En toen was daar de Galaxy A9, Samsung's eeerste smartphone met maarliefst vier camera's aan de achterkant. Het is het topmodel in de A-serie van dit jaar, die inmiddels uit vijf toestellen bestaat. Wat kun je met de camera's? En wat biedt de Galaxy A9 nog meer?
[maxmegamenu location=max_mega_menu_48]
1, 2, 3, 4 camera's, en een flitser
Galaxy A9 preview: design
De Galaxy A9 is dus het topmodel uit de Galaxy A-serie, die met een glazen voor- en achterkant qua bouwkwaliteit doet denken aan de Galaxy A8. Uiteraard is hij een stuk groter, dankzij het grote 6,3 inch AMOLED scherm met 1080×2220 pixel. De Galaxy A9 speelt daarmee duidelijk mee in de ‘phablet-liga' waar ook de S9 Plus en de Galaxy Note 9 te vinden zijn. Met zijn formaat van 162,5 bij 77 millimeter is hij een fractie groter dan de eerste, en bijna exact even groot als de tweede. Met zijn 7,8 mm is hij wel de dunste in dit gezelschap.
Natuurlijk heeft de Galaxy A9 een ‘Infinity-design', zonder fysieke knop aan de voorkant. De vingerafdruksensor zit achterop. Het scherm zelf is overigens gewoon helemaal plat, zonder gebogen edges.
Verrassend genoeg vind je de power-knop van de Galaxy A9 aan de linkerkant. de volume-toetsen zitten aan de rechterkant. In tegenstelling tot zijn broertje-met-iets-minder-camera's, de Galaxy A7, heeft de Galaxy A9 wél een USB type-C aansluiting. Deze zit gewoon onderop, naast de klassieke 3,5 mm koptelefoonaansluiting.
De Galaxy A9 is behoorlijk groot
Intern
De Galaxy A9 wordt aangedreven door Qualcomm's Snapdragon 660 processor. In Europa beschikt het toestel over 6GB RAM, terwijl er standaard 128GB interne opslag aan boord is. Een SD-kaartje met een capaciteit van 512GB kan er nog bij worden gestopt. Het toestel kan overweg met Bluetooth 5.0, draait standaard op Android 8.0, en heeft een accu met een capaciteit van 3800 mAh die snelladen ondersteunt. Daarmee is de batterij groter dan die van de S9 Plus, en maar net een stukje kleiner dan die van de Note 9.
Software en updates
We noemden het net al even: de Galaxy A9 draait bij de lancering nog op Android 8.0, net als alle andere toestellen in de A-serie op dit moment. Wel zijn er snufjes aan boord zoals de nieuwe gebarennavigatie, waarmee de A7 en de A9 alvast een voorschot nemen op Android 9.0. Een upgrade naar die versie van het besturingssysteem volgt uiteraard later. En net als alle toestellen in de Galaxy A-serie, gaan wij er vanuit de A9 na de upgrade naar Android 9.0 ook een upgrade naar Android 10 gaat krijgen, medio 2020. Details over het updatebeleid – maandelijks, per kwartaal – zijn nog niet bekend. Daarover op een later tijdstip meer.
Verder heeft de Galaxy A9 natuurlijk gewoon alle features die je mag verwachten op een Samsung telefoon: van Always On Display, Samsung Cloud en Pass, tot de Veilige Map, Dual Messenger en gezichtsherkenning. Het toestel heeft ook verschillende Bixby functies, al blijft de bruikbaarheid van deze kunstmatig-intelligente assistent ook nu nog erg beperkt (want: kan geen Nederlands).
Camera's
Maargoed, bij de Galaxy A9 draait alles toch wel om de camera's. En dan vooral om de opvallende quadruple camerasensor op de achterkant. Deze bestaat uit de volgende vier sensoren/lenzen (van boven naar beneden):
- 8 megapixel, 120 graden groothoeklens, f/2.4
- 10 megapixel zoomlens die 2x optische zoom mogelijk maakt, f/2.4
- 24 megapixel hoofdsensor, f/1.7
- 5 megapixel dieptesensor, voor bokeh-effecten, f/2.2
Het laat zich raden dat je met dit lenzen-arsenaal nogal wat fotografische mogelijkheden hebt. Bovendien is ook Samsung's Scène-optimalisatie op het toestel aanwezig. Deze herkent allerlei fotografische scenario's, en optimaliseert de camera instellingen speciaal daarvoor. Ook de foutdetectie die we o.a. van de Note 9 kennen is op de A9 aanwezig. Deze detecteert vanzelf knipperende ogen, bewogen foto's of slechte belichting.
Wie ondanks al het camerageweld aan de achterzijde ook nog kiekjes wil schieten aan de voorkant, treft op de Galaxy A9 een 24 megapixel frontcamera aan (f/2.9). De Galaxy A9 biedt op cameragebied dus meer mogelijkheden dan toestellen als de Galaxy Note 9, al is de uiteindelijke fotokwaliteit niet helemaal hetzelfde als die van Samsung's absolute topmodellen.
Alle Galaxy A9 kleuren op een rij
Eerste indrukken
De Galaxy A9 maakt een solide indruk, dankzij de vooruitstrevende camera, grote accu en mooie design. Dat het toestel met Android 8.0 gelanceerd wordt is jammer, maar ‘des Samsungs'. Bovendien zul je zo direct geen belangrijke features missen, omdat Samsung toch haar eigen snufjes in de software propt – ongeacht de Android versie die eronder ligt. Bovendien is het flinke AMOLED scherm – zoals altijd met Samsung's AMOLED schermen – een mooi groot pluspunt.
Aan de ene kant is de Galaxy A9 dus gewoon een mooi topmodel om de Galaxy A-serie van 2018 mee af te sluiten. Toch doet het toestel vooral nog één ding: het maakt benieuwd naar de camera's die we in 2019 in Samsung's telefoons kunnen verwachten. Want hoewel de A9 veel mogelijkheden biedt, is het wachten tot Samsung dezelfde innovaties toepast op haar beste modellen.
Als de prijs eenmaal een beetje begint te zakken is de Galaxy A9 een interessante mid-range telefoon voor wie wel graag fotografeert, maar niet graag de hoofdprijs betaalt voor toestellen als de Note 9. Vooralsnog blijft de Galaxy A8 het toestel voor wie niet per se zoveel camera's wil, en een Galaxy zoekt met een puike prijs-kwaliteit-verhouding. Wil je wel veel camera's, maar mag het toestel zelf ook net een wat lager ‘premium-gehalte' hebben? Check dan vooral ook de Galaxy A7.
Release en prijs
De Galaxy A9 ligt vanaf november in de winkels, en heeft een adviesprijs van € 599. Hij verschijnt in Caviar Black, Lemonade Blue en Bubblegum Pink – zwart, blauw en roze dus. Voorbestellen kan nu al: