In feite hadden we de hoop al opgegeven dat er ooit nog een Galaxy A7 in Nederland uit zal komen. Na de eerste generatie kwamen de toestelversies uit 2016 en 2017 niet naar Europa, tenslotte. Toch is er nu de A7 2018. Hieronder lees je alles over het toestel in onze uitgebreide review.
Samsung Galaxy A7 review
Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe Galaxy A7 een maffe kruising tussen de Galaxy A6 en A8 modellen. Het is Samsung’s eerste telefoon met drie camera’s aan de achterkant. Bovendien is het (samen met de J6 Plus) de eerste Galaxy met een vingerafdruksensor in de aan/uit-knop in de zijkant. Is de Galaxy A7 dus vooral een toestel met één of twee gimmicks, of is het een serieuze smartphone met meer kwaliteiten? Wij zochten het uit.
Design
Voordat we dieper in de camera’s duiken, beginnen we in deze Galaxy A7 review toch gewoon bij het begin. Qua design is het namelijk best een opvallende telefoon. De voorkant is geheel zwart, met een 6 inch AMOLED-scherm dat onder een 2.5D glasplaat ligt. Er zitten geen knoppen aan de voorkant, en ook aan de achterkant zoek je vergeefs iets om te bedienen.
Alle toetsen en sensoren zitten in de rechter zijkant van het kunststof frame: de volumetoetsen, en daaronder de aan/uit-knop. Deze laatste vergt wat gewenning: hij zit vrij laag, en bevat ook de vingerafdruksensor. Een Bixby-knop heeft de A7 niet, dus in de linker zijkant zit geen enkele knop – alleen een lange tray voor twee simkaarten en een geheugenkaartje.
Een nadeel zit er wel aan de nieuwe plaatsing van de knoppen. De klassieke ‘screenshot-combinatie’ Aan/uit-knop plus Volume omlaag is erg onhandig, op deze manier. Op de A7 geven we dus uiteindelijk weer de voorkeur aan Samsung’s illustere vegen-voor-een-schermafbeelding methode.
De achterkant bestaat uit wat Samsung ‘3D-glas’ noemt. Ons toestel is blauw, en man, wat is ‘ie blauw. De combinatie van de kleur en het glas zorgt voor een indrukwekkend effect – in direct zonlicht een tikje kitschy, zelfs. Maar dat is, vanzelfsprekend, volledig een kwestie van smaak. Opvallend is het zeker.
De Galaxy A7 voelt solide aan, is mooi dun, en indrukwekkend gekleurd. Het design is wat dat betreft opvallender dan de stevige-en-saaie A6, maar mist de verfijning van Samsung’s duurdere telefoons – waaronder de A8.
Display
Het scherm van de Galaxy A7 heeft een FHD+ resolutie van 2220 bij 1080 pixels – een normaal full HD 16:9 display, dus, met ruimte voor de on-screen navigatiebalk. Wie van felle kleuren houdt, kan het scherm in de standaard ingestelde modus houden. Wij zetten ‘m echter in de Basis modus, en werden beloond met een rustige, natuurlijke ogende kleurweergave. Het is een scherm zoals we dat van Samsung gewend zijn, dus: onopvallend op een heel hoog niveau.
Hardware en prestaties
Samsung heeft de Galaxy A7 dezelfde hardware-basis gegeven die ook in de A8 gebruikt wordt. De Exynos 7885 processor draait zijn rondjes met maximaal 2,2 GHz, en heeft 4GB RAM om zijn werk te doen. Het is een beproefde combinatie, die niet erg cutting-edge is, maar snel genoeg voor verreweg de meeste bezigheden.
Als je plannen hebt op game-gebied, zul je merken dat de A7 duidelijke grenzen heeft. Op zich werken veel games prima, maar Fortnite zit er bijvoorbeeld niet in, en PUBG draait matig met medium grafische instellingen. Minder veeleisende spellen werken wel soepel, evenals de gewone veelgebruikte apps. Maar voor vlammend snelle hardware moet je in dit prijssegment niet bij Samsung zijn. Snel genoeg is snel genoeg, wat uiteindelijk van voordeel is bij een onderdeel dat we hieronder bespreken: het energieverbruik.
Software
Nog een hint dat Samsung de A8 gebruikte als basis voor de Galaxy A7 is de software. Op het moment van schrijven draait de A7 op Android 8.0, met de Samsung Experience 9.0 interface. Andere recent gelanceerde Galaxy telefoons, zoals de Galaxy J6 Plus, draaien op Android 8.1. Maar eerlijk is eerlijk: verschil tussen deze twee softwareversies merk je verder niet.
Sterker nog: de software op de Galaxy A7 neemt een voorschot op Android 9.0, met de nieuwe gebarennavigatie. Je kunt de navigatiebalk vervangen door gebaren voor de acties recent, terug en home. Veeg vanaf de schermrand omhoog op de plaats waar de die toets zou zitten, en je voert de actie uit. Dus: veeg in het midden van het scherm vanaf de onderrand omhoog, en je gaat terug naar je startscherm. Je kunt kiezen of je kleine indicators wilt zien waar je precies moet vegen voor de acties.
