Samsung Galaxy S3 Review

←Terug naar de Galaxy S3 pagina

Al meer dan een jaar volgen wij de ontwikkeling van de Samsung Galaxy S3 op de voet – van de allereerste vage geruchten, tot nu, het moment dat de Galaxy S3 inmiddels in menig broekzak te vinden is. Maar ook van het stadium van de hype, tot het gewone dagelijkse gebruik als smartphone anno 2012. En wat vinden wij nu van de Galaxy S3? Je leest het hieronder…

IMG_20120601_183923-1024x768 Samsung Galaxy S3 Review

In het kort…

Om je wat werk te besparen, vallen we maar meteen met de deur in huis en geven een korte, én krachtige samenvatting van wat we in de rest van de review duidelijk maken.

 Pluspunten:

  • Snelheid (soepele bediening)
  • Beeldscherm
  • Camera
  • Geluid
  • Toestel voelt erg goed aan in de hand
  • Batterijduur is erg goed voor een smartphone

Minpunten

  • Beeldscherm is in direct zonlicht niet erg duidelijk
  • ‘Terug’ toets is soms iets te snel aangeraakt
  • Veel nieuwe features zijn leuk, maar nog niet superhandig
  • Batterijduur is nog steeds niet erg goed voor een mobiele telefoon

De Samsung Galaxy S3 is méér dan een doorontwikkeling van de Galaxy S2. Het is niet hetzelfde toestel met een wat snellere processor en een mooier scherm. Wat ons betreft is de Galaxy S3 hét toestel dat verder gaat dan wat we tot nu toe verwachtten van een smartphone. Door de extreem krachtige hardware werkt alles zo soepel dat je je eigenlijk niet meer bewust hoeft te zijn van het feit dat de hardware zo extreem krachtig is. De camera is zo goed, dat je je niet meer bewust hoeft te zijn van het feit dat het een smartphone camera is. En het scherm is zo mooi, dat je vergeet dat je naar een telefoon zit te kijken. Dit zijn dan ook gelijk de drie voornaamste punten waarop de Galaxy S3 uitblinkt: snelheid, camera, en beeldscherm.

IMG_20120531_151515-e1338491199716-1024x606 Samsung Galaxy S3 Review

Natuurlijk heeft ook de Samsung Galaxy S3 nadelen. Hoe mooi het scherm ook is, in direct zonlicht is het geen uitblinker. En hoewel de batterij van de Galaxy S3 erg goed is voor een smartphone, geldt hiervoor niet wat voor het scherm en de camera wel geldt: je komt er bij normaal gebruik zonder zorgen de dag mee door, maar als je – zoals wij – de neiging hebt veel met het toestel bezig te zijn kun je nog niet vergeten dat je met een smartphone te maken hebt. Anders gezegd: doen wat je wilt zonder stil te staan bij de batterijlading is er nog niet altijd bij. Tevens moeten we eerlijk zeggen dat een hoop van de nieuwe features – Smart Stay, Direct Call – weleenswaar geinig zijn, maar vooralsnog geen verschil van betekenis maken.

samsung-galaxy-s3-review-versus-s2-1024x768 Samsung Galaxy S3 Review

Knus naast elkaar: de Galaxy S3 en de Galaxy S2

 

In het lang…

Dat alles gezegd hebbende, is het natuurlijk goed om te weten dat we bovenstaande niet zomaar uit ons duim gezogen hebben. Wil je weten hoe we tot deze conclusies zijn gekomen? Lees dan vooral verder!

 

Uiterlijk

In de doos van de Samsung Galaxy S3 treffen we een toestel aan dat naar alle maatstaven flink te noemen is. Werd de Galaxy S2 vorig jaar door sommigen nog afgedaan als ‘te groot’, naast de S3 lijkt de S2 gewoon een compacte smartphone. De ‘feel’ van de Samsung Galaxy S3 kwam ons echter op één of andere manier vaag bekend voor – deze deed ons verrassend genoeg enigszins denken aan die van de Galaxy Tab 10.1, maar dan in het klein. De Galaxy S3 voelt solide, en ondanks het gebrek aan metalen onderdelen geeft het toestel geen ‘goedkoop’ gevoel. In tegendeel: de polycarbonaat achterklep voelt glad biedt toch voldoende grip. Ook is het toestel zwaar genoeg om het gevoel te geven dat je iets in je hand hebt.

IMG_20120601_183855-1024x768 Samsung Galaxy S3 Review

Door de afgeronde vormen voelt alles erg prettig aan, ondanks de grootte. Wel zullen mensen met kleine handen regelmatig het toestel in één hand moeten nemen, om met de andere hand het scherm te bedienen.

