De bijna vijf jaar oude Galaxy A5 uit 2016 krijgt vandaag een nieuwe firmware-update. Nieuwe beveiligingspatches zitten er niet meer in, maar de beveiliging wordt wel degelijk bijgewerkt. Galaxy A5 (2016) update Samsung is opeens een rondje update voor telefoons van bijna – of ruim – vijf jaar oud gestart. Begin deze week zagen we […]
Samsung Galaxy A5 (2016)
En toen was er de vernieuwde Samsung Galaxy A5 (2016) - de doorontwikkelde versie van de eerste generatie Galaxy A5. Toch is het toestel meer dan een simpele evolutie van een bestaand concept. Met zijn premium behuizing, praktische eigenschappen, uitstekende accuduur en mid range prijskaartje is het toestel voor veel gebruik(st)ers vermoedelijk de interessantste Galaxy die in 2016 te koop zal zijn. Let op: inmiddels is er ook de Galaxy A8.
Design en bouwkwaliteit
Zoals je in onze preview al kon lezen, leent de Galaxy A5 (2016) zijn design deels bij de Galaxy S6. Deels, want er zijn een aantal wijzingen te vinden. De hoeken zijn wat minder rond, en ook het aluminium frame is wat minder 'bol'. Het resultaat is dat de A5 (2016) er strakker uitziet dan de S6.
Het glas aan voor- en achterzijde - Gorilla Glass - is van het zogenaamde 2.5D type. Dit effect is sterker dan op de S6, en in combinatie met het Amoled scherm levert dit een erg mooi toestel op. Wat ons betreft is het zelfs de mooiste Galaxy zonder edge scherm die Samsung tot nu bouwde.
De A5 (2016) is dikker dan zijn voorganger, en biedt plaats aan een accu die flink wat groter is. Daarover straks meer, maar het resultaat is een toestel met een iets hoger gewicht dat in de hand erg hoogwaardig en solide aanvoelt. In feite deelt de nieuwe A5 dit alles met zijn kleinere broer, de Galaxy A3 (2016), maar omdat het toestel wat breder en langer is, lijkt hij relatief wat slanker. Aldus onze smaak, uiteraard. Uiteraard is de nieuwe A3 op zijn beurt weer compacter, wat voor menigeen juist prettig is.
Beeldscherm
De andere pijl die Samsung bij de Galaxy A5 (2016) recht in de roos schiet is het scherm. Met een 5,2 inch (13,21 centimeter) diagonaal is de resolutie nu 1080p full HD - 1920 bij 1080 pixels. Daarmee is het beeld een stuk scherper dan op de A5 uit 2015, zonder dat er zoveel pixels zijn dat het een duidelijke impact heeft op rekenkracht of accuduur.
Daarnaast is de kleurweergave verbeterd, en hoewel de Galaxy A5 (2016) hier net niet vergelijkbaar is met de toestellen in de S6 serie, brengt Samsung nu ook een natuurlijker Amoled beeld naar haar mid range telefoons. Mits je natuurlijk kiest voor één van de meer natuurgetrouwe weergave standen. Ter vergelijking: de Galaxy S5 had destijds ook een 1080p Amoled scherm. Die van de A5 (2016) vinden wij duidelijk beter.
Specificaties en prestaties
De Galaxy A5 (2016) wordt aangedreven door de octacore Exynos 7580 processor die we al kennen van de Galaxy S5 Neo. Het is geen monster, maar er is voldoende rekenkracht aanwezig om de tegenwoordig aardig geoptimaliseerde TouchWiz interface soepel te laten aanvoelen. Ook de intensievere games zijn goed te spelen, maar zodra er meerdere zware processen tegelijk lopen - bijvoorbeeld tijdens het installeren of updaten van applicaties - merk je dat je te maken hebt met een mid range processor en smartphone.
Dit laatste hangt natuurlijk ook samen met het feit dat Samsung niet haar allersnelste geheugen en flashopslag in het toestel stopte. Dus al vinden wij de A5 (2016) mooier dan de S6, je merkt uiteindelijk wel dat deze laatste gewoon sneller is. Maarja, verschil moet er zijn, natuurlijk.
Software
Op de Galaxy A5 (2016) vind je de nieuwste versie van Samsung's eigen TouchWiz interface, als sausje over Android 5.1.1 Lollipop. Die eerste is tegenwoordig een stuk overzichtelijker en eenvoudiger in het gebruik dan vroegere versies. Er worden geen onduidelijke symbolen gebruikt, maar simpele stukjes tekst waardoor je niet hoeft te raden waar welke toets voor dient. Op het startscherm wordt uiteraard wel gebruik gemaakt van icoontjes.
