In onze Samsung Galaxy S24 review lees je alles over deze premium telefoon met Galaxy AI. Veel belangrijke onderdelen van de compacte telefoon verbeterden en groeiden – alleen het toestel zelf niet. Wat doet hij goed? Wat kan er beter? En is Galaxy AI meer dan een hype?
Deze vragen beantwoorden we maar gewoon direct. Dit doet de Galaxy S24 goed:
- Het design is mooi, clean, en hij is nog steeds lekker handzaam.
- Het scherm is heel erg mooi, zelfs voor een AMOLED-scherm.
- De hardware presteert uitstekend…
- …en hij doet in de meeste gevallen lang genoeg met een volle accu.
- De camera's zijn goed,
- en zeven jaar updates en upgrades een puike verbetering.
Hebben we niets te klagen? Nou ja, toch wel:
- Galaxy AI bevat toffe features, maar rechtvaardigt de hype (nog) niet.
- De camera's zijn goed, maar de telefotocamera begint op leeftijd te raken.
We moeten terug in de tijd om een Galaxy S-basismodel te vinden dat zo weinig compromissen maakte voor het compacte design. Het scherm van de Galaxy S24 is beter dan ooit, en ondanks de Exynos processor van Samsung zelf is hij duidelijk sneller dan de veelgeprezen S23. Zelfs over de kleine accu hebben we maar weinig te klagen.
De camera's zijn op zich prima, maar beginnen nu toch wel wat saai te worden. Vooral de 10 megapixel telefotocamera – in gebruik sinds de Galaxy S21 Ultra uit 2021 – toont spreekwoordelijke sporen van slijtage.
In het Galaxy AI-pakket komen we een paar leuke snufjes tegen. Zolang Nederlands niet de voertaal is, blijft toch vooral een hype, die de Galaxy S24 eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Zeker niet omdat de rest van de software tot 2031 up-to-date blijft.
Meer weten? Lees dan verder voor de volledige Samsung Galaxy S24 review.
Samsung Galaxy S24 review
Toen de eerste renders van de Galaxy S24 opdoken, leek het duidelijk: 2024 wordt weer een jaar van herhaling, qua design. Later werd duidelijk dat Samsung voor de S24 koos voor een terugkeer van de eigen Exynos-processorserie, en je kon de collectieve zucht van die-hard techliefhebbers tot in de International Space Station horen.
Toen we onze preview van de nieuwe toestellen schreven was al duidelijk: die soep wordt niet zo heet gegeten als menig gerucht je wilde laten geloven. Hoe zien we dat na een langere periode van dagelijks gebruik?
Design
Om maar gelijk met dat eerste punt in huis te vallen: wat ons betreft is het design van de Galaxy S24 meer verbeterd dan we in de aanloop naar de lancering dachten. De combinatie van het ‘rechte' – lees: niet bolle – frame, de matte afwerking, en de symmetrische, smalle bezels bieden een heel clean en strak totaalplaatje. Wat ons betreft duidelijk cleaner en strakker dan de S23, maar smaken verschillen natuurlijk.
Minder subjectief zijn eigenschappen als de IP68-certificatie die ‘m – zoals gewoonlijk – waterbestendig en stofdicht maken. Een tikje jammer is dat Samsung het titanium exclusief voor de S24 Ultra houdt, en de S24 en S24+ dus van aluminium zijn. Niet dat dat echt erg is. Het toestel voelt nog steeds lekker stevig en ‘premium' aan. Maar voor deze prijs mag je dat ook verwachten.
Scherm
Wat je ook mag verwachten van de Galaxy S24: een dijk van een beeldscherm. Samsung is al jaren de AMOLED-koning, en dat verandert in 2024 niet. De S24 heeft een 1080p, en de S24+ een 1440p resolutie. Dit laatste is een verbetering ten opzichte van de S23+, maar niet eentje die je heel duidelijk ziet.
Wat je wel heel duidelijk ziet is dat dit het helderste scherm is dat Samsung ooit in een telefoon stopte. Met een piekhelderheid van 2600 nits kan hij duidelijk feller dan de S23 en eerdere toestellen. In deze donkere jaargetijden heb je daar niet zoveel aan, maar in de zomer is het prettig. Ook onder extreem zonbeschenen omstandigheden kun je prima het scherm aflezen.
Bovendien is het scherm van de Galaxy S24 wat zuiniger dan dat van zijn non-Ultra voorganger. Dat komt omdat nu ook de ‘basis'- en ‘plus'-modellen een verversingsfrequentie hebben die naadloos van 1 tot en met 120 Hz kan zijn. Tot de S23-serie gebruikte Samsung voor deze modellen panelen met een minimale frequentie van 48 Hz. De S24 en S24+ kunnen nu inhoud tonen met 1 Hz, als er geen noodzaak is voor een hogere refresh rate – denk aan het Always On Display.
Al met al krijg je met de Galaxy S24 dus een duidelijk beter scherm – al zie je dat niet altijd direct aan de weergave zelf. Maar er is nog een verbetering: een hogere PWM-frequentie van 492 Hz. Op de S23 was dit nog 240 Hz. We zullen je het technische verhaal besparen, maar een hogere PWM-frequentie zorgt voor een rustiger beeld bij lagere helderheid.
Met een scherm dat feller kan worden, rustiger oogt bij lage helderheid én minder energie verbruikt, brengen de Galaxy S24 en S24+ dus een hoop subtiele verbeteringen.
Hardware
En met subtiele verbeteringen zijn we bij de hardware van de Galaxy S24 aanbeland. Tenminste: bij de hardware aan de binnenkant. Veel was te doen om de Exynos 2400 processor van het toestel. Sinds de Exynos 2100 – die nog erg puik was – zwalkte Samsung een beetje met de optimalisatie van Exynos processoren. In de Galaxy S23 werden ze zelfs helemaal niet gebruikt.
Toch waren wij eerder al hoopvol gestemd, nadat we zagen hoe goed de Exynos 2200 in de Galaxy S23 FE werkt. Samsung pakt koeling een stuk serieuzer aan tegenwoordig, en met effect. De Exynos 2400 doet vlot zijn werk in de Galaxy S24, en lijkt ook qua energieverbruik zijn spreekwoordelijke mannetje te staan. Maar daarover straks meer.
De Galaxy S24 is duidelijk sneller dan de Galaxy S23 die met de veelgeprezen Snapdragon 8 Gen 2 is uitgerust. Op deze manier beschouwd is de S24 dus gewoon netjes een generatie beter dan zijn voorganger. En op sommige gebieden doet hij ook niet of amper onder voor de Galaxy S24 Ultra, die voorzien is van de Snapdragon 8 Gen 3 chip.
Wij hadden graag Samsung's eerste update voor de S24-serie afgewacht voor we definitieve conclusies trekken over de werking van de Exynos 2400. Wij gebruikten de afgelopen tijd firmwareversie S921BXXU1WM9. Mocht de eerste update nog significante verbeteringen brengen, dan zullen we dit later toevoegen in deze Galaxy S24 review.
GALAXY S23 (Snapdragon 8 Gen 2) | GALAXY S24 (Exynos 2400) | GALAXY S24 ULTRA (Snapdragon 8 Gen 3) | |
Geekbench Single-core Multi-core | 2000 5300 | 2100 6700 | 2200 7000 |
3DMark Wild Life Extreme Stability | 3670 61% | 4315 64% | 5094 64,6% |
3DMark Solar Bay Stability | 5400 73% | 8800 59,6% | 8900 62,4% |
PCMark Work 3.0 | 15490 | 17690 | 18930 |
Galaxy S24 review: accuduur en opladen
En zo tuimelen we als vanzelf in dat ene gebied waar de Exynos 2400 van de Galaxy S24 wel een beetje onderdoet voor de Snapdragon chips. Bij zware games en veelvuldige gebruik van 5G-internet is de Exynos wat minder goed geoptimaliseerd.