Een paar weken intensief dagelijks gebruik toont zowel het voor- als het nadeel van de polycarbonaat achterkant. Bijzonder krasvast is het materiaal niet. Kleine haarfijne krasjes ontstaan relatief makkelijk. Het voordeel is echter, dat je deze eigenlijk alleen ziet als je heel goed kijkt, en onder juiste lichtinval. Er is namelijk geen laklaag die beschadigen kan, en in tegenstelling tot normaal hard plastic, blijft de achterkant glanzen en glad aanvoelen, ondanks de aanwezigheid van meerdere lichte krasjes (oplossing: Samsung Galaxy S3 hoesjes!). Kort gezegd: het toestel is niet bijzonder krasvast, maar blijft er wel prima uitzien.

samsung-galaxy-s3-in-de-hand-300x225 Samsung Galaxy S3 Review

Galaxy S3: niet klein, maar ligt wel goed in de hand

Over de rest van het toestel zelf kunnen we kort zijn: de voorkant wordt bedekt door één grote Gorilla Glass 2 glasplaat, met onderaan een uitsparing voor de fysieke Home knop. Aan weerszijden hiervan bevinden zich de Menu en de Terug toetsen – capacitieve, aanraakgevoelige toetsen wel te verstaan. Deze toesten – Menu en Terug – zitten vrij dicht tegen de rand, en worden dan ook nog al eens per ongeluk aangeraakt. Dit kan met name bij de Terug toets nog wel eens lastig blijken.

Boven het scherm vinden we de telefoon speaker, twee sensoren en een camera. Niet zichtbaar, tenzij deze oplicht, is de meerkleurige indicatie LED, die aangeeft of je berichten of oproepen hebt gemist, en of het toestel oplaadt.

Bovenop de Galaxy S3 vinden we de koptelefoonaansluiting, aan de rechterzijkant de Aan/Uit (Standby) knop, en aan de linkerzijkant de volume toetsen. Alle fysieke knoppen voelen erg solide – onze ervaring met de Galaxy S2 leert dat Samsung de afwerking van zulke knoppen prima onder de knie heeft.

Als laatste vinden we onderop het toestel de microUSB aansluiting die tevens dienst doet als aansluiting om op te laden, en als MHL poort om HD kwaliteit video mee weer te geven.

IMG_20120620_123415 Samsung Galaxy S3 Review

Ja, de Galaxy S3 lijkt een beetje op de Galaxy Tab 10.1

 

Beeldscherm

Als we het dan toch over de uiterlijke verschijning van de Samsung Galaxy S3 hebben, moeten we het uiteraard ook over het scherm hebben. Met zijn 4,8 inch is dit voor een ‘mainstream’ smartphone simpelweg een enorm scherm, en nog maar een paar jaar geleden ondenkbaar. Maar de tijden zijn veranderd, en uiterlijk sinds de Galaxy S2 en de Galaxy Note weten we dat een breed publiek interesse heeft in grote schermen.

Omdat 2012 het jaar van de HD beeldschermen op zakformaat is, is de Galaxy S3 natuurlijk ook voorzien van een scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels (en voor de liefhebber: dat zijn 306 pixels per inch). En dat levert een scherp beeld op – ernstig scherp, zelfs. Direct na de onthulling van de S3 was er kritiek op het feit dat Samsung voor een Super Amoled scherm had gekozen in plaats van een (scherper) Super Amoled Plus scherm. In de praktijk is houdt deze kritiek wat ons betreft niet stand. Ja, als je héél goed kijkt kun je met het blote oog nog pixels zijn. Maar behalve om pixels te zien is er werkelijk geen enkele reden waarom je zó goed, en van zó dichtbij naar het scherm zou moeten staren.

IMG_20120601_183818-1024x768 Samsung Galaxy S3 Review

Tel daar bij op dat het hier nog steeds om een Super Amoled scherm gaat met het gebruikelijke maar waanzinnige contrast en het is duidelijk dat het beeldscherm in feite één van de sterkste punten van de Galaxy S3 is. Deze is namelijk gewoon erg, erg mooi, vooral ook omdat Samsung aardig heeft lopen sleutelen aan de kleurweergave. Nog steeds zijn de kleuren op de S3 feller en verzadigder dan op bijvoorbeeld het LCD scherm van de HTC One X. Maar toch ogen de kleuren alweer een flink stuk natuurlijker dan bijvoorbeeld op de Galaxy S en S2 het geval was.