Dankzij de Theme store ben je ook niet langer gebonden aan de felle kleuren van vroegere TouchWiz varianten. Er zijn zelfs een aantal mooie, nuchtere thema's exclusief voor de nieuwe Galaxy A modellen te vinden die bij de verschillende kleurvarianten van de toestellen passen.
Ondanks al deze fijne puntjes, herhaalt Samsung met de Galaxy A5 (2016) een vreemde move die ze vorig jaar ook al uithaalde bij de eerste generatie van de A serie: Android 5.1.1 Lollipop - waarop het toestel op dit moment draait - is niet de nieuwste versie van het besturingssysteem. Android 6.0 Marshmallow is alweer enige maanden op de markt, en hoewel de nieuwe A5 uiteraard een update krijgt die dit gemis weg zal poetsen, komt deze pas later in het jaar.
In onze review van de A3 (2016) vroegen we ons af of dat toestel zoveel beter zou zijn met Android 6.0 - en ook nu is deze vraag relevant. Het antwoord luidt in feite dat dit waarschijnlijk wel mee zal vallen. Op beveiligingsgebied zorgt Samsung er wel voor dat de laatste veiligheidsupdates op de telefoon terecht komen, los van het versienummertje van het besturingssysteem zelf. Echter, ondanks dat alles is het simpelweg onnodig dat een mooi toestel als de A5 (2016) de eerste maanden draait op een oudere Android versie. Update: inmiddels draait het toestel standaard op Android 6.0.1, en is dit euvel dus verleden tijd.
TouchWiz op de Galaxy A5 (2016): boven het standaard thema, onder een minimalistische uitvoering
Camera
En als we - na een start van deze review met vooral veel lof over design en beeldscherm - dan toch zijn aanbeland bij de minder sterke punten van de Galaxy A5 (2016), dan kunnen we gelijk ook de camera behandelen. Op papier lijkt de camera aan de achterkant van de telefoon veelbelovend: een 13 megapixel lens met f/1.9 diafragma - zelfde als de S6 - en als klap op de vuurpijl optische beeldstabilisatie. In eerste instantie hadden wij de hoop dat de A5 (2016) op cameragebied onze 'mid range verwachtingen' zou overstijgen.
Helaas, dat gebeurt niet. Begrijp ons niet verkeerd: je kunt prima kiekjes maken met de A5 (2016). Voor het gemiddelde sociale mediawerk valt er niets te klagen. En dankzij de beeldstabilisatie is zelfs de HDR (rijke toon) stand - waarbij je het toestel vrij lang stil moet houden - redelijk bruikbaar. Waarom de maximale resolutie in de HDR modus beperkt is tot acht megapixel is ons echter niet duidelijk.
V.l.n.r.: Auto modus, HDR (Rijke toon) modus, 100% crop
De lens laat in donkere omstandigheden aardig wat licht binnen - mede dankzij de beeldstabilisatie in de aparte Nacht stand - maar de kloof met de camera's in Samsung's topmodellen blijft ook hier groot. De Prof stand is mager, een real time HDR optie ontbreekt, de Burst modus - pardon, Continueopname - is traag, en aan een 4K UHD videoresolutie hoef je helemaal niet te denken.
Wel erg prettig is het snel starten van de camera door twee keer op de Home knop te drukken - ook als de telefoon in stand-by staat. De vijf megapixel selfie camera aan de voorkant voldoet vermoedelijk - wijj zijn geen selfie experts - ruimschoots, maar de Galaxy A5 (2016) is gewoon geen camera wonder. Een blik op het prijskaartje levert ook hier een vrij plausibele verklaring.
Accuduur
Tot nu toe beschreven wij een Galaxy A5 (2016) met een erg mooi design, een goed beeldscherm, voldoende prestaties, fijne software met een achterlopende Android versie en een middelmatige camera. En dus wordt het tijd om iets te zeggen over de batterij van het toestel. Of beter gezegd: de accuduur. Dit is het derde punt - na design en scherm - waar de A5 (2016) uitblinkt.
De 2900 mAh capaciteit is ruim voldoende om de relatief bescheiden hardware - mid range processor, niet te hoge schermresolutie - lang aan het werk te houden. De Galaxy A5 (2016) laat topmodellen als de Galaxy S6 en zelfs de grotere S6 Edge Plus ver achter zich, en het is dan ook hier waar de verschillende puzzelstukjes van het toestel op zijn plaats vallen.
