Het is weer zo’n week waarin de ene na de andere Samsung update beschikbaar komt. Vandaag vinken we verder af: de december patch voor de Galaxy A8, en bovendien een gloednieuwe update voor de Galaxy A3 uit 2016. Inderdaad, voor een vijf jaar oude mid-range telefoon. Galaxy A8 update december 2020 Toen we eerder deze […]
Samsung Galaxy A3 (2016)
De nieuwe Samsung Galaxy A3 (2016) volgt uiteraard de A3 uit 2015 op, en is ook nu weer de goedkoopste Galaxy telefoon met een premium body (lees: metalen behuizing). De afgelopen twee weken zijn wij zelf met het toestel in de weer geweest. Onze bevindingen lees je hieronder in onze review. Let op: check ook de nieuwe Galaxy A6.

Galaxy A3 (2016) met één van de exclusieve A serie thema's
Design
De Galaxy A3 (2016) ziet er een beetje uit als een compacte versie van de Galaxy S6. Het metalen frame zit tussen een glazen voor- en achterzijde. Echter, omdat dit 2.5D glas wat 'boller' is lijkt dit wat meer bovenop het toestel te liggen - beeld incluis.
Waar zijn voorganger nog wat hoekig aanvoelde - en erg dun was - is de nieuwe A3 (2016) wat dikker geworden, en kreeg fijner afgeronde randen. Daardoor ligt het toestel prettig in de hand. En omdat de dikkere behuizing een grotere batterij herbergt is het toestel ook een stukje zwaarder geworden.
Al met al voelt de Galaxy A3 (2016) net als zijn grotere broer, de Galaxy A5 (2016): stevig en opvallend luxe. Dit laatste wordt ook onderstreept door het beeldscherm.
Display
Het 4,7 inch beeldscherm heeft nu een 720p HD resolutie met 1280 bij 720 pixels. Hoewel niet grensverleggend is het met een pixeldichtheid van 312 pixels per inch ruim voldoende voor een scherm met deze afmetingen. Belangrijker voor de kwaliteit is de weergave.
Omdat het een Amoled scherm is, is het beeld erg rijk aan contrast. Samen met een goede helderheid blijft het scherm zelfs direct zonlicht leesbaar. En waar de A3 van vorig jaar de kleuren nog erg onnatuurlijk op het scherm toverde, is dat bij het nieuwe model een stuk beter geregeld. De weergave modi zijn sterk verbeterd, en vooral in de Amoled-foto of Basis stand zien de kleuren er mooi rustig en vrij natuurlijk uit - al ontbreekt natuurlijk de haarfijne calibratie die we kennen van de duurdere toestellen.
In combinatie met het design zorgt het scherm ervoor dat de Galaxy A3 (2016) op het eerste gezicht een onversneden high end uitstraling heeft. Om het vrij milde prijskaartje toch te kunnen bewerkstelligen heeft Samsung natuurlijk compromissen moeten sluiten - maar die zijn niet direct zichtbaar.
Specificaties, prestaties
Eenmaal een blik geworpen op de precieze technische details van de Galaxy A3 (2016) zien we in ieder geval één gebied waar het toestel een echte mid range telefoon blijkt. De Exynos 7578 processor is in feite de quadcore versie van de processor die in de Galaxy A5 (2016) en Galaxy S5 Neo te vinden is. Snelheidsrecords worden doeltreffend vermeden, maar dankzij de steeds beter geoptimaliseerde TouchWiz interface draait het toestel bij normaal gebruik gewoon soepel en vloeiend - ondanks het feit dat het werkgeheugen beperkt is tot 1,5 GB.
Pas bij complexere handelingen, zoals het installeren van apps terwijl je andere dingen aan het doen bent, merk je dat het allemaal net wat langer duurt dan op een duurdere smartphone. Dat alles neemt niet weg dat een game als Riptide GP2 gewoon uitstekend speelbaar is op de Galaxy A3 (2016).
Wekt de nieuwe A3 qua uiterlijk een high end indruk, op prestatiegebied is het duidelijk de middenmoot waar het toestel thuishoort.
Camera
Het voornaamste onderdeel waar Samsung concessies heeft gedaan bij de Galaxy A3 (2016), is de camera. De 13 megapixel camera aan de achterzijde is absoluut adequaat voor aardige huis-, tuin- en keukenkiekjes die je op Facebook wilt posten of via Whatsapp wilt delen - maar daarmee is het wel gezegd.
Bij weinig licht blijft er ondanks het f/1.9 diafragma weinig over van de beeldkwaliteit, en ook in situaties met donkere schaduwen en/of fel zonlicht heef de camera moeite om een goed belichte foto vast te leggen. De camera beschikt weliswaar over een (niet-real-time) HDR (Rijke toon) stand, maar zodra je die inschakelt is de maximale fotoresolutie opeens nog maar acht megapixels. Mogelijk dat het bescheiden werkgeheugen hier een vinger in de pap heeft, hoewel dit geen erg logische verklaring lijkt.
V.l.n.r. telkens: automatisch stand, HDR en 100% crop
Met de frontcamera van de Galaxy A3 (2016) kun je natuurlijk je selfie-drang uitleven. Ook bij niet zoveel licht doet deze het goed genoeg, waardoor dit misschien zelfs wel de betere camera van de twee is - ware het niet dat de resolutie uiteraard een stuk lager is (5 MP).
Heel wat smartphonegebruik(st)ers hebben geen hoge verwachtingen van de camerakwaliteit van hun toestel. In dat geval zul je je geen buil vallen aan de A3 (2016). Heb je een wat kritischer blik, dan is dit helaas hét vlak waarop het toestel duidelijk steken laat vallen, al moeten we ook nu het prijskaartje niet uit het oog verliezen.
Meer foto’s: onder is telkens een 100% crop uit de foto erboven
Software
Op software gebied is de Galaxy A3 (2016) een paradoxaal apparaatje. Zoals hierboven al genoemd draait de nieuwste TouchWiz interface prima op het toestel, en dankzij de toffe Theme store kun je Samsung's bonte kleurschema's direct vervangen voor iets stijlvollers. Speciaal voor de nieuwe A toestellen zijn er zelfs een paar simpele, maar mooie exclusieve thema's uitgebracht.
Al met al draait alles vlot genoeg, en ook qua uiterlijk valt er niets te klagen. Vooral vreemd is het feit dat de Galaxy A3 (2016) nu - anno 2016 dus - gelanceerd wordt met Android 5.1.1 Lollipop aan boord. Dit is een herhaling van zetten van een jaar geleden, toen Samsung de eerste generatie A toestellen ook uitbracht met de op-één-na-nieuwste versie van het Android besturingssysteem.
Uiteraard krijgt de A3 (2016) later dit jaar een update naar Android 6.0 Marshmallow. Wanneer dit gebeurt is vooralsnog niet te voorspellen. Zou het toestel zoveel beter zijn met Marshmallow? Vermoedelijk niet eens. Maar het zou gewoon logischer zijn geweest als Marshmallow direct vanaf het begin van de partij was geweest.
Accuduur
We noemden het hierboven al even: de Galaxy A3 (2016) is wat dikker - nouja, een fractie - dan de A3 uit 2015. Mede hierdoor groeide de accu van 1900 naar 2300 mAh - een welkome aanvulling, waar je in het dagelijks leven profijt van hebt. De accuduur van de Galaxy A3 (2016) is dan ook prima.
Doordat de processor en het scherm van de telefoon niet al te hongerig zijn, én er maar weinig franje - zoals een vingerscanner - in de nieuwe A3 te vinden is, kom je met de batterij van het toestel op het gemak je dag door - twee dagen moet goed haalbar zijn als je een lichte gebruik(st)er bent. Tenzij je de hele tijd Riptide GP2 gaat zitten spelen, natuurlijk.
Eventueel kun je de standaard geïnstalleerde Smart Manager gebruiken om het een en ander te optimaliseren, maar eerlijk gezegd merken we daar - op verschillende Galaxy telefoons - nooit zo erg veel van. Zoals gezegd: dat hoeft dus ook niet zo nodig, omdat de accuduur out of the box al prima is.
Al met al is de Galaxy A3 (2016) geen absolute accuduur kampioen, maar het toestel presteert zeer solide - beter dan bijvoorbeeld de Galaxy S6, die veel hongeriger hardware heeft, en een accu die maar amper groter is.
Features
Tot nu toe zagen we dus dat de Galaxy A3 (2016) over een premium design beschikt en een mooi scherm, gemiddelde prestaties, een matige camera en een goede accuduur. In de categorie 'speciale snufjes' blijkt het toestel in feite een echte basic smartphone. In tegenstelling tot zijn duurdere broertjes in de Galaxy A (2016) serie heeft de A3 (2016) geen vingerscanner, kan niet snelladen, en ook de cameralens moet het doen zonder fancy beeldstabilisatie (al kunnen we verklappen dat die laatste op de nieuwe A5 ook niet zoveel uithaalt).
Gezien het prijskaartje van het toestel is dit alles niet zo verrassend. Wat ons betreft is er één ding dat wel in het budget had moeten passen: een notificatie LED. Samsung laat deze steeds vaker weg op alle behalve haar high end telefoons. Dankzij een feature als Smart alert - het toestel trilt als je 'm oppakt nadat je oproepen of berichten gemist hebt - valt er wel een mouw aan te passen, maar het blijft jammer dat zo'n klein, goedkoop detail wegbezuinigd is.
Wel kun je de 16 GB opslagcapaciteit van de Galaxy A3 (2016) zelf uitbreiden - er is tenslotte plaats voor een microSD kaartje tot 128 GB. Ook 'ouderwets' radio luisteren zonder je databundel te verbruiken is mogelijk, dankzij de ingebouwde FM radio. Daarmee heeft het toestel twee fijne features die de laatste tijd ontbreken op de duurdere Galaxy modellen.
Conclusie
Met al het bovenstaande in gedachten, komen we tot de conclusie dat de Galaxy A3 (2016) een erg mooie smartphone met een prima scherm en dito accuduur is, maar zonder veel verdere franje - op het microSD slot en de FM radio na - en een paar niet direct verklaarbare eigenaardigheden: geen notificatie LED en een lagere camera resolutie in HDR stand.
Fijn is vooral dat het toestel wel de bouwkwaliteit heeft van een topmodel, maar door het 4,7 inch scherm vrij compact blijft. Als dat de redenen zijn waarom je vorig jaar hoopte op de komst van een Galaxy S6 Mini, dan is de Galaxy A3 (2016) het toestel wat je zoekt.
Als je vooral op Android gebied helemaal bij de tijd wilt zijn, zul je een paar maanden moeten wachten tot het toestel de update naar Android Marshmallow krijgt - of nu al verder kijken, natuurlijk, net als iedereen die een goede kwaliteit camera niet kan missen.
Galaxy A3 (2016) aanbiedingen
De Galaxy A3 (2016) is vanaf nu in Nederland te koop. Hieronder vind je alvast de beste aanbiedingen per provider. Je kunt ook uitgebreid de Galaxy A3 (2016) abonnementen vergelijken, of de prijzen checken voor een los toestel.
Samsung Galaxy A3 (2016) nieuws
Meer recente updates: Galaxy A6 Plus, A3 (2016), Note Edge, S5 Plus
Recent kregen een aantal Samsung telefoons een nieuwe beveiligingsupdate. Voor het gemak vegen we er hier een aantal op een hoop. Het gaat om updates voor de Galaxy A6 Plus, de A3 (2016), de Note Edge en de S5 Plus (ja, inderdaad, de laatste twee uit 2014). Als je ons kent, weet je dat we […]
Galaxy A3 (2016) krijgt maart update met nieuwe beveiligingspatch
Vlak voor het weekend rolde Samsung een nieuwe update uit voor de Galaxy A3 uit 2016. Het toestel krijgt de beveiligingspatch van de maand maart. Vorige week al arriveerde de maart patch voor de Galaxy A3 (2017). Min of meer tegelijkertijd kwam toen ook dezelfde patch beschikbaar voor de Galaxy A3 (2016). Galaxy A3 (2016) […]
Galaxy A3 (2016) krijgt beveiligingsupdate februari 2018
De Samsung Galaxy A3 (2016) is ruim twee jaar oud. Deze week wordt het toestel door een update bijgewerkt met de beveiligingspatch van februari. De Galaxy A3 (2016) stond op Samsung’s update-lijst in de categorie ‘per kwartaal’. Stond, want onlangs verdween het toestel van die lijst, wat de indruk achterliet dat de telefoon geen updates […]
Galaxy A3 en A5 (2016) krijgen update met oplossing voor ‘IMS service bug’, oplaadprobleem
Op dit moment staat voor zowel de Galaxy A3 (2016) als de Galaxy A5 (2016) een nieuwe update klaar. Deze lost het probleem met de ‘IMS Service gestopt’ melding op. Update: ook het oplaadprobleem dat de A3 (2016) plaagde lijkt verholpen te zijn. Vorige week kregen de A3 en A5 uit 2016 een update die het […]
Galaxy A3 en A5 (2016) krijgen update met Blueborne fix en ‘IMS service gestopt’ bug
Voor zowel de Galaxy A5 (2016) als de Galaxy A3 (2016) rolt een update door het land. Deze bevat een fix voor de Blueborne kwetsbaarheid, maar lijkt een andere irritante bug te veroorzaken. Update: een update met de oplossing voor dit probleem wordt inmiddels uitgerold. De Galaxy A3 en A5 uit 2016 kregen onlangs al hun […]
Curieuze bug: Galaxy A3 (2016) laadt soms niet verder dan 87% na Nougat update
De Galaxy A3 (2016) kreeg recent dan ook de update naar Android 7.0 Nougat. Echter, een aantal gebruikers wordt daarna geplaagd door een curieus probleem: het toestel laadt niet verder op dan pakweg 87%. Vorige maand arriveerde eindelijk de Nougat update voor de Galaxy A3 (2016) in Nederland. En hoewel deze voor de meeste gebruik(st)ers […]
Galaxy A3 (2016) Android 7.0 Nougat update arriveert in Nederland (update: unbranded)
De Nederlandse Galaxy A3 (2016) Android 7.0 Nougat update is van start gegaan. De primeur hebben branded toestellen van T-Mobile. Update 9-8: inmiddels is de update ook beschikbaar voor de unbranded toestelversie (dank, iedereen die het meldde). Ruim een maand geleden ging hij elders al van start, en nu arriveert Android 7.0 Nougat dan ook op de eerste Nederandse […]
Galaxy A3 (2016) Android 7.0 Nougat update van start (in Duitsland)
De Galaxy A3 (2016) Android 7.0 update is nu dan ook eindelijk van start gegaan.. Op dit moment is de update al beschikbaar in Duitsland, maar nog niet in Nederland. Het is alweer een paar weken geleden dat we de update naar Android 7.0 Nougat op de Galaxy A5 (2016) previewden. Voor dat toestel is de update […]
Galaxy A5 (2016) start met update met april patch – update: Galaxy A3 (2016) ook
Voorlopend op zijn jongere broertje, de Galaxy A5 (2017), begint de Galaxy A5 (2016) nu al aan de update die de april security patch naar het toestel brengt. De start maakt Vodafone’s branded toestelvariant. Update: de unbranded Galaxy A3 (2016) ontvangt de april patch nu ook (dank aan iedereen die het meldde). Update 2: …. evenals nu de unbranded A5 (2016). Voor de Galaxy […]
- 1
- 2
- 3
- 4
- Next Page »