Is er dan helemaal niks mis met het scherm? Toch wel: het is geen superfel scherm. De kijkhoeken zijn prima, maar in direct zonlicht is neemt de leesbaarheid zienderogen af. Ongetwijfeld zal het beperken van de helderheid van het scherm een belangrijke rol spelen in het optimaliseren van de batterijduur van de Galaxy S3 – een 4,8 inch HD scherm van stroom voorzien is geen sinecure – maar toch was het fijn geweest als er voor dit soort gebruikscondities meer speling in de helderheid was geweest.

 

Prestaties

Screenshot_2012-07-04-13-43-48-190x300 Samsung Galaxy S3 ReviewOver de prestatis van de hardware van de Samsung Galaxy S3 kun je boeken vol schrijven. Wij gaan dit hier lekker niet doen, want in feite kunnen we kort zijn: de Galaxy S3 is op dit moment de snelste smartphone die je kunt kopen, punt. Is dit belangrijk? Nee. Verklaard dit waarom het toestel zo prettig is in het gebruik: ten dele. Meer daarover lees je hieronder.

 

Software

Nadat we er maandenlang klakkeloos vanuit gingen dat de Galaxy S3 natuurlijk voorzien zou zijn van Samsung’s TouchWiz 5.0 interface, haalden de Koreanen op het laatste nippertje een streep door deze naamgeving. Vandaar dat we op de Galaxy S3 werken met de Nature UX interface.

Direct vallen een aantal dingen op. Ten eerste is de interface zo soepel als boter. Ten tweede beweegt de achtergrond niet meer mee – vermoedelijk om punt één mede te bewerkstelligen, en ten derde heeft Samsung een soort 3D-achtig effect toegevoegd wat er net wat sjieker uitziet dan het simpelweg zijwaarts schuiven van de verschillende schermen.

samsung-galaxy-s3-nature-ux-219x300 Samsung Galaxy S3 ReviewVerder blijft het principe natuurlijk vertrouwd, voor wie eerder een Android smartphone had. We hebben de bekende ‘home screens’, het app menu, de notificatie balk, en een lockscreen. Deze laatste is, in het kader van de Nature UX interface, voorzien van een water-effect. Een vrij willekeurige keuze, maar bij sommige wallpapers is het effect wel mooi.

Zoals op iedere Android smartphone vinden we ook de Galaxy S3 de ‘standaard’ apps: een browser, YouTube, Google Maps en Navigatie, email en Gmail, SMS, Google Play Store (voorheen de Android Markt), een MP3 speler, etcetera etcetera. Daarnaast biedt Samung ook nog haar eigen verzameling apps aan, zoals Samsung Apps (Samsung’s eigen app store, zeg maar), S Memo, S Planner, S Suggest, S Voice, en Samsung GO.

De echte ‘innovatieve’ features vinden we met name terug binnen de bekende apps. Bijvoorbeeld Smart Stay – het automatisch aanblijven van het scherm zolang je ernaar kijkt – werkt in alle belangrijke apps. Direct Call werkt natuurlijk binnen de SMS applicatie, en in de camera app zijn ook een aantal nieuwe features verwerkt, waarover straks meer.

Softwarematig gezien is de Samsung Galaxy S3 natuurlijk geen revolutie. En ook de nieuwe software mogelijkheden – Smart Stay, Direct Call, S Voice – zijn geinig, maar voegen voor ons in het dagelijks gebruik niet enorm veel toe. En eerlijk gezegd is dit ook niet erg. De Galaxy S3 werkt erg prettig, hapert niet, en doet wat ‘ie moet doen: gewoon een soepel werkende, stabiele smartphone zijn.

 

Camera

De Samsung Galaxy S3 is voorzien van een acht megapixel camera aan de achterzijde van het toestel. Het lijkt alsof dit ook wel zo’n beetje het plafond zal blijken in de megapixel race die een tijd lang woedde tussen verschillende smartphone fabrikanten. Maar weinig toestellen komen nog met een camera met een hogere resolutie, en iedereen die een beetje iets afweet van camera’s begrijpt ook dat dit weinig zinvol is. Ook met een acht megapixel camera kun je prachtige foto’s maken, als de camera zelf maar een beetje in orde is.

Veel fabrikanten beloven ieder jaar een veel betere camera in hun toestellen – maar Samsung heeft dit ook gedaan in de Galaxy S3. Foto’s maken met weinig licht is het enige ‘zwakke’ puntje van de camera van de S3. Voor de rest steekt de kwaliteit van zowel foto’s als video’s met kop en schouders uit boven de concurrentie.

Hieronder twee redelijk willekeurige opnames – eentje ‘normaal’ met autofocus, de andere in macro modus.

20120704_141541-300x225 Samsung Galaxy S3 Review20120704_141305-300x225 Samsung Galaxy S3 Review

Ook vind je hieronder een 1080p Full HD video die uitstekend laat zien hoe goed de autofocus is, en hoe goed de video opname van de Galaxy S3 is (met dank aan [email protected])

Samsung heeft er niet alleen voor gezorgd dat de plaatjes en filmpjes beter zijn – de camera beschikt ook over een rits nieuwe, en in tegenstelling tot andere software gimmicks, wel erg handig functies.

Zo vinden we in de camera applicatie nieuwe opties zoals ‘Continu opname’, ook bekend als ‘burst mode’. Binnen deze modus kunnen we nog kiezen tussen de mogelijkheid om gewoon een hele rits foto’s snel achterelkaar te maken (maximaal 20), of een wat kortere rits (maximaal 8) waaruit het toestel dan zelf de beste opname kiest. Dit laatste werkt, zeker met foto’s van gezichten, verrassend goed.

samsung-galaxy-s3-burst-mode-tip Samsung Galaxy S3 Review

Verder beschikt de camera natuurlijk over een macro en een panorama modus, autofocus, en een zoom functie (tot 4x) die je onder andere met de volume knoppen bedient.

Natuurlijk is de snelheid waarmee een foto gemaakt wordt sowieso flink verbeterd: het vastleggen van een foto gebeurt bijna onmiddelijk zodra je de virtuele ontsluiter aanraakt. Als je een directe koppeling naar de camera op het lockscreen hebt, kun je binnen pakweg twee á drie seconden een foto maken met de S3: niet slecht voor een smartphone zonder fysieke cameraknop.

Al met al is de camera – na het scherm – de tweede feature van de Galaxy S3 die ons buitengewoon positief verraste.

 

Geluid

20120704_135723-300x225 Samsung Galaxy S3 Review

Hoewel smartphones steeds meer de bekende MP3 speler vervangen, zijn er niet zoveel toestellen waarop het ook echt goed muziek luisteren is. Niet zoveel smartphones beschikken over kwalitatieve audio hardware – HTC adverteert er wel mee, maar doet in feite weinig meer dan een equalizer instelling verkopen onder een vlotte naam. En ook de Galaxy S2 was geen uitblinker op dit terrein.

Gelukkig heeft Samsung zonder veel tamtam besloten om de kwalitatief goede audio hardware – een Wolfson DAC, om precies te zijn – weer terug naar haar toptoestellen te halen (de eerste Galaxy S was namelijk wél erg goed op audo gebied). En dat is te horen!

Ten eerste is het volume op de Galaxy S3 ruim voldoende om zich ook in de stad staande te houden. Met andere woorden: desgewenst kan hij hard! Maar dat is natuurlijk niet de definitie van goed geluid. Ook met een hoogwaardige koptelefoon blijkt dat geluidskwaliteit dik in orde is – bij het luisteren van electronische muziek, maar juist ook bij subtielere muziekstijlen zoals jazz of zelfs klassieke.

En hoewel we met ‘hoogwaardige koptelefoon’ in eerste instantie niet de meegeleverde headset bedoelen, is deze wel behoorlijk goed. In ieder geval heeft Samsung hierop niet bespaard, waarvoor, wat ons betreft, hulde.

 

Bellen

Bellen? Wat? Met een smartphone? Het kan, en het werkt – ook met een Samsung Galaxy S3. In onze ‘testmaand’ hebben wij geen problemen ondervonden met de antenne. Wie de antenne – het onderste deel van de achterkant – met zijn handen afdekt zal zien dat er wat signaal verloren gaat, zoals bij iedere smartphone. Dit effect is echter niet noemenswaardig, en leidde bij ons niet tot moeilijkheden. De geluidskwaliteit tijdens een telefoongesprek is prima in orde, hoewel niet opvallend goed.

IMG_20120610_204243-1024x768 Samsung Galaxy S3 Review

 

Batterij

Voor de introductie van de Galaxy S3 deden wilde geruchten de ronde over de capaciteit van de batterij van het toestel. Uiteindelijk bleek Samsung met een 2100mAh exemplaar gekozen te hebben voor een flinke, maar niet buitengewoon grote batterij.

In de praktijk is de batterijduur wél één van de sterkere kanten van het toestel, in ieder geval in vergelijking met andere smartphones. Bij normaal gebruik – beetje bellen, beetje surfen, een paar emails, muziek luisteren, wat fotootjes hier en daar – kom je zonder twijfel een volle dag door.

samsung-galaxy-s3-batterijduur2-300x225 Samsung Galaxy S3 Review

Bij zwaar gebruik – veel mailen, veel browsen, video kijken, flink wat foto’s maken – merk je toch dat ook de Galaxy S3 niet de smartphone is die je gedachtenloos kunt gebruiken zonder vroeg of laat je batterij indicator in de gaten te houden. Wie zijn S3 fanatiek als mobiel kantoor of media platform gebruikt, moet er rekening mee houden dat je tegen het begin van de avond een stopcontact nodig hebt (ervanuit gaande dat je het toestel rond 7:00 ’s ochtends van de lader hebt gehaald).

