Samsung’s GPS-update is hard op weg dé update te worden die uitrolt naar de meeste smartphones ooit – althans op papier. Ook de Galaxy S5 en S5 Mini staan binnenkort op het programma, al moeten we daar in Nederland nog even op wachten. Nu al bijwerken kun je de Gear S3 en Gear Sport horloges. […]
Samsung Galaxy S5
Om je het lange verhaal hieronder te besparen lopen we alvast even langs de pluspunten, én minpunten van de Galaxy S5. Als je wilt weten waarom we deze punten noemen kun je natuurlijk naar hartenlust verder lezen.
Pluspunten:
- Beeldscherm
- Camera
- Nieuwe TouchWiz interface
- Bouwkwaliteit (IP67)
Minpunten:
- Toch nog een paar overbodige features
- Door ontbreken optische beeldstabilisatie geen maximaal ‘rendement’ camera
Inleiding
In een paar jaar tijd is Samsung’s Galaxy S smartphone serie uitgegroeid van ‘één-van-de-velen’ tot één van de twee telefoons die de markt domineren. De andere is natuurlijk Apple’s iPhone. Er zijn dus maar weinig telefoonfabrikanten die zoveel aandacht krijgen bij de lancering van ‘hun nieuwe’. En zo was dus ook de Galaxy S5 onderwerp van weer een hype. Was deze hype terecht? Of vaart Samsung met de Galaxy S5 een andere, subtielere koers? Wij gaan erachter komen!
Uiterlijk en behuizing
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het uiterlijk van de Galaxy S5 is verreweg het saaiste onderdeel van het toestel. Ondanks wilde geruchten zien we amper veranderingen ten opzichte van zijn voorganger, de Galaxy S4. Oké, de nieuwe matte, stroeve achterkant is een hele verbetering ten opzichte van het gladde plastic van de S4, maar verder valt er weinig moois te beleven – zolang de Galaxy S5 uit staat, althans.
Begrijp ons niet verkeerd: we vinden het toestel absoluut niet lelijk. Ook het gebrek aan metaal stoort ons niet. Er is gewoon geen enkel uiterlijk detail waarvan je kunt zeggen: ‘ja, dát is echt mooi’. Samsung levert een uitermate functionele verpakking, waarvan de beste eigenschap onzichtbaar is tot je ‘m per ongeluk in het zwembad, de toiletpot of een regenplas laat vallen.
Geen van deze gebeurtenissen overkwam ons de afgelopen weken. Het zijn dan ook van die lullige toevallige gebeurtenissen die niet vaak voorkomen, maar wel de potentie hebben je dure smartphone in één klap met pensioen te sturen. Dít risico is met de Galaxy S5 flink kleiner - en dat is een goede zaak. Maar mooier wordt ‘ie er niet door.
Beeldscherm
Pas al je de S5 aanzet, valt er iets te zien dat de moeite waard is. Het 5,1 inch Super Amoled scherm is namelijk een klasse apart. Wist Samsung vorig jaar al Amoled schermen te maken die niet alleen uitblonken door hoge contrasten, dit jaar streeft het scherm van de S5 zelfs de concurrentie voorbij als het aankomt op de kwaliteit van de schermweergave. Althans, op papier.
In de praktijk is het gewoon een fantastisch scherm: mooie kleuren, die ook nog eens niet overdreven van het scherm spatten (als je ‘m zo instelt, met name in de Bioscoop schermmodus), haarscherp, én dit alles zonder te tornen aan dé eigenschap waar Amoled schermen al jaren bekend om staan: zwart wordt echt als zwart weergegeven, want zwarte pixels stralen geen licht uit.
Of het uitstekende beeldscherm het gebrek aan uiterlijk schoon compenseert moet ieder voor zichzelf bepalen. Samsung lijkt er in ieder geval vanuit te gaan dat je vooral naar het scherm kijkt, en minder naar de behuizing.
Links de Galaxy S5, rechts de Galaxy S4, in fél zonlicht
Wat ook een vermelding waard is, is de helderheid van het scherm van de Galaxy S5. Deze is een stuk feller dan we van eerdere Amoled schermen van Samsung gewend waren. In combinatie met verlaagde reflectie, blijft het scherm ook in direct zonlicht dus goed leesbaar.
