In een snel veranderende smartphonemarkt sloeg Samsung in 2015 een geheel nieuwe weg in. Na jaren van kunststof voeren eindelijk materialen de boventoon die veel gebruik(st)ers associëren met een premium gebruikservaring: metaal en glas. Oude veelgeprezen features – verwisselbare accu, microSD slot – werden het raam uit gekiept, en de eigen software ging op de schop. De Galaxy S7 Edge zet deze ontwikkeling deels voort, maar laat ook zien dat Samsung naar haar gebruik(st)ers luistert. Hoe gaat de vorig jaar ingeslagen weg verder? Wat krijg je anno 2016 voor het premium prijskaartje? En wat krijg je er niet voor? Lees verder in de onderstaande review. Tip: check ook de ‘platte' Galaxy S7!
Galaxy S7 Edge review: design
Op het eerste gezicht houdt Samsung voor de Galaxy S7 Edge grotendeels vast aan het design van haar edge toestellen van vorig jaar. Toch zijn er subtiele verschillen. De vormen zijn ronder, waardoor de S7 Edge prettiger aanvoelt en makkelijker van de tafel te pakken is. Onze zwarte toestelversie is weer echt zwart, ten opzichte van het zwart-blauw dat Samsung vorig jaar gebruikte voor haar topmodellen. In combinatie met het AMOLED scherm levert dit een erg mooie telefoon op.
Het feit dat Samsung de Galaxy S7 Edge waterbestendig wist te maken met een IP68 certificatie is weliswaar niet cruciaal, maar zoals we twee jaar geleden al concludeerden in onze Galaxy S5 review: het is echt zo'n dingetje waar je je niet de hele tijd van bewust bent, tot die ene keer dat je je telefoon inderdaad in het water laat vallen. Dan besef je in een flits hoe prettig een dergelijke behuizing is.
Gek genoeg is er één vreemd, totaal subjectief aspect aan het design van de Galaxy S7 Edge wat ons opvalt. De behuizing is zó bijgeschaafd, zo gelikt, dat het toestel bijna té gladjes aanvoelt. Niet letterlijk, maar je zou bijna vergeten dat het een toestel van metaal en glas is. De Galaxy S6 Edge (Plus) is hoekiger, waardoor je vreemd genoeg beter lijkt te voelen hoe hoogwaardig de gebruikte materialen zijn. Zoals gezegd: een stukje subjectieve beleving – maar mogelijk zijn we niet de enigen die het zo ervaren.
Afgeronde randen, camera die amper uitsteekt: het design van de Galaxy S7 Edge is gelikt
Dat neemt niet weg dat het toestel goed aanvoelt, en indrukwekkend compact is voor een 5,5 inch telefoon. De IP68 certificatie maakt de Galaxy S7 Edge op dit vlak echt helemaal af, en we zijn niemand tegengekomen die het toestel niet mooi vindt, mede dankzij het….
Beeldscherm
Over het 5,5 inch AMOLED beeldscherm van de Galaxy S7 Edge kunnen we kort zijn. Ja, de resolutie is zo hoog dat je geen pixels ziet, en ja, de kleurweergave is ook nu weer ongeëvenaard. De gebogen randen winnen aan functionaliteit, maar eerst en vooral zijn ze gewoon erg mooi. Zet het scherm van S7 Edge op een natuurlijke weergave modus, en alles ziet er puik uit, zonder het ‘onnatuurlijke' effect dat de uitbundiger AMOLED standen kunnen hebben.
Natuurlijk dient de hoge resolutie – 2560 bij 1440 pixels – vooral virtual reality doeleinden in combinatie met de Gear VR, maar ook foto's komen haarscherp over op het grote beeldscherm. Theoretisch is het kleinere 5,1 inch scherm van de Galaxy S7 zonder edge overigens beter geschikt voor VR – kleiner scherm = hogere pixeldichtheid = scherper beeld in de Gear VR – maar in de praktijk is het verschil wat ons betreft te verwaarlozen. Vorig jaar jaar merkten we ook al amper verschil tussen de 5,1 inch Galaxy S6 en de nog grotere 5,7 inch Galaxy S6 Edge Plus, tenslotte.
Al met al maakt de Galaxy S7 Edge een prima eerste indruk: design en scherm passen bij het pittige prijskaartje, en stellen niet teleur. En ook over het innerlijk valt maar weinig te klagen.