Na een korte gewenningsperiode blijkt dit een erg fijne manier van navigeren zonder navigatiebalk. Dezelfde feature komt later ook naar andere Galaxy telefoons, maar waarschijnlijk pas met de upgrade naar Android 9.0.
Verder biedt de A7 alle features die we kennen van alle andere recente Galaxy smartphones: van de Veilige Map en de Theme Store tot Samsung Pass en Cloud, waarvan de eerste 15GB gratis zijn. Veel is dit laatste niet, als je bedenkt dat de Galaxy A7 standaard over 64GB opslag beschikt – waarvan zo’n 52GB beschikbaar voor de gebruik(st)er. Voor €0,99 per maand krijg je in totaal 50GB opslag, en voor €2,99 vergroot je jouw Samsung Cloud tot 200GB.
Met Dual Messenger installeer je twee versies van dezelfde chatapp, bijvoorbeeld Whatsapp. Handig als je zakelijk en privé wilt scheiden – en dus ook aanwezig op de A7.
Hoewel Samsung inmiddels lang niet meer zoveel ‘dubbele apps’ levert op haar telefoons, zijn een paar nog wel aanwezig. Denk hierbij aan Chrome en Samsung’s eigen browser, Internet. Ook krijg je op de A7 een handvol Microsoft apps geleverd, en Facebook. Je kunt deze wel uitschakelen maar niet verwijderen.
Updates
Eerder beschreven we al uitgebreid welke verwachtingen wij hebben van de toekomstige updates voor de Galaxy A7. Zoals altijd belooft Samsung het toestel in ieder geval twee jaar te ondersteunen, vanaf de release. In ieder geval krijgen toestellen in de A-serie altijd twee grote Android upgrades. Voor de A7 zijn dat dan de upgrade naar Android 9.0 Pie in 2019, en naar Android 10 in 2020.
Samsung heeft nog niets bekend gemaakt over de frequentie van de beveiligingsupdates. Voor nu rekenen wij op updates per kwartaal. Mocht de A7 toch maandelijkse updates gaan krijgen, dan werken we deze informatie uiteraard bij. Ook deze beveiligingsupdates blijven tot minstens de herfst van 2020 komen, en vermoedelijk zelfs tot in 2021. De A3 en A5 die begin 2016 uitkwamen ontvangen ook nog steeds beveiligingsupdates, tenslotte.
Beveiliging
En als we het toch over de beveiliging hebben: we noemden de vingerafdruksensor van de Galaxy A7 hierboven al. Je kunt ervoor kiezen de telefoon daarmee te ontgrendelen, en/of met de gezichtsherkenning. Deze laatste methode is natuurlijk met de afstand de minder betrouwbare. De vingersensor is daarmee de logische ‘standaardmethode', maar je moet ‘m dan wel goed configureren. De plaatsing in de Aan/uit-knop in de zijkant is namelijk niet helemaal optimaal. Een paar tips om ‘m handig in te stellen geven we HIER.
Naast deze methodes kun je jouw Galaxy A7 natuurlijk altijd nog op de oude manier(en) beveiligen.
Galaxy A7 review: camera’s
En toen werd het langzaam tijd om ons met de camera’s van de Galaxy A7 bezig te gaan houden. De vele camera’s, om precies te zijn. Drie achter, één voor, waarbij de drie sensoren achterop natuurlijk verreweg het interessantst zijn. De 24 megapixel hoofdcamera wordt bijgestaan door een 8 megapixel groothoeklens, en een 5 megapixel sensor voor diepte.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de triple camera van de Galaxy A7 heeft ons positief verrast. We hadden meer gimmick en minder kwaliteit verwacht, maar dat bleek niet het geval. De hoofdcamera van de A7 kan heel aardig overweg met scènes met grote verschillen tussen licht en donker – een punt waar Samsung’s camera’s (en/of de software) nog wel eens moeite hebben.
Het grote pluspunt is en blijft natuurlijk de groothoeklens. Die mag in sommige gevallen dan wel een wat vertekend beeld geven, maar de mogelijkheid méér vast te kunnen leggen is zeker de moeite waard. Wel heeft de groothoeklens een gefixeerde focus, wat ‘m minder flexibel maakt. En omdat deze lens een f/2.4 diafragma heeft, kun je er bij weinig licht minder mee dan met de hoofdcamera. Bovendien is de resolutie wat lager, wat ten koste gaat van de details – maar als geheel maakt hij mooie foto's.
De live-focus functie – voor een mooie bokeh – blijft een beetje hit-and-miss: afhankelijk van wat er precies in beeld is, is het resultaat erg goed (eenvoudige vormen), of nogal matig (veel complexe details op de voorgrond). De selfie-camera aan de voorkant maakt mooie foto’s, al is de 24 megapixel resolutie in feite overdreven hoog.