Onder de motorkap
Over de techniek in de Galaxy S5 kunnen we kort en bondig zijn: dat zit wel goed. De Snapdragon 801 processor is weinig anders dan een gepimpte versie van de Snapdragon 800 die je bijvoorbeeld ook in de Galaxy Note 3 aantreft, maar de S5 voelt snel. Waar de Galaxy S4 kort na release nog last had van wat haperingen die pas na een softwareupdate werden gladgestreken, loopt alles op de S5 vanaf het begin uitermate soepel - vooral als je gelijk S Voice even ontkoppelt van de Home toets.
De vernieuwde TouchWiz
Al lang voor de Galaxy S5 werd onthuld, was duidelijk dat Samsung eindelijk haar eigen TouchWiz interface een flinke makeover had gegeven. En hoewel deze volgens sommigen best nog verder had mogen gaan, moeten we zeggen dat wij het resultaat behoorlijk geslaagd vinden – tenslotte kan een bedrijf als Samsung ook niet plotsklaps de complete interface totaal veranderen, gezien het grote aantal gebruik(st)ers dat eerder bijvoorbeeld een Galaxy S3 had. Voor hen is de sprong nu al flink.
De nieuwe taakbeheer toets, die op de plaats van de vertrouwde menu toets kwam, is even wennen als je al een voorgeschiedenis had met een ander Galaxy toestel.
Natuurlijk het had allemaal nóg iets simpeler gemogen: het nieuwe Instellingen menu ziet er veel beter uit dan eerst, maar Samsung moest en zou natuurlijk de optie inbouwen om jou de keuze te geven tussen verschillende manieren van weergeven. Wij zijn vóór keuzevrijheid, maar we schatten in dat de meeste gebruikers gewoon één overzichtelijke manier van weergeven willen – en de standaard ingestelde ellenlange optielijst is waarschijnlijk voor de meesten niet de overzichtelijkste van de drie weergavetypes.
De grootste verandering op softwaregebied is misschien wel de browser, die een stuk sneller is geworden ten opzichte van de browser van de Galaxy S4. We zijn te spreken over de manier waarop de adresbalk en andere opties in en uit beeld verdwijnen als je aan het rondsurfen bent.
Gek genoeg toont de browser vormgevingstechnisch Samsung’s gespleten persoonlijkheid: deze ziet er een beetje uit als Google’s Chrome browser, tot je wilt wisselen tussen de openstaande tabs – dan wordt opeens weer dezelfde look tevoorschijn getoverd die je elders in de nieuwe TouchWiz tegenkomt. Nu maken we van een mug misschien een olifant, maar juist omdat de browser verder zo fijn is, viel dit op.
Andere standaardapps, zoals E-mail, Berichten of de Telefoon app – de dialer – hebben de memo over de nieuwe vormgeving wél volledig binnengekregen, en zich netjes aangepast.
En, vooruit: waarom My Magazine standaard zo’n prominente plek heeft gekregen in de TouchWiz interface is ons niet helemaal duidelijk. Wij gebruikten het op de Note 3 niet, en nu nog steeds niet. Maar eerlijk is eerlijk, dat kan aan ons liggen. Je kunt ‘m natuurlijk erg simpel uitzetten – en dat hebben we dan ook gedaan.
Toch is het wat ons betreft allemaal in orde: TouchWiz ziet er uit alsof het 2014 is, alles draait op de Galaxy S5 zo soepel als boter, en omdat Samsung de meeste nerdy trucjes – Air View, Slim pauzeren, etc.- tegenwoordig standaard uitschakelt blijft de bediening vrij simpel en overzichtelijk. Ook als je het toestel niet in de Eenvoudige stand gebruikt.
Vingerscanner
Terwijl de hartslagmeter voor ons echt in de categorie ‘overbodig’ valt, blijkt de vingerscanner na een maand niet in die bak belandt te zijn. Als je het gebruik ervan eenmaal in, uhm, de vingers hebt, werkt deze eigenlijk wel prima.
Je moet dan wel je vingertoppen inscannen zoals je ze echt gebruikt, en niet zoals Samsung zelf op het toestel aangeeft. Gebruik je je Galaxy S5 met één hand, en glijdt je duim dus wat gekanteld over het scangebied? Doe dit dan ook zo bij het ‘aanleren’ van je duimafdruk.
