In Nederland kun je op de eerste Samsung Galaxy S6 modellen de GPS update installeren. Bovendien krijgt de Galaxy A40 de update van september. Galaxy S6 update 2022: GPX fix Een maand geleden startte Samsung in Europa een grootschalige update-serie om een GPS-probleem op oudere toestellen op te lossen. Zo kon je in augustus al […]
Samsung Galaxy S6
Met de Samsung Galaxy S6 laten de Zuid-Koreanen zien meer te kunnen dan telefoons maken met alleen maar praktische eigenschappen. Het is lang geleden dat een Galaxy hoge ogen gooide op design gebied, maar met de helemaal opnieuw uitgeknobbelde Galaxy S6 – en zijn broertje met gebogen beeldscherm, de Galaxy S6 Edge – is dit wel gelukt. Toch is dat slechts een deel van het verhaal, zo concluderen wij na een ruime periode intensief gebruik.
Design
Het toestel is geheel vervaardigd uit aluminium en Gorilla Glass 4, en heeft daarmee een premium uitstraling, en gevoel in de hand, passende bij haar topmodel status. De rand rond de Galaxy S6 bestaat volgens Samsung uit een aluminiumsoort die 50% harder dan het aluminium dat normaal gesproken in telefoons wordt gebruikt.
Zowel de voor- als achterzijde zijn bedekt met glas. Gelukkig is dat geen normaal glas, maar – zoals genoemd – de vierde generatie Gorilla Glass van glasspecialist Corning. Het is niet ontzettend krasbestendig, maar wel mooi. En vingerafdruk gevoelig. Toch hebben wij ons toestel tot nu toe niet in een beschermhoes verpakt. De Galaxy S6 blijkt namelijk helemaal niet zo fragiel te zijn als andere smartphones die in het verleden met een glazen body werden uitgerust.
De behuizing is afgeslankt, en nu nog maar 6,8 millimeter dun, terwijl het toestel verder 143 bij 71 mm meet. Met een gewicht van 138 gram is de Galaxy S6 licht, maar ook weer niet té licht. Hij ligt dankzij de subtiele rondingen wat ons betreft prettiger in de hand dan bijvoorbeeld de Galaxy S5.
Scherm
Het andere, minstens net zo belangrijke stukje uiterlijk vertoon komt natuurlijk in de vorm van het 5,1 inch Super Amoled scherm met de – bijna overdreven – hoge resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Dat dit een scherp beeld oplevert moge duidelijk zijn, maar in combinatie met de Amoled technologie, waarbij zwart ook echt als zwart wordt weergegeven, én Samsung recente vooruitgang op het gebied van kleurweergave, is dit - zoals onafhankelijke tests ook al aangaven - het mooiste beeldscherm dat je op dit moment in een telefoon kunt aantreffen.
Je moet het zien om te begrijpen wat we bedoelen: het Super Amoled QHD scherm van de Galaxy S6
Zolang de schermhelderheid handmatig regelt is het scherm van de S6 helder, maar niet zodanig dat 'ie ook in fel zonlicht prima leesbaar is. Daarvoor moet je 'm toch echt in de automatische stand zetten, waarin het toestel indien nodig ruim boven de 600 nits kan produceren - en dus ook in de zomer op het strand goed leesbaar blijft.
Technische primeurs
Toch zijn het uiterlijk en het scherm slechts een klein deel van het verhaal van de Galaxy S6. Binnenin het toestel is namelijk een flinke hoeveelheid technologie te vinden die – op het moment van release – alleen in dit toestel te vinden is. Van de extra zuinige 14 nanometer 64 bit octacore processor, tot het snellere UFS geheugen – de S6 beschikt over snufjes die je pas overige enige tijd in andere smartphones kunt aantreffen.
De nieuwe processor en het UFS geheugen zorgen er tesamen voor dat de Galaxy S6 de snelste telefoon op de markt is - met enige afstand, zelfs. En dat merk je in het dagelijks gebruik. Natuurlijk, ook de Galaxy S6 kun je aan het haperen krijgen, maar het is ons bij normale gebruikspatronen niet gelukt. Vooral in de browser is het verschil met bijvoorbeeld de toch ook niet luie Galaxy Note 4 aanzienlijk.
Een andere, fijne manier waarop Samsung gebruik maakt van de snelle hardware is de camera, die altijd met twee drukken op de Home knop binnen no time te starten is.