Hardware en prestaties
In Nederland wordt de Galaxy S7 Edge verkocht met een Exynoss 8890 octa core processor van Samsung zelf. Nu zou deze niet zo snel zijn als de Snapdragon 820 van Qualcomm (óók gefabriceerd door, jawel, Samsung), maar rekenkracht komt het toestel allerminst tekort. Eerder al publiceerden we onze benchmark resultaten van de Galaxy S7 Edge, en daar werd snel duidelijk dat het toestel in ieder geval op papier zijn voorgangers in een wolk van stof achter zich laat. En de Galaxy S6 stond vorig jaar juist bekend om zijn snelheid.
Los van de synthetische testjes, is de Galaxy S7 Edge in het dagelijks gebruik inderdaad prettig snel en soepel. Echter, veel sneller en soepeler dan de S6 is hij ook weer niet – wat vooral iets zegt over deze laatste. Met de S7 Edge is in ieder geval het punt duidelijk bereikt dat veel sneller nog maar weinig zin heeft, althans zolang bijvoorbeeld de schermresolutie niet nog verder omhoog gaat.
De voornaamste opmerking die we op prestatiegebied hebben is het feit dat de Galaxy S7 en S7 Edge alleen met een opslagcapaciteit van 32 GB verkocht worden. Natuurlijk, je kunt deze zelf uitbreiden, maar een microSD kaartje is absoluut niet zo snel als Samsung's UFS 2.0 flashgeheugen. De opslag meer dan 32 GB is dus altijd langzamer, of – anders gezegd – je kunt maximaal 32 GB van het snelle geheugen in je S7 kopen. Voor de meeste gebruikers is een microSD kaartje natuurlijk ruim snel genoeg om je foto's op te slaan, muziek op te zetten, etc. Maar voor fanatieke gamers, die hun telefoon graag vullen met tientallen gigabytes aan grote games die de snelle opslag wel goed benutten, is dit een puntje om je bewust van te zijn.
Software
Vorig jaar schaafde Samsung haar eigen TouchWiz interface flink bij voor de lancering van de Galaxy S6. Dit jaar met de Galaxy S7 Edge verandert er echter maar weinig, en de veranderingen die er zijn komen vooral door Android 6.0.1 Marshmallow. Ben je niet bekend met de recente TouchWiz interface, dan moet je weten dat deze tegenwoordig lang niet meer zo overvol is als vroeger. Onduidelijke symbolen zijn vervangen door knoppen met een duidelijke tekst, en door de mogelijkheid thema's te installeren ben je ook niet langer gebonden aan het oude, bonte design waar TouchWiz ooit berucht om was. En op de S7 Edge is Samsung een beetje aan het ontdubbelen geslagen: muziek luister je standaard met de Google Play Music app – bijvoorbeeld Samsung's eigen muziekspeler is optioneel installeerbaar, maar niet meer standaard aanwezig.
Maar TouchWiz is uiteindelijk ook op de Galaxy S7 Edge nog niet de allersimpelste, eenvoudigste interface in Android land. Als je wat dieper graaft kom je nog steeds legio extra snufjes, opties, instellingen en mogelijkheden tegen. Nuttig? Niet altijd. Leuk? Voor de liefhebber wel.
De browser is van Samsung's nieuwste type, dat ook te vinden is op andere Galaxy apparaten met Android Marshmallow. Waar je voorheen losse incognito tabs kon openen, is er nu een complete Geheime stand, die je kunt beveiligen met een wachtwoord of je vingerafdruk. Het is misschien een kwestie van smaak, maar wij vonden het oude systeem – waarbij je even snel één incognito tab kon openen – flexibeler en prettiger. Gelukkig is er natuurlijk nog de Chrome browser, waar dit nog steeds zo werkt.
Een File Manager op het Edge scherm? Niet standaard aanwezig, wel te downloaden (en handig)
De opvallendste verandering is te vinden op het edge scherm van de S7 Edge, waar nieuwe features hun intrede hebben gedaan. Standaard kun je nu niet alleen veelgebruikte apps of je favoriete contacten tonen, maar ook snelkoppelingen naar bepaalde handelingen, of instellingen voor specifieke locaties. De nieuwe Quick tools bieden een setje klein-maar-fijne functies (kompas, zaklamp, liniaal) waar je nu via de gebogen schermrand direct toegang tot hebt.