Het duurt even voor je hier wat Fingerspitzengefühl voor ontwikkelt, maar dan werkt de vingerafdrukscanner van de Galaxy S5 naar behoren. Met andere woorden: werkt de vingerscanner direct vanaf het begin intuïtief? Nee. Is ‘ie na een gewenningsperiode goed bruikbaar? Jazeker.
Camera
Ook over de camera en Samsung’s bijbehorende software kun je boeken volschrijven. Maar als je eenmaal uitgespeeld bent met alle opties – de optie om meer cameramodi te downloaden incluis - zijn er drie dingen waar we in het dagelijks leven blij mee zijn: de real time HDR modus voor foto en video, de mogelijkheid om video’s te maken in de 4K resolutie, en last but not least, de kwaliteit van het beeldmateriaal.
Voldoende licht, rechts een 1:1 crop (klik voor groter)
Om maar bij deze laatste te beginnen: de Galaxy S5 maakt gewoon mooie foto’s en video’s. Dit ligt niet eens zozeer aan de hoge resolutie van de 16 megapixel sensor, maar aan de opvallend natuurgetrouwe weergave.
Dit laatste komt vooral tot zijn recht als je de gebruik maakt van de HDR modus, die op de Galaxy S5 in real time zijn ding doet waardoor het gebruik ervan geen direct merkbare nadelen heeft. Zonder HDR is de camera natuurlijk iets sneller, maar dat deze trade off is het wat ons betreft zonder meer waard.
Foto in HDR modus met fel tegenlicht, rechts 1:1 crop (klik voor groter)
En dan is er nog de 4K resolutie voor het opnemen van video. Als eerste troffen we deze mogelijkheid aan op de Galaxy Note 3. Wat in eerste instantie vooral een leuke gimmick leek is inmiddels uitgegroeid tot een prettig standaard optie, niet in de laatste plaats door het feit dat losse frames van een 4K video altijd nog een resolutie hebben van acht megapixels. Het uitlichten van een actiefoto op precies het goede moment wordt hierdoor wel erg makkelijk – ook zonder het gebruik van andere cameratrucs of een professioneel gevoel voor timing.
Donkere, lastige lichtomstandigheden, rechts 1:1 crop (klik voor groter)
Natuurlijk heeft de camera van de S5 een zwakke plek: ondanks het gebruik van de nieuwe 16 megapixel ISOCELL sensor, zijn foto's genomen bij weinig licht niet van dezelfde kwaliteit als kiekjes bij voldoende verlichte omstandigheden. En hoewel we voorbeelden hebben gezien van mooie avond- of nachtfoto's, is het duidelijk dat dit niet de sterkste kant is van de camera. De speciale Fotostabilisatie modus doet hier niet zoveel aan af, evenals het gebruik van de LED flitser.
Bewegende tak vergt veel van autofocus, rechts 1:1 crop (klik voor groter)
Één ding moeten we ook nog opmerken over de camera van de S5. Samsung heeft de resolutie weer verhoogt, ten opzichte van de Galaxy S4 – terwijl we bij deze laatste in feite de grens al bereikt hadden van wat zinvol is zónder optische beeldstabilisatie (OIS, optical image stabilization). De Galaxy S5 is hier ook niet mee uitgerust, en juist omdat de camera nu al zo goed is, blijven we ons stiekem toch afvragen waar deze toe in staat zou zijn geweest mét OIS.
Accu en gebruiksduur
De Galaxy S5 brengt géén revolutie op batterijgebied, hoewel we onder de indruk zijn van het feit dat het Samsung gelukt is een accuduur te bieden die nagenoeg vergelijkbaar is met die van onze Galaxy Note 3 – met een kleinere batterij.
Hoewel de uiteindelijke gebruiksduur op één acculading uiteraard afhangt van ieders persoonlijke gebruikspatroon, zijn we de afgelopen weken ook lange, drukke werkdagen prima doorgekomen, met soms nog 30 tot 40% over rond een uur of 10 ’s avonds. Dat het spelen van games de enige uitzondering hierop veroorzaakt is de moeite van het vermelden amper waard (want logisch).
Interessanter is het feit dat we tijdens relatief rustige weekeinden het nachtelijk opladen over konden slaan, waarna we dankzij de ultra power saving mode - in het Nederlands gewoon Extra energiebesparende stand geheten – ook de laatste uren van de tweede dag doorkwamen.
Deze Spartaanse, zwart-witte bespaarmodus zal je niet dagelijks gebruiken, maar eens in de zoveel tijd kom je altijd wel een situatie tegen waarin je blij zult zijn net die extra paar uur uit je smartphone te kunnen persen – bijvoorbeeld als je, zoals ons overkwam, ergens gestrand bent met een auto die om Wegenwacht-vragende redenen verdere dienst weigert.
En verder
Inderdaad, smartphones zijn inmiddels zó ver ontwikkeld dat je functies als ‘gewoon bellen’ aantreft onder het kopje ‘En verder’. Bellen met de Galaxy S5 is een doodnormale belevenis. De gesprekskwaliteit van het toestel blinkt niet uit, maar is gewoon in orde.
De luidspreker van het toestel is volstaat voor notificaties, maar Samsung gokt erop dat je, als je muziek luistert of film kijkt, gewoon een koptelefoon gebruikt. De oortjes die bij het toestel worden geleverd zullen voor de meeste gebruikers ruimschoots volstaan, maar de doorgewinterde audiofiel weet dat hoogstandjes niet te verwachten zijn.
Net als zijn voorganger heeft de Galaxy S5 géén FM radio – een gemis dat voor een klein aantal gebruikers een groot obstakel vormt.
Ook wederom aanwezig is de IR zender, die het toestel in combinatie met de Smart Remote app verandert tot een complete afstandbediening. Inmiddels heeft Samsung een flink aantal apparatuurmerken toegevoegd aan de keuzelijst, wat installatie met andere toestellen dan die van Samsung zelf veel eenvoudiger maakt dan een jaar geleden. De WatchOn app is nog wat uitgebreider, maar die dien je zelf te installeren en wordt niet meer standaard op het toestel meegeleverd.
Conclusie
Samsung heeft met de Galaxy S5 een flink aantal stappen vooruit gezet, ook al zijn deze stappen veel subtieler dan we gewend zijn van de fabrikant die in het verleden veel nadruk legde op grensverleggende technische specificaties.
Hoge ogen gooien in ieder geval het beeldscherm, en wat ons betreft de camera – zolang je er niet ’s nachts op uit trekt. De vingerscanner heeft ons – na wat oefening – aangenaam verrast, en is, evenals de IP67 certificatie, duidelijk méér dan een gimmick.
De vernieuwde TouchWiz interface is, op wat inconsistenties na, een hele verbetering ten opzichte van eerdere versies die steeds voller en chaotischer werden. In combinatie met het feit dat Samsung niet meer álle eigen apps standaard op het toestel installeert, én veel foefjes out of the box uitgeschakeld zijn, levert dit een gebruikservaring op die behoorlijk gestroomlijnd is.
Toch kon Samsung’s feature-afdeling zich nog niet geheel beheersen, en zo vinden we nog wat overbodige restanten van Samsung’s bekende ‘snufjes-drang’ terug. De hartslagmeter is zo’n ding.
De camera maakt dus veel indruk, maar laat zoals gezegd ook het gevoel achter dat het nóg beter kan. Als Samsung erin was geslaagd wel optische beeldstabilisatie in te bouwen, met name. Hopelijk kan er volgend jaar wel voldoende productiecapaciteit worden gerealiseerd, om ook dit foefje aan te bieden in de Galaxy S6.
Al met al is de Galaxy S5 de meest volwassen smartphone die Samsung tot nu toe afleverde. Terugkomend op onze vraag aan het begin van deze review: ja, Samsung vaart een veel subtielere koers. De nadruk ligt minder op schreeuwerig, technisch vernuft - en dat kan wringen met de voorafgaande hype - maar op praktische verbeteringen die het toestel wat ons betreft tot een uitermate solide high end smartphone maken.
Op scherm-, camera-, en accugebied behoort Samsung tot de absolute top, en de Galaxy S5 laat op de belangrijkste gebieden geen steken vallen. Dat er toch nog overbodige features opduiken, toont dat Samsung weliswaar zoekt naar een nieuwe koers, maar dat de oude mindset nog niet helemaal afgeschud is.
Prijzen
De beste Galaxy S5 aanbiedingen per provider vind je hieronder. Voor de beste deals voor een los toestel kun je HIER terecht.
Galaxy S5 NIEUWS:
Méér updates: Samsung Galaxy S10e, Note 10, A7 (2018), S5 Neo (!)
De flinke golf met updates voor Samsung telefoons rolt deze week weer verder. Inmiddels meldden zich ook de Galaxy S10e, de Note 10, de Galaxy A7 uit 2018, én de Galaxy S5 Neo (!) uit 2015 aan het front. Updates van augustus: Galaxy S10, Note 10 Augustus is een drukke maand voor Samsung’s dev teams. […]
Nieuwe update voor de Galaxy S5, geen nieuwe beveiligingspatch
Een maand na de vorige, krijgt de Galaxy S5 opnieuw een softwareupdate. Aan boord is echter geen nieuwe beveiligingspatch. Eind augustus kreeg de Galaxy S5 de beveiligingspatch van die maand. We zijn nu een maand verder, en een nieuwe update rolt uit voor het toestel. Echter, de patch van de september zit daar niet in. […]
Still going strong: ook Galaxy S5 krijgt augustus update
Na de Galaxy S8, Galaxy S7 en Galaxy S6, krijgt nu ook de Galaxy S5 de nieuwste beveiligingsupdate: die van de maand augustus. De release van de Galaxy S5 is inmiddels alweer drieënhalf jaar geleden. Toch wordt hij nog door velen gebruikt. En daarom blijft Samsung het toestel met enige regelmaat van nieuwe security patches voorzien. […]
Flink wat nieuwe beveiligingsupdates: Galaxy Note 4 & Edge, Galaxy S5 (Plus), en meer
De laatste dagen rolden er aardig wat beveiligingsupdates uit. Sommige toestellen lichtten we er apart uit, hier sommen er nog een aantal op. Still going strong: de Galaxy Note 4 met de april patch Galaxy Note 4 en Galaxy Note Edge Voor zowel de Galaxy Note 4 als de Note Edge (dank, Jos!) rolt een update uit […]
Maart security patch arriveert op Galaxy S5 (update: en op de S5 Plus SM-G901F)
Voor de Galaxy S5 rolt op dit moment een nieuwe update door Nederland – en heel Europa – die het toestel voorziet van de beveiligingspatch van de maand maart. Update 5 april: ook voor de Galaxy S5 Plus (de SM-G901F, dus) is de maart patch nu beschikbaar. De Galaxy S5 viert bijna zijn derde verjaardag – de Galaxy […]
Galaxy S5 krijgt update met security patch van de maand februari
Voor de Galaxy S5 rolt momenteel een update door Europa en Nederland met daarin de security patch van de maand februari. De Galaxy S5 viert binnenkort zijn derde verjaardag – de Galaxy S8 komt er alweer bijna aan! – maar Samsung houdt ‘m goed bij de tijd. En dus arriveert vandaag een nieuwe update van maarliefst […]
Op de valreep: Galaxy S5 krijgt update met januari security patch
Vanaf nu is voor de unbranded én T-Mobile branded Galaxy S5 een update beschikbaar met de security patch van de maand januari. Voor Vodafone was deze er al enkele dagen. Op dit moment rolt er in verschillende landen, waaronder Nederland, een ruim 53 MB grote update uit voor de unbranded toestelversie van de Galaxy S5 – zonder Plus of Neo. […]
December security patch voor de Galaxy S5 (update: unbranded)
Voor de Galaxy S5 gaat nu ook het rondje met december security updates van start. Als eerste aan de beurt: Vodafone’s branded toestelvariant. Update: ook voor de unbranded S5 staat nu deze update klaar. Gisteren zagen we al hoe de december security patch op de Galaxy S5 Plus (SM-G901F) arriveerde, en vanaf vandaag komt dus ook de Plus-loze […]
December security patch beschikbaar voor de Galaxy S6 Edge Plus, Galaxy S5 Plus
De update met de december security patch is vanaf nu beschikbaar op de Galaxy S6 Edge Plus, en de Galaxy S5 Plus – in beide gevallen op de unbranded toestelversies. Op de Galaxy S6 Edge Plus kun je vanaf nu firmwareversie XXS3BPL6 downloaden. De kleine, 24 MB grote update brengt geen veranderingen, op de nieuwe security patches […]
- 1
- 2
- 3
- …
- 37
- Next Page »