Camera
Als maker van telefoons met opvallende goede camera's heeft Samsung een naam hoog te houden. De basis voor de camera van de Galaxy S6 is naar verluid de sensor die ook al in de Galaxy Note 4 te vinden is, maar dankzij een groter diafragma is er nog minder licht nodig om goede foto's te maken. Natuurlijk is de lens optisch gestabiliseerd, zodat je het maximale kunt halen uit de hoge 16 megapixel resolutie. Een primeur in de Galaxy S6 is de tracking autofocus, die in staat is een bewegend object te volgen. De camera lens steekt een fractie uit - net als in nagenoeg álle Galaxy S toestellen sinds de S2.
Op de foto's hieronder zie je telkens eerste de volledige foto, en daaronder een 1:1 crop op de volledige resolutie.
Ondanks een hemel met felle plekken levert Auto HDR een gelijkmatig belichte foto op
In feite kunnen we een boek volschrijven over de cameraprestaties van de Galaxy S6. Gelukkig hebben andere, professionele camera reviewers dit gedaan, zodat wij het bij onze bondige conclusies kunnen houden: de snelheid van de camera zorgt er samen met de Auto-HDR stand voor dat foto's er bovengemiddeld vaak goed uit komen rollen. Het point-and-shoot concept heeft Samsung goed geïmplementeerd. Daarnaast zorgt de optische beeldstabilisatie ervoor dat ook kleine details goed uit de verf komen, terwijl video stabiel wordt vastgelegd.
De camera van de Galaxy S6 produceert een aardig bokeh effect, ook zonder software trucs
Een paar kleinigheidjes ontbreken helaas in de standaard camera app van de Galaxy S6, zoals het vastleggen van foto's in het RAW formaat. Het lijkt erop dat deze optie in toekomst alsnog wordt toegevoegd met de update naar Android 5.1, maar tot die tijd is de camera van de Galaxy S6 vooral een uitstekende camera voor de gebruiker die gewoon snel en eenvoudig mooie plaatjes wil schieten.
De vijf megapixel camera aan de voorzijde heeft dezelfde lichtvangende eigenschappen als zijn collega aan de achterzijde van de Galaxy S6. Hoewel niet iedereen even fanatiek selfies maakt, wordt de liefhebber of liefhebster dus ook zijn of haar wenken bediend.
(Arachnofoben: opgepast voor de onderstaande foto's!)
Ja, dankzij de beeldstabilisatie kan de 16 megapixel lens gruwelijke details haarscherp vastleggen
Batterij
De glazen achterzijde van de Galaxy S6 heeft naast mooi zijn nog een belangrijke praktische functie: de benodigde onderdelen om draadloos op te laden zijn standaard al in het toestel ingebouwd – iets dat niet mogelijk is met een metalen achterklep. De S6 ondersteunt standaard de belangrijkste technologieën voor het opladen zonder kabel. Het enige wat je verder nog nodig hebt is een draadloze oplader. Overigens laadt het toestel ook met kabel extra snel op. Dankzij de met de Note 4 vergelijkbare fast charging techniek kan de Galaxy S6 in een half uur ongeveer 50% van de accu vullen.
Dat is allemaal mooi en aardig - en snelladen is ook echt, écht handig - maar de relatief kleine accu betekent dat de Galaxy S6 in tegenstelling tot zijn voorganger géén awards wint voor zijn accuduur. Als je je telefoon vooral gebruikt voor Whatsapp, email, af en toe wat browsen, en hier en daar een foto kom je de dag er prima mee door. Als power user - gamen, veel YouTube, eindeloos surfen, etc. - gaat dit simpelweg niet lukken. De snellaad feature bewijst dan zijn onmisbare dienst. Even een kwartiertje opladen, en je kunt er weer een dagdeel tegenaan.
Natuurlijk is er altijd nog de Extra energiebesparende stand, om ook de laatste restjes energie zo lang mogelijk te rekken. Voor uitzonderlijke situaties is dit een fantastische feature - maar niet voor standaard gebruik.
Simpel gezegd komen onze ervaringen erop neer dat de 'doorsnee' gebruiker voldoende heeft aan de batterij van de S6, maar de intensieve smartphone gebruiker niet. Of tenminste, niet zonder 'm af en toe tussendoor op te laden. Dit geldt in feite voor heel wat populaire telefoons, maar omdat de Galaxy S5 juist uitblonk op dit gebied is het een opvallende move van Samsung.
Vingerscanner
De vingerafdrukscanner in de S6 doet nu zijn werk zonder dat je je vinger erover heen moet vegen. Simpelweg je vingertop erop leggen is voldoende, waardoor de vingerscanner een stuk sneller en handiger in het dagelijks gebruik is. Uiteraard kun je hier je toestel zelf mee beveiligen, maar ook Samsung's bekende Privé stand, die mappen en documenten toont die bij normaal gebruik goed verborgen zijn.
Waar de scanner in eerdere Galaxy telefoons vooral bruikbaar werd na een aardige periode van gewenning, en vooral pas na het juist instellen ervan, doet deze in de Galaxy S6 gewoon zonder morren zijn werk. Je kunt er als gebruiker vrij gedachteloos mee omgaan - zo soepel werkt het allemaal.
TouchWiz interface
Het volgende aspect dat Samsung met de Galaxy S6 onder handen nam, is de eigen TouchWiz interface, die samen met Android 5.0.2 het softwarepakket van het toestel vormt. Uiterlijk is TouchWiz vrij herkenbaar gebleven, maar Samsung heeft allerlei apps en menu's vereenvoudigd. Er zijn minder opties in beeld, en je kunt sneller vinden waar je naar zoekt. Symbolen met onduidelijke betekenis zijn vervangen door heldere tekst, zodat je altijd weet waar je op moet tikken.
De standaard TouchWiz op de Galaxy S6 ziet er vrij vertrouwd uit...
Los van de apps en de vereenvoudigde interface zelf, lijkt Samsung met name onder de motorkap van TouchWiz het een en ander geoptimaliseerd te hebben. In vergelijking met eerdere versies, is de interface van de S6 ontzettend snel, en nagenoeg vrij van enige hapering.
...maar zo kan TouchWiz ook zijn, op de Galaxy S6 (met een Thema dus). Of zo:
De combinatie van deze twee factoren - eenvoudiger én sneller - maakt de nieuwe generatie TouchWiz een stuk betere gebruikservaring biedt dan de voorgaande versies. En wie vindt dat alles er nog teveel als TouchWiz uitziet, heeft nog niet ontdekt wat de Thema optie kan betekenen. Zo kun je in één klap af van alle vrolijke kleurtjes, en juist kiezen voor een veel soberder design. Of juist iets heel bizars. Mocht je dat willen.
Nadelen
Sommige nadelen van de Galaxy S6 heb je al uit het bovenstaande kunnen destilleren. De batterij is niet meer door de gebruik(st)er zelf te verwisselen, en ook naar een plaats voor je microSD kaart zul je vergeefs zoeken. Het verschil in snelheid, stabiliteit en gebruikservaring tussen Samsung's nieuwe UFS opslaggeheugen en een SD kaart enorm is. Het weglaten van een microSD slot is daarom minder onlogisch dan je op het eerste gezicht zou denken. Toch had Samsung de keuze voor het gebruik van een SD kaart nog steeds aan de gebruik(st)er kunnen laten, al dan niet voorzien van de nodige waarschuwingen.
In combinatie met een behuizing die niet zo waterbestendig is als die van de Galaxy S5 - hoewel de S6 in de praktijk nog steeds tegen een druppeltje of twee kan - is het voornaamste nadeel van het toestel dat het simpelweg minder gebruiksmogelijkheden biedt. In vergelijking met eerdere Galaxys is de Galaxy S6 gewoon een minder flexibele telefoon. Wát hij doet, doet hij beter. Maar waar je op een Galaxy S5 legio opties hebt die je weliswaar niet vaak zult gebruiken, wéét je dat ze er zijn.
Vermoedelijk zullen er niet veel mensen zijn voor wie dit echt een probleem is. Voor de fanatiek smartphone power user zijn dit wel beperkingen die ertoe doen - zeker omdat Samsung juist altijd toptoestellen maakte die wel alle gebruiksscenario's open lieten.
Conclusies
En met die laatste punten zijn we aanbeland bij de belangrijkste conclusies van onze Galaxy S6 review. Het toestel heeft een ongeëvenaard beeldscherm en een camera die in smartphoneland ongekend goed is. Alles werkt prettig, soepel, en de TouchWiz interface was nog nooit zo toegankelijk. Als je je smartphone gebruikt voor de 'normale' smartphone dingen is batterij ruim voldoende, en heb je met de Galaxy S6 een erg fraai en bruikbaar toestel in handen.
De zware gebruik(st)er moet rekening houden met het eventueel tussendoor opladen, en vindt in de S6 niet meer de flexibiliteit die Samsung in het verleden wel bood. Ben jij dus een echte 'smartphone-als-kantoor'-power user dan zijn de Galaxy Note 4 en misschien zelfs de Galaxy S5 logischer opties.
Dus: afhankelijk van wat jij van een telefoon verwacht is de Galaxy S6 óf mogelijk de beste smartphone van dit moment óf een toestel dat flexibiliteit helaas verruilt voor looks. De keuze is, zoals altijd, aan jou.
Prijzen
Hieronder vind je een overzicht van de beste Galaxy S6 aanbiedingen per provider. De beste prijzen voor een los toestel vind je HIER.
Samsung Galaxy S6 nieuws
Galaxy S6 krijgt nieuwe update met beveiligingspatch van juni
Voor de Galaxy S6 en S6 Edge staat vanaf nu een nieuwe update klaar. Deze brengt onder meer de beveiligingspatch van de maand juni naar de toestellen uit 2015. Vorige week arriveerde al de juni update voor de Galaxy S6 Edge Plus. Toen voorspelden we al dat ook de kleinere, en wat oudere, S6 en […]
Bug: hoesjes werken niet meer na Galaxy S6 update (nu met oplossing)
Na de recente beveiligingsupdate voor de Galaxy S6 hebben veel gebruik(st)ers problemen met hun hoesjes. Voor zover wij kunnen nagaan herkent het toestel flipcovers niet meer. Update: een oplossing lijkt te werken. Kijk onderaan dit artikel. Vorige week nog kregen de Galaxy S6 en S6 Edge een update met de beveiligingspatch van maart. Sindsdien hebben zich bij […]
Einde maandelijkse updates Galaxy S6 en S6 Edge in zicht
De Galaxy S6 en S6 Edge prijken niet langer op Samsung’s lijst met toestellen die maandelijks een update krijgen. De S6 Edge Plus blijft er nog wel even op staan. Het is inmiddels drie jaar geleden dat Samsung de Galaxy S6 en S6 Edge lanceerde. En in die periode ontvingen de toestellen nagenoeg iedere maand […]
Op de valreep: maart update beschikbaar op de Samsung Galaxy S6 (Edge)
De Galaxy S6 update met de beveiligingspatch van maart is vanaf nu beschikbaar in Nederland. Je kunt ‘m installeren op de unbranded S6 en S6 Edge. Eerder deze week was het de grote Galaxy S6 Edge Plus die de maart update kreeg. Vanaf vanmorgen is dezelfde update er dan ook voor zijn kleinere broers, die inmiddels […]
Maart update bereikt de Galaxy S6 Edge Plus
Maart loopt ten einde, en dus rolt Samsung de maart update uit naar steeds meer toestellen. Vandaag aan de beurt: de Galaxy S6 Edge Plus. In 2015 wachtte menig phabletfan op de Galaxy Note 5. Deze kwam tot ieders verbazing toen niet uit in Europa. Daarvoor in de plaats belandde de Galaxy S6 Edge Plus […]
Samsung Galaxy S6 update februari rolt vanaf nu uit (update: S6 Edge Plus nu ook)
Voor de Galaxy S6 en S6 Edge rolt vanaf nu de update van februari uit. De unbranded toestelversies hebben, zoals meestal, de primeur. Update 5 maart: de update is nu ook beschikbaar op de S6 Edge Plus. Samsung bracht de Galaxy S6 en S6 Edge begin 2015 uit. Nu, drie jaar later krijgen de toestellen nog steeds iedere […]
Amerikaanse provider: Galaxy S6 krijgt Android 8.0 Oreo update
De Amerikaanse tak van provider T-Mobile laat weten te werken aan de Android 8.0 Oreo update voor de Galaxy S6. Zou het dan toch? Eerder doken herhaald geruchten op dat Samsung de Galaxy S6 en S6 Edge zou willen voorzien van een update naar Android 8.0. Echter, deze geruchten waren altijd gebaseerd op vage uitspraken van willekeurige […]
Samsung Galaxy S6 januari update rolt uit in Nederland
De Samsung Galaxy S6 januari update staat klaar voor dat toestel, evenals voor de Galaxy S6 Edge. Je kunt de update installeren als je een unbranded toestel hebt. Update: ook voor de S6 Edge Plus is de update er inmiddels (dank, Cor). De Galaxy S6 en S6 Edge kwamen in het voorjaar van 2015 op de markt, en […]
Nee, de Galaxy S6 krijgt binnenkort geen update naar Android 8.0 Oreo
We hebben het al eens geschreven, en we gaan het nog eens doen: nee, de Galaxy S6 krijgt geen update naar Android 8.0 Oreo. En al helemaal niet op korte termijn. Een tijdje terug dook voor het eerst het gerucht op dat Samsung de Galaxy S6 mogelijk toch zal voorzien van een update naar Android […]
- 1
- 2
- 3
- …
- 28
- Next Page »