Net een nieuwe Samsung Galaxy A3 of A5 (2016)? Drie tips om je op weg te helpen (Flipboard, exclusieve thema’s, notificatie)

De Galaxy A3 (2016) en Galaxy A5 (2016) zijn inmiddels in de Nederlandse winkels én op ons bureau geland. Uitgebreide reviews volgen uiteraard, maar eerst is het tijd voor een paar kleine, maar fijne tips voor iedereen die een van deze toestellen in gebruik neemt.

samsung-galaxy-a3-a5-2016-tips-flipboard-briefing-thema-notificatie-led Net een nieuwe Samsung Galaxy A3 of A5 (2016)? Drie tips om je op weg te helpen (Flipboard, exclusieve thema's, notificatie)

De Galaxy A3 (2016) in het wit, en de Galaxy A5 (2016) in het zwart

De komende tijd zullen we je voorzien van tips voor de verschillende nieuwe Galaxy A (2016) modellen – tenslotte zijn de nieuwe A3 en A5 op lange niet alle gebieden hetzelfde. Echter, een paar handigheidjes gelden voor beide telefoons.

Zet Flipboard Briefing uit

Inmiddels maakt het Flipboard Briefing scherm alweer enige jaren deel uit van Samsung’s TouchWiz interface. En nog steeds kennen we eigenlijk niemand die dit speciale deel van het startscherm gebruikt – alleen mensen die niet direct weten hoe ze ‘m uit moeten schakelen. Dus:

samsung-galaxy-a3-a5-2016-tip-flipboard-briefing-uitzetten Net een nieuwe Samsung Galaxy A3 of A5 (2016)? Drie tips om je op weg te helpen (Flipboard, exclusieve thema's, notificatie)

Leg je vinger eventjes op een leeg stukje van het startscherm (1). Je komt nu in de instellingen van het startscherm. Veeg opzij naar het Flipboard Briefing scherm (2), en haal het vinkje bovenin weg (3). Als je nu heen en weer veegt tussen je verschillende startschermen, kom je het Flipboard scherm niet meer tegen.

Notificatie LED alternatief instellen

Een notificatie LED – een lampje dat gaat knipperen als je een berichtje of telefoontje hebt gemist – kregen de nieuwe Galaxy A3 en A5 (2016) net als hun voorgangers helaas niet. De Slim melden feature is uiteraard geen complete vervanger, maar in onze ervaring wel een – in veel gevallen – praktisch alternatief.

samsung-galaxy-a3-a5-2016-tip-led-notificatie-slim-melden1 Net een nieuwe Samsung Galaxy A3 of A5 (2016)? Drie tips om je op weg te helpen (Flipboard, exclusieve thema's, notificatie)

Je vindt Slim melden via het menu met Instellingen, onder het kopje Bewegingen en gebaren (4). In dat scherm is Slim melden de enige functie die niet standaard ingeschakeld staat (5). Schakel ‘m dus in (6). Als je je telefoon oppakt, zal het toestel even trillen als je berichten of oproepen hebt gemist, in de tijd dat hij stil lag. Je hoeft ‘m dan niet aan te zetten om te weten of er iets gebeurd is terwijl je iets anders aan het doen was.

Update: Overigens kun je ook de flitser van de camera gebruiken om notificaties weer te geven, via Instellingen -> Toegankelijkheid -> Gehoor, en dan Flitsmelding inschakelen. Dit is niet de meest discrete, of complete manier maargoed, het ís ook een optie.

Kies een exclusief Galaxy A thema (of een andere)

Deze tip is best logisch, en toch komen we nog zoveel mensen tegen die hun nieuwe Galaxy alleen gebruiken met het standaard TouchWiz uiterlijk – sommigen geven zelfs toe dat ze het niet erg mooi vinden. Laat precies dáárvoor nu juist de Theme Store zijn toegevoegd, waarin je inmiddels heel erg veel thema’s kunt vinden van uiteenlopend pluimage. Er zijn er zelfs een aantal exclusief voor de nieuwe Galaxy A toestellen.

samsung-galaxy-a3-a5-2016-tip-exclusieve-themas Net een nieuwe Samsung Galaxy A3 of A5 (2016)? Drie tips om je op weg te helpen (Flipboard, exclusieve thema's, notificatie)

De Theme Store is te vinden in de instellingen voor het startscherm, als je – zoals hierboven – je vinger wat langer op een leeg stukje startscherm legt. Kies vervolgens Thema’s (7), en tik door naar de Theme Store (8). Je kunt daar op het gemak rondneuzen, op zoek naar een thema dat goed past bij jouw eigen smaak. Maar direct op het startscherm wordt je ook gewezen op een aantal thema’s dat exclusief beschikbaar is voor de nieuwe Galaxy A3 en A5 (9). We hebben het gecheckt, en inderaad: vanaf andere modellen zijn deze thema’s niet te vinden.

En verder…

Zoals gezegd zijn dit pas een eerste paar tips en trucs voor de Galaxy A3 en A5 (2016). Heb je één van deze toestellen, dan loont het de moeite ons de komende tijd in de gaten te houden!

Beste Galaxy A5 (2016) aanbiedingen per provider

Reacties

 1. Colin zegt

  Hmm, ik was erg geïnteresseerd in de Galaxy A3 (2016), maar geen notificatie-LED vind ik eigenlijk wel een groot nadeel. Bedankt voor de info in ieder geval, ik had er zelf niet aan gedacht om te controleren of dit erop überhaupt op zat. Het alternatief dat jullie aandragen is voor mij niet voldoende jammergenoeg.

  • Michel zegt

   Heb nog toegevoegd dat je de LED flitser van de camera kunt instellen om notificaties weer te geven – maar ook dat is niet helemaal hetzelfde natuurlijk 🙂

 2. Kim zegt

  Ik heb op mijn galaxy a3 het Black ’n gold platinum thema. Ben er heel content van maar contacten- en berichtenlijst zou ik lieverond in he’t zwart hebben. Weet iemand een oplossing? Voor de rest een super gsm !

 3. Michiel zegt

  Het is jammer dat Samsung de Led notificatie heeft verwijderd. De lampjes zitten er echter wel, vraag is dan ook of het alsnog mogelijk is die in te schakelen via een update. Weet iemand dat?

  Ik was altijd zeer tevreden met mijn Samsung GT-I9515 (behalve intern geheugen). Bij nader inzien had ik beter mijn abonnement kunnen verlengen met oude toestel. Linkerknop functie is ook verdwenen, en dat is vervelend bij oudere apps.

Praat mee