Dit zijn de Samsung Galaxy S8 en S8 Plus: hands on

Met de officiële lancering van de gloednieuwe Samsung Galaxy S8 en zijn grotere broer, de Galaxy S8 Plus, komt weer eens een einde aan een lange periode van over elkaar buitelende geruchten. En hoewel we verreweg het meeste al wisten over de nieuwe generatie van Samsung’s Galaxy S-serie, is het tof om eindelijk kennis te kunnen maken met de toestellen.

galaxy-s8-plus-hands-on-6 Dit zijn de Samsung Galaxy S8 en S8 Plus: hands on

Links de 6,2 inch Galaxy S8 Plus, rechts de 5,8 inch Galaxy S8

Ontwerp

Veel was er natuurlijk de laatste maanden te doen over het design van de Galaxy S8 en S8 Plus, met hun enorme display dat de Home knop voorgoed heeft van de voorzijde heeft verbannen. De vraag die nu relevant is: is het mooi?

galaxy-s8-plus-hands-on-2 Dit zijn de Samsung Galaxy S8 en S8 Plus: hands on

Het zal voor sommigen misschien even wennen zijn aan de nieuwe vormfactor. Zo op het eerste gezicht zijn de Galaxy S8 en S8 Plus langwerpiger – slanker, zo je wilt – dan we tot nu toe gewend waren van een Galaxy smartphone. Toch is het effect wat ons betreft mooi: je houdt vooral een heel groot AMOLED scherm in je hand, dat daar ook nog eens goed inpast, omdat het Samsung is gelukt de telefoons op deze manier vrij smal te houden. Denk aan de Galaxy S7 Edge, minus Home toets en minder body, met een groter scherm – en toch weer een stukje beter afgewerkt.

Een Samsung logo zul je vergeefs zoeken aan de voorkant van de Galaxy S8 (Plus). Dit zorgt ervoor dat de voorzijde van de behuizing, op de kleine speaker en wat sensoren na, geen enkele onderbreking meer bevat. Deze behuizing is, uiteraard, ook nu weer IP68 gecertificeerd, en dus waterbestendig gedurende een half uur op maximaal 1,5 meter diepte.

Het scherm heeft een 5,8 inch diagonaal op de S8, en maar liefst een 6,2 inch diagonaal op de S8 Plus, als je tenminste niet meetelt dat de hoeken in feite afgerond zijn. De resolutie is vertrouwd, met alleen wat extra beeldpunten voor de navigatietoetsen: 1440 bij 2960 pixels.

Hoewel Samsung’s keuze voor on-screen navigatietoetsen nieuw is in de Galaxy serie, is het natuurlijk een bekend en beproefd concept. Als het scherm uitstaat kun je toch op de Home knop drukken – drukken, inderdaad, dankzij de sensor die daar ingebakken zit – om het toestel in te schakelen.

galaxy-s8-plus-hands-on-5 Dit zijn de Samsung Galaxy S8 en S8 Plus: hands on

In de metalen rand ingebakken: slot voor SIM en microSD kaart

Of plaatsing van de vingerscanner achterop problematisch is, zal afhangen van hoe goed de irisscanner en gezichtsherkenning werken – iets wat we nog niet konden uitproberen. Een eerste indruk is, dat het in ieder geval geen ideale plaats is voor een sensor waar we met name sinds de Galaxy S6 juist zo vertrouwd mee zijn geraakt. Een definitieve mening bewaren we voor wanneer we de Galaxy S8 (Plus) langer en uitgebreid hebben kunnen reviewen.

Samenvattend kunnen we zeggen dat het design van de nieuwe toptoestellen wat ons betreft erg geslaagd is, met een prettig minimalistisch aandoende voorkant. Of het allemaal ook praktisch genoeg is zal moeten blijken.

galaxy-s8-plus-versus-iphone-grootte-vergelijking Dit zijn de Samsung Galaxy S8 en S8 Plus: hands on

Ongeveer even breed: iPhone 7 en Galaxy S8, en de iPhone 7 Plus en de S8 Plus

Prestaties

Dankzij de nieuwe 10 nanometer Exynos 9 Octa processor voelen de toestellen in ieder geval snel aan, en alles lijkt dan ook soepel te draaien. Dat het LPDDR4 werkgeheugen ten opzichte van de Galaxy S7 niet groeide – 4 GB – lijkt hier verder geen merkbare invloed te hebben. Wel belooft de UFS 2.1 interne opslag van 64 GB aardig wat sneller te zijn.

Software

Wie bekend is met de recentste versie van Samsung’s eigen interface onder Android 7.0 zal ook op de Galaxy S8 en S8 Plus snel zijn of haar weg vinden, in versie 8.1 van de Samsung Experience interface. Toffe snufjes zoals Veilige map (Secure folder) en de verschillende prestatiestanden zijn uiteraard van de partij. Toch kunnen we nog maar weinig zeggen over de meest besproken softwarefeature van de toestellen: Bixby, met zijn eigen fysieke knop onder de volumetoetsen.

Bixby bleek nog niet erg actief, waardoor we ook daar nog weinig zinnigs over kwijt kunnen. Bixby zal in het begin een beperkt aantal taken aankunnen, zoals dingen herkennen en opzoeken, en reminder in je agenda zetten op een natuurlijke manier. We weten nu al dat Bixby voorlopig nog geen Nederlands verstaat, waardoor de bruikbaarheid hier voor de gemiddelde gebruik(st)er beperkt zal zijn.

Camera

Ook het trekken van conclusies over de camera van de Galaxy S8 (Plus) stellen we natuurlijk uit tot onze uitgebreide review. Duidelijk is dat de toestellen voortborduren op hun voorgangers, met wederom een 12 megapixel dual pixel lens met een f/1.7 lensopening. Alleen de toevoeging van laser autofocus is nieuw.

De frontcamera kreeg een significantere upgrade, met een hogere 8 megapixel resolutie, en een heuse autofocus – Smart autofocus – die ervoor moet zorgen dat selfies altijd scherp zijn. Maar, zoals gezegd, conclusies over de camera’s van de Galaxy S8 trekken we pas op een later tijdstip.

galaxy-s8-plus-hands-on-4 Dit zijn de Samsung Galaxy S8 en S8 Plus: hands on

Accu

Veel werd er de afgelopen maanden gespeculeerd over de accu’s van de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus. We vinden in de toestellen respectievelijk een 3000 en 3500 mAh accu. Samsung hoopt met de zuinigere 10 nanometer processor genoeg energie te kunnen sparen om toch een accuduur te bieden die voldoet aan de verwachtingen. Of dit gelukt is, moet natuurlijk nog blijken als we de toestellen langere tijd in het dagelijks leven hebben kunnen testen.

Geluid

Net als de Galaxy Tab S3, is ook het geluid op de Galaxy S8 onder handen genomen door Harman dochter AKG. En in tegenstelling tot bij die tablet, komt de laatste zelfs inclusief een set oortelefoons met AKG branding, die een duidelijke stap vooruit moeten betekenen ten opzichte van de oortjes die Samsung tot nu toe bij haar topmodellen leverde. Eveneens in tegenstelling tot de Tab S3, en tot eerdere geruchten: de S8 heeft geen stereo speakers.

DeX Station

Natuurlijk komt er straks een bijpassend arsenaal aan Galaxy S8 hoesjes en andere accessoires op de markt. Zo op het eerste gezicht vonden wij de DeX Station toch wel erg interessant. Zet je Galaxy S8 (Plus) erin, sluit muis, toetsenbord en monitor aan en je kunt alles doen wat je ook op je PC kunt.

Dat is misschien overdreven, maar sinds de dekstop dock van de Note 2 zijn we toch wel fan van dit soort oplossingen, en met de DeX Station en Desktop modus maakt Samsung belangrijke stappen vooruit. Samsung heeft in ieder geval flink gesleuteld aan de interface.

galaxy-s8-plus-hands-on-1 Dit zijn de Samsung Galaxy S8 en S8 Plus: hands on

Eerste conclusie

Met de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus lanceert Samsung indrukwekkend uitziende telefoons. Op papier zijn er veel interessante features, zoals Bixby, en de beveiliging met een combinatie van de irisscanner en gezichtsherkenning. Echter, hoe handig en bruikbaar ze in de praktijk zijn valt nu nog niet te zeggen.

Release, prijs

In Europa liggen de Galaxy S8 en S8 Plus officieel vanaf 28 april in de winkels. In eerste instantie kun je kiezen tussen de kleuren zwart, grijs en zilver. De S8 heeft een adviesprijs van € 799,-, terwijl de S8 Plus € 899,- moet gaan kosten. Wil je ‘m vóór de release als eerste in huis hebben? Reserveer ‘m dan nu al bij Samsung zelf HIER – je krijgt ‘m bij voldoende voorraad nog voor de officiële release geleverd.

Uiteraard kun je spoedig ook aanbiedingen voor een Galaxy S8 met abonnement – of Galaxy S8 Plus met abonnement – vergelijken.

(Met dank aan Danny en Martin van onze partner Sammobile)

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Reacties

Praat mee