De Android 5.0 Lollipop update op Samsung Galaxy telefoons – wat is er nieuw?

Android 5.0 Lollipop is de grootste update voor het besturingssysteem sinds lange tijd. En sinds het opduiken van twee beknopte previews van het nieuwe systeem op zowel de Galaxy S5 als ook op de Galaxy S4, krijgen we langzaam maar zeker een beeld van wat de update voor Samsung’s Galaxy toestellen met zich brengt.

samsung-galaxy-android-5-0-lollipop-update-s5-s4-note De Android 5.0 Lollipop update op Samsung Galaxy telefoons - wat is er nieuw?

In feite hebben veel veranderingen die verschillende Galaxy toestellen te wachten staan, grotendeels te maken met de veranderingen in Android 5.0 Lollipop zelf. Veel vernieuwingen zijn zelfs onzichtbaar. Maar ook het uiterlijk gaat flink op de schop. Dat geldt voor Android 5.0, maar ook voor Samsung’s bijbehorende TouchWiz interface

Design

Het best zichtbaar is natuurlijk het feit dat Android 5.0 nogal anders is vormgegeven dan haar voorgangers. Hoewel Samsung’s TouchWiz interface er altijd wat anders uitziet als een Android versie zónder extra ‘schil’, lijken de verschillen onder Android 5.0 kleiner te worden. Overigens biedt ook de Galaxy Note 4 nu al een aardige preview van wat er straks ook naar andere toestellen komt – TouchWiz op dat toestel is op sommige punten al aangepast.

samsung-galaxy-s4-android-5-0-lollipop-update-preview De Android 5.0 Lollipop update op Samsung Galaxy telefoons - wat is er nieuw?

Android 5.0 Lollipop en TouchWiz: vernieuwde notificaties (afb.: Sammobile)

In ieder geval is duidelijk dat de menu’s, en een aantal standaard applicaties, een witte achtergrond krijgen. Tussen de verschillende soorten instellingen kan heen en weer geveegd worden. De standaard apps – berichten, browser, galerij, etc. etc. – krijgen een flinke makeover, zodat ze passen bij Google’s nieuwe design van Android 5.0. En dan zijn er nog de notificaties, waarvan de weergave op het vergrendelscherm onder handen is genomen.

Wat op de Note 4, Galaxy Alpha en Galaxy S5 nu al is, komt ook naar andere toestellen: widgets voeg je toe via het startscherm zelf, en niet langer via het overzicht met al je apps. En het scherm waarin je tussen apps kunt wisselen krijgt een 3D-achtige weergave, zoals nu al op de Note 4.

samsung-galaxy-s4-android-5-0-lollipop-update-preview-2w De Android 5.0 Lollipop update op Samsung Galaxy telefoons - wat is er nieuw?

Android 5.0 Lollipop en TouchWiz: meer wit (afb.: Sammobile)

Voordat je nu schrikt van alle veranderingen – de meesten zijn nu eenmaal vertrouwd met de interface die ze al langere tijd gebruiken – is het goed om te bedenken dat de meeste dingen gewoon zullen werken zoals je gewend was. Het ziet er allemaal een beetje anders uit, maar praktisch gezien zijn de verschillen niet zo groot. Wie onlangs overstapte van een oudere Galaxy naar een S5 (Mini), Note 4 of Alpha maakte ongeveer een vergelijkbare verandering mee, en zal Android 5.0 niet als een grote verandering ervaren.

Dat neemt niet weg dat ‘Lollipop’ de grootste vernieuwing zal zijn die Samsung ooit met een Android update doorvoerde. Tot nu toe probeerde het bedrijf altijd de oude vertrouwde interface zoveel mogelijk intact te laten.

samsung-galaxy-touchwiz-android-5-0-lollipop-update-note-4-3 De Android 5.0 Lollipop update op Samsung Galaxy telefoons - wat is er nieuw?

Een ruwe indruk van het verschil tussen oud en nieuw: links TouchWiz op de Galaxy Note 3, rechts op de Note 4

Snelheid

De verwachting is dat Samsung met de update naar Android 5.0 ook wat oude hobbels uit haar TouchWiz interface gladstrijkt, waardoor alles weer wat sneller en soepeler aanvoelt. Dit ligt niet in de laatste plaats aan de switch naar de nieuwe Android RunTime (ART) – een centraal onderdeel in het besturingssysteem – in Android 5.0 zelf. De vroege previews die we tot nu toe zagen lijken dit te bevestigen, maar we zullen moeten wachten op de uiteindelijke update om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen.

