Samsung Galaxy S5 Neo versus Galaxy S5: de verschillen

Na een lange periode van geruchten is de Samsung Galaxy S5 Neo inmiddels alweer eventjes gewoon te koop. Maar wat zijn nu precies de verschillen met de ‘gewone’ Galaxy S5? Welke is beter voor wie? Tip: check ook de vergelijking tussen de Galaxy S5 Neo en de Galaxy A5 (2016).

samsung-galaxy-s5-neo-versus-galaxy-s5-verschillen Samsung Galaxy S5 Neo versus Galaxy S5: de verschillen

Links de Galaxy S5 Neo met de nieuwe TouchWiz interface, rechts de Galaxy S5

Uiterlijk, behuizing

Qua uiterlijk is het niet eenvoudig verschillen te ontdekken tussen de Galaxy S5 en de Galaxy S5 Neo. Beide toestellen zien er nagenoeg identiek uit, op een paar subtiele verschillen na. Zo is het ‘puntjes patroon’ op de Galaxy S5 Neo fijner dan op de gewone S5, en de omranding is doffer.

Wel hebben ze allebei een IP67 certificatie – met andere woorden: net als zijn voorganger is ook de Galaxy S5 Neo stofdicht, en waterbestendig tot één meter diepte gedurende een half uur. De verwijderbare achterklep bedekt nog steeds een verwisselbare accu én een slot voor een microSD geheugenuitbreiding.

samsung-galaxy-s5-neo-versus-galaxy-s5-verschillen-uiterlijk Samsung Galaxy S5 Neo versus Galaxy S5: de verschillen

Links de Galaxy S5 Neo, met zijn fijnere ‘puntjes patroon’ aan de achterzijde

Overigens is de Galaxy S5 Neo als enige van de twee ook in een zilvergrijze uitvoering te koop, terwijl de Galaxy S5 een blauwe variant heeft.

Specificaties: processor

Ook op het gebied van technische specificaties zijn de verschillen gering, op één centraal onderdeel na: de processor. In Nederland heeft de gewone Galaxy S5 een 32 bit Snapdragon 801 processor van Qualcomm, terwijl de S5 Neo een 64 bit Exynos 7580 processor heeft van Samsung zelf.

Op pure rekenkracht wint de Snapdragon het van de Exynos, waardoor de gewone Galaxy S5 op papier de snellere telefoon is van de twee. In ruil daarvoor is de Exynos chip een flink stuk zuiniger, wat de accuduur van de S5 Neo ten goede komt. En dat je in de praktijk niet zoveel merkt van het snelheidsverschil – tenzij je veeleisende games wilt spelen – komt door het volgende.

samsung-galaxy-s5-neo-versus-galaxy-s5-verschillen-touchwiz-interface Samsung Galaxy S5 Neo versus Galaxy S5: de verschillen

Linkerhelft: de nieuwe TouchWiz van de S5 Neo. Rechterhelft: de oudere versie op de Galaxy S5

Software: thema’s

De Galaxy S5 Neo wordt nu al verkocht met Android versie 5.1.1 – de S5 zit nog te wachten op een update naar deze versie van het besturingssysteem. Belangrijker is het verschil in de TouchWiz interface. In tegenstelling tot zijn oudere broer is de S5 Neo uitgerust met de nieuwste versie van Samsung’s eigen gebruikersinterface. Ten opzichte van de oudere versie – te vinden op de gewone S5 – is deze flink geoptimaliseerd, waardoor je bij normaal gebruik niet zoveel zult merken van de minder snelle processor. Pas bij (grafisch) zware toepassing – lees: zware games – kan de gewone S5 beter uit de voeten.

Bijkomend voordeel van de nieuwe TouchWiz interface op de Galaxy S5 Neo is de toegang tot Samsung’s Theme Store, waardoor je het uiterlijk van de interface eenvoudig compleet kunt aanpassen aan je eigen smaak.

Hoewel de Galaxy S5 wel binnenkort een update krijgt naar Android 5.1, zal deze de nieuwere TouchWiz versie niet krijgen.

samsung-galaxy-j5-thema-voorbeelden Samsung Galaxy S5 Neo versus Galaxy S5: de verschillen

Variaties in de TouchWiz interface dankzij de Thema feature op de Galaxy S5 Neo

Camera’s: meer licht

Naast de processor en software is er nog één belangrijk verschil tussen de Galaxy S5 en de S5 Neo – of beter gezegd twee: de twee camera’s. De laatste tijd heeft Samsung de resolutie van de frontcamera’s van haar toestellen flink verhoogd, en ook de S5 Neo heeft dus een vijf megapixel selfie camera aan de voorzijde. De Galaxy S5 moet het nog doen met een 2,1 megapixel sensor.

En dan is er nog de camera aan de achterzijde. Zoals wij een tijdje geleden al ontdekten, heeft de Galaxy S5 Neo namelijk niet exact dezelfde 16 megapixel camera als zijn Neo-loze naamgenoot. De S5 Neo heeft namelijk een f/1.9 lensopening, die we eerder dit al tegenkwamen op de Galaxy S6 modellen. Hierdoor vangt de camerasensor meer licht, en maakt het toestel betere foto’s bij minder licht dan de gewone S5, die een kleinere f/2.2 lens heeft.

Helaas kan de S5 Neo géén 4K UHD video’s opnemen, dus als je dit een belangrijke mogelijkheid vindt, kom je toch weer bij de oorspronkelijke Galaxy S5 uit, die – zoals hieronder terecht werd opgemerkt – ook over de Selectieve focus beschikt die ontbreekt in de S5 Neo. Deze laatste heeft dan weer wel de zogeheten Pro stand, waar je bijvoorbeeld belichting en ISO waarde handmatig kunt instellen.

Features

De Galaxy S5 Neo heeft dan wel een betere camera, het toestel mist een paar klein-maar-fijne handigheidjes die zijn oudere broer wel heeft. Zo heeft de Neo géén vingerscanner. De vingerscanner van de Galaxy S5 is niet de meest handige – je moet je vingertop over de Home vegen – maar als je weet hoe je ‘m moet instellen werkt ‘ie prima.

Ook heeft de Galaxy S5 Neo geen IR blaster, waarmee bijvoorbeeld je televisie kunt bedienen. De S5 heeft deze wel. Tevens werd de brede USB 3.0 poort ingeruild voor een smallere, die níet afgedekt hoeft te worden met een klepje.

Daarentegen heeft de Galaxy S5 Neo dan weer een FM radio, die in de originele S5 – tot ongenoegen van velen – ontbreekt.

Op een rijtje

 
Galaxy S5 Neo
Galaxy S5
SchermSuper Amoled
5,1 inch
1920 x 1080 pixels
432 ppi
Super Amoled
5,1 inch
1920 x 1080 pixels
432 ppi
ProcessorSamsung Exynos 7580
1,6 GHz octacore
Qualcomm Snapdragon 801
2,5 GHz quadcore processor
Geheugen2 GB RAM
16 GB opslag
microSD
2 GB RAM
16 GB opslag
microSD
BehuizingVolledig kunststof
IP67
Volledig kunststof
IP67
Camera'sAchter: 16 MP, f/1.9
Voor: 5 MP
1080p video
Achter: 16 MP, f/2.2
Voor: 2,1 MP
4K video
Accu2800 mAh2800 mAh
Afmetingen142.0 x 72.5 x 8.1 mm
145 gram
142.0 x 72.5 x 8.1 mm
145 gram
FeaturesNieuwste TouchWiz incl. thema's, FM radioTouchWiz 2014, Vingerscanner, IR blaster

 

Conclusie en prijzen

De Galaxy S5 Neo is gebruiksvriendelijker dan de Galaxy S5: de nieuwere TouchWiz interface werkt veel prettiger, dankzij de Thema feature kun je deze zo bont of sober maken als je zelf wilt, én de camera is beter in meer omstandigheden. De processor is minder krachtig, maar verbruikt ook minder energie. Ook en FM radio is aan boord, voor wie geen streaming radio wil luisteren.

Als je graag games speelt – of andere zware applicaties die veel rekenkracht vergen – is de oudere Galaxy S5 de betere optie. Ook als je je telefoon als afstandsbediening wilt gebruiken, of alles wilt beveiligen met een vingerafdruk is de gewone S5 de betere kandidaat.

Qua prijs liggen beide S5 varianten niet erg ver van elkaar vandaan, zoals je in de onderstaande tabellen kunt zien.

Niet meer verkrijgbaar

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

 1. Analytical zegt

  Zo zijn er nog een aantal verschillen t.o.v. de “oudere S5”.

  De S5 NEO heeft geen:
  – Infraroodpoort
  – Vingerafdrukscanner
  – USB 3.0 poort

 2. peejee zegt

  Na wat dubben tussen de iPhone 5S of de S5 Neo toch voor de laatste gekozen. Dit ivm met de betere camera, uitbreidbaar geheugen en groter scherm. Ook was de S5 Neo iets goedkoper.
  Na een week gebruikt geen spijt van deze keuze! Ondanks dat er wat goede onderdelen uit oude oude S5 er niet meer in zitten is de S5 Neo voor mij nog steeds een aantrekkelijk toestel. (‘k zelf geen USB C of 4K video nodig)

  Batterij gaat langer dan een dag mee bij redelijk intensief gebruik. Toestel is lekker vlot en de camera maakt mooie foto’s. Opmerkelijk is trouwens erg goede geluidsweergave via de hoofdtelefoon. Als muziekliefhebber was dit toch een leuke bonus!

  Plus.
  Vormgeving nieuwe TouchWiz en thema instelling.
  Batterij gebruik
  Goed snel!
  Uitbreidbaar geheugen (SD Card)
  Mooi scherm
  Muziekweergave via goede koptelefoon

  Min.
  Geen Apt-x ondersteuning voor zover ik weet
  (bluetooth protocol voor betere draadloze muziekweergave)

 3. Dinie Rouw zegt

  Sinds eergisteren in het bezit van een S 5 Neo. Mijn vraag is: is het normaal dat aan de achterkant bij de camera er constant een lichtje blijft branden ?
  Ben terug geweest naar de winkel maar niemand weet hoe of wat, of het zo hoort of hoe het uit moet …
  Ben benieuwd of iemand mij antwoord kan geven

  Dinie.

  • Eny zegt

   Hoi,

   Het lijkt wel of dat het lampje is waar je je hartslag mee kan meten. Als deze rood is dan is dat het dus. Misschien kun je hem dan via de S health app even activeren om te kijken of dat het zo is. Want anders is er wat met die sensor aan de hand.

 4. zegt

  Ik zie ook de select focus mode niet bij de neo maar bij youtube video’s van de gewone s5 wel. Weet iemand of dit zo hoort of dat het in de nieuwe TouchWiz anders werkt? Ik kan het door te googlen niet vinden.

  • Bert zegt

   De S5 Neo (SM-G903F) heeft inderdaad géén ‘selectieve focus’. De gewone S5 (SM-G900F) wèl.
   – Download van de Samsung website maar eens de gebruiksaanwijzingen van beide en dan zie je de verschillen.
   -> Mijn gevoel zegt dat de S5 Neo deze feature ‘selectieve focus’ gewoon niet heeft.

 5. Eny zegt

  Heb de Samsung s5 neo nu 2,5 week in mijn bezit en hij bevalt me prima. (Samsung s5 werd niet meer geleverd is uit de voorraad gehaald) Foto’s zijn mooi alleen moet je een steady hand hebben omdat het soms kan voor komen dat door het bewegen de foto wazig wordt. Nu zullen daar wel instellingen voor zijn, maar zover ben ik nog niet gekomen. Zowel de frontcamera is mooi scherp en kun je leuke foto’s mee maken als je een selfie fan bent. Qua snelheid is die goed te doen kan meerdere apps tegelijkertijd open hebben staan en daar heeft die geen problemen mee. Internet is ook prima en lekker snel. 1 minpunt misschien had de s5 dit ook, de telefoon is waterdicht alleen als er water in de hoofdtelefoon aansluiting komt geeft die dus aan dat er een hoofdtelefoon aan gesloten is. Nu kan je dus niet geluid afspelen via de speaker van de telefoon. Na een nachtje slapen zal het water verdampen en dan doet die het weer. Dit was ook het geval.

  Wat ik al voorheen aan gaf is het een fijne telefoon en zeker een aanrader. Voor mij is dit een goede keuze geweest.

 6. John. P zegt

  Heb nu een abonnement met de S5 Neo.
  Eerst een S4 gehad. de S5 Neo is een stuk sneller en de batterij gaat minder snel leeg.
  Krijg jammer genoeg nadat ik het vergrendelscherm heb geopend. De melding dat de achterzijde goed moet sluiten voor de stofdichtheid en waterdichtheid. Dit is nu de 2de telefoon die dit heeft. Hoogst irritant.
  Wie heeft hetzelfde probleem?

  • Rick zegt

   normaal hoort dit enkel te gebeuren nadat je hem hebt uitgedaan en weer aandoet, dan geeft hij een melding/tip of je het achterklepje er goed op hebt.

 7. robert jan zegt

  Hallo, ik heb een paar weken geleden s5 neo besteld.
  Maar tot mijn verbazig heb ik geen screen mirroring meer, in tegenstellig tot mijn s4.
  Mijn android versie is op dit moment 5.1.1 kan dat aan de software liggen. Of ondersteund de s5 dat niet

 8. Sabina zegt

  Ik heb een s view cover besteld en nu lijkt deze niet te werken. Ligt dit aan het hoesje of werkt hij niet bij de neo? Heb voor de wireless versie gekozen.

  • Sinead zegt

   Dit ligt niet aan jullie…heb hetzelfde probleem helaas…
   Als je *#0*# typt bij je belscherm moet je maar eens “HALL IC” uitproberen, dit doe je door de s view cover te sluiten en weer te openen, als het goed is komt er dan 2x PASS te staan…
   (De sensor voor s view zit bij dat zwarte bolletje)
   De cover gaat het wel doen na een tijdje maar zal nooit dezelfde functies weergeven als bij de normale s5, dit komt omdat de s5 andere sensoren aan de achterkant heeft…
   Ik kan dit verschil met de s5 en s5 neo nergens vinden op internet maar na 3 maanden proberen en Googlen is er dus wel degelijk een verschil !!!

   • Analytical zegt

    Ik ben even op onderzoek uit gegaan, maar op de S5 NEO zit geen S-View mogelijkheid. Aan de achterzijde onder de batterijcover zitten bij de gewone S5 een vijftal contactpunten (in L-vorm) de onderste twee daarvan zijn voor draadloos opladen (mits je een wireless charging cover hebt), dit zit ook op de S5 NEO. De andere drie boven elkaar zijn voor de S-View mogelijkheid en ontbreken helaas bij de S5 NEO.

 9. Bryan zegt

  Toen mijn Galaxy S4 mini na 25 maanden plotseling uitviel baalde ik flink, en stelde ik twee opties: Telefoon laten maken, of een nieuwe. En als het een nieuwe zou worden, dan geen Samsung meer. Ik was altijd tevreden met mijn oude telefoon. De batterij ging niet langer dan een dag mee, maar ik had er nog twee. De nieuwste deed het iets langer. De telefoon is intensief gebruikt, en dat is niet te zien. Maar helaas, plotseling uit, dus dat ding naar de reparateur met een ‘no cure, no pay’-policy die hem niet meer kon maken. Na lang zoeken kwam ik toch weer bij Samsung uit, want ik wil een telefoon met AMOLED-scherm. Ik heb ook overwogen om een telefoon met Windows Phone te kiezen, maar daar ontbreekt het aan de beschikbare apps.
  Dus, Samsung weer. De S6 niet, want: Te duur, en bovendien wil ik een SD-kaart blijven gebruiken. Van mijn oude telefoon is immers niets van het interne geheugen te herstellen en gelukkig staat er ook geen belangrijke data op. De S5 heeft een onhandig klepje. Ja, USB 3.0, maar je weet vooraf al dat dat klepje als eerste stukgaat en daarmee de telefoon niet meer waterdicht is. Over de S5 mini lees ik minder positieve reviews en ik ken twee mensen die er al vrij snel problemen mee kregen (ook plotselinge uitval). De S5 Neo is het wat mij betreft net niet. Ja, hij is zuiniger en vlot genoeg, gebruikt een nieuwer besturingssysteem en er zit een FM-radio op, die ik vast nog wel een keer ga gebruiken, maar er lijken functies te ontbreken die andere telefoons weer wel hebben zoals Screen Mirroring, S view en infra rood. iR heeft hij in ieder geval niet. Over de andere twee kan ik vooralsnog geen uitsluitsel over krijgen. Reviews gaan er niet op in en de fabrikant vertelt uiteraard alleen wat de telefoon wèl kan. Dat vind ik een beetje jammer.

  Kortom: Het is voor mij momenteel de beste keus, maar echt overtuigend tevreden ben ik niet. Ik ben benieuwd of er nog uitsluitsel komt over screen-mirroring en S-view.

 10. Analytical zegt

  THNX, voor de goede informatie over de sensoren, ik vroeg het me ook af m.b.t. de S-View flipcover. Wat ik me ook afvraag kan het toestel wel draadloos opgeladen worden met de S-View cover met QI module?

  Hoor het graag en alvast bedankt!

 11. lies zegt

  Ik heb de s5 neo maar ik de privé stand of prive modus waar ik foto’s ect kan plaatsen niet vinden. Deze functie zit wel op de s5.
  Weet iemand dit?

 12. Pol zegt

  Heb sinds een week een S5Neo als vervanger voor de S3. Nog wat mee spelen om alles in de vingers te krijgen. Eerste indruk in ieder geval positief.
  Echter 1 probleem viel direct op: Slechte ontvangst. Te zien aan ontvangstniveauindicator. Amper een streepje. Bij de Vodafonewinkel wisten ze het ook niet.
  Na wat zoeken en uitproberen ontdekte ik dat als ik 4G uitschakel in “mobiele netwerken – netwerkmodus” (dus automatisch laat kiezen tussen 3G en GSM) dan is het ontvangstniveau zoals het moet zijn vergeleken met de S3. Is dit normaal? Zoja, dan moet ik altijd de netwerkmodus veranderen als ik 4G wil gebruiken. Lijkt me vreemd

  • zegt

   Beste…

   Heb sinds gisteren een galaxy s5 neo. heb ook het probleem dat ik slechts 1 streepje ontvangst heb. en inderdaad…als ik switch van LTE/WCDMA/GSM naar WCDMA/GSM is het probleem opgelost.
   Heb jij verder nog reacties gehad want het lijkt me niet echt normaal, toch?

 13. Britt zegt

  heel erg bedankt door dit heeft het me heel erg geholpen, passen de hoesjes van S5 normale ook om de S5 Neo. Is 5 mp veel voor een voorcamera?

  Groet
  Britt

 14. Thijs zegt

  De lampjes onderaan de foon s5neo terug en alles verwijderen gaan tegelijk aan als ik op een van hen druk, was eerst niet. Is dit een fout of een gewijzigde instelling. Wie heeft een antwoord.

 15. Hans Frissen zegt

  Zit al een week te dubben over de aanschaf van óf een S-5 of een S-5 Neo.
  Is het nog verstandig, gezien het gedoe rondom Androïd-updates,
  om de S-5 aan te schaffen.
  Hij komt namelijk als beste uit de tests??!!

  • Michel zegt

   Keuzes, keuzes. Hier nog wat afwegingen 😉

   – De S5 is inderdaad een erg fijne telefoon
   – Hij draait nu nog op Android 5.0 (6.0 is inmiddels alweer even beschikbaar)
   – Qua beveiliging (Stagefright, etc.) is het toestel wel up-to-date
   – Update naar Android 6.0 Marshmallow komt zeker
   – Maar Samsung is met dit soort grote updates traag
   – Samsung heeft wel beterschap beloofd op dat vlak, recent, maar het is nog afwachten wanneer dit praktisch merkbaar zal worden

   Wat betreft de S5 Neo geldt in feite precies hetzelfde, maar die draait nu op Android 5.1.1.

 16. Jos zegt

  Ik De S5 neo is één van de toestellen waarmee ik mijn huidige telefoon kan gaan vervangen. Overal lees ik dat het toestel -net als de ude S5- waterdicht is. Alleen de verkoper in de Vodafonewinkel blijft volhouden dat dat alleen spatwaterdicht is. Het verhaal dat het toestel een val in een toiletpot zou overleven zou dus niet kloppen.
  Wie kan mij duidelijkheid verschaffen?

 17. Tessa zegt

  Hallo, ik heb onlangs de Samsung Galaxy S5 neo gekocht. Misschien voor velen onbelangrijk, maar ik maak graag foto’s van foto’s. Ik zoom dan in op de foto en maak dan een screenshot. Ik vind de kwaliteit van bestaande foto’s zoals ik bv heb gezien van mijn Facebook erg slecht en onscherp. Dit terwijl dit op mijn Samsung Galaxy s4 wel prima was. Iemand tips of Hulp/uitleg? Dank! 🙂

 18. de mos zegt

  Ik begrijp niet dat de s5 neo geen screen mirror heeft ik wist dit niet ik was er gewoon van uit gegaan nu kan ik niet mijn foto’s op mijn tv tonen begrijp er helemaal niks van
  ZIT ER TOCH ECHT NIET OP HÈ WEET IEMAND DIT

 19. Liban zegt

  ik krijg en nieuwe telefoon en dat word of de s5 of s5 neo
  welke zouden jullie aan raden want ik heb echt geen idee welke het zou moeten worden.

 20. Ed zegt

  Ik overweeg om de S5 Neo aan te schaffen, maar zou het liefst de Duos uitvoering (met dubbele sim) hebben. Las ergens dat deze versie mogelijk naar NL komt. Heeft iemand een idee of dat klopt en per wanneer dat dan is?

 21. g zegt

  Hoi
  Er staat hier dat de samsung galaxy s5 beter is met games maar bij een ander artikel van jullie (de samsung galaxy a5 2016 vs samsung galaxy s5 neo) staat dat op de neo games makkelijk gaan. Wat is het nou precies is de neo ook goed te doen zonder dat hij hapert tijdens een game of is de galaxy s5 echt veel beter in zware games. Wil iemand aub hierop een antwoord geven, alvast bedankt.

 22. karlijn zegt

  Weet iemand hoe ik filmpjes kan inkorten? Bij mij s4 stond een schaartje die kan ik op mijn s5neo nergens vinden alleen als ik een filmpje verstuur kan ik hem.inkorten….

Praat mee