De komst van de Samsung Galaxy A8 (2018) was in eerste instantie een grote verrassing. Of nouja, het toestel zelf – alle eigenschappen incluis – zagen we al lang aankomen. Maar de naamgeving niet. De A8 (2018) is het toestel dat, met de stijgende prijzen in premium-smartphoneland, een goed alternatief moet bieden voor de duurdere Galaxy S modellen.En inderdaad: wat ons betreft is de A8 dit jaar Samsung's prijs-kwaliteit-koning. En dat zeggen we, terwijl weten wat de Galaxy S9 allemaal te bieden heeft. Lees verder voor alle details.
Samsung Galaxy A8 eigenschappen
Voordat je onze uitgebreide review kunt lezen, zetten we de belangrijkste eigenschappen van de A8 (2018) nog eens op een rijtje:
- mooi 5,6 inch AMOLED scherm, 1080 x 2220 pixels
- solide body, IP68 waterbestendig, stofdicht
- Android 7.1.1, nog geen Android 8.0
- Exynos 7885 octacore soc, 4GB RAM
- 32GB opslag, microSD tot 256GB
- 16 MP camera achter, 16+8 MP dual cam voor
- vingerafdruksensor, gezichtsherkenning
- 3000 mAh batterij met goede accuduur
Galaxy A8 review: design
Zoals de getalletjes in de naam al aanduiden, volgt de Samsung Galaxy A8 (2018) qua design het pad dat de Galaxy S8 heeft ingeslagen. Praktisch gezien betekent dit vooral dat het toestel een langwerpiger scherm heeft met een 18,5:9 beeldverhouding. Of dit scherm de naam ‘Infinity display' waardig is, weten we niet. Ja, het 5,6 inch display beslaat een vrij groot deel van de voorkant van de telefoon. Maar omdat het, in tegenstelling tot de S8, volledig plat is, ziet het er allemaal wat minder spectaculair uit.
Voor de goede orde: dat is niet per se een minpunt. Er zijn veel gebruik(st)ers die helemaal niet zitten te wachten op een scherm met geboden ‘edges' en minimale bezels. De Galaxy A8 (2018) is traditioneel plat, en voor velen is dat juist een fijne eigenschap. En op deze manier krijgt je toch een toestel met een groter scherm: de 5,6 inch A8 is een haar smaller dan de 5,2 inch A5 (2017), bijvoorbeeld. Met andere woorden: voor een 5,6 inch telefoon is de A8 nog altijd goed hanteerbaar, ook zonder enorme handen.
Voor de rest zit de Galaxy A8 (2018) gewoon erg goed in elkaar, met zijn design met veel glas en metalen randen. Alles is goed afgewerkt, en er is geen scherpe rand te bekenen, waardoor hij erg prettig in de hand ligt. Zoals we inmiddels gewend zijn van Samsung is ook de A8 bestand tegen flink wat water en stof, dankzij de IP68 certificatie.
De oude, vertrouwde home toets zul je vergeefs zoeken, overigens. Net als bij de S8 is deze vervangen door een virtueel model op het scherm zelf. De vingerafdrukscanner zit nu aan de achterkant van de telefoon, en de luidspreker zit boven de Aan/uit knop.
Al met al is de Galaxy A8 (2018) een mooi toestel met een goede afwerking. De hardware oogt en voelt beter dan, bijvoorbeeld, Samsung's topmodel uit 2016, de Galaxy S7. Dat wil toch wat zeggen over de vooruitgang die de Koreanen de laatste tijd op dit vlak boekten.
Techniek
Binnenin de Galaxy A8 (2018) vinden we hardware die aardig goed geoptimaliseerd is voor dagelijks gebruik. De 14 nanometer Exynos 7885 processor is snel – zie onze benchmarks – in alledaagse omstandigheden. Voor de hardcore gamer is de processor wat minder geoptimaliseerd, maar voor de doorsnee gebruik(st)er zorgt hij voor een vlotte bediening. Duidelijk is in ieder geval dat Samsung bij de Galaxy A8 (2018) niet dezelfde fout maakt als met de Galaxy J7 (2017), waar de processor net een beetje kracht te kort komt.
Omdat de A8 is voorzien van 4GB werkgeheugen kun je meestal direct switchen tussen een flink aantal apps, zonder dat deze opnieuw geladen moeten worden. En als we het toch over geheugen hebben: de Galaxy A8 (2018) heeft standaard 32GB opslag. Dat is niet overdreven ruim, maar ook niet zeer krap. En er is plaats voor een microSD kaartje, mocht je er zelf nog maximaal 256GB bij willen stoppen.
Software en features
De Samsung Galaxy A8 (2018) draait nu – januari 2018 – nog op Android 7.1.1 Nougat. Net als alle voorgaande Galaxy A telefoons wordt dus ook de A8 niet met de nieuwste versie van het besturingssysteem uitgebracht. De vraag is natuurlijk in hoeverre dat een probleem is. Samsung's eigen versie van Android is voorzien van alle snufjes en gemakken, en biedt vaak features die Android zelf pas later krijgt. Om je blind te staren op een versienummer is niet per se zinvol. Alleen het ontbreken van Project Treble – een voorziening in Android 8.0 om updates sneller uit te rollen – is jammer.
De software van de Galaxy A8 (2018) is overzichtelijk, en heeft heel erg veel handige features. We zien handige Apparaatbeheer functies, verschillende energiezuinige standen, een Veilige Map, Samsung Cloud, Samsung Pass, mogelijkheden om de assistent Bixby te gebruiken, het Always On Display, Dual Messenger en meer.
In de Veilige Map kun je bestanden en complete apps en accounts stoppen die je extra wilt beveiligen. Met Samsung Cloud maak je eenvoudige back-ups van je telefoons, dankzij deze volledig geïntegreerde clouddienst. Samsung Pass beheert je wachtwoorden – van apps en websites – zodat je deze ook kunt gebruiken met je vingerafdruk of de gezichtsherkenning (meer hierover, later).
De ‘intelligente' softwareassistent Bixby is aanwezig, maar heeft geen eigen knop. Dit laatste mis je niet, net zoals je Bixby zelf ook niet mist als je ‘m niet gebruikt. Op het Always On Display staat te lezen wat voor meldingen er voor je zijn – ook als het scherm verder uit staat. En dankzij Dual Messenger kun je twee versies van dezelfde berichtenapp installeren en gebruiken, bijvoorbeeld om werk- en privécommunicatie gescheiden te houden. En dan is er nog de oude bekende Multi-window, voor als je twee apps tegelijk wilt gebruiken.
Wie wil kan heel veel zelf instellen. Je kunt het complete app-overzicht weglaten, en al je applicaties direct op je startscherm tonen. Je kunt kiezen hoeveel apps en icoontjes er op een startscherm passen, en hoeveel snelle instellingen je direct boven in beeld wilt zien. En dan is er nog de theme store, waar je achtergronden, pictogrammen en complete thema's kunt downloaden en installeren, zodat de complete interface er anders uitziet.
Het moge duidelijk zijn: de Galaxy A8 (2018) heeft een hoop softwaresnufjes die het leven veelal makkelijker maken. Maar hoe zit het met de veelbesproken updates?
Updates
De Samsung Galaxy A8 (2018) is nog maar net op de markt, maar afgaande op eerdere Galaxy A telefoons kunnen we ongeveer voorspellen hoe de toekomst eruit zal zien qua updates. Om te beginnen krijgt de A8 iedere maand de nieuwste beveiligingsupdates. Daarin is Samsung de laatste jaren behoorlijk betrouwbaar gebleken. De A5 uit 2016 is inmiddels twee jaar op de markt, en krijgt deze ook nog steeds. Tegen de zomer verwachten we dan de eerste grote update voor Android zelf – de sprong naar versie 8.0 Oreo.
Volgend jaar – in 2019 – verwachten we vervolgens ook nog een update naar de volgende versie van Android. Tenslotte kregen alle voorgaande A-modellen twee grote OS updates. Hoelang de beveiligingsupdate vervolgens nog doorgaan is lastiger te voorspellen, maar in ieder geval tot begin 2020.
Beveiliging
Naast de gebruikelijke methodes – wachtwoord, PIN – kun je Galaxy A8 (2018) beveiligen met je vingerafdruk, én met gezichtsherkenning. De vingerafdruksensor zit aan de achterkant, net als op de Galaxy S8. Echter, hij zit nu onder de cameramodule, en is dus een stuk beter bereikbaar. Niet iedereen heeft grote handen en/of lange vingers, maar op de A8 kun je altijd je vingertop op de sensor leggen.
Toch is de plaatsing daar nog niet helemaal ideaal. Als het toestel plat op tafel ligt, kun je ‘m zo niet ontgrendelen. En omdat de virtuele home toets – in tegenstelling tot die van de S8 – niet drukgevoelig is, moet je het toestel wel aanzetten met de Aan/uit knop aan de zijkant. Voor alle andere gelegenheden – als ‘ie niet op tafel ligt – kun je de Galaxy A8 (2018) het makkelijkst aanzetten met de vingerscanner. Deze staat altijd aan, en schakelt het toestel in zodra je vingertop gedetecteerd is.
Ook goed werkt de gezichtsherkenning. Meestal, althans. We hadden gehoopt dat deze gebruik zou maken van de dual frontcamera, maar dat blijkt niet het geval. Het toestel gebruikt slechts een camera om je gezicht te herkennen (de linker sensor, van voren gezien). In de dagelijkse praktijk werkt gezichtsherkenning meestal snel en fijn, zolang er voldoende licht is, en je geen grote pet opzet. Als beveiligingsmethode is het niet zo veilig als een vingerafdruk, dus dat is wel iets om in je achterhoofd te houden.
Als je beide methodes instelt, kun je in de meeste gevallen goed uit de voeten. Onder veel omstandigheden zal het toestel je gezicht zo vlot herkennen dat je na het inschakelen direct naar je startscherm gaat. Als je jezelf ook nog aanleert – ons kostte dat niet veel moeite – om altijd je Galaxy A8 (2018) zo op te pakken dat je vingertop op de sensor valt, dan zul je amper nog doorhebben dat het toestel ontgrendeld wordt. Op dat ene, suboptimale 'tafel-scenario' na, dus. Dus, Samsung: volgende keer graag ook op de A8 een drukgevoelig home knop.
Camera's
Oké, inmiddels is duidelijk dat het design van de Samsung Galaxy A8 (2018) wel prima is, en de software erg compleet. Maar hoe zit het met de camera's? Voor een toestel met een adviesprijs van € 499,- mag je wel iets verwachten, zelfs al is het geen Galaxy S8 of Note 8. Één streepje heeft de A8 in ieder geval voor op eerdere A-serie toestellen: er is een real-time HDR functie. En dat scheelt. Maar laten we aan de achterkant beginnen.
De 16 megapixel camera aan de achterzijde doet zijn werk goed, zonder uitschieters naar boven of onder. Vooral met de HDR ingeschakeld, gaat de Galaxy A8 (2018) vrij goed om met lichte of juist donkere delen van het beeld. Daarmee is direct een van de zwakkere punten van de camera van de Galaxy A5 (2017) opgelost. Er worden behoorlijk veel details vastgelegd, ondanks het feit dat de lens géén OIS – optische beeldstabilisatie – heeft. In de automatische stand is de belichting meestal goed gebalanceerd, en de kleuren ogen natuurlijk.
Ook bij weinig licht blijft de camera van de A8 (2018) het vrij lang goed doen. De f/1.7 lens helpt daarbij, al was OIS juist bij heel weinig licht een fijne zaak geweest. Nu vallen er toch nog wat details weg zo gauw je in het halfdonker belandt. Video kun je opnemen op een resolutie tot en met 1080p FHD, en resultaten zijn goed, maar blinken niet uit. De digitale stabilisatie helpt om een rustig beeld vast te leggen.
Galaxy A8 (2018) voorbeeldfoto's: boven volledige foto, onder een 100% crop
Aan de voorkant van de Galaxy A8 (2018) zit dan nog de dubbele front camera. De ‘hoofdlens' heeft een resolutie van 16 megapixels, en is dezelfde als in de A5 (2017). Maar: hij wordt bijgestaan door een tweede sensor met een 8 megapixel resolutie. Het grootste voordeel: je kunt ‘Live focus' selfies maken. Dit zijn foto's waarbij de voorgrond scherp is, en de achtergrond mooi vervaagd (bokeh, dus). Het resultaat mag er wezen, als je een klein beetje oplet bij het maken van de foto.
Alles bij elkaar opgeteld zullen de camera's van de Galaxy A8 (2018) geen awards winnen – voor het echte topwerk moet je bij de S8 en Note 8 zijn. Maar je kunt er mooie plaatjes mee schieten – beduidend mooier dan met eerdere en goedkopere Galaxy A-modellen. Het zijn goede sub-top camera's, en ze passen op de A8 dus goed in het totaalplaatje.
Accuduur
De Galaxy A-toestellen hebben de laatste jaren een goede reputatie opgebouwd, mede door hun prima accuduur. De Galaxy A8 (2018) is hier geen uitzondering. De 3000 mAh accucapaciteit is – in deze combinatie – ruim voldoende om een lange, zware werkdag door te komen. Wie rustig aan doet haalt twee dagen zonder opladen ook nog wel. We hadden niet de indruk dat de A8 het op dit vlak beter doet dan de A5 (2017), maar ook niet slechter. Het netto resultaat is gewoon een heel erg solide accuduur, waarmee je je geen zorgen hoeft te maken of je de dag wel doorkomt – tenzij het al je tweede dag op deze lading is, en je opeens veel te doen hebt.
Draadloos kun je de Galaxy A8 (2018) níet opladen, maar met de meegeleverde snellader gaat laden snel. In pakweg anderhalf uur laad je het toestel van nul naar honderd.
Gear VR
Omdat de Galaxy A8 (2018) als eerste A-serie telefoon ook geschikt is voor virtual reality met de Gear VR willen we dit hier kort benoemen. We hadden er minder van verwacht, maar het toestel biedt toch een heel redelijke ‘mid-range' VR-ervaring. Het beeld is door de 1080p resolutie net wat minder dan op een Galaxy S8 met 1440p scherm. Echter, het verschil is kleiner dan je op basis van de getalletjes verwacht. Wil je hier meer over weten? Check dan onze ervaringen met de Galaxy A8 (2018) en de Gear VR.
En verder
Als je tot hier hebt gelezen, weet je wel zo'n beetje alles wat je moet weten over de Galaxy A8 (2018). Rest ons nog te vermelden dat het toestel een FM radio heeft – voor de liefheb(st/b)er – en standaard plaats biedt aan twee simkaarten. De telefoon heeft een gyroscoop. Voorheen ontbrak deze wel eens in goedkopere Galaxy telefoons. Dus wie graag apps als Google Sky Map gebruikt, kan dit ook op de A8 naar hartelust doen.
Wie al een goede koptelefoon heeft, kan deze met de Galaxy A8 (2018) gewoon blijven gebruiken. Onderop, naast de USB type-C aansluiting, zit gewoon een 3,5 millimeter aansluiting. Natuurlijk krijg je ook een oortelefoon bij het toestel. Deze is van een nogal middelmatige kwaliteit, en niet vergelijkbaar met de AKG-oortjes die je bij een duurdere Galaxy zitten.
En dan moet ons nog van het hart dat de Galaxy A8 (2018) inderdaad voorzien is van een notificatie LEDje. De kleine knipperende lampjes die je erop attent maken dat je een of andere melding hebt waren jarenlang alleen in Samsung's duurste toestellen ingebakken. Maar de A8 heeft er nu dan toch ook eentje. Best handig, zeker als je bedenkt dat het Always On Display stiekem toch wel wat energie verbruikt.
Samsung Galaxy A8 review: conclusies
Met al het bovenstaande in het achterhoofd, is het tijd voor conclusies. Ja, de Samsung Galaxy A8 (2018) is wat duurder dan we gewend waren van de A-serie. Daar tegenover staat dat het toestel nagenoeg alle kleine tekortkomingen van de Galaxy A5 (2017) recht breit. Het design is verfijnder, de camera is best wel prima zo, de accuduur is dik in orde, en het toestel zit vol handige features en opties. Het is jammer dat de virtuele home knop niet drukgevoelig is, omdat je er nu niet altijd het scherm mee aan kunt zetten. Hoewel het gebrek aan Android 8.0 op dit moment wat ons betreft onproblematisch is – de beveiliging wordt goed bijgehouden – is het gemis aan ‘Project Treble' voor de liefhebber mogelijk toch een puntje.
Wie niet houdt van het gebogen edge-design van de Galaxy S8 heeft met de Galaxy A8 een prima alternatief in handen. Sterker nog: wij denken dat de A8 dit jaar de Galaxy is met de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Zeker als je bedenkt dat hij een groot deel van het jaar voor duidelijk minder dan de adviesprijs van € 499,- over de toonbank zal gaan. Het is een solide mid-range telefoon van hoge kwaliteit, met een prijs ruimschoots onder die van de topmodellen.
Galaxy A8 aanbiedingen
Wil jij de Galaxy A8 kopen? Vergelijk dan alle aanbiedingen met abonnnement, of voor een los toestel – of check hieronder direct de beste deals per provider: