan is de A34 zelfs de betere keuze.
Leestips: check ook onze Samsung Galaxy A54 review, of de Samsung Galaxy A14 review
Jbv says
Hallo
Ik heb een samsung a34 5 g
Het is een mooi toestel er zit alleen veel teveel samsungs eigen apps op dat is wel heel jammer.
Wat ik niet gebruik gooi ik er af of
zet ik uit.
Ik had lieverbgezien dat er Android one op zat zoals bij Nokia.
Gerrit Hallema says
Bij verhogen van het geheugen naar 256, gaat ook je intern geheugen er op vooruit.