Energiezuiniger

Hetzelfde geldt voor het energieverbruijk. Op papier zou Android 5.0 een stukje zuiniger met de batterij van een toestel om moeten gaan. Hoe zich dit naar de praktijk vertaalt weten we pas als de officiële update uiteindelijk arriveert.

SD kaart

Samsung’s Galaxy toestellen beschikken bijna allemaal over opslagcapaciteit die middels een microSD kaart uit te breiden is. Sinds Android 4.4 KitKat had Google nogal wat beperkingen opgelegd aan het gebruik van zo’n SD kaartje, waardoor menigeen tegen problemen aanliep. Met Android 5.0 zijn deze beperkingen weer opgeheven, waardoor je je SD kaart weer kunt gebruiken zoals je gewend was.

En verder…

In feite komt Android 5.0 met een enorme waslijst aan nieuwe snufjes, die voor Galaxy gebruik(st)ers niet altijd even nieuw zijn. Een complete lijst biedt Google zelf HIER. Niet alles is even relevant voor bestaande toestellen. Zo heb je natuurlijk niks aan ondersteuning voor 64 bit hardware als jouw smartphone daar niet over beschikt. Het is natuurlijk wel relevant voor toekomstige Galaxy apparaten.

Je vindt de Android 5.0 preview video’s van de Galaxy S5 HIER, van de Galaxy S4 HIER, en die van de Galaxy Note 3 HIER.. Een directe vergelijking tussen de ‘oudere’ TouchWiz van de Galaxy S4 en de Note 3, en de nieuwe met Android 5.0 vind je HIER.

Wanneer?

Last but not least is er nog ons overzicht van welke Galaxy toestellen de update naar Android Lollipop waarschijnlijk krijgen.Daar doen we indien mogelijk ook voorzichtige voorspellingen – met korreltjes zout – wanneer de toestellen de update kunnen verwachten.

Galaxy deal tips

Reacties

 1. Jordi zegt

  Meer wit… Gaat dat niet ten koste van de accuduur? Aangezien de galaxy lijn over AMOLED beschikt en bij zwarte kleuren individuele pixels uitstaan.

 2. Madeline zegt

  Hoe krijg ik de naam van mijn netwerk linksboven weg en hoe krijg ik die blokjes weg van WhatsApp, zodat ik gewoon weer de oude meldingen krijg van WhatsApp!

  • Diana zegt

   Hoe krijg ik de naam van mijn netwerk linksboven weg en hoe krijg ik die blokjes weg van WhatsApp, zodat ik gewoon weer de oude meldingen krijg van WhatsApp?

  • Denise zegt

   Ga in de Instellingen onder het kopje Apparaat naar de optie Geluiden en meldingen (1). Scroll helemaal naar beneden, tot je onder het kopje Melding kunt kiezen voor Tijdens vergrendeling (2). Als je hierop tikt, krijg je drie opties (3). Kies je voor Alle inhoud weergeven, dan kun je gewoon weer je berichten lezen op het vergrendelscherm

   Als je daar kiest voor “Vertrouwelijke inhoud verbergen” krijg je alleen de melding van een whatsapp bericht, maar niet de tekst zelf. Kan handig zijn als je niet wil dat veemden het kunnen lezen. 🙂

   het is overigens geen subtiele melding als bij deoude vrsie, aar een redelijk grot blok in je scherm. Dat is dan wel weer jammer.

 3. maurice zegt

  wil ook netwerknaam weg hebben zodat ik whats app meldingen weer kan zien in start veld. iemand enig idee? Zal allemaal wel verbetering zijn maar vind t heel gedoe zo

  • Denise zegt

   Ga in de Instellingen onder het kopje Apparaat naar de optie Geluiden en meldingen (1). Scroll helemaal naar beneden, tot je onder het kopje Melding kunt kiezen voor Tijdens vergrendeling (2). Als je hierop tikt, krijg je drie opties (3). Kies je voor Alle inhoud weergeven, dan kun je gewoon weer je berichten lezen op het vergrendelscherm

   Als je daar kiest voor “Vertrouwelijke inhoud verbergen” krijg je alleen de melding van een whatsapp bericht, maar niet de tekst zelf. Kan handig zijn als je niet wil dat veemden het kunnen lezen. 🙂

   Het is overigens geen subtiele melding als bij de oude versie, maar een redelijk groot blok in je scherm. Dat is dan wel weer jammer.

   • René zegt

    Dat is iets maar niet wat ik zoek in ieder geval. Wil gewoon het whatsapp logo en email instagram etc linksboven in het vergrenselscherm hebben…

 4. bregje zegt

  Zit er op deze nieuwe versie nog een blokkeerstand? Ik kan hem niet vinden en vond het erg prettig om tussen 22.00 en 7.00 niet gestoord te worden…

  • Roos zegt

   Kom alsjeblieft snel met een update waar je de oude vormgeving kunt gebruiken. Het wit doet ook met lage helderheid pijn aan de ogen. Het contrast is slecht en de zogenaamde 3d vormgeving onoverzichtelijk. Kan ik nog terug naar de vorige versie?

 5. ester zegt

  Ook ik wil netwerknaam linksboven weghebben, zodat ik daar mijn whatsapp en fb meldingen zie. Ik weet al bij wie ik mijn abonnement heb, hoef dat niet steeds te zien….!

 6. Anne zegt

  Ik kan wel zeggen dat ik niet blij ben met de update.
  Ik vind het echt vervelend dat ik niet meer gewoon icoontjes in de statusbalk kan zijn als het toestel vergrendeld is. Wat mij betreft zijn de icoontjes echt beter dan die balkjes (nee, niet de pop-ups).
  Hopelijk neemt Samsung deze feedback allemaal mee.

 7. marvin zegt

  Na update van note 3 alle wigets weg maar het alarmbelletje staat nog wel bovenin scherm. Hoe krijg je de wigets terug of de geinstaleerde wigets die op de achtergrond nog draaien verwijderd. Wat een slechte update weer zeg

 8. Lindinha zegt

  Na de update heb ik in mijn Chrome browser niet meer de optie om verschillende tabbladen te openen. Als ik een nieuw tabblad open gaat hij gewoon over de vorige heen. Hoe krijg ik meerdere tabbladen?

  • Michel zegt

   Check onderin dit artikel 🙂 //www.galaxyclub.nl/2015/01/klein-lollipop-tipje-voor-de-samsung-galaxy-s5-snel-wisselen-tussen-tabs-in-je-browser/

 9. wouter zegt

  Hoe kan ik mijn update lollipop weer verwijderen. Oude versie kitkat is veel beter. Ik kan nu geen filmpjes meer zien..RAM geheugen constant op 90%. Update android 5.0 verwijderen en android 4.2.2 weer installeren. Hoe doe ik dat op mijn galaxy s4?

 10. darkone1981 zegt

  Ik heb op mijn note 4 sinds kort in het vergrendelscherm een schoentje staan met een getal…ik krijg dit niet weg…wat is dit en hoe krijg ik dit weg?

  • Dennis zegt

   Same here met het schoentje. Sinds gisteren volgens mij. Heel irritant. Het lijkt op iets van S Health, maar als ik die afsluit staat het er nog steeds. Bij dus een schoentje met ‘gepauzeerd’ er naast.

   • ceciel zegt

    Hier ook in het vergrendelscherm een schoentje met gepauzeerd erbij staan. Krijg het ook niet weg. Is er sinds vandaag!!!

    • Christian zegt

     Mijn collega had het hier ook. Even via applicatiebeheer de app S-Health uitschakelen. Daarna toestel even opnieuw opstarten. Problem solved 🙂

     • Wendy zegt

      Note 4: instellingen / vergrendelscherm / informatie weergeven / stappenteller uit vinken

 11. Peter zegt

  Instellingen > Vergrendelscherm > Aanvullende informatie > Stappenteller vinkje verwijderen

  Schoentje en gepauzeerd verdwenen!

 12. Martine zegt

  Beste,
  Dit is de slechtste update ooit Door de strot geduwd, namens alle slechtziende mensen zeg ik u dat zij zullen overgaan naar een ander merk als u de zwarte achtergrond niet terugzet. Jonge techneuten hebben er geen hinder van. Met de zwarte achtergrond kunnen slechtziende en zelfs zeer slechtziende een smarthphone hanteren en dit hebt u nu hen afgepakt. Dikke proficiat! Ik mag hopen voor u dat hier een bevredigend antwoord volgt anders zullen er juridische stappen woorden gezet met schadeclaims tot gevolg.

  • Michel zegt

   Uhm, wij zijn hier géén Samsung, dus een reactie van Samsung zul je hier niet krijgen. Daarvoor moet je je toch echt tot Samsung zelf wenden…

Praat mee