Maakt dit het edge scherm eindelijk echt nuttig? Dat valt ook wel mee. Het handigst zijn in feite de extra edge panelen die je kunt installeren via het speciale gedeelte van Samsung's eigen Galaxy Apps winkel. Ook op de Galaxy S7 Edge blijft de edge vooral mooi (en zorgt er mede voor dat het 5,5 inch scherm toch in een vrij compacte body past), must-have features zijn er (nog) niet.
Camera
Samsung heeft een reputatie op het gebied van smartphonecamera's, en met de Galaxy S7 Edge wordt deze niet alleen hoog gehouden, maar zelfs drastisch uitgebouwd. De 12,2 megapixel camera heeft een iets lagere resolutie dan de sensor van de Galaxy S6, maar in vergelijking gaan er geen details verloren. Bij ruim voldoende daglicht maakt de S7 Edge net zulke goede, scherpe foto's als de camera van de S6 modellen. Dat is prima, die waren namelijk uitstekend. Pas als het licht langzaam uitgaat, of de zon onder, wordt duidelijk waarom de camera van de S7 Edge onlangs nog de ‘beste smartphone camera ooit‘ werd genoemd.
Voorbeeldfoto's onder verschillende omstandigheden: boven hele foto, onder 100% crop
Door een combinatie van een grotere sensor en lensopening, optische beeldstabilisatie, real-time HDR, én de dual pixel technologie waarbij iedere pixel meehelpt met scherpstellen, maakt de Galaxy S7 Edge onder nagenoeg alle omstandigheden goed belichte foto's, nadat de camera automatisch supersnel scherp stelt – ook in het semi-donker. Mits je een paar basic camera tips voor de Galaxy S7 (Edge) in gedachten houdt, kan er dus maar weinig mis gaan – wat voor een camera een ontzettend belangrijke eigenschap is.
Uiteraard kan de serieuzere fotoliefhebber zich uitleven met allerlei handmatige instellingen (ISO, belichting, sluitertijd, etc.) en de optie om RAW foto's op te slaan. Een feature vergelijkbaar met HTC's Zoe of Apple's Live Photo – Bewegingsfoto – vind je in het menu van de camera, en het is leuk spelen met extra standen zoals Slow motion of Hyperlapse. Uiteraard kun je video opnemen in een 4K UHD resolutie, maar ook 1080p filmpjes zijn mooi vloeiend – zeker in de 60 frames per seconde variant.
Schemerdonker: links de Galaxy S7 Edge, rechts de Galaxy S6 Edge Plus
De vijf megapixel selfie camera aan de voorzijde voldoet ruimschoots, vooral omdat deze dezelfde grote f/1.7 lensopening heeft waar ook de hoofdcamera aan de achterkant mee is uitgerust.
De camera van de Galaxy S7 Edge maakt dus detailrijke, goed belichte foto's – zowel overdag, maar ook onder minder ideale lichtomstandigheden. Dit gaat zo moeiteloos dat je je er na een tijdje niet meer bewust van bent, tot je weer eens een andere telefoon in handen hebt, die dit niet doet.
Accuduur
En dan het punt waar wij vlak na de officiële onthulling van de Galaxy S7 Edge het meest benieuwd naar waren: hoe goed is de 3600 mAh batterij van het toestel? Samsung heeft dit jaar goed geluisterd naar haar klanten, en haar toptelefoon dikker gemaakt, zodat er een flink grotere accu in past. En het resultaat mag er wezen.
Een tijdje terug deelden we al een paar eerste indrukken van de accuduur van de Galaxy S7 Edge, en sindsdien hebben we alleen maar vergelijkbare resultaten behaalt. Wat we ook met het toestel doen, de avond halen we met voldoende, ruim voldoende, of zelfs de helft van de acculading nog aanwezig. Screen-on tijden van zes, zeven uur zijn geen uitzondering – alleen als we flink gaan gamen verandert dit plaatje uiteraard (zelfs met gebruik van de speciale Game Launcher). Gebruikers met bescheiden eisen kunnen met de S7 Edge een accuduur van twee dagen halen.
