Vergelijking: Galaxy Note 7 versus Galaxy S7 Edge – specs, features

‘Pff, die Galaxy Note 7 is echt gewoon een Galaxy S7 Edge met S Pennetje’, is een mening die weliswaar veelgehoord is, maar toch echt te kort door de bocht gaat. Althans, met een oog voor detail vallen er meer – en significante – verschillen te ontdekken tussen beide topmodellen van Samsung. Update: nu duidelijk is dat de Note 7 niet meer uit zal gaan komen, wordt hieronder hopelijk in ieder geval duidelijk of de Galaxy S7 Edge voor jou een goed alternatief is.

vergelijking-galaxy-note-7-versus-galaxy-s7-edge-specs-features Vergelijking: Galaxy Note 7 versus Galaxy S7 Edge - specs, features

Links, met S Pen, de Galaxy Note 7, rechts de Galaxy S7 Edge

Uiterlijk

Natuurlijk, helemaal ongelijk heb je niet als je vindt dat de Galaxy Note 7 en Galaxy S7 Edge sterke overeenkomsten hebben. De designstijl is dezelfde – dual edge scherm incluis – en ook onder de motorkap zijn er absoluut grote overeenkomsten: onder meer processor en werkgeheugen zijn identiek.

Maar wie wat beter kijkt, merkt bijvoorbeeld dat het edge scherm van de Galaxy Note 7 wat subtieler is dan dat van de S7 Edge. Ook is de aluminium toestelrand van de eerste smaller, waardoor je nog iets meer het gevoel hebt dat het toestel géén bezels meer heeft. De Note 7 is dan ook slechts een millimeter breder dan de S7 Edge, ondanks de o,2 inch (5 millimeter) grotere schermdiagonaal.

galaxy-note-7-hands-on-4-wm Vergelijking: Galaxy Note 7 versus Galaxy S7 Edge - specs, features

De Galaxy Note 7 in het koraalblauw, met extreem dunne bezels

De achterzijde van de Note 7 is net zo ‘rond’ als de voorzijde, waardoor het toestel erg fijn in de hand ligt, al is het verschil met de S7 Edge zeker niet groot. Beide toestellen vallen op omdat ze, dankzij hun edge technologie, vrij compact zijn in vergelijking met andere telefoons met een vergelijkbare schermgrootte.

Overigens: dit scherm is op beide toestellen van Samsung’s (inmiddels) ongeëvenaarde Super AMOLED type, met 2560 bij 1440 pixels. Geen verschillen hier, al is de pixeldichtheid op de S7 Edge natuurlijk iets hoger (want kleiner scherm). Echter: zonder vergrootglas ziet niemand dit verschil.

goedkoopste-samsung-galaxy-s7-edge-kopen-met-abonnement Vergelijking: Galaxy Note 7 versus Galaxy S7 Edge - specs, features

De Galaxy S7 Edge, zónder S Pen

Innerlijk

Zoals gezegd: technisch zijn er flinke overeenkomsten tussen de Galaxy Note 7 en de Galaxy S7 Edge. Beide telefoons rekenen op een Exynos 8890 processor met 4 GB werkgeheugen. Qua prestaties zijn de telefoons – op wat kleine optimalisatieverschillen na – hetzelfde.

Om de Note 7 toch te onderscheiden van de S7 Edge – lees: de hogere prijs mede te rechtvaardigen – stopte Samsung 64 GB flashgeheugen in het toestel. Op de S7 Edge moeten we het met de helft doen, terwijl daarvan ook nog een relatief gezien groter deel door het besturingssysteem in beslag wordt genomen.

Uiteraard kun je in beide telefoons een micro-SD kaartje stoppen, om de opslagcapaciteit nog eens flink uit te breiden, zodat je de gigabyte-achterstand van de S7 Edge in een handomdraai weer weg kunt werken.

galaxy-note-7-hands-on-3-wm Vergelijking: Galaxy Note 7 versus Galaxy S7 Edge - specs, features

Drie maal de achterkant van de Galaxy Note 7

Software, stylus

Waar de Galaxy Note 7 zich écht van de Galaxy S7 Edge onderscheidt, is op het gebied van software – vooral in combinatie met de S Pen stylus die de Note tot Note maakt. Oké, Android 6.0.1 Marshmallow is de basis op beide zevens, maar de Note heeft als enige nu al de behoorlijk bijgeschaafde TouchWiz interface, die er – passend bij het toestel zelf – wat ons betreft wat strakker en zakelijker uitziet (update: ook de S7 Edge krijgt deze interface met de update naar Android Nougat). Uiteraard kun je op beide telefoons via de Theme Store nog flink sleutelen aan het uiterlijk van de gebruikersomgeving, zodat het voornaamste verschil logischerwijs uiteindelijk toch vooral de S Pen is.

De S Pen stylus is wat de Note serie uniek maakt, en het is als puntje bij paaltje komt dan ook hét grote verschil tussen de Note 7 en de S7 Edge. Dankzij de S Pen kun je snel notities maken, even wat krabbelen, of zelfs uitgebreide tekeningen op het scherm zetten. Je kunt snel en eenvoudig content op het scherm knippen, kopiëren, plakken en delen. En wie de stylus van vorige Note toestellen nog niet natuurlijk genoeg vond schrijven, moet weten dat de S Pen van de Galaxy Note 7 flink verbeterd is.

samsung-galaxy-s7-edge-accuduur-batterij1 Vergelijking: Galaxy Note 7 versus Galaxy S7 Edge - specs, features

Galaxy S7 Edge: relatief compact, grote accu

Batterij

Met zijn 3600 mAh capaciteit heeft de Galaxy S7 Edge een indrukwekkende accuduur. Dankzij de 3500 mAh batterij zijn de verwachtingen van de accuduur van de Galaxy Note 7 net iets minder hooggespannen. Het verschil van 100 mAh is procentueel gezien minimaal (2,7%), maar door de iets zwaardere software (want S Pen), en de digitizer (wederom voor de S Pen) in het grotere scherm is het nog even afwachten hoe de accuprestaties van de Galaxy Note 7 uitpakken.

Samsung kan goed optimaliseren, al gaan we er vooralsnog niet vanuit dat de accuduur van de Note 7 die van de S7 Edge naar de kroon steekt. Zodra er concrete metingen opduiken, al dan niet door onszelf, zullen we dit alles aanvullen danwel aanpassen.

galaxy-note-7-hands-on-7-wm Vergelijking: Galaxy Note 7 versus Galaxy S7 Edge - specs, features

De S Pen die van de Galaxy Note 7 een Note maakt

Beide telefoons snel kunnen opladen, al doet de Galaxy Note 7 dat via de USB type-C aansluiting, waar de S7 Edge nog een oudere microUSB poort gebruikt. Draadloos laden kan ook, al dan niet via de draadloze snellader die voor beide toestellen te koop is.

Camera

De camera’s van de Galaxy S7 Edge en Note 7 zijn identiek. Welk toestel je dus ook koopt, je hebt de absolute top op smartphone cameragebied in handen. Wel is de camera app van de Note 7 wat strakker vormgegeven – maar dat is dan ook het enige noemenswaardige verschil.

galaxy-note-7-hands-on-6-wm Vergelijking: Galaxy Note 7 versus Galaxy S7 Edge - specs, features

En dus…

Update: inmiddels weten we dat de Galaxy Note 7 niet meer uit zal komen. Uit het bovenstaande is hopelijk duidelijk dat de S7 Edge voor velen een logische alternatief is voor de Note 7. Tenzij je écht per se een S Pen stylus wilt, heb je met dat toestel alles handen wat je met de Note 7 ook had gehad (én een langere accuduur). Helaas is er op dit moment geen logisch alternatief voor fervent stylusgebruik(st)ers.

Meer weten? Check dan onze Galaxy S7 Edge review.

Aanbiedingen

Nu duidelijk is dat de Galaxy Note 7 niet meer verkocht zal worden, vind je hieronder de beste deals voor de Galaxy S7 Edge – de ‘platte’ S7. Let op: als je één van deze toestellen voor 30 oktober koopt, krijg je er ook nog een gratis 128 GB microSD kaartje bij.

Praat mee