Samsung Galaxy S6 Edge Plus

Zoals verwacht heeft Samsung na de 5,1 inch Galaxy S6 Edge nu de Galaxy S6 Edge Plus gelanceerd: een 5,7 inch phablet variant van zijn succesvolle topsmartphone met het unieke gebogen beeldscherm. Hieronder lees je onze uitgebreide review van het toestel.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-review-1

In feite hadden wij natuurlijk verwacht dat we rond deze tijd de Galaxy Note 5 aan het reviewen zouden zijn. In plaats daarvan dook echter de Galaxy S6 Edge Plus op: een toestel dat je zou kunnen samenvatten als een herhalingsoefening van de 5,1 inch Galaxy S6 Edge, met een wat groter scherm. Toch doen we met een dergelijke samenvatting de S6 Edge Plus behoorlijk tekort. En wel hierom.

Design en uiterlijk

Ja, qua design is de Galaxy S6 Edge Plus gewoon een grotere versie van de S6 Edge. Maar de 'besparing' in de breedte - dankzij het edge scherm - is belangrijker bij een telefoon die toch al uit de kluiten gewassen is. Zo is de S6 Edge Plus ondanks zijn grotere beeldscherm smaller dan Apple's iPhone 6(S) Plus of LG's G4. En hij is smaller dan de Galaxy Note 4, die een scherm heeft met dezelfde diagonaal.

Daarbij komt dat het visuele effect van het gebogen scherm nog sterker is bij het 5,7 inch scherm van de S6 Edge Plus, dan bij het 5,1 inch scherm van zijn kleinere broer.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-review-2

Los daarvan voelt het toestel met zijn aluminium en vingerafdruk-vasthoudende glas natuurlijk gewoon goed aan, maar is vermoedelijk ook een stukje kwetsbaarder dan zijn kleinere broertjes (want grotere glasoppervlakken). Dat Samsung voor de tweede helft van dit jaar inzet op dit toestel is niet zo gek: de S6 Edge Plus is qua uiterlijk misschien wel het markantste toestel op de markt. Dat het edge scherm ook op de Plus niet uitblinkt in praktisch nut - waarover straks meer - doet daaraan verder geen afbreuk.

De techniek

Technisch kunnen we het allemaal kort houden. De Galaxy S6 Edge Plus heeft maarliefst 4 GB werkgeheugen - één meer dan de S6 en S6 Edge - maar doet het verder met exact dezelfde hardware als zijn kleinere broertjes. Daaraan viel op dit moment ook weinig te verbeteren: Samsung's eigen Exynos processor, het DDR4 RAM en de UFS 2.0 opslag zijn ook dit najaar het neusje van de zalm.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-review-benchmarks

In het dagelijks gebruik werkt de Galaxy S6 Edge Plus dus ook snel en soepel. Grote apps laden vlot en  alles reageert direct - zoals je van een toestel in deze prijsklasse ook mag verwachten, uiteraard.

Ook nu ontbreekt het microSD slot, wat op zich niet zo'n ding zou zijn als het toestel - voor wie het wil - ook met méér dan 32 GB te koop zou zijn. Maar op recente geruchten over een 64 GB Galaxy S6 Edge Plus na, is hiervan nog geen sprake. Natuurlijk, je hebt tegenwoordig legio cloudopslag mogelijkheden, maar wie meer data aan boord kwijt wil, zal toch nog moeten afwachten.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-review-3

Scherm

We spraken hierboven onder het kopje design al even over het scherm van de S6 Edge Plus. De weergavekwaliteit is - zoals we inmiddels van Samsung's topmodellen gewend zijn - dik in orde. En met dik in orde bedoelen we: mooier vind je op dit moment niet. Met name de basis modus geeft een mooi, natuurlijk beeld, terwijl bijvoorbeeld de Amoled-foto stand - hoewel minder natuurlijk - een veel intensere weergave biedt. En dankzij de helderheid en het contrast blijft deze ook in direct zonlicht goed leesbaar.

Maar dit is allemaal eigenlijk niet eens waar het om gaat. Het zijn namelijk de dual edge schermranden die op dit 5,7 inch formaat tot ware blikvangers worden - meer nog dan op zijn kleinere broer, die er ook mag zijn. Dit heeft natuurlijk grotendeels ook te maken met het feit dat de S6 Edge Plus een hogere screen-to-body ratio heeft dan de S6 en S6 Edge.

samsung-galaxy-s6-plus-versus-galaxy-note-4-vergelijking-1

De Galaxy S6 Edge Plus naast de Galaxy Note 4, die hij net niet echt vervangt op de phablet markt

In principe zijn de randen gewoon een deel van het scherm, en buigt de inhoud dus mee aan de zijkanten. In theorie kan dit storend zijn - in de praktijk hadden wij hier in ieder geval nooit last van.

Toch doemt onvermijdelijk de vraag op: heb je wat aan die gebogen schermranden? En zoals we hierboven al tussen neus en lippen door lieten vallen is het antwoord op die vraag eenvoudig: neen.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-review-apps-edge

Software

Qua software doet de Galaxy S6 Edge Plus wat zijn kleinere broertjes ook doen: hij draait Android 5.1.1, met daarbovenop Samsung's laatste TouchWiz interface. Deze is overzichtelijker dan ooit, en ook qua snelheid geoptimaliseerd - al helpt die extra gigabyte werkgeheugen hier natuurlijk ook mee.

De fijnste vernieuwing van TouchWiz in 2015 is de mogelijkheid Thema's te downloaden en installeren via de Theme Store. Hierdoor is de tijd voorgoed voorbij dat TouchWiz per definitie een bont, kermisachtig gebeuren is. Natuurlijk, je kunt daarvoor kiezen, maar je kunt net zo goed een sober, minimalistisch thema instellen voor een rustiger gebruikservaring.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-review-themas

Natuurlijk ook op de Galaxy S6 Edge Plus: thema's!

De S6 Edge Plus introduceerde een paar snufjes die inmiddels ook op de kleinere S6 modellen gearriveerd zijn: vanuit de camera app kun je live streamen naar YouTube, en aan op edge scherm kun je naast je favoriete contacten - die in hun eigen kleur oplichten als ze bellen - nu ook apps toevoegen. Met die laatste zin hebben we in feite alle echte mogelijkheden van het edge scherm wel opgesomd.

Veel fijner zijn de bekende multitasking features, zoals het draaien van twee apps naast elkaar, of het verplaatsen van een app naar een venster dat bovenop de rest van de interface ligt. Dit is het gebied waarop Samsung dankzij de Note serie al jaren ervaring heeft, en ze geven vooral op het 5,7 inch scherm van de S6 Edge Plus een extra dimensie aan de functionaliteit die op de kleinere S6 modellen minder goed uit de verf komt.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-review-multiwindow-multitasking

Als je een gewend bent een Galaxy Note te gebruiken, is het in het begin wat gek om een 5,7 inch toestel in je hand te hebben, zonder dat je een stylus tevoorschijn kunt halen. Maar tenzij je de S Pen daadwerkelijk echt veelvuldig gebruikt - wat bij ons niet het geval is - went het gebrek eraan ook vrij snel. Toch is de S6 Edge Plus uiteindelijk gewoon geen Note, juist omdat je die S Pen snufjes niet achter de hand hebt.

Camera

Ook over de camera van de Galaxy S6 Edge Plus kunnen we vrij beknopt zijn, want hij is precies hetzelfde én net zo goed als die van zijn kleinere seriegenoten. De 16 megapixel sensor met f/1.9 lens maakt zonder moeite goede foto's in allerlei lichtomstandigheden - niet in de laatste plaats dankzij de optische beeldstabilisatie, natuurlijk. En je start 'm erg snel door twee keer op de Home knop te drukken.

De nieuwe videostabilisatie stand voegt hier nog een extra stukje stabiliteit aan toe. De beeldhoek van een gestabiliseerde video is wel wat kleiner dan als je zonder stabilisatie opneemt. De reeds genoemde optie om direct vanuit de camera app naar YouTube video te streamen - Live uitzending, om precies te zijn - zal voor een enkeling een waardevolle toevoeging zijn als alternatief voor andere, soortgelijke diensten zoals Periscope et al.

Naast dit alles kun je - eindelijk - foto's in pure (RAW) vorm opslaan in DNG formaat, waardoor ook de serieuze hobbyfotograaf zich uit kan leven met nabewerkingen. Dan moet je de camera wel in de handmatige Pro stand zetten, waarin je ook veel andere waarden zelf kunt instellen.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-review-camera

Accuduur

En dan zijn we aanbeland bij de batterij van de Galaxy S6 Edge Plus. Hij is ook nu niet verwisselbaar, maar heeft met zijn 3000 mAh wel een beduidend grotere capaciteit dan de accu van de andere S6 varianten. Dit zorgt er - mogelijk met nog wat andere optimalisaties - dan ook voor dat het toestel een beduidend betere accuduur heeft dan de andere S6 modellen.

Eerder al zagen we dat de S6 Edge Plus in accutests onder andere de Galaxy Note 4 voorbij streeft, en dit kunnen we inmiddels beamen. In de praktijk zul je je best moeten doen om niet een lange werkdag door te komen. Met de Edge Plus heeft Samsung dus het zwakste punt van de kleine S6 niet alleen opgelost, maar tot één van de sterkere punten gepromoveerd.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-review-batterij-accuduur-snelladen

En voor wie toch tussendoor moet opladen is er de inmiddels vertrouwde snellaad feature, waardoor je een compleet lege S6 Edge Plus in pakweg anderhalf weer vol hebt - net zo snel als de kleinere S6, ondanks de grotere batterijcapaciteit. En ook draadloos is het toestel vrij snel op te laden, met de speciale draadloze snellader voor de S6 Edge Plus.

