De onlangs gelanceerde Samsung Galaxy J6 brengt een belangrijke omwenteling naar de instap-modellen van de Zuid-Koreaanse telefoonbakker. Het is de eerste telefoon in de J-serie met het ‘Infinity design', dus: geen fysieke Home toets, en een vingerafdruksensor die achterop zit. Maar dat is niet het hele verhaal.
Samsung Galaxy J6 review
Het is alweer even geleden dat Samsung de Galaxy J6 lanceerde in ons land. Sinds onze vroege preview van het toestel hebben we heel wat tijd met deze budget-Galaxy doorgebracht. Wat wij uiteindelijk van het toestel vinden lees je hier.
Design
Qua vormgeving is de Galaxy J6 echt een ‘basic’ smartphone – meer nog dan de Galaxy A6, die wij eerder al omschreven als, uhm, ‘basic’. De J6 is nog een stapje meer bescheiden, met zijn kunststof achterkant. Het matte plastic voelt verrassend solide, maar dat komt vermoedelijk ook door het gewicht van het toestel. Dat is niet te laag, waardoor het geheel niet goedkoop aan gaat voelen.
De voorkant van ons zwarte toestel is volledig diepzwart. Pas als het scherm aanzet zie je waar de randen zitten, bij wijze van spreken. Fysieke toetsen zitten er niet, op de voorkant. Ook voor de Galaxy J6 hanteren de Zuid-Koreanen hun ‘Infinity’-ontwerp, al is die benaming wat zinloos bij een plat scherm.
Hoewel de J6 aanvoelt als een solide blok, is hij niet waterdicht of -bestendig. Nu gaat ‘ie niet per se stuk van een paar druppels water, maar een beetje oppassen kan geen kwaad.
Al met al zit de Galaxy J6 goed in elkaar, en is ook nog vrij compact. Je hoeft geen kolenschoppen te hebben om er prettig om te gaan. De koptelefoonaansluiting is een 3,5 mm model, en de vingerafdruksensor op de achterkant is goed bereikbaar en werkt soepel en betrouwbaar.
Scherm
De Galaxy J6 is Samsung’s goedkoopste telefoon met een AMOLED-beeldscherm. Het is vermoedelijk ook een van de mooiste redenen om dit toestel aan te schaffen. De resolutie is met 1480×720 pixels niet erg hoog, maar als je een mooie rustige weergavestand kiest, dan is het toch een puik display.
Door de hoge contrasten zien video’s en films er goed uit, en foto’s komen prima tot hun recht. Samsung is nu eenmaal erg goed geworden in het maken van dit soort schermen.
Hardware
De bouw- en schermkwaliteit verraden vooralsnog niet dat de Galaxy J6 toch echt een smartphone is in het lagere mid-range prijssegment. De eerste echt hint zit onder de motorkap. De Exynos 7870 kwamen we al in 2016 in Samsung’s toestellen tegen. Aan de ene kant is hij dus door en door betrouwbaar gebleken, en bovendien energiezuinig. Aan de andere kant is hij simpelweg niet erg krachtig.
Omdat de schermresolutie niet erg hoog is zorgt de processor in principe voor een acceptabele bediening, zolang je de Galaxy J6 ook echt als ‘basic’ telefoon gebruikt. Whatsappen, YouTube, beetje browsen? Geen probleem. Gamen, zeven dingen tegelijk doen, en dan ook nog navigeren zit er niet in. Oké, je moet sowieso niet zitten gamen terwijl je in de auto aan het navigeren bent – maar je snap het punt. De Galaxy J6 is gewoon geen werkpaard.
Software
Dat neemt niet weg dat de normale bezigheden op de Galaxy J6 onder Android 8.0 gewoon prima draaien. En als op andere Galaxy telefoons, krijg je ook op de Galaxy J6 alle snufjes uit de keuken van Google en Samsung zelf. En dat zijn er inmiddels – in de Samsung Experience 9.0 interface – heel wat. Van de gebruikelijke Android-mogelijkheden, tot Samsung’s eigen Cloud, Veilige Map, Pass, Theme Store, en nog meer: het maakt de J6 tot een veelzijdige telefoon. Of in ieder geval: tot een toestel met veel opties, snufjes en meer of minder handige features.
Updates
Als we het over de software van de Galaxy J6 hebben, moeten we het ook over de updates en upgrades hebben. Op veiligheidsgebied wordt het toestel grofweg iedere drie maanden van nieuwe updates voorzien. Hoe lang deze update precies blijven komen in de toekomst is niet bekend, maar tenminste gedurende twee jaar na release – dus: tot de zomer van 2020.
Op dit moment is niet heel duidelijk of de Galaxy J6 één of twee grote Android upgrades zal krijgen. Traditioneel brengt Samsung één grote Android upgrade naar toestellen in de J-serie. Dat zou betekenen dat de J6 in 2019 een upgrade naar Android 9.0 Pie krijgt.
Echter, de laatste tijd zijn er tekenen dat ook toestellen in de J-serie straks misschien twee grote upgrades zullen krijgen. Meer dan een paar aanwijzingen hebben we echter nog niet. Het zou dus kunnen dat de J6 in 2020 een upgrade krijgt naar Android 10.0, maar zeker is dat op dit moment niet.
