Samsung Galaxy Tab S3

Met de Galaxy Tab S3 voltooit Samsung stiekem de fusie tussen haar AMOLED tablet serie en de Galaxy Note lijn. Het resultaat: een tablet die aan alle kanten hoogwaardigheid uitstraalt, met een combinatie van specs en features die uniek is in tabletland. Echter: weegt dit alles op tegen de pittige prijs? Voor wie is de Tab S3 eigenlijk bedoeld? Tijd voor onze review.

Design

Als je de Galaxy Tab S3 naast zijn voorganger legt, met het scherm naar boven, is het niet eenvoudig beide tablets te onderscheiden. Pas als je wat beter kijkt - het frame, de achterkant - zie je toch een aantal verschillen. Pak je beide tablets op, dan voel je al snel dat de Tab S3 net even wat beter is afgewerkt dan de Tab S2. De randen voelen minder scherp aan, en het koele glas van de achterzijde draagt bij aan de premium uitstraling.

In die randen zitten nu maarliefst vier speakers verwerkt, zodat je altijd stereogeluid hebt, ongeacht of je je Tab S3 in de portret- of landschapsmodus gebruikt. En USB type-C in de onderrand is inmiddels gewoon standaard te noemen. De 3,5 mm koptelefoonaansluiting zit ook in de onderrand, wat ook nu niet altijd even handig is.

Het glas van de achterkant van de Galaxy Tab S3 is natuurlijk gevoeliger voor vingerafdrukken dan het softtouch materiaal van de Tab S2 - nog los van het feit dat zoveel glas altijd een stukje fragiliteit met zich meebrengt. Het is dus bijna noodzaak je Tab S3 in een of andere beschermende hoes te stoppen, en het zou geen overbodige luxe zijn geweest - in deze prijsklasse - als je er tenminste een basic cover gewoon bij zou krijgen. Maar helaas: de keyboard cover die je er in de pre-order periode bij kon krijgen kost normaal gesproken € 130,- (al zijn er natuurlijk goedkopere, keyboardloze alternatieven).

Nog zo'n dingetje waar niemand zich over zou hebben verbaasd: als de Galaxy Tab S3 IP68 waterbestendig zou zijn geweest. Samsung's high-end telefoons zijn het, en het zou dan ook prima bij deze nieuwe tablet - en, nogmaals, het bijbehorende prijskaartje - hebben gepast.

Al met al is de Galaxy Tab S3 design technisch een beetje een 'mixed bag'. Ja, de high-end uitstraling en afwerking zijn ontegenzeggelijk aanwezig, en de tablet voelt dan ook erg goed en luxe aan. Maar met een hoes en/of waterebestendigheid was het pakket nog wat meer 'af' geweest.

Hardware, prestaties

Binnenin de behuizing vinden we in feite het volgende puntje van verdeeldheid: de Galaxy Tab S3 is wel uitgerust met high end hardware, maar nu ook weer niet het absolute neusje van de zalm anno voorjaar 2017. Met Qualcomm's Snapdragon 820 en 4 GB werkgeheugen zou hij zich ook prima in 2016 thuisvoelen.

Aan de andere kant: de Snapdragon 820 is veel krachtiger (benchmarks!) dan de processor in de Tab S2, en de schermresolutie is gelijk gebleven. En dat is dus inderdaad goed te merken. De Galaxy Tab S3 voelt veel sneller aan dan zijn voorganger, en draait - zeker in combinatie met de nieuwste versie van Samsung's eigen interface - gewoon erg soepel.

Wat op papier dus nu geen grenzen verlegd werkt in de praktijk gewoon vlot en erg prettig, zeker omdat je natuurlijk toch voornamelijk zit te kijken naar dat grote AMOLED scherm. Wat ons bij het volgende brengt.

Beeldscherm

Op Galaxy telefoons zijn Samsung's AMOLED schermen al oogstrelend, en dat geldt natuurlijk des te meer voor een tablet. Een 9,7 inch hoge resolutie AMOLED scherm is nu eenmaal iets om over naar huis te schrijven, en wat ons betreft ook op de Galaxy Tab S3 weer het allerbelangrijkste verkoopargument.

Maar, eerlijk is eerlijk: op de Galaxy Tab S2 vind je eenzelfde scherm voor een stuk minder geld - dat moet ook gezegd worden, dus als je vooral een tablet zoekt met een topkwaliteit display dan is er gewoon een goedkopere optie. Check wat dat betreft vooral ook onze vergelijking tussen de Galaxy Tab S3 en de Tab S2.

Los daarvan kunnen we niet anders dan concluderen dat het scherm van de Tab S3 absoluut fantastisch is, vooral in combinatie met dat andere, belangrijke verkoopargument: de S Pen stylus. Maar daarover zometeen meer.

Software

De Galaxy Tab S3 was Samsung's eerste apparaat dat hier gelanceerd werd met Android 7.0 Nougat aan boord - nog voor de Galaxy S8, inderdaad. Dat mag je verwachten voor deze prijs, en is dus ook het geval. Vooral relevant is natuurlijk de aanwezigheid van de nieuwste versie van Samsung's eigen interface.

Hoewel we 'm in feite al kennen sinds de nooit uitgebrachte Note 7, weten we pas sinds de Galaxy S7 met Nougat echt hoe fijn de nieuwe interface is. Op een tablet is dit niet anders. En dus concluderen we dat ook op de Tab S3 de nieuwe interface overzichtelijk is, duidelijke menu's biedt, en er tegenwoordig ook gewoon netjes en strak uitziet.

Jammer is dat er (nog?) geen tabletversie is van Samsung's Theme Store danwel van de thema's. Hierdoor zijn de mogelijkheden om het uiterlijk aan je eigen smaak aan te passen beperkt tot de achtergrondafbeeldingen.

Als de vorige generatie Tab S-modellen een indicatie biedt, dan zal Samsung de Galaxy Tab S3 de komende jaren voorzien van twee grote updates van het Android besturingssysteem, én van regelmatige, maar niet maandelijkse (wel: om de paar maanden) security patches.

S Pen

Het Android OS en Samsung's eigen interface mogen dan wel relatief voorspelbaar zijn, maar stiekem brengt de Galaxy Tab S3 de volledige functionaliteit van de Galaxy Note serie met zich mee. De S Pen stylus kun je weliswaar niet ín de tablet kwijt - bij de keyboard cover zit een soort extra houdertje - maar los daarvan voegt het pennetje een dimensie toe die we sinds de Note 10.1 en NotePRO tablets niet meer in Samsung's Galaxy zagen. En tegenwoordig voelt schrijven of tekenen met de stylus veel vloeiender en natuurlijker aan dan enige jaren terug.

In vergelijking met de Note telefoons is de S Pen van de Tab S3 een stuk groter en dikker, en dus veel prettiger om serieus mee te werken. Features zoals Notitie scherm uit (Screen off memo), en Air Command - met nog meer handige snufjes - bieden toegang tot een spectrum aan fijne gebruiksmogelijkheden, en in tegenstelling tot de oude Note tablets heeft de Galaxy Tab S3 een indrukwekkend voordeel.

Wie graag tekent op zijn/haar tablet kan al snel verslaafd raken aan de combinatie van het grote AMOLED scherm en je grafische app naar keuze. Met de gratis beschikbare Autodesk Sketchbook for Galaxy app kun je je al snel creatief uitleven - zwart is echt diepzwart, en kleur is KLEUR, zoals dit alleen op een AMOLED display mogelijk is.

Daarmee lopen we natuurlijk wel direct tegen de beperking van de S Pen, en de Galaxy Tab S3 aan. Wie gewoon een beetje wil browsen en Netflixen op een tablet zal de stylus vermoedelijk al snel ergens in een la leggen, en daarmee een complete dimensie van de tablet negeren.

Aan de andere kant zal de serieuze grafische professional mogelijk tegen de grenzen aanlopen van het feit dat de Tab S3 een Android tablet is. Voor hen zou Samsung's Galaxy Book - ook met stylus en AMOLED scherm - een uitkomst kunnen bieden, als deze in de Benelux te koop zou zijn (wat niet zo is).