Net zo fijn als de lange accuduur is de snellaad feature. Als je deze al gewend was in vorige (Galaxy) smartphones, dan zal de S7 Edge je niet teleurstellen. Is dit je eerste telefoon met dit foefje, dan zul je merken dat opladen echte een dingetje wordt dat je ‘even tussendoor' kunt doen. In anderhalf uur laad je je S7 vol, in krap een uur zit je al tegen de 80%. Kabelloos laden kan eventueel ook in de snelle variant, mits je over een compatible draadloze oplader beschikt.
Tot nu toe zagen we een Galaxy S7 Edge met een mooi design, erg goed scherm, prima prestaties, en een indrukwekkende camera én accuduur. Valt er dan helemaal niets te klagen?
Traytje voor nano SIM en microSD – beetje priegelig, maar werkt verder vlekkeloos
Features
Jawel, er valt wel iets te klagen, al is dit niet op het gebied van de grote, belangrijke punten (design, prestaties, camera, accu). Als we kijken wat voor kleine kunstjes de Galaxy S7 Edge nog meer kan, dan missen we bijvoorbeeld de IR blaster die de S6 nog wel had. Als jij je smartphone gebruikt om via infrarood andere apparaten te bedienen, heb je weinig (niks) aan de S7 en S7 Edge. Wij weten dat dit voor een kleine groep gebruikers een erg belangrijk snufje is, die Samsung wat ons betreft beter wel had kunnen inbouwen, in plaats van – bijvoorbeeld – de hartslagmonitor die écht niemand zou missen.
Over de afwezigheid van een FM radio hoeft niemand zich meer te verbazen. Samsung stopt deze al jaren niet meer in hun toptoestellen (nog wel in hun goedkopere modellen, trouwens), maar we wilden het voor de zekerheid maar even genoemd hebben.
Het Galaxy S7 (Edge) pakket: inclusief USB-OTG adapter, snellader, oortelefoontjes
Prettig is natuurlijk de snel en soepel werkende vingerscanner, en het feit – we noemden het al even – dat het microSD slot weer van de partij is. Tevens vind je in de doos standaard een USB-on-the-go adapter, om direct tijdens het instellen alle content van je oude smartphone direct over te zetten naar je nieuwe Galaxy S7 Edge. Dit is echt zo'n klein detail dat het leven van een gebruik(st)er makkelijker maakt.
De meegeleverde oortelefoon voldoet ruimschoots, zonder ooit de titel hoogvlieger te verdienen. Geluidskwaliteit is goed, ondanks het ontbreken van de Wolfson DAC die Samsung tot nu toe gebruikte in haar eigen Exynos chips. Het geluid uit de speaker zelf is opvallend hard, maar niet buitengewoon goed. Maar laten we eerlijk zijn: goed geluid uit telefoonspeakers is sowieso een ernstig relatief begrip.
Softwarematig vind je op de Galaxy S7 Edge natuurlijk nog een paar prettige extra's, zoals de (met de vingerscanner beveiligbare) Privé stand, de Extra energiebesparende stand, het Always On Display. Deze laatste is door het AMOLED scherm vrij energiezuinig. Toch hebben we ‘m na een tijdje uitgeschakeld. De meerwaarde van een scherm dat altijd tijd, datum en nog wat andere details weergeeft bleek – wat ons betreft – uiteindelijk beperkt.
En dus…
Gestaagt bouwt Samsung verder aan de – wat hen betreft – ultieme smartphone. Gebaseerd op het bovenstaande kunnen we weinig anders dan concluderen dat de Galaxy S7 Edge een indrukwekkende poging is. Het toestel is op alle belangrijke gebieden even goed of zelfs een stuk beter dan de concurrentie en voorgaande Galaxys. Design, beeldscherm, camera, accuduur – allemaal zijn het punten waarop de Galaxy S7 Edge uitblinkt.
Natuurlijk zijn er ook nu weer compromissen gesloten, waar niet iedereen even blij mee is. Wel een microSD slot, maar geen toestelversies met standaard 64 of 128 GB flashgeheugen, wel een joekel van een accu, maar geen verwisselbaar exemplaar, en geen kleine, handige snufjes als een IR blaster meer – het zijn allemaal puntjes die voor de meesten geen halszaak zijn, maar áls ze voor jou belangrijk zijn moet je er wel van op de hoogte zijn.
Aanbiedingen
Hieronder vind je de beste Galaxy S7 Edge deals per provider. Check ook onze uitgebreide prijsvergelijkers voor een Galaxy S7 Edge met abonnement, of voor een losse S7 Edge.