Vergelijking: Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S7, de verschillen

Wie een mooie, ‘premium’ Galaxy zoekt hoeft niet per se direct de hoofdprijs te betalen voor bijvoorbeeld een Galaxy S7. De net gelanceerde Galaxy A5 (2017) biedt een hoop, maar is pakweg € 150,- goedkoper. Welk toestel past het beste bij jou? Hieronder zetten we de belangrijkste afwegingen op een rijtje.

galaxy-a5-2017-versus-galaxy-s7-vergelijking-verschillen-1 Vergelijking: Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S7, de verschillen

De Galaxy A5 (2017) versus de Galaxy S7: welke past bij wie?

Om je het droge verhaal van een puntsgewijze vergelijking tussen de Galaxy A5 (2017) en de Galaxy S7 grotendeels te besparen, leggen we de toestellen naast elkaar vanuit een ander perspectief dan je misschien van onze andere vergelijkingen gewend bent.  Eerst sommen we snel nog wat losse puntjes op, en daarna beantwoorden we direct de vraag wanneer je nu precies voor welke Galaxy moet gaan.

 
Galaxy A5 (2017)
Galaxy S7
SchermSuper Amoled
5,2 inch
1920 x 1080 pixels
424 ppi
Super Amoled
5,1 inch
2560 x 1440 pixels
576 ppi
ProcessorExynos 7880
Octacore, 64 bit,
1,9 GHz
Exynos 8890
Octacore, 64 bit,
2,3 GHz
Geheugen3 GB RAM
32 GB opslag
microSD
4 GB RAM
32 GB opslag
microSD
BehuizingAluminium, glas
IP68 waterbestendig
Aluminium, glas
IP68 waterbestendig
Camera's16 MP, OIS, f/1.9, LED flits
16 MP front
12 MP, OIS, f/1.7, LED flits, dual pixel autofocus, real-time HDR, 4K UHD video
5 MP front
Accu3000 mAh
Snelladen
3000 mAh
Draadloos en
snelladen
Afmetingen146 x 71 mm x 7,9 mm
142 x 70 mm x 7,9 mm
FeaturesAndroid 6.0.1 (7.0 komt later), FM radio,
vingerscanner, USB type-C, Always On Display
Android 6.0.1 (7.0 komt snel), vingerscanner,
Always On Display, Gear VR compatible

 

Je kunt het beste de Galaxy A5 (2017) kopen als…

Stel, je wilt eigenlijk best een mooie smartphone, die best een beetje luxe aan mag voelen en liefst ook waterbestendig is, maar je stelt verder nu ook weer geen overdreven hoge eisen aan de camera (behalve misschien voor je selfies). Daarnaast is virtual reality geen ding waar je persoonlijk in wilt duiken, maar je wilt wel graag een mooi scherm, en een dijk van een accuduur zodat je je ‘gemiddelde’ smartphonebezigheden – Whatsappen, emailen, browsen, bellen, filmpje, spelletje – zorgeloos de hele dag kunt doen.

Kun je je in het grootste deel van deze beschrijving vinden? Dan is de kans groot dat de Galaxy A5 (2017) voor jou een betere koop is dan de Galaxy S7.

galaxy-a5-2017-versus-galaxy-s7-vergelijking-verschillen-2 Vergelijking: Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S7, de verschillen

Links de Galaxy A5 (2017), rechts de Galaxy S7, die een fractie compacter is

Je kunt beter de Galaxy S7 aanschaffen als…

Natuurlijk brengt de hogere prijs van de Galaxy S7 een paar extra’s, waardoor het uiteindelijk een betere smartphone is dan de Galaxy A5 (2017). Met de S7 heb je namelijk nog steeds die fijne bouwkwaliteit én waterbestendigheid, een fantastische scherm (nog scherper dan dat van de nieuwe A5), en een prima batterijduur – inclusief draadloos opladen.

Daar bovenop krijg je met de Galaxy S7 een veel betere smartphonecamera (let op: als je alleen maar selfies maakt, dan is de frontcamera van de A5 (2017) voor jou beter), die vooral bij niet-ideale lichtomstandigheden veel betere foto’s maakt.