De Galaxy Tab S3 biedt dus met zijn S Pen én AMOLED display een ongeëvenaarde ervaring - voor de creatieveling die (ook) goed uit de voeten kan met een Android tablet. Val je in deze categorie? Dán is de Tab S3 zijn geld dubbel en dwars waard.

Camera's

Net niet helemaal aansluitend bij het bovenstaande, springen we naar de camera's. Want je zou zomaar direct je gemaakte foto's met de S Pen op het AMOLED scherm kunnen bewerken. Maarja, wie neemt er nu foto's met zijn tablet?

Voor wie het toch doet, is het goed te weten dat de 12 megapixel camer aan de achterkant eigenlijk best wel prima is, maar uiteindelijk geen awards in de wacht zal slepen. De 5 megapixel sensor aan de voorkant voldoet ruimschoots voor het gemiddelde videogesprek - ook bij minder licht.

Voorbeeldfoto's van de hoofdcamera van de Galaxy Tab S3 (boven: origineel, onder: crop)

Batterij

In de slanke behuizing van de Galaxy Tab S3 zit een 6000 mAh accu - niet erg klein, maar ook zeker niet overdreven groot. Hoe lang je met een acculading doet hangt, zo leert onze ervaring, sterk af van wat je ermee doet.

Bij zware toepassingen merk je dat de batterijcapaciteit vrij gemiddeld is. Pas bij bijvoorbeeld het kijken van films maakt de tablet maximaal gebruik van de efficiëntie van het grote AMOLED scherm: dan is de accuduur van de Galaxy Tab S3 opeens indrukwekkend.

Al met al - bij gevarieerd gebruik - is de accuduur simpelweg goed genoeg, maar niet bijzonder. Opladen doe je in iets minder dan drie uur, via de USB type-C aansluiting, met de meegeleverde snellader.

Snufjes

In de Home knop van de Galaxy Tab S3 zit natuurlijk een vingerafdrukscanner. Deze werkt ook als je de Home knop zelf niet indrukt, al maakt dit voor het gemak weinig uit. Niet alleen is een vingerscanner prettig als je je tablet zelf wilt beveiligen, maar vooral in combinatie met de Veilige map blijkt het een nuttige feature.

In de Veilige map kun je bestanden én complete apps - inclusief accounts - stoppen die buiten de Veilige map helemaal niet zichtbaar, laat staan toegankelijk zijn. Beveilig dit alles met je vingerafdruk en je kunt er vrij zeker van zijn dat alles wat privé moet blijven privé blijft.

Netjes weggewerkt in de rand, beschikt de Galaxy Tab S3 over een micro-SD slot, voor wie de standaard aanwezig 32 GB opslag - beschikbaar voor de gebruiker: ruim 23 GB - niet voldoende blijkt.

En dan is er nog dat AKG-tuned geluid uit de vier speakers die we hierboven al even noemden. Het is erg fijn dat je altijd stereogeluid hebt, of je de Tab S3 nu in portret- of landschapsmodus gebruikt. Het geluid dat uit de speakers komt is dan ook heel behoorlijk, al moet je uiteraard nooit teveel verwachten van dit soort kleine speakertjes. Met name hierom is het AKG-tuned-label toch wel een beetje een gimmick, wat ons betreft.

Conclusies

Het klopt dat de tabletmarkt de afgelopen tijd niet meer zoveel ontwikkelt. Met de Galaxy Tab S3 doet Samsung een dappere poging om een premium-tablet-met-iets-unieks te lanceren, en dat is ook best wel goed gelukt. Tenminste: voor wie inziet wat voor plezier of nut je kunt hebben van de S Pen stylus.

De Galaxy Tab S3 is op nagenoeg alle gebieden een beetje, of zelfs veel, beter dan de Tab S2. De bouwkwaliteit is erg goed, de tablet is snel en mooi, en het scherm is - zoals we gewend zijn van Samsung - fantastisch. Tekenen op een groot AMOLED scherm met Samsung's huidige generatie S Pen is een genot.

Echter, juist dat scherm vind je ook in de Tab S2 modellen, voor minder geld. Kansen om de Tab S3 naast de S Pen op nog meer vlakken iets extra's mee te geven - een standaard cover, IP68 waterbestendigheid - laat Samsung helaas liggen, waardoor het uiteindelijk vooral de S Pen is die voor de meerwaarde moet zorgen.

Aanbiedingen

Check ons overzicht Galaxy Tab S3 kopen, of vind snel aanbiedingen hieronder:

Samsung
Coolblue
MediaMarkt
Bol.com
Centralpoint
Tab S3
WiFi € 679
4G € 769
Tab S3
WiFi € 679
4G € 769
Tab S3
WiFi € 679
4G € 769
Tab S3
WiFi € 679
4G € 769
Tab S3
WiFi € 679
4G € 769

     Samsung Galaxy Tab S3 nieuws

Galaxy Tab S3 krijgt HDR ondersteuning in Netflix

Na de meest recente update ondersteund de Galaxy Tab S3 HDR weergave in Netflix. Dit, nadat eerder al HDR ondersteuning voor de Galaxy Note 8 en S8 was toegevoegd. We meldden eergisteren al dat de Galaxy Tab S3 in Nederland een update had ontvangen. Deze update bracht niet alleen de fix voor het Blueborne lek, […]

Nog meer Blueborne updates: Galaxy J3 (2017), Note 4, Tab S3, S5 Plus

Samsung is druk bezig het Blueborne lek op haar Galaxy apparaten te dichten. Ook vandaag komen weer meerdere toestellen aan de beurt. Daaronder de Galaxy J3 (2017), de Galaxy Note 4, de Galaxy S5 Plus en de Galaxy Tab S3. Nadat de eerste Blueborne patch enige tijd terug de Galaxy Note 8 bereikte, kregen ook […]

Galaxy Tab S3 juni update nu beschikbaar in Europa, inclusief Nederland

Voor de Galaxy Tab S3 staat een update klaar met daarin een nieuwe beveiligingspatch: die van de maand juni. Hij is beschikbaar voor beide uitvoeringen van Samsung’s premium tablet. De Galaxy Tab S3 verscheen een paar maanden terug op de markt, en krijgt sindsdien iedere tweede maand een beveiligingsupdate. De vorige verscheen begin mei, en nu […]

Samsung Galaxy Tab S3 review: stiekem eigenlijk een Note

Met de Galaxy Tab S3 zet Samsung hoog in. Heel hoog, zelfs, met een prijskaartje dat aanduidt dat de tablet niet bestemd is voor de huis-tuin-en-keuken-ik-kijk-af-en-toe-Youtube-op-mijn-tablet gebruik(st)ers. Maar voor wie is de tablet dan wel? En is hij, voor de juiste gebruik(st)ers, zijn premium prijs waard? Vragen die wij beantwoorden in onze uitgebreide review. Een paar […]

Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillen

Met de komst van de Galaxy Tab S3 is de Galaxy Tab S2 niet meer Samsung’s absolute  tabletparadepaardje. Maar hij blijft voorlopig wel gewoon te koop. Wanneer koop je welke Tab-met-AMOLED-scherm? Welke is het meest geschikt voor jou? Uit de onderstaande vergelijking wordt je – hopelijk – een stuk wijzer. Galaxy Tab S2 (links) versus Galaxy […]

Galaxy Tab S3 met Snapdragon 820 soc: benchmarks

Met een kersverse Galaxy Tab S3 in de hand, en een review in het vooruitzicht, hebben we eerst alvast  de droge tests van stal gehaald. Als zondanig vind je hieronder een eerste rondje Galaxy Tab S3 benchmarks. Op het eerste gezicht is de Galaxy Tab S3 niet uitgerust met de allernieuwste cutting edge hardware. Qualcomm’s Snapdragon […]

Galaxy Tab S3 kopen en prijzen

Review Specificaties Kopen Nieuws Met de onthulling ruimschoots achter de kiezen, rijst nu de vraag: waar kun je de nieuwe Galaxy Tab S3 eigenlijk zoal kopen? Inmiddels is het toestel officieel direct leverbaar. Hieronder lees je waar zoal. De Galaxy Tab S3 is Samsung’s nieuwe premium tablet van glas en metaal, met 9,7 inch AMOLED scherm én […]