Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S6: vergelijking en verschillen

Wanneer is de nieuwe Galaxy A5 (2017) een goede aankoop? Of zijn er ook andere Galaxy telefoons, die je kunt of moet overwegen? Eerder kon je je al verdiepen in onze vergelijking van de Galaxy A5 (2017) met de Galaxy S7, en legden we de A5 (2017) naast de Galaxy A5 (2016). Vandaag is het tijd om ‘m te vergelijken met de Galaxy S6.

galaxy-a5-2017-versus-galaxy-s6-vergelijking-verschillen-foto-1 Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S6: vergelijking en verschillen

Rechts de nieuwe Galaxy A5 (2017), links de Galaxy S6

De Galaxy A5 (2017) en de Galaxy S6 bevinden zich momenteel in precies dezelfde prijsklasse – voor een losse Galaxy A5 (2017) betaal je nagenoeg evenveel als voor een losse Galaxy S6, op dit moment. Er zijn dan ook heel wat overeenkomsten tussen beide toestellen, maar ook grote verschillen. We zetten alles netjes voor je op een rijtje – eerst in een tabel, en daarna lichten we de belangrijkste punten verder toe. Daarna weet je hopelijk welk toestel het beste bij jouw wensen past. Voor de ongeduldigen onder ons verklappen we nu alvast de hoofdpunten:

De Galaxy A5 (2017)…

 • heeft een veel betere accuduur,
 • uitbreidbare opslag,
 • een FM radio,
 • en een veel betere front camera voor selfies,
 • is waterbestendig,
 • en krijgt langer Android updates

Galaxy S6…

 • is iets sneller,
 • heeft een scherper beeldscherm,
 • waardoor je ‘m met de Gear VR kunt gebruiken,
 • kan draadloos opladen,
 • en heeft een betere camera aan de achterzijde

Specificaties en features

 
Galaxy A5 (2017)
Galaxy S6
SchermSuper Amoled
5,2 inch
1920 x 1080 pixels
424 ppi
Super Amoled
5,1 inch
2560 x 1440 pixels
576 ppi
ProcessorExynos 7880
Octacore, 64 bit,
1,9 GHz
Exynos 7420
Octacore, 64 bit,
2,1 GHz
Geheugen3 GB RAM
32 GB opslag
microSD
3 GB RAM
32 GB opslag
BehuizingAluminium, glas
IP68 waterbestendig
Aluminium, glas
Camera's16 MP, f/1.9, LED flits
16 MP front
16 MP, OIS, f/1.9, LED flits, real-time HDR, 4K UHD video
5 MP front
Accu3000 mAh
Snelladen
2550 mAh
Draadloos en
snelladen
Afmetingen146 x 71 mm x 7,9 mm
143 x 71 mm x 6,8 mm
FeaturesAndroid 6.0.1 (7.0 komt later), FM radio, vingerscanner,
USB type-C, Always On Display
Android 6.0.1 (7.0 komt snel), vingerscanner, Gear VR compatible

galaxy-a5-2017-versus-galaxy-s6-vergelijking-verschillen-foto-3 Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S6: vergelijking en verschillen

Links de Galaxy A5 (2017), rechts de Galaxy S6

Hierin is de Galaxy A5 (2017) beter

Toen de Galaxy S6 uitkwam, was het een prima telefoon met een paar puntjes die, laten we zeggen, kwalitatief onopvallend waren. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Samsung juist deze punten in de afgelopen tijd aanpakte – niet alleen in de Galaxy S7, maar ook in haar mid-range smartphones, zoals de Galaxy A5 (2017).

Als eerste is direct duidelijk dat de A5 (2017) een grotere batterij heeft, én zuiniger hardware. Het toestel doet dus beduidend langer met een acculading dan de Galaxy S6, die op dit gebied gewoon middelmatig is. Dit is mogelijk hét grootste verschil tussen deze telefoons. Maar er is meer.

galaxy-a5-2017-versus-galaxy-s6-vergelijking-verschillen-foto-2 Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S6: vergelijking en verschillen

De Galaxy S6 (rechts) is een fractie compacter dan de Galaxy A5 (2017)

De behuizing van zowel de Galaxy A5 (2017) als van de Galaxy S6 is van glas en aluminium. Beide toestellen voelen hoogwaardig aan, maar alleen de A5 (2017) heeft een IP68 certificatie – is dus waterbestendig en compleet stofdicht. Tevens vind je in de zijkant van de A5 (2017) een slot voor een microSD kaart, waardoor je het standaard geheugen – 32 GB, net als in de S6 – kunt uitbreiden. Op de S6 kan dit niet.

