Lang keken wij uit naar de komst van de Samsung Galaxy Note 9. De Zuid-Koreanen mogen dan wel dé Androidtelefoonmakers zijn, maar er is één productlijn die het merk zijn eigen karakter heeft gegeven: de Note serie. De afgelopen tijd hebben we intensief met het zevende toestel in de lijn doorgebracht. In deze Galaxy Note 9 review lees je waarom we dit hét toestel vinden dat terugkeert naar de roots van het concept – op zijn eigen manier.
Samsung Galaxy Note 9 review: design
Het is verleidelijk te denken dat de Galaxy Note 9 op designvlak toch wat saai is. Tenslotte zien we niets dat we ook niet zagen in de S8, S9 en Note 8. Maar een subtiel detail van de S9 maakt de Note 9 in onze ogen mooier dan de Note 8. Het schermpaneel is net zo donker als de randen erboven en eronder. Als het scherm uitstaat is de hele voorkant diepzwart. Dit effect is op de Note 9 een stuk beter dan op de Note 8, waar het schermpaneel duidelijker afsteekt tegen de bezels.
Uiteraard is dit een subtiel detail. Minder subtiel is de plaatsing van de vingerafdruksensor achterop. Hij is beter bereikbaar dan op de Note 8, al zit hij nog steeds vrij hoog.
De bouwkwaliteit van de Galaxy Note 9 is wat je mag verwachten van een telefoon in deze prijsklasse. De behuizing van glas en metaal is solide, buigt geen halve millimeter, en alle randen zijn mooi afgewerkt. Dat het toestel waterbestendig is, is inmiddels een vast gegeven. Dat neemt niet weg dat het wat ons betreft nog steeds een belangrijke en fijne eigenschap is.
We concluderen dat het design van de Galaxy Note 9 solide, mooi en grotendeels functioneel is, maar na eerdere ‘Infinity’-modellen wel een beetje meer van hetzelfde. Hoe erg je dat vindt moet je zelf weten – de Note 9 is nu volwassen, en geen uit de band springende puber meer.
Display
Zoals wel vaker bij onze reviews van Samsung’s topmodellen kunnen we ook over het beeldscherm van de Galaxy Note 9 kort zijn. Sodeju! Voor de pittige prijs van toestel krijg je het mooiste display dat je ooit gezien hebt. Klinkt overdreven? Ja, maar het is wel zo. Zet ‘m in de basisstand, en haal ‘m daar nooit meer uit. Of je moet van harde, felle kleuren houden – dan zijn ook de andere weergave standen een optie.
Overigens: met zijn 6,4 inch diagonaal is het scherm van de Note 9 inderdaad een fractie groter dan dat van de Note 8 en S9 Plus. Het is het grootste scherm ooit in een Note. Al is het verschil slechts een paar millimeter, tenminste heb je met de Galaxy Note 9 eindelijk weer eens een groter scherm dan met een andere Galaxy. Wij vinden dat stiekem wel tof, maar beseffen ons dat dit ook een beetje tussen de oren zit. Tenslotte hebben we hiervoor maandenlang de S9 Plus als ‘daily driver’ gebruikt. Maar toch: het scherm is mooi en groot. Zoals het hoort. Op een Note.
Hardware en prestaties
De eerste Note generaties hadden altijd hardware die net een streepje (of twee) beter was dan die van het Galaxy S-topmodel van dat jaar. Ten opzichte van de S9 Plus is de Galaxy Note 9 echter niet beter of sneller – althans, wat betreft processor en geheugen. De Exynos 9810 is snel maar vestigt nu in de tweede helft van 2018 geen records.
Dankzij de verbeterde koeling zijn de prestaties bij het spelen van zware games een tikje stabieler. Tevens blijft de Note 9 koeler dan de S9-modellen. Toch zijn de verschillen gering. Begrijp ons niet verkeerd: de Note 9 is snel en kan alles aan waar je ‘m aan blootstelt. Een ‘Note-bonus’ is er echter niet direct. Maar jullie schreven toch dat de Note 9 juist weer teruggaat naar de roots, naar dat oude ‘Note gevoel’? Jazeker, maar het zit ‘m niet in de hardware van het toestel zelf. Oké, als je de 512GB variant van de Note 9 koopt, dan krijg je er 8GB RAM bij – voor het eerst in een Galaxy. Echter, met de standaard 128GB kunnen de meesten vermoedelijk ook prima uit de voeten.
Software
Dat de Samsung Galaxy Note 9 snel is, merk je wel in de software. Android 8.1 draait soepel, en de Samsung Experience 9.5 interface zit vol met features en mogelijkheden om details aan te passen. Wil je meer snelkoppelingen op je scherm? Of juist grotere tekst? Een ander design? Wel of geen meldingen bij de icoontjes? Of helemaal geen app-scherm? Je kunt eindeloos aanpassen en wijzigen. Net als op andere, recente Galaxy telefoons.
Samsung zoekt hier een wankele balans. Ooit was de eigen TouchWiz interface veel te vol en onoverzichtelijk. Nu, na jaren van simplificatie voegt Samsung toch weer steeds meer snufjes aan de UX toe. Hier, op de Galaxy Note 9 is het welkom. Het is tenslotte dé Galaxy met de meeste… alles, zoals we hieronder vaker gaan tegenkomen. Toch moet deze trend niet veel verder doorzetten, of de Koreanen komen weer in hun oude, troebele designwateren terecht.
Nodeloos te zeggen dat de Galaxy Note 9 alle vertrouwde Samsung-snufjes bevat: Veilige Map, Samsung Pass, handige back-up integratie via Samsung Cloud, en edge-panelen met contacten, klembord en een kompas. Het Always On Display is van de partij, met allerhande vormgevingsinstellingen, en alle S Pen mogelijkheden – waarover straks meer.
Eventueel zouden we kunnen opmerken dat Samsung de Galaxy Note 9 lanceert met Android 8.1 rond dezelfde tijd dat Google Android 9.0 Pie uitbrengt. Wie graag naar cijfertjes kijkt kan hierover struikelen. Maar eerlijk is eerlijk: de software van de Galaxy Note 9 is compleet. Welke features uit Android 9 we écht zouden moeten missen, is ons niet helemaal duidelijk. En ze komen later alsnog naar de telefoon. Maar oké, als principekwestie kun je het als minpunt aanstippen.
Updates
Los van Android en de Experience interface, willen we nog een paar woorden vuil maken aan de updates. Ondanks alle kritiek die Samsung vaak krijgt op haar updatebeleid, valt er op de verwachtingen voor Galaxy Note 9 updates en upgrades niet zoveel aan te merken.
Het toestel krijgt straks een upgrade naar Android 9.0 Pie, en daarna naar versie 10 van Google’s OS. Belangrijker nog zijn de beveiligingsupdates. De Note 9 krijgt deze tenminste tot de zomer van 2021 iedere maand, als we uitgaan van Samsung’s huidige beleid. Als deze periode van drie jaar afgelopen is, houden de patches niet op – de Galaxy Note 4 uit 2014 krijgt er momenteel ook nog een – maar ze komen niet meer regelmatig.
Tenzij Samsung haar beleid de komende jaren drastisch uitkleedt is dat wat je kunt verwachten qua updates en upgrades. Simpel gezegd: twee jaar grote Android upgrades, en drie tot vier jaar (na release) beveiligingspatches.
Dat gezegd hebbende, is het wel zo dat Samsung nooit de snelste is met het uitrollen van de grote upgrades. De Galaxy Note 9 ondersteunt uiteraard Project Treble, wat op papier snellere upgrades mogelijk maakt. Of dat ook op toestellen als de S9 en Note 9 daadwerkelijk tot snellere upgrades leidt moet nog blijken. Wij hopen, maar houden ons wel aan het motto: ‘eerst zien dan geloven’.
Camera’s
Tot nu toe bespraken we design, prestaties, software en de verwachtte updates. Al deze punten kunnen we min of meer samenvatten met de woorden ‘solide, maar niet spectaculair’ – zijn geld waard, maar geen absolute USP’s. Alleen het scherm kun je tot nu toe wel in dit laatste vakje zetten. De vraag is nu dus hoe het zit met de camera van de Samsung Galaxy Note 9.
Het is niet zo makkelijk om tot een eenvoudige conclusie te komen, hier. Aan de ene kant zul je je best moeten doen om geen mooie foto’s te maken met de Galaxy Note 9. Aan de andere kant: dat geldt ook voor de S9 Plus, die over dezelfde lenzen beschikt.
Hét unieke aan de camera van de Note 9 zou de slimme software moeten zijn. Deze ‘herkent’ wat je probeert te fotograferen, en optimaliseert allerlei belangrijke punten. Dat klinkt goed, maar we hadden eigenlijk niet vaak het gevoel dat dit een waardevolle toevoeging was. Sterker nog: onze indruk is dat de software wat meer neigt naar overbelichting – een punt dat Samsung in de Galaxy S8 en S9 nu juist zo goed had aangepakt. Aanvulling: inmiddels heeft een update voor de camerasoftware dit punt duidelijk verbeterd.
Hopelijk schaaft Samsung hier nog aan in toekomstige software updates, maar voor nu doet het dé nieuwe camerafunctie van de Galaxy Note 9 een beetje teniet. In de praktijk kun je de optimalisatie gewoon uitschakelen. Je hebt dan dezelfde camerakwaliteit als de S9 Plus, inclusief Super Slow-motion video, 2x optische zoom en Live focus voor een mooie bokeh. Daarmee kun je hele mooie plaatjes schieten, die zich kunnen meten met de top van de telefoonmarkt. Ver erbovenuit steekt de Note 9 niet, zoals de Note 4 dat destijds nog wel deed. Met andere woorden: in absolute termen is de camera van de Galaxy Note 9 heel erg goed, maar relatief gezien worden er geen grenzen verlegd. ‘Solide maar niet spectaculair’, dus? Nou ja, wel een beetje, maar houdt in gedachten dat ‘solide’ hier wel op een hoog niveau ligt.
Accuduur
Toen we schreven dat de Samsung Galaxy Note 9 zich qua hardware niet teveel onderscheidt van de S9 en S9 Plus schetsen we geen compleet plaatje. Want op één onderdeel is dit natuurlijk wel het geval: de batterij. Met een capaciteit van 4000 mAh maakt de Note 9 een grote sprong voorwaarts.
Nu we de Galaxy Note 9 inmiddels alweer geruime tijd in dagelijks gebruik hebben kunnen we zeggen dat je het inderdaad merkt. De Note 9 doet simpelweg langer zijn werk dan de Note 8 of de S9 Plus. Een paar keer hebben we ‘m aan het einde van de dag – tegen negen uur ’s avonds – inderdaad leeg gekregen. Maar dat was een lange, intensieve dagen met meerdere lange autoritten waar het toestel dienstdeed als navigatie, een paar blokjes gamende kinderen, en een scherm-aan tijd van ruim acht uur.
Is de accuduur van de Galaxy Note 9 spectaculair? Dat is misschien wat overdreven. Maar is het een duidelijke USP? Een reden om het toestel te verkiezen boven, bijvoorbeeld, de S9 Plus? Ja, absoluut. Voor het geld krijg je gewoon een toestel waarmee je je dag doorkomt, ongeacht wat je doet. Of twee dagen, voor wie het toestel wat minder intensief gebruikt.
S Pen
Je merkt het, nu komen we langzaam bij de punten waarop de Galaxy Note 9 zijn illustere naam eer aan doet. Naast de uitstekende accuduur is er de flink vernieuwde S Pen stylus. Door de verbeteringen op hardware gebied was dit pennetje de laatste jaren al steeds meer algemeen bruikbaar geworden. En ook op de Note 9 schrijft en tekent hij fijn. Zo fijn, dat de ‘notitieblok functionaliteit’ van het toestel de krachtigste USP is. Wat ons betreft zit zeker 50% van de waarde van de S Pen in de Notitie scherm uit feature, waarbij je zonder overbodige handelingen simpel en snel dingen op het scherm kunt krabbelen. Dat was op de Note 8 al zo, en op de Note 9 wordt aan dit winnende team gelukkig niet gesleuteld. Maar er is meer.
Van alle mogelijkheden om de Galaxy Note 9 te bedienen met de S Pen, heeft de cameraoptie ons verrast. Met één hand houd je het toestel vast, terwijl je met de andere hand altijd de sluiterknop kunt bedienen – ongeacht hoe je het toestel precies vasthoudt. Met stemcommando’s kon dit al, maar aan het einde van de dag blijkt de S Pen dé manier om dit voor elkaar te krijgen.
Mogelijk dat voor jou de andere bedieningsmogelijkheden – PowerPoint, MP3-speler – net zo interessant zijn, of interessanter. Het punt hier is vooral dat de Note 9 mogelijkheden biedt. Heel veel mogelijkheden. En vooral mogelijkheden die op andere smartphones niet aanwezig zijn. Dat was ooit een belangrijk deel van de Note-ervaring, en bij de Galaxy Note 9 is het gevoel definitief weer terug.
De keerzijde van deze medaille is natuurlijk dat veel gebruik(st)ers die gewoon een solide doorsneetelefoon willen al gauw het gevoel hebben dat de Note 9 veel te veel opties en snufjes heeft. Opties en snufjes die je helemaal niet nodig hebt als je vooral wilt Whatsappen, Facebooken en af en toe een kiekje maken.Maar ook dát was altijd al een onderdeel van de Note-serie: het idee dat je zoveel met je telefoon wilt doen, kunt doen, of wilt kunnen doen is niet aan iedereen besteed.
Overigens: de ‘tekenervaring’ met de S Pen van de Galaxy Note 9 is goed. Het schrijven en tekenen met de stylus voelt natuurlijk, soepel, en de drukgevoeligheid is prima. Dat was natuurlijk op de Note 8 ook al zo, dus op dit vlak zet de Note 9 vooral gewoon de bestaande lijn voort.
Méééér (maar niet álles)
Deel van het Note-gevoel is dus dat er méér kan. De Samsung Galaxy Note 9 is nagenoeg compleet, met zijn ouderwetse 3,5 millimeter koptelefoon aansluiting, standaard aanwezige dual SIM slot, én de optie om de interne opslag uit te breiden. En over de interne opslag gesproken: het toestel heeft in ieder geval 128GB capaciteit. Dat is niet gering. En voor de ‘power user’ is er ook nog de 512GB variant, die bovendien over 8GB werkgeheugen beschikt – 2GB meer dan de 128GB versie.
Verder kunnen we nog noemen dat het toestel stereo speakers heeft. Dat deze ‘getuned’ zijn door AKG is verder niet zo relevant, maar in ieder geval heb je ook zonder koptelefoon stereo geluid.
Wie, net als veel old school Note gebruik(st)ers, zoekt naar een kantoor-in-je-broekzak, kan met de DeX kabel hier een goede draai aan geven. Vrij eenvoudig integreer je je Note 9 in een professionele werkplek, inclusief desktop werkomgeving. Die kabel moet je dan wel apart aanschaffen, want standaard wilde Samsung ‘m er niet bij stoppen.
Toch zijn er wat puntjes die de conclusie dat de te Note 9 echt álles heeft in de weg staan. De accu is niet verwisselbaar, een IR blaster ontbreekt, en ook naar een FM-radio kun je lang zoeken (zonder ‘m te vinden). Dat is misschien melancholisch muggenziften, maar we weten dat er altijd mensen zijn die een van deze snufjes graag nog eens in een toptelefoon van nu zouden zien. De Galaxy Note 9, echter, biedt het niet.
Samsung Galaxy Note 9 review: conclusies
Ondanks het herhaaldelijk terugkerende ‘solide maar niet spectaculair’-thema van deze review, merk je dat we toch erg enthousiast zijn over de Galaxy Note 9. Het is lang geleden dat we dat ouderwetse ‘Note gevoel’ kregen van een grote telefoon, maar het is weer helemaal terug – niet alleen dankzij het grote, fantastische scherm, de lange accuduur en de goede camera, maar vooral ook door de S Pen en de nieuwe mogelijkheden.
Zijn er dan helemaal geen nadelen? Natuurlijk wel. De prijs blijft erg hoog, waardoor de Note 9, net als zijn voorganger vooral een heel specifiek publiek aanspreekt. Wel is deze niche vermoedelijk wat groter dan die van de Note 8 vorig jaar. Tenslotte is een (veel) grotere accu en meer opslag voor veel gebruik(st)ers interessant. Maar als je toch vooral gewoon een goede smartphone zoekt voor doorsnee smartphonegebruik, dan zijn de Galaxy S9 en S9 Plus interessantere toestellen.
Galaxy Note 9 release en prijs
De Galaxy Note 9 ligt nu in de Nederlandse winkels, met een adviesprijs van € 999 voor de 128GB uitvoering. De 512GB variant moet € 1249 kosten. In ons land kun je kiezen uit de kleuren blauw, zwart en paars. Je kunt ‘m direct bestellen – check Samsung's eigen shop HIER. Uiteraard kun je ook de beste aanbiedingen voor een Galaxy Note 9 met abonnement vergelijken, of alle prijzen voor een los toestel checken. De beste deals per provider vind je snel en simpel hieronder:
—