Toch pakt de accuduur van de Galaxy S24 in het dagelijks leven niet slecht uit. Onze indruk is dat hij vergelijkbaar is met die van de Galaxy S23, al heeft de S24 daarvoor dan wel een batterij voor die een paar procent groter is (3900 vs 4000 mAh).
Alleen als je een middag Netflix gaat kijken via mobiele data merk je dat hij sneller leeg is dan zijn voorganger. Opvallend genoeg houdt de Galaxy S24 een zware dag veel beter vol de Galaxy S23 FE, die een 4500 mAh batterij aan boord heeft.
Opladen doe je met een maximaal vermogen van 25 Watt. Daarmee laadt je ‘m van nul tot 100% vol in ongeveer 85 minuten. De eerste 50% gaan in ongeveer een half uur. Dat is langzamer dan de Galaxy S23, opvallend genoeg. Mogelijk is Samsung voorzichtiger met de batterij van de S24 omdat deze nog langer meer moet gaan. Daarover zo meteen meer onder het kopje Updates en upgrades.
Uiteindelijk is de S24 een vrij compacte telefoon – niet het type telefoon wat je aanschaft als een lang uithoudingsvermogen prioriteit nummer één is. Maar in de regel kwamen wij er een dag goed mee door.
Galaxy AI review
Onze eerste indruk van Galaxy AI liet ons achter met het gevoel dat dit misschien niet de revolutie is die Samsung's marketing ons wilde verkopen. Na een langere tijd met de Galaxy S24 in het dagelijks leven is dat gevoel niet veranderd, maar wel genuanceerd.
Android 14 en One UI 6.1 bieden alles wat je nodig hebt. En de Galaxy AI-functies die je kunt gebruiken zonder te switchen naar een vreemde taal zijn leuke toevoegingen. Denk bijvoorbeeld aan het met AI genereren van je eigen achtergronden, en het zoeken naar alles wat je op je scherm omcirkelt.
Het generatief bewerken van foto's is een ander voorbeeld. De resultaten zijn soms heel goed, soms heel verrassend. Maar overbodig is de optie zeker niet. Het rechtdraaien van scheve foto's is een van de handigste functies en werkt prima. Een van de foto's van de S24 bij deze review is op deze manier ‘afgemaakt'. Je kunt het zien, maar als je er niet naar op zoek bent zal het je niet opvallen.
Dat je daarbij zit te kijken naar animaties van sterretjes – kijk, kijk, magie! – doet een beetje af aan het serieuze karakter, maar niet aan de werking.
Pas als de ‘wildere' functies van Galaxy AI Nederlands leren kunnen we echt kijken hoe zinvol de verschillende functies zijn. En of je er dan op wilt vertrouwen. De functie, bijvoorbeeld, die webpagina's samenvat werkt in het Engels indrukwekkend goed. Je kunt kiezen voor een standaard samenvatting of voor een uitgebreide. Hoe dit straks in het Nederlands uitpakt moet blijken. Maar we zijn inmiddels benieuwder dan na onze eerste kennismaking.
Toch kunnen we niet zeggen dat Galaxy AI op dit moment de hype waard is. Gewoon ‘One UI 6.1 heeft een paar leuke nieuwe AI-snufjes' had het ook gedaan. Zeker omdat we die andere verbetering op softwaregebied – ook na langer gebruik van Galaxy AI – veel belangrijker vinden.
Updates en upgrades
Voor de doorsnee gebruik(st)er – zeker zolang de meeste AI-features geen Nederlands kunnen – is Samsung's verlengde ondersteuningsperiode een veel grotere verbetering. Zeven jaar belooft Samsung de Galaxy S24-serie bij de tijd te houden. Zowel qua beveiliging, met beveiligingsupdates, en functioneel, met zeven Android-upgrades. Mits Google de cadans aanhoudt van één Androidversie-upgrade per jaar, kun je de S24 eind 2030 bijwerken naar Android versie 21.
Eerder al gaven wij een uitgebreid overzicht van alle verwachte Galaxy S24 updates en upgrades tot en met 2031.
Galaxy S24 camera review
Na design, scherm, hard- en software wordt het tijd voor nog een belangrijk onderdeel van een high-end smartphone als de Galaxy S24: de camera's. Natuurlijk, de S24 en S24+ zijn geen cameratelefoons in de zin van de Galaxy S24 Ultra – dat is logisch. Maar voor het geld mag je toch wel wat verwachten.
Al drie generaties lang zijn de camera's van de non-Ultra Galaxy S-telefoons op papier grotendeels ongewijzigd. Weer zien we een 50 megapixel hoofdcamera, weer is er die 12 MP ultragroothoekcamera en weer zoom je in met een 10 MP telefotocamera.
Het motto van foto's maken met de Galaxy S24 is: snel en betrouwbaar. Met de standaard camera-instellingen werkt de camera lekker vlot. Het optimaliseren vind later plaats voor je de foto bekijkt in de Galerij. Dat scheelt bij het schieten van spontane kiekjes. Standaard maak je foto's met een 12 MP resolutie, maar je kunt ook kiezen voor 50 MP opnames. Bij genoeg licht legt je dan extra veel details vast.
Als je wisselt van camera blijven dingen als belichting en kleur mooi consistent. Ook dynamisch bereik is in de regel uitstekend. De Galaxy S24 kan goed omgaan met heldere luchten en schaduwrijke omgevingen.
Qua optimalisatie kiest Samsung dit jaar voor een wat zachtere hand. Foto's lijken minder kunstmatig verscherpt, en ook beeldruis is daardoor wat minder. Het levert plaatjes op met zachtere lijnen, maar dat is niet erg. In tegendeel.
Een leuk extraatje – en nog zo'n semi-AI functie die zeker tof is – is de optie om van iedere video een slow-motion video te maken. Ook als de opname eigenlijk helemaal geen slow-motion opname is. Het toestel ‘genereert' zelf de tussenliggende frames, zodat je toch een vloeiende slow-motion video te zien krijgt.
Zoomfactor 2021
Wel lopen we wat ons betreft tegen de houdbaarheidsdatum van de telefotocamera aan. Drie keer optische zoom is fijn, maar een sensor van 10 MP is vrij beperkt. Behalve onder ideale omstandigheden zijn de zoomopname's al gauw te donker. Drie jaar geleden, toen deze camera zijn debuut maakte als één van de twee zoomcamera's van de S21 Ultra kon dit nog. Nu, anno 2024, is het een wat mager aanbod op een telefoon van bijna duizend euro.
Dat geldt des te meer omdat de aanwezigheid van een telefotocamera een van de grote verschillen is met de A-serie. Toestellen als de Galaxy A54 en – binnenkort – de Galaxy A55 hebben hoofdcamera's die steeds dichter tegen de S-serie aanzitten. Een goede telefotocamera is dan een van de features die de kloof in prijs kan rechtvaardigen. Maar dan moet hij wel high-end-waardig zijn. En met deze 10 MP zoomcamera is de rek er bijna uit.
Concreet bedoelen we dan: hij maakt mooie scherpe plaatjes bij veel licht. Bij minder licht gaat de kwaliteit snel achteruit. Het is ook de camera die het minst goed omgaat met grote verschillen tussen licht en donker.
Galaxy S24 frontcamera
Dat geldt dan weer niet voor de 12 MP frontcamera van de Galaxy S24. Deze maakte vorig jaar zijn debuut in de S23, en doet ook in de S24 betrouwbaar zijn werk. En wel onder uiteenlopende omstandigheden. Veel licht, weinig licht, automatisch, in de portretstand – je kent het wel. Veel innovatie zul je hier niet aantreffen, maar dat is ook niet nodig.
Uiteindelijk bieden de camera's van de Galaxy S24 een compleet maar weinig opvallend pakket. Met de hoofdcamera maak je zonder veel nadenken onder bijna alle omstandigheden mooie foto's. De ultragroothoeklens doet dit in de gevallen wanneer je ‘m nodig hebt – net als de frontcamera.
Alleen de telefotocamera is toe aan een upgrade. Misschien komt die volgend jaar in de Galaxy S25, maar dit jaar gebeurt het zeker niet.
Speakers
Sinds 2022 is Samsung begonnen aan een serieus speaker-offensief. De Galaxy A53 sprong er dat jaar enorm uit, en sindsdien klinken alle high-end Samsung telefoons veel puiker dan de modellen van voor 2022. Bij de Galaxy S24 doet Samsung nog wat meer zijn best om een zo luid en vol mogelijk geluid uit de kleine behuizing te persen.
De kniesoor kan erop wijzen het geluid langzaam misschien een beetje teveel aan dynamiek begint te verliezen, maar we hebben het over telefoonspeakers. Dan is luider en voller eigenlijk altijd gewoon beter.
En verder…
In onze tijd met de Galaxy S24 hadden wij geen problemen met de klassieke telefoonfuncties. Gesprekken waren helder, en de ontvangst was overal voldoende. Het toestel heeft plaats voor twee fysieke simkaarten, maar je kunt ook een eSIM gebruiken. Of één simkaart en een eSIM.
Overigens: de S24 met 128 GB is de enige met het tragere UFS 3.1 opslag. Alle modellen met 256 GB en meer hebben UFS 4.0. Hou er rekening mee als je overweegt voor de goedkoopste S24-variant te gaan.
Verder kunnen we nog toevoegen dat de vingerafdruksensor in het scherm geen grote veranderingen ondergaat. Wederom is het een ultrasoon model, en hij werkt snel en betrouwbaar.
Samsung Galaxy S24 review: conclusies
Aan het begin van deze Galaxy S24 review stelden wij een aantal simpele vragen. Wat doet de telefoon goed en wat kan er beter? Wij vinden het toestel erg mooi en strak vormgegeven, en het scherm is echt heel mooi. Zelfs voor een AMOLED-scherm.
De Exynos 2400 processor doet zijn werk prima, en biedt een accuduur waar je makkelijk de dag mee doorkomt – maar niet langer. Het is nu eenmaal een compacte telefoon met een compacte batterij.
Met de camera's zijn we tevreden. Ze werken snel en maken onder alle omstandigheden mooie foto's met een goed dynamisch bereik. Alleen de telefotocamera vertoont inmiddels sporen van slijtage. Hij is niet slecht, maar anno 2024 ook niet erg goed.
Zeven jaar updates en upgrades maken van de Galaxy S24 een telefoon waar je echt jaren mee vooruit kunt. Het is stiekem misschien wel de beste verbetering die de S24 naar de Galaxy S-serie brengt.
Galaxy AI is op dit moment een fancy term voor ‘een paar leuke snufjes'. Als de taalfeatures Nederlands leren willen we deze beschrijving best upgraden naar ‘een pakket met handige functies'. Zover is het nog niet. Maar alle kleine en grote verbeteringen die het toestel wel bevat maken van de Galaxy S24 een van de allerbeste compacte telefoons die je anno 2024 kunt kopen.
De Galaxy S24 128 GB heeft een adviesprijs van €899, en die met 256 GB €969. Het toestel komt in vier standaardkleuren: zwart, grijs, geel en paars. In deze review zie je de blauwe. Dat is een van de exclusieve kleuropties die – samen met groen en oranje – alleen bij Samsung zelf verkrijgbaar is.
Aanbiedingen
Samsung Galaxy S24 5G – 128GB – Onyx Black | bol↗
Leverbaar – va €949 of icm abo↗
Fred says
Komt er een review voor de Samsung Galaxy S24 plus? Ben benieuwd naar jullie review.
Deze komt morgen binnen, kom van de Samsung Galaxy s22 ultra af, gebruik de pen nooit.