Wat wel erg fijn is, is dat de Galaxy S3 een stuk sneller oplaadt dan, bijvoorbeeld, de Galaxy S2: van nul tot vol in ongeveer twee uur. En dit terwijl de capaciteit van de batterij sterk is toegenomen ten opzichte van de S2. Waar we voor nu nog even erg benieuwd naar blijven, is de laadtijd met de draadloze oplader die vermoedelijk pas na de zomer te koop zal zijn.

 

En dus?

We hebben onze Samsung Galaxy S3 een maand gebruikt – en zijn er meer dan tevreden over. Het scherm is fantastisch (behalve in direct zonlicht), alles werkt soepel en stabiel, de camera steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit, het geluid is prima, en zelfs de batterijduur is om over naar huis te schrijven. Daarentegen zijn we niet helemaal overtuigd van alle softwarematige nieuwigheidjes – veel is meer gimmick dan echt nuttig. En die aanraakgevoelige ‘Terug’ toets is ons soms net iets té aanraakgevoelig. En wie hoopt met de Galaxy S3 eindelijk een smartphone te hebben die je nog maar eens in de paar dagen op hoeft te laden moet nog verder zoeken (naar een smartphone die helaas nog niet bestaat).

samsung-galaxy-s3-10-miljoen-stuks Samsung Galaxy S3 Review

De Galaxy S3 is niet slechts een ‘upgrade’ van de Galaxy S2. Op één of andere manier maakt de S3 namelijk een veel completere indruk – de som is meer dan een optelsom van de afzonderlijke onderdelen. Zonder dat we echt een duidelijk referentiekader ervoor hebben, voelt de Galaxy S3 alsof Samsung’s Galaxy lijn nu echt volwassen begint te worden, juíst omdat het nu langzaam overbodig is om nog over technische specificaties en benchmarks te schrijven.

Samsung Galaxy S3 Aanbiedingen Top 5

 
StudentMobiel
GSMTopdeal
Typhone
CoolBlue
Holl.nieuwe
gcbutton Samsung Galaxy S3 Reviewgcbutton Samsung Galaxy S3 Reviewgcbutton Samsung Galaxy S3 Reviewgcbutton Samsung Galaxy S3 Reviewgcbutton Samsung Galaxy S3 Review
TypeTele2
SmartMix
100
T-MobileHoll.nieuwe
275
Ben
120
Hollands
Nieuwe
SimOnly
Min/SMS
Internet
100/100
500 MB
200/-
500 MB
275/275
275 MB
120/120
500 MB
275/275
775 MB
Prijs
toestel
€ 22,-GRATIS!GRATIS!GRATIS!GRATIS!
Starttarief
p/mnd1
€ 20,-€ 22,50€ 23,-€ 23,49 € 26,-
Gemiddeld
maandtarief2
€ 22,17€ 23,75€ 23,83€ 24,11€ 27,25

 
Tele2
Vodafone
T-Mobile
Hi
KPN
gcbutton Samsung Galaxy S3 Reviewgcbutton Samsung Galaxy S3 Reviewgcbutton Samsung Galaxy S3 Reviewgcbutton Samsung Galaxy S3 Reviewgcbutton Samsung Galaxy S3 Review
TypeTele2
SmartMix 300
BSW
200
Stel Samen
1 GB
Hi
Medium
KPN
Mobiel
Min/SMS
Internet
100/100
1500 MB
200/onb.
500 MB
90/onb.
1000 MB
100/onb.
500 MB
Onb./onb.
2000 MB
Prijs
toestel
GRATIS!€ 126,04
4G versie
€ 89,95
4G versie
€ 89,-GRATIS!
4G versie
Starttarief
p/mnd1
€ 26,-€ 34,-€ 34,-€ 36,-€ 47,50
Gemiddeld
maandtarief2
€ 27,25€ 41,50€ 39,-€ 40,96€ 48,75
Het tarief dat je de eerste maanden betaalt, het ‘actietarief’.
Abonnementskosten, toestelkosten en aansluitkosten bij elkaar opgeteld, en gedeeld door 24 maanden. Als je je huidige provider behoudt vervallen de aansluitkosten.

←Terug naar de Galaxy S3 pagina