Met specificaties die voor de gemiddelde gebruik(st)er meer dan goed genoeg zijn, en een - ten opzichte van het voorgaande model - iets dikker geworden behuizing waar een veel grotere accu in past lijkt Samsung nu echt accuduur tot speerpunt te hebben gebombardeerd.
Hoewel iederen zijn of haar smartphone natuurlijk anders gebruikt, kregen wij onze Galaxy A5 (2016) maar amper leeg aan het eind van een lange, zware dag. Een blokje gamen was nodig om hem op de spreekwoordelijke knieën te krijgen. Wie zijn toestel minder belast komt een lange dag zonder enig probleem door, en bij mild gebruik is iedere nacht opladen zelfs overbodig.
Daarnaast heeft Samsung het toestel uitgerust met een snellaad functie, waardoor je een lege batterij in net geen anderhalf uur volledig vol kunt laden. Dit is een eenvoudig, maar doeltreffend snufje dat tot nu toe alleen in de duurste Galaxys beschikbaar was.
Features
Snel opladen is niet het enige snufje dat tot voor kort alleen in Samsung's toptoestellen geleverd werd. De Galaxy A5 (2016) is namelijk ook voorzien van een vingerafdrukscanner in de Home knop. En net als op zijn duurdere Galaxy genoten, werkt deze ook op de A5 (2016) snel, moeiteloos en accuraat. Je vinger op de Home knop leggen volstaat - vegen is niet nodig, waardoor het een erg eenvoudige manier is om je beveiligde toestel te ontgrendelen.
De mogelijkheid betalingen, inloggegevens en andere zaken met een vingerafdruk te beveiligen maakt het toestel vermoedelijk ook interessant voor bijvoorbeeld zakelijke gebruikers die voor de rest niet per se een topsegment smartphone zoeken.
Niet alleen heeft de A5 (2016) dus een paar high end features. Het toestel kan ook een paar kunstjes die zelfs de S6 modellen nooit geleerd hebben. Zo is er een slot aanwezig om de 16 GB opslagcapaciteit door een microSD kaartje met maximaal 128 GB uit te breiden. Én je kunt radio luisteren door de ingebouwde FM ontvanger.
Nu steeds meer high end features dus doordruppelen naar de vriendelijk geprijsde toestellen, blijft één optie voorbehouden aan de vlaggenschip telefoons: een notificatie LEDje. Die past niet meer in het budget of de behuizing - om onduidelijke redenen, wat ons betreft. Hoewel het ontbreken ervan voor maar weinig een dealbreaker zal zijn, wilden we het toch maar genoemd hebben.
Conclusie
Als we al het bovenstaande nog eens beknopt op een rijtje zetten, kunnen we concluderen dat de Galaxy A5 (2016) een erg mooi toestel is, met een uitstekende bouwkwaliteit. Het scherm doet hier allerminst voor onder - zeker gezien zijn prijsklasse - en het toestel is voorzien van een aantal prettige extra snufjes: de vingerscanner, een microSD slot, FM radio, en het snel opladen. Aan de processor en camera valt uiteindelijk toch te merken dat de Galaxy A5 (2016) een mid range smartphone is, passend bij het prijskaartje, en geen Galaxy S topmodel.
Dat het Android besturingssysteem zelf (nog) niet van de nieuwste generatie is, is een moeilijk verklaarbare keuze van Samsung, en - samen met de afwezige LED notificatie - het voornaamste minpunt van de A5 (2016). Update: inmiddels is dit minpunt dus weggepoetst door de update naar Android Marshmallow.
Dit alles neemt niet weg dat wij denken dat de Galaxy A5 (2016) wel eens Samsung's interessantste toestel van dit jaar zou kunnen zijn - althans, voor de meeste gebruik(st)ers. Hoewel hij nu net na de lancering nog niet erg goedkoop te noemen is, zal het toestel de rest van het jaar ook voor minder over de toonbank gaan, met als resultaat een uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding.
Wie een 5,2 inch smartphone toch iets te groot vindt, moet zeker ook eens een blik werpen op onze Galaxy A3 (2016) review. Dat toestel is met zijn 4,7 inch scherm compacter, biedt dezelfde bouwkwaliteit, maar mist toch een aantal van de fijne functies van de A5 (2016). De prijs ligt dan weer wel een stukje lager.
Aanbiedingen
De beste bestelmogelijkheden per provider hebben we hieronder alvast voor je op een rijtje gezet. Maar je kunt natuurlijk ook uitgebreid de Galaxy A5 (2016) abonnementen vergelijken, of de prijzen voor een losse A5 (2016) checken.
Samsung Galaxy A5 (2016) nieuws
Juli update bereikt nu ook 3,5 jaar oude Samsung Galaxy A5 uit 2016
Een nieuwe update is beschikbaar voor de Galaxy A5 uit 2016. Samsung voorziet het drieënhalf jaar oude toestel van de beveiligingspatch van de maand juli. Galaxy A5 2016 update juli 2019 Begin 2016 bracht Samsung de Galaxy A5 van dat jaar op de markt. Drie jaar later, begin 2019, werd het toestel uit het maandelijkse […]
Samsung ‘downgrade’ updateschema van drie jaar oude Galaxy A5 2016 (en dat is goed nieuws)
Samsung’s drie jaar oude Galaxy A5 2016 krijgt vanaf nu nieuwe beveiligingsupdates per kwartaal. Tot nu toe kreeg het toestel deze iedere maand. Het is voor het eerst dat Samsung het updateschema van een toestel ‘downgrade’ zonder deze direct van de lijst te verwijderen. Mogelijk werpt dit ook een licht op de update-toekomst van de […]
Januari update beschikbaar voor Samsung Galaxy A8 en A5 (2016)
Gestaag rolt Samsung nieuwe update uit met de security patch januari. Vandaag komt de Galaxy A8 aan de beurt, evenals de Galaxy A5 uit 2016. Galaxy A8 update januari 2019 Samsung bracht een jaar geleden de Galaxy A8 uit, en houdt het toestel tot nu toe behoorlijk netjes iedere maand bij. Hoewel de Android 9 […]
Meer updates: Galaxy A5 2016 (november) en A3 2017 (augustus)
Samsung gaat vrolijk door met het aanbieden van update voor verschillende Galaxy telefoons. Vandaag komt de Galaxy A5 uit 2016 aan de beurt voor de november patch. De Galaxy A3 2017 kreeg eerder al de beveiligingspatch van augustus. Galaxy A5 2016 update november 2018 De Galaxy A5 2016 is alweer bijna drie jaar oud, maar […]
Meer oktober updates: Samsung Galaxy S7 en A8 nu aan de beurt (aanvulling: A5 2016 ook)
Voor Samsung’s Galaxy S7 en Galaxy A8 staat vanaf dit weekend de update oktober klaar. Voor de S7 Edge is hij er op het moment van schrijven alleen voor T-Mobile’s variant. Aanvulling: ook voor de A5 uit 2016 is de update er. Galaxy S7 update oktober 2018 Voor de edge-loze Galaxy S7 rolt op dit moment een update […]
Galaxy A5 uit 2016 krijgt nu dan toch update van september
De beveiligingsupdate van september staat klaar voor de Nederlandse Galaxy A5 uit 2016. Je kunt ‘m vanaf nu direct installeren op de branded toestelversie. Galaxy A5 2016 update september 2018 Een tijdje haperden de updates voor de Galaxy A5 2016, die ze op papier toch echt iedere maand moet ontvangen. Nadat de augustus patch toch weer […]
Eindelijk nieuwe update voor Samsung Galaxy A5 uit 2016 – patch van augustus en meer
Voor Samsung’s Galaxy A5 uit 2016 rolt een nieuwe update uit. Deze brengt de nieuwste beveiligingspatches, tot en met die van de maand augustus. Het was alweer even geleden dat de Galaxy A5 uit 2016 een beveiligingsupdate had ontvangen. Om precies te zijn was de update van mei de laatste. Echter, het toestel staat wel […]
Mei updates beschikbaar voor de Galaxy A5 2017, A5 2016 en S6 Edge Plus
Updates, updates, updates: het zijn er momenteel zoveel dat we het amper bij kunnen houden. Maar omdat we geen enkel toestel willen overslaan, doen we er bij deze gelijk drie: de Galaxy A5 (2017), de A5 (2016) en de S6 Edge Plus. V.l.n.r. de Galaxy S6 Edge Plus uit 2015, de A5 (2016) en de […]
Meer april updates in Nederland: Galaxy S6 Edge Plus, A5 (2016)
Op de valreep rolt Samsung nog een flink aantal updates uit voor verschillende toestellen. Vandaag aan de beurt: de Galaxy S6 Edge Plus en de Galaxy A5 (2016). Voor de eerste is de update flink te noemen, en voor de laatste juist opvallend klein. Hoewel het op dit moment maar de vraag is wanneer de […]
- 1
- 2
- 3
- …
- 8
- Next Page »