Natuurlijk zijn de camera’s van de Galaxy A7 kwalitatief niet zo goed als die van telefoons als de Galaxy S9 en Note 9. Hoe minder licht, hoe duidelijker het verschil. Het gebrek aan optische beeldstabilisatie en een diafragma van maximaal f/1.7 (vergelijk: de S9 heeft f/1.5) levert op de A7 in het donker al gauw teveel ruis op.
In de Galaxy A7 is Scène-optimalisatie een aparte cameramodus. In de Note 9 is het een extraatje dat je in de normale modus gebruikt. Dit laatste is een stuk handiger. Om als aparte modus te bestaan zou Scène-optimalisatie zó goed moeten zijn dat je ‘m apart in wilt schakelen – maar dat is gewoon niet het geval.
Uiteindelijk kun je de camera’s van de Galaxy A7 qua mogelijkheden als volgt samenvatten. Neem de dual camera van de S9 Plus of de Note 9, minus de optische zoom, plus een groothoeklens, en je hebt de A7. Wil je ook optische zoom? Check dan de Galaxy A9. En qua prijs-kwaliteit-verhouding stelt de A7 echt niet teleur – je kunt ongetwijfeld heel wat mooie plaatjes schieten dankzij de uitgebreide mogelijkheden. Maar vooral bij voldoende licht.
Batterij
De accu van de Galaxy A7 is met zijn capaciteit van 3300 mAh precies 10% groter dan die van de A8. Als je dit afweegt tegen het grotere beeldscherm zou je verwachten dat het toestel een vergelijkbare accuduur heeft. En inderdaad, dat is ook onze indruk.
In het dagelijks leven heeft de Galaxy A7 dus een accuduur waarmee je zonder veel zorgen de dag door komt. Bij ‘gemiddeld’ gebruik – je kent het: Whatsapp, browsen, foto’s, beetje YouTube, muziek – stond de teller laat op de avond nog op 30%. En dat met het Always On Display ingeschakeld. Ga je lange autoritten navigeren en gamen, dan verandert het plaatje natuurlijk.
Twee ‘oplaad-snufjes’ die op de Galaxy A7 ontbreken zijn snelladen, en draadloos opladen. De eerste is toch wel een minpuntje, de tweede minder. Volledige opladen duurt ongeveer twee uur – niet supertraag, maar de A8 kan sneller laden, en ook in de A7 had de functie niet misstaan.
Al met al heeft de Galaxy A7 gewoon een prima accuduur, al laadt hij jammer genoeg niet zo vlot.
En verder
We noemden het al even, maar willen het nog eens benadrukken: het is fijn dat Samsung de Galaxy A7 uit rust met 64GB opslag. Daarbij kun je ook nog een geheugenkaartje van maximaal 512GB stoppen, dus ruimtegebrek hoef je niet snel te hebben. Verder zien we op de A7 features die we ook kennen van andere A-serie telefoons: een FM-radio, het Always On Display, Dolby Atmos geluid (wij zijn geen fan), en géén notificatie LEDje.
De Galaxy A7 heeft één luidspreker en dus geen stereogeluid. Wil je dat wel, dan kun je je koptelefoon in de 3,5 mm aansluiting steken. De meegeleverde oortelefoon is van Samsung’s goedkope variant – voldoende voor een telefoongesprek, maar niet als je van goed geluid houdt. Naast de 3,5 mm k0ptelefoonaansluiting zit de micro-USB connector. Het voordeel: je kunt je oude USB-kabel gebruiken. Nadeel: tja, het tijdperk van de USB type-C aansluiting – waarbij de connector altijd past – is al lang aangebroken.
Galaxy A7 review conclusies
De Galaxy A7 is een opvallende telefoon met zijn camera’s en indringend gekleurde achterkant. Achter deze twee elementen gaat een mid-range telefoon schuil met een erg mooi, groot display, hele aardige accuduur en middelmatige prestaties.
We missen features zoals waterbestendigheid en snelladen toch wel een beetje. Dat hij op Android 8.0 draait is vooral in theorie een minpuntje – de gebarennavigatie die pas in Android 9.0 naar andere Galaxy telefoons komt kun je nu al gebruiken op de A7. Het onderstreept nog eens dat versienummers niet altijd evenveel zeggen.
Uiteindelijk is het toch de camera waarom je de Galaxy A7 koopt: de groothoeklens is een zinvolle uitbreiding op de bekende dual-camera opties. En ook de hoofdcamera is prima voor dit prijssegment. Voor goede cameraprestaties bij weinig licht moet je een prijsklasse duurder zoeken.
De Galaxy A7 biedt heel wat waar voor zijn geld, zeker als je bedenkt dat je ‘m een groot deel van het jaar voor duidelijk minder dan de adviesprijs (€350) kunt kopen. Als je meer verfijning zoekt, dan biedt de A8 dit voor een vergelijkbare prijs, momenteel – maar je mist dan wel de toffe cameramogelijkheden.
Prijzen en aanbiedingen
Je kunt de Galaxy A7 met abonnement kopen, of natuurlijk ook als los toestel. Wil je gewoon direct de beste deals van iedere provider zien? Check dan dit overzicht: