Dit jaar is de Galaxy S10E het goedkoopste toestel in Samsung's Galaxy S10 serie. Waarom is hij goedkoper dan de andere modellen? En waarom is het toch óók een topmodel? Wij zetten het hieronder op een rij.
Samsung Galaxy S10E overzicht
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Galaxy S10e:
- compact design, door het platte 5,8 inch AMOLED Infinity-O display
- waterbestendig en stofdicht
- snelle hardware: Exynos 9820 processor, 6GB werkgeheugen, 128GB opslag
- drie camera's: 12+16 megapixel dual camera achter, incl. groothoeklens, 10MP front camera
- supersnelle vingerafdruksensor in de aan/uit-knop
- goede accuduur door 3100 mAh, snel en draadloos oplaadbaar
- Android 9 Pie, One UI interface
Al lang geleden werd duidelijk dat Samsung bezig is met de ontwikkeling van drie Galaxy S10 modellen. De ‘basisversie' stond tot voor kort vooral bekend als de SM-G970F – in de volksmond de S10 Lite genaamd. Nu heeft Samsung het toestel gelanceerd als de Galaxy S10e. Deze toestelversie onderscheidt zich van zijn grotere, duurdere broers op pakweg drie manieren.
Design: plat scherm
Ten eerste is de Galaxy S10E Samsung's eerste topmodel sinds de Galaxy S7 met een display zonder gebogen edges. Hoewel Samsung's ‘edge-design' de afgelopen jaren veel lof kreeg, zijn er ook veel gebruik(st)ers die liever gewoon een plat scherm willen. De kans dat je het display per ongeluk aanraakt is dan toch wat kleiner, en heel functioneel zijn de edge-panelen – functies die op de gebogen rand zitten – nu ook weer niet.
Wel heeft ook het scherm van de Galaxy S10E een gat in de hoek, waar de selfie camera zit. Dit ‘Infinity-O' design is typisch voor de hele S10-serie, en de S10E blijft dus niet achter.
Vingerafdruksensor
Het tweede grote verschil met de duurdere S10 en S10 Plus is de manier waarop je je vingerafdruk scant. Op de Galaxy S10E zit deze sensor namelijk in de Aan/uit-knop, en niet onder het beeldscherm. Je scant je vingerafdruk vanzelf als je deze knop aanraakt. Hoe handig dat is, hangt vooral af van hoe je de Galaxy S10E vasthoudt, en hoe groot je hand is -of hoe lang je vingers zijn. Wij gebruikten deze sensorplaatsing eerder op de Galaxy A7, en legden al uit hoe je ‘m op dat toestel het beste gebruikt. De truc: registreer het gedeelte van je vinger dat op een natuurlijke wijze op de Aan/uit-knop ligt. Dat hoeft niet per se het topje van je vinger te zijn. Als je dat niet doet, dan kan het zijn dat je jouw S10E niet prettig vast kan houden tijdens het authentificeren.
Camera's
Het derde grote verschil met de andere S10-modellen zien we aan de achterkant van de Galaxy S10E. Daar prijken twee camera's, en niet drie. De ene lens is van Samsung's vertrouwde 12 megapixel type met een variabel diafragma – denk: Galaxy S9. De sensor daarnaast is een 16 megapixel 123 graden groothoeklens, waarmee je méér vastlegt dan met de gewone sensor. Afwezig is de optische zoomlens. Voor wie graag details vastlegt is dat een echt gemis – maar wie vooral zijn/haar grote familie op de foto wil hebben, heeft veel meer aan een groothoeklens. Of jij een zoomlens zal missen is dus vooral een persoonlijke voorkeur.
En de rest?
Naast deze drie grote verschillen, lijkt de Galaxy S10E verder grotendeels gelijk aan de andere modellen. Wel is hij met zijn 5,8 inch display net even een stukje compacter. Bovendien is de schermresolutie van 2280 bij 1080 pixels net even iets lager – en energiezuiniger – maar nog steeds ‘full HD' en dus meer dan scherp genoeg.
Gelijk aan de duurdere S10-versies is het toestel qua processor – Exynos 9820 – en werkgeheugen – 6GB. Bovendien heeft ook de S10E standaard 128GB opslagcapaciteit. De S10E heeft een waterbestendige behuizing, kan snel opladen via de USB type-C aansluiting, én er is een 3,5 mm koptelefoonaansluiting.
Wel is de Galaxy S10E de S10-variant met de kleinste (3100 mAh) accu. Dat is een fractie groter dan de accu in de Galaxy S9. Hoe het in de praktijk uitpakt durven we pas later te schrijven – als we ‘m langer in het dagelijks leven hebben kunnen testen.
Wil je meer weten over de gehele serie? Check dan ook onze uitgebreide preview van de hele Galaxy S10 serie, of lees meer over de Galaxy S10 Plus.
Release en prijs
De Galaxy S10e ligt begin maart tegelijk met de andere varianten in de Nederlandse winkels. De adviesprijs is met €749 niet laag, maar een stuk vriendelijker dan die van de duurdere modellen. Je kunt de S10e nu al voorbestellen in Samsung's eigen shop HIER. Je hebt de keuze uit een zwarte, witte, groene of gele kleurvariant.