En verder...

De categorie 'overige features' van de Galaxy S6 Edge Plus vertoont grotendeels overlap met die van de Galaxy S6: een prima werkende vingerscanner en een niet-zo-nuttige hartslagmonitor. Opvallend is vooral dat de Plus géén IR blaster heeft, waardoor hij niet meer als afstandsbediening dienst kan doen voor menig ander apparaat. Dit snufje zat jarenlang in high end Galaxy telefoons, en met de S6 Edge Plus verdwijnt hij, zonder duidelijk opgaaf van reden.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-review-inhoud-doos

Conclusie

Is de Galaxy S6 Edge Plus Samsung's ultieme smartphone voor de komende - pakweg - zes maanden? Het antwoord op die vraag is 'ja'. Het toestel heeft alles dat de kleinere S6 modellen zo goed maakt - topcamera, fantastisch scherm - én voegt daar nog een bovengemiddelde accuduur aan toe, en de optie RAW foto's te maken. Bovendien komt het dual edge scherm op dit formaat nog beter tot zijn recht. Functioneel is het een overbodige feature, maar je ontkomt na een tijdje niet aan het gevoel dat gewone, platte schermen wat saai lijken.

Is het dan alles goud wat blinkt? Nuja, niet per se. De ontbrekende IR blaster zal menigeen teleurstellen, en ook het feit dat er in Nederland vooralsnog géén toestelversie is met meer dan 32 GB opslagcapaciteit is ronduit curieus. Ja, de 64 GB Galaxy S6 Edge Plus komt kennelijk - maar wanneer is nú in ieder geval nog niet duidelijk.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-review-4

Of de S6 Edge Plus het gemis van de Note 5 kan verzachten is geheel afhankelijk van of je de S Pen stylus op een Note vaak gebruikt of wilt gaan gebruiken. Vind je de S Pen een belangrijk onderdeel van de Note serie? Dan is de Edge Plus géén vervanger. Gaat het je bij de Note toestellen vooral om het grote scherm, de goede accuduur en de multitasking features? Dan zit je bij de S6 Edge Plus ook goed.

Met zijn adviesprijs van € 799,- is ook duidelijk dat zoveel goede eigenschappen allesbehalve goedkoop zijn. Check de verschillende winkels die de Galaxy S6 Edge Plus los verkopen, of vind het beste S6 Edge Pus abonnement voor jou. Een beknopt overzicht met de beste deals per provider vind je alvast hieronder:

     Galaxy S6 Edge Plus NIEUWS:

Galaxy S6 (Edge) november update met Krack patch rolt nu uit in Nederland

Op de Nederlandse Samsung Galaxy S6 en S6 Edge kun je nu de beveiligingsupdate van november installeren. De update bevat tevens de patch voor het Krack Wi-Fi lek. Onlangs kreeg de Galaxy S6 Edge Plus de november patch al. En zoals toen voorspeld, volgt nu de rest van de Galaxy S6 serie, inclusief de S6 […]

November update met Krack fix bereikt Galaxy S6 Edge Plus

Voor de Samsung Galaxy S6 Edge Plus wordt op dit moment de november update uitgerold. Deze brengt ook de Krack fix naar het toestel. Als eerste in Samsung’s Galaxy S6 serie is het de Galaxy S6 Edge Plus die de nieuwste beveiligingsupdate krijgt. Deze maand zit er ook nog een belangrijke extra fix in het […]

Krijgt de Galaxy S6 een update naar Android 8.0 Oreo? (Uiterst twijfelachtig)

Zit er een update naar Androidd 8.0 Oreo in de pijpleiding voor Samsung’s Galaxy S6 serie? Berichten zeggen van wel, maar wij zijn niet overtuigd. Galaxy S6 met Android Nougat: vermoedelijk het Android-technische eindstation. Tenzij..? Toen wij onze voorspellingen publiceerden van welke Galaxy de update naar Android Oreo krijgt, stond de Galaxy S6 niet op […]

Galaxy S6 serie krijgt vanaf nu update met beveiligingspatch oktober (upd.)

Voor de Galaxy S6 Edge Plus staat vanaf nu de oktober update klaar. Het is het eerste in de Galaxy S6 serie die deze beveiligingspatch ontvangt. Aanvulling: inmiddels is de update ook beschikbaar voor de unbranded S6 en S6 Edge – tenminste via Smart Switch op de PC. Op korte termijn zal hij ook OTA – Over The Air – te installeren […]

Flinke update Galaxy S6 Edge Plus brengt bugfixes, maar geen nieuwe security patch

Deze week rolt een flinke update uit voor de Galaxy S6 Edge Plus. Een nieuwe beveiligingspatch is echter niet aan boord. Nog geen maand geleden ontvingt de gehele Galaxy S6-serie een update met de beveiligingspatch van augustus. Nu rolt er opnieuw een update uit naar de S6 Edge Plus. Deze brengt echter niet de patch […]