Verder kun je de Galaxy S7 in een Gear VR headset plaatsen. Daarmee krijg je toegang tot een complete virtuele realiteit die weliswaar nog enigszins in de kinderschoenen staat, maar daarom niet minder indrukwekkend is. Tevens beschikt de S7 over hardware die simpelweg een flink stuk sneller is, dus als je graag af en toe een dikke game speelt, dan is dit toestel zonder twijfel in het voordeel.

galaxy-a5-2017-versus-galaxy-s7-vergelijking-verschillen-3 Vergelijking: Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S7, de verschillen

Glazen achterkanten: links wederom de A5 (2017), rechts de Galaxy S7

Voor deze eigenschappen maakt het niet zoveel uit welk toestel je kiest…

Hoewel we een definitief oordeel pas vellen als je we nieuwe Galaxy A5 (2017) uitgebreid zelf hebben kunnen testen, gaan we ervanuit dat hij op accugebied niet onderdoet voor de Galaxy S7, en het heel misschien nog wel iets beter doet (minder krachtige, dus minder dorstige hardware, maar accu’s die even groot zijn).

Zoals je al uit het bovenstaande kunt halen: beide telefoons hebben een mooie ‘premium’ uitstraling, beide hebben een IP68 certificatie (waterbestendig tot anderhalve meter diep, gedurende een half uur). De Galaxy S7 is een fractie compacter, maar heel veel scheelt het niet.

Ook op beide telefoons te vinden: een handige vingerscanner, het net-niet-altijd-zo-handige Always On Display (altijd informatie in beeld, ook als het toestel op standby staat), en een microSD slot om de opslagcapaciteit – die op beide toestellen standaard 32 GB is – verder uit te breiden.

Qua softwareondersteuning lijkt het overigens alsof de A5 (2017) langer updates zal blijven krijgen als de Galaxy S7. In de praktijk zullen beide telefoons evenveel grote Android updates krijgen – eerst naar Nougat, en dan in 2018 naar de volgende versie – en ook security patches blijft Samsung sowieso lang aanbieden voor haar topmodellen (zie bijvoorbeeld de Galaxy S4 uit 2013, die in 2016 nog steeds beveiligingspatches kreeg).

galaxy-a5-2017-5 Vergelijking: Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S7, de verschillen

Galaxy A5 (2017) met Always On Display

Zijn er ook nog unieke features op de Galaxy A5 (2017)?

Nou, nu je het zo vraagt: jazeker. De Galaxy S7 heeft geen en de Galaxy A5 (2017) wel een FM ontvanger, zodat je ook onderweg radio kunt luisteren zonder je databundel te verbruiken. En hoewel de camera aan de achterkant van de Galaxy S7 een klasse of wat beter is dan die van de A5 (2017) – voorbeeld foto’s volgen zodra we de A5 (2017) hebben kunnen testen – geldt dit niet voor de sensor aan de voorkant. De S7 heeft daar nog een bescheiden 5 megapixel sensor, maar in de A5 (2017) heeft Samsung een heuse, volwaardige 16 megapixel frontcamera gestopt.

Daarnaast is het goed om te weten dat de A5 (2017)  in het begin op Android 6.0.1 Marshmallow draait, maar dat het toestel later dit jaar zeker een update krijgt naar Android 7.0 Nougat. De S7 krijgt deze update al eerder, maar de nieuwe interface die met die update mee gaat komen vind je nu al op de Galaxy A5 (2017). Het is geen groot verschil, en zeker geen verschil dat over een half jaar nog bestaat, maar je kunt het maar weten.

galaxy-a5-2017-versus-galaxy-s7-edge-vergelijking-afmetingen Vergelijking: Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S7, de verschillen

Links de Galaxy A5 (2017), rechts de Galaxy S7 Edge, die duidelijk groter is

En hoe zit het dan met de Galaxy S7 Edge?

Ja, daar zeg je wat. Waar wij verwachten dat de Galaxy A5 (2017) en Galaxy S7 qua accuduur aan elkaar gewaagd zijn, gaan we ervanuit dat de eerste niet zal kunnen tippen aