Unbranded Samsung Galaxy S5 krijgt Android 5.0 Lollipop update in NL (update: nu ook ‘over the air’)

En daar is hij dan: de langverwachte update naar Android 5.0 Lollipop voor de unbranded Samsung Galaxy S5, die een flink aantal veranderingen en vernieuwingen met zich meebrengt.

Update: de update is nu ook via het toestel zelf beschikbaar – zie hieronder voor meer informatie.

Update 2: mogelijk zijn de volgende, inmiddels door ons gepubliceerde artikelen ook voor jou interessant:

Update 3: er is inmiddels een nieuwe bugfix update beschikbaar die veel problemen met Lollipop op de Galaxy S5 oplost.

Nu kunnen eindelijk dus gebruik(st)ers met een Galaxy S5 die niet direct bij een provider is aangeschaft de nieuwste versie van het Android besturingssysteem op hun toestel installeren, nadat eerder al de branded toestelversies van T-Mobile en Vodafone aan de beurt kwamen.

De Android 5.0 Lollipop update brengt flinke veranderingen naar het toestel, waaronder een nieuwere versie van de TouchWiz interface, met witte menu's, vernieuwde weergave van notificaties, een nieuwe 3D overzicht van recent gebruikte apps, en standaard applicaties waarvan het uiterlijk is aangepast aan het bij Lollipop behorende zogeheten material design.

Maar ook op technisch vlak is er het een en ander veranderd, waaronder de overstap naar de zogeheten Android RunTime (ART), die voor prestatieverbeteringen zorgt. Het in Lollipop ingebakken Project Volta belooft een lager energieverbruik, hoewel we daar in onze eigen testperiode, de afgelopen weken, met Android 5.0 op de Galaxy S5 niet heel veel van merkten.

Tevens zijn een aantal beperkingen die in Android 4.4 golden voor het gebruik van de SD kaart opgeheven,waardoor je deze weer kunt gebruiken zoals je onder oudere Android versies gewend was. Een uitgebreider overzicht van de vernieuwingen in Android 5.0 op Galaxy telefoons vind je HIER. De vernieuwde handleiding voor de Galaxy S5 met Lollipop vonden we eerder al HIER.

De update brengt dezelfde firmware naar de unbranded Galaxy S5 die ook naar de branded toestelvarianten kwam: XXU1BNL9, en is op dit moment al te installeren via Samsung's Kies software op de PC.

Update 27 januari: Het heeft even geduurd, maar inmiddels is de update ook via de Galaxy S5 zelf over the air beschikbaar, in de vorm dan een ruim 919 MB grote download (dank, Henk, ook voor onderstaande afbeelding!)

Zoals de informatie bij de update zelf aangeeft, heb je minimaal 3 GB vrije ruimte nodig om ‘m te kunnen installeren. En inderdaad: het is raadzaam al je apps – na het uitvoeren van de update naar Android Lollipop – ook even bij te werken naar de nieuwste versie.

Omdat het bij dit soort grote updates nogal druk is, kan het even duren voor ook jij de update op jouw toestel kunt downloaden. Je kunt zelf checken of je kunt downloaden via Instellingen -> kopje Systeem -> Toestel-info -> Software-update -> Nu bijwerken.

Heb jij de update al geinstalleerd op jouw Galaxy S5? Laat ons hieronder even weten wat je ervan vindt!

Update

Inmiddels vind je hieronder aan aantal aanvullende tips voor na de update naar Android 5.0:

Zo los je problemen op met trage of crashende apps na de Lollipop update.
Zo zet je jouw Galaxy op stil na de Lollipop update!

Update 2:

De oude, vertrouwde manier om de Galaxy S5 op stil te zetten komt weer terug, in de eerstevolgende bugfix update.

Lees de reacties (61)

    • Ik vind het ook een drama ik wil mijn oude telefoon terug! Hij is nu zo ontzettend traag en er loopt veel vast! En wat ik ook zo irritant vind is dat je niet eens normaal je telefoon op stil kan zetten! Hoe kan ik deze update ongedaan maken!

  • Android 5.0 via kies geinstalleerd,in eerste instantie vroeg hij om 3 mb vrije ruimte, ik had nog 5 gig op toestel en 40 gig op de SD kaart, maar bleef zeuren om 3 mb vrije ruimte.
    Uiteindelijk de SD kaart eruit gehaald,daarna ging het wel goed met installeren.
    mijn eerste conclussie ik ben tevreden.

  • Gisteren via Kies geïnstalleerd. Groot nadeel is dat telefoon niet meer op stil te zetten is.. Alleen trillen en geluid.. hoop snel op de volgende update.

  • Update ziet er goed uit OTA kon niet via kies geïnstalleerd. Enige nadeel gisteravond batterij 100% geladen vanochtend 25%...??? Hoop snel een volgende stabiliteitsupdate.....

1 2 3 8
Gerelateerde artikelen