Wie graag danwel vaak selfies maakt, heeft aan de 16 megapixel frontcamera van de A5 (2017) duidelijk meer dan aan de oude 5 megapixel sensor van de S6 – maar let op: voor wie andere foto’s maakt, met de camera aan de achterzijde, zit de vork anders de steel. Daarover straks meer.

galaxy-a5-2017-versus-galaxy-s6-vergelijking-verschillen-foto-5 Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S6: vergelijking en verschillen

Beide toestellen een metalen frame, de A5 (2017) heeft een speaker aan de zijkant

En dan is er nog de software. Op dit moment draait de Galaxy S6 op Android 6.0.1 Marshmallow – dezelfde softwareversie die ook in de A5 (2017) te vinden is. Later dit jaar krijgen beide telefoons een update naar Android 7.0 Nougat. Echter, als Samsung haar vast updatepatroon hanteert, is dit voor de Galaxy S6 de laatste grote Android update. De A5 (2017) krijgt na de sprong naar Nougat nóg een grote update naar de volgende versie van het Android besturingssysteem.

Omdat Samsung tegenwoordig veel langer doorgaat met het up-to-date houden van de security patches van een telefoon, zal de Galaxy S6 nog lang veilig zijn, maar verder dan Android 7.0 of 7.1.1 zal het toestel niet meer komen. De Galaxy A5 (2017) wel. Daarbij komt, dat deze laatste nu al een nieuwere versie van Samsung’s eigen interface heeft, inclusief snufjes als Always On Display en Veilige map – een uitgebreide versie van Privéstand, die op de S6 te vinden is. Of deze features met Nougat ook naar de S6 gaan komen is op dit moment allerminst zeker. Inmiddels weten dat deze niet naar de S6 gaan komen met de Nougat update – de nieuwere interface wel.

galaxy-a5-2017-always-on-display Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S6: vergelijking en verschillen

De Galaxy A5 (2017) met zijn Always On Display

Hierin is de Galaxy S6 beter

Natuurlijk zijn er ook gebieden waar de Galaxy S6 ook anno 2017 de A5 (2017) aftroeft. Zo is de hardware van de eerste ook nu nog sneller dan die van de laatste. Het verschil is niet enorm, en de Galaxy S6 heeft zijn extra rekenkracht simpelweg ook nodig voor dat andere gebied waar hij de A5 (2017) de baas is: het scherm.

De Galaxy S6 heeft scherper AMOLED scherm met een QHD resolutie van 2560 bij 1440 pixels. De A5 (2017) heeft weliswaar ook een AMOLED display, maar met 1920 bij 1080 een stuk minder pixels. Is dit erg? Natuurlijk niet, en het zorgt er mede voor dat de A5 (2017) de hierboven al genoemde betere accuduur heeft. Maar een dergelijke hoge resolutie zoals de S6 biedt wel toegang tot de wereld van VR – een wereld die gesloten blijft voor de A5 (2017).

samsung-galaxy-s6-android-6-marshmallow-update-in-nederland1 Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S6: vergelijking en verschillen

De Galaxy S6 met zijn 5,1 inch QHD AMOLED display

Als je een Gear VR hebt of koopt, dan kun je de Galaxy S6 daarin klikken, en je direct in het virtual reality-gewoel storten. Daarmee is de S6 op dit moment de goedkoopste Galaxy die je met de Gear VR kunt gebruiken.

Toch is dit alleen een goede reden om de S6 boven de A5 (2017) te verkiezen als je echt in de VR wilt stappen. Voor een groot aantal gebruik(st)ers is er een betere reden om de S6 te kiezen: de camera aan de achterkant van het toestel is veel beter. Hoewel beide telefoons een 16 megapixel camera hebben met een f/1.9 diafragma, weet de S6 een trucje dat de Galaxy A5 (2017) niet kan: real-time HDR.

Cameravergelijking: boven is de Galaxy S6, onder is de Galaxy A5 (2017)

De A5 (2017) heeft wel een HDR – Rijke toon – camerastand, maar deze werkt niet real-time. Dat wil zeggen, dat het maken van HDR foto’s wat langer duurt, en dat je het resultaat pas ziet nádat je de foto genomen hebt. De Galaxy S6 doet dit in real-time, en ziet dan ook direct op je scherm wat dit voor je foto’s doet. Het nemen van een HDR foto duurt niet langer dan het nemen van eentje zonder HDR.

Wat ons betreft – maar vooruit, een tikje subjectief mag je het noemen – is real-time HDR een zodanig fijne feature, dat het de camera van de Galaxy S6 een flinke voorsprong geeft op die van de A5 (2017) – behalve, zoals we al aanstipten, als je selfies maakt met de frontcamera. Tevens kan de S6 wel, en de A5 géén 4K UHD video opnemen.

galaxy-a5-2017-versus-galaxy-s6-vergelijking-verschillen-foto-6 Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S6: vergelijking en verschillen

De Galaxy A5 (2017) met USB type-C aansluiting, microUSB op de S6

En verder?

Voor de volledigheid, noemen we nog een aantal features die je in de Galaxy A5 (2017) én de Galaxy S6 vindt – en waarvoor het dus niet uitmaakt welke je aanschaft. Beide toestellen hebben een vingerscanner ter beveiliging, beide telefoons kunnen snel opladen, maar alleen de S6 kan geheel draadloos geladen worden (mits je de benodigde lader hebt) . In ruil daarvoor kreeg de Galaxy A5 (2017) dan weer een FM radio mee, waarnaar je overal kunt luisteren zonder je databundel te verstoken.

Samengevat

Qua prijs zijn de Galaxy S6 en Galaxy A5 (2017) dus vergelijkbaar. De verschillen zitten ‘m dus in de volgende eigenschappen:

De Galaxy A5 (2017)…

 • heeft een veel betere accuduur,
 • uitbreidbare opslag,
 • een FM radio,
 • en een veel betere front camera voor selfies,
 • is waterbestendig,
 • en krijgt langer Android updates

Galaxy S6…

 • is iets sneller,
 • heeft een scherper beeldscherm,
 • waardoor je ‘m met de Gear VR kunt gebruiken,
 • kan draadloos opladen,
 • en heeft een betere camera aan de achterzijde

Wil je meer weten over deze toestellen? Check dan onze Galaxy S6 review – en eventueel onze Gear VR review. Op onze uitgebreide Galaxy A5 (2017) moet je nog even wachten, tot wij het toestel zelf geruime tijd in het dagelijks leven hebben kunnen uittesten.

Aanbiedingen, prijzen

Beste Galaxy A5 (2017) deals per provider

Reacties

 1. Sandeman zegt

  Ik vraag me af of de S6 wel sneller is. Aangezien de S6 4x 2,1 ghz + 4 x 1,5 ghz kernnen heeft en de A5 8 x 1.9 ghz. Als je het gemiddelde van de S6 zou nemen kom je op 1.8 ghz uit. Nu weet ik niet of dat in de praktijk zo werkt. Maar aangezien jullie al aangeven dat de S6 meer rekenkracht nodig heeft voor zijn betere scherm zou de A5 dan in de praktijk niet sneller zijn?

  • Michel zegt

   Je kunt niet zomaar met GHz frequenties vergelijken – rekensnelheid hangt van heel veel meer factoren af 🙂 Uit benchmark tests blijkt dat de S6 in de praktijk gewoon een stukje sneller is. Met name grafisch is de S6 krachtiger, al wordt dát verschil in sommige toepassingen bijna teniet gedaan door de hogere schermresolutie (maar: straks in Android 7.0 kun je mogelijk de schermresolutie zelf kiezen, zodat je ook de S6 op een lagere resolutie kunt laten draaien – op de S7 met Nougat kan dit, misschien straks op de S6 ook).

   Vandaar onze conclusie dat de S6 ‘iets sneller’ is. Maar alles bij elkaar opgeteld is het geen wereld van verschil.

Praat mee