Uitgelicht: Samsung Galaxy S6 (Edge) processor en benchmarks

We weten het: prestaties in benchmark tests zeggen niet direct iets over hoe snel een telefoon – zoals de Samsung Galaxy S6, of de S6 Edge – in het dagelijks leven zijn werk doet. Maar een eerste tipje van de sluier rond het rekenkundig vermogen van de toestellen lichten ze wel degelijk op. En de resultaten zijn nogal goed.

samsung-galaxy-s6-edge-benchmark-prestaties Uitgelicht: Samsung Galaxy S6 (Edge) processor en benchmarks

De processor die in zowel de Galaxy S6 als de Galaxy S6 Edge te vinden is, is door Samsung zelf geproduceerd. De Exynos 7 Octa is de eerste system on a chip die op Samsung’s 14nm fabricageproces gebakken wordt. Met andere woorden: hij is kleiner dan de processoren die in concurrerende smartphones te vinden zijn, die momenteel nog op een 20nm proces worden geproduceerd.

Praktisch gezien betekent dit dat de processor ofwel minder energie verbruikt – tot 35% minder, volgens Samsung zelf – bij gelijke prestaties, of veel betere prestaties kan leveren bij een gelijk gebleven energieverbruik.

De Exynos 7 Octa is een 64 bit processor, met acht cores: vier snelle Cortex A57, en vier energiezuinige Cortex A53 kernen. Afhankelijk van wat er op een moment te doen is, wordt een combinatie van rekenkernen ingeschakeld om alles vlot, maar zo zuinig mogelijk te laten verlopen.

Maargoed, prestaties dus. En die mogen er zijn, als moet je even in je achterhoofd houden dat de tot nu toe uitgevoerde benchmarktests op Galaxy S6 varianten draaiden waarvan de software nog niet volledig geoptimaliseerd is – lees: nog niet precies die software die op de Galaxy S6 (Edge) te vinden is wanneer het toestel daadwerkelijk in de winkels ligt.

Duidelijk is in ieder geval dat de eerste resultaten in de Geekbench test indrukwekkend zijn: een single core score van rond de 1450 – PhoneArena toont zelfs een score van 1475 – en een multi core score van tussen de 4500 en 5000. Met name de multi core score is onwaarschijnlijk hoog, hoewel ook de single core score top de absolute top behoort.

samsung-galaxy-s6-androbench-snelheid-geheugen Uitgelicht: Samsung Galaxy S6 (Edge) processor en benchmarks

PhoneArena’s AndroBench scores tonen de snelheid van de nieuwe geheugenmodules in de Galaxy S6 Edge

In de AndroBench test krijgen we een eerste indruk van de snelheid van het nieuwe geheugen dat Samsung in de Galaxy S6 gebruikt. Zo haalt het toestel in de sequential read test een snelheid van net geen 315 MB/s – de Galaxy S5 haalde hier ‘slechts’ 175 MB/s. In de sequential write test is het verschil nog veel groter: 139 MB/s tegenover 24 MB/s in de S5.

Elders op het web duiken de eerste AnTuTu resultaten op, die op hun beurt opvallend goed zijn. Zowel de Galaxy S6 als de Galaxy S6 Edge scoren ruim in de 60.000 punten, en scores tegen de 70.000 lijken geen uitzondering. Ter vergelijking: de huidige Galaxy Note 4 haalt zo’n 48.000 punten, terwijl HTC’s One M9 – eveneens afgelopen zondag onthuld – rond de 55.000 punten blijft steken.

samsung-galaxy-s6-antutu-prestaties Uitgelicht: Samsung Galaxy S6 (Edge) processor en benchmarks

Links de S6 Edge, rechts de Galaxy S6, met AnTuTu scores die richting de 70.000 punten gaan (via)

En last but not least kreeg GSMArena de kans om nog een aantal andere tests op de Galaxy S6 Edge los te laten. In de Kraken en Basemark X tests gaat het toestel met de kopposities aan de haal, evenals in de offscreen tests van GFXBench. Deze laatste meten de ruwe grafische processorkracht.

In de onscreen tests van GFXbench blijft het toestel in – maar niet aan – de top. Tenslotte heeft het toestel een QHD scherm met 2560 bij 1440 pixels, waardoor toestellen met (veel) minder pixels het relatief lichter hebben. Hieruit blijkt wel dat de indrukwekkende rekenkracht van de Galaxy S6 (Edge) grotendeels ook gewoon noodzakelijk is om het superscherpe beeldscherm aan te sturen.

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Praat mee