Camera
De Galaxy J6 heeft een prima scherm en complete software, en is bovendien erg solide. Krachtig is hij niet, en ook van de camera moet je niet teveel verwachten. Je kunt er bij voldoende licht leuke kiekjes mee schieten. En dankzij de frontflitser maak je zelfs in het donker goed belichte selfies.
Toch is de camera vooral voldoende voor het normale huis, tuin en keukenwerk. Fotootje via Whatsapp? Ja hoor. Plaatjes even op Facebook plaatsen? Tuurlijk. Goed belichte foto’s maken van mooie uitzichten of donkere omgevingen, met realistische kleuren en veel details? Nou, nee. Dat mag je niet verwachten van een telefoon in deze prijsklasse, en de Galaxy J6 biedt hier geen verrassingen.
- Auto
- HDR
- Auto
- HDR
- Auto
- 100% crop
- HDR
- 100% crop
Helaas, maar zo is het. Qua dynamiek laat de camera van de J6 wat te wensen over. Vooral bij zonlicht zijn delen van de foto al gauw overbelicht – of, als je de belichting handmatig aanpast, juist onderbelicht. In de HDR stand is dit een heel stuk beter, maar die werkt vrij traag, wat het risico op bewogen foto's groter maakt. Dit geldt nog eens dubbel en dwars in de Nacht-modus.
De Galaxy J6 is dus op basis van zijn hardware niet geschikt voor fanatieke gamers, en op basis van de camera ook niet voor fotoliefhebbers. Het is maar dat je het weet.
Batterij
Zoals je misschien wel weet zit er een voordeel aan hardware die niet het onderste uit de kan haalt: het energieverbruik is meestal ook matig. En ook de accuduur van de Galaxy J6 is ruimschoots in orde. Het einde van de dag haal je zonder problemen als je het toestel gebruikt waarvoor hij gemaakt lijkt: bellen, Whatsappen, beetje browsen, fotootje, videootje.
Natuurlijk, als je je best doet – games, games, games, navigeren – dat krijg je de 3000 mAh accu misschien voor de avond leeg. Maar wij denken dat de meeste gebruik(st)ers gewoon tevreden zullen zijn met de batterijduur van de Galaxy J6.
Meer features
Zoals de meeste Galaxy telefoons van dit jaar, kun je ook in de Galaxy J6 twee simkaarten stoppen. In de zijkant zit één tray voor een enkele simkaart, en een dubbele tray waarin je de tweede simkaart stopt, evenals een geheugenkaart. En omdat de J6 dus een dual-SIM telefoon is, kun je ook Samsung’s Dual Messenger functie gebruiken. Hiermee installeer je twee versies van – bijvoorbeeld – Whatsapp: eentje voor je werk, eentje privé.
Zoals op alle niet-topmodel Galaxy telefoons kun je ook op de Galaxy J6 naar de ingebouwde FM-radio luisteren. Onderop het toestel zit de micro-USB poort. Helaas, want hoewel die poort natuurlijk onmisbaar is, blijft het gek dat Samsung in 2018 gewoon micro-USB poorten blijft gebruiken. Een USB type-C aansluiting, waarbij het niet uitmaakt hoe je de kabel erin stopt, was welkom geweest.
Ook de notificatieled schittert vooral door afwezigheid. Net als USB type-C poorten zijn notificatielampjes ook nu nog iets voor de duurdere Galaxy modellen. Waarom dat zo is, is ons ook niet duideljk.
Wel duidelijk, is dat Samsung eindelijk besloten heeft ook haar instapmodellen dit jaar van meer opslagruimte te voorzien. De Galaxy J6 heeft dus 32GB, waar de J-serie in 2017 nog over 16GB beschikte. Tel hierbij de Samsung Cloud opslag bij, en eventueel een geheugenkaart, en je zult niet gauw ruimte te kort komen. Dat past natuurlijk verder goed in het concept van een solide basistelefoon.
Galaxy J6 review: conclusie
Nu we de Galaxy J6 een tijd lang in het dagelijks leven hebben meegesjouwd, kunnen we zeggen dat het toestel solide en onspectaculair is. De goede eigenschappen schreeuwen niet om aandacht: het AMOLED scherm, de solide bouwkwaliteit, goede accuduur, uitbreidingsmogelijkheden en rijke features. Aan het einde van de dag zijn dit wel de eigenschappen die van je telefoon een fijne telefoon maken – zeker als je bedenkt dat de Galaxy J6 inmiddels alweer beduidend minder kost van €200.
Het gebrek aan USB type-C poort en notificatieledje, en het feit dat het toestel mogelijk maar één grote Android upgrade zal krijgen zijn minpuntjes. Hoe zwaar je hieraan tilt is een persoonlijke keuze.
Galaxy J6 prijs
De Galaxy J6 heeft van Samsung een adviesprijs van € 269,- gekregen. Inmiddels is hij een stuk goedkoper, en is de prijs-kwaliteit-verhouding prima in orde. Vergelijk de aanbiedingen voor een Galaxy J6 met abonnement, of de prijzen voor een los toestel. Hieronder vind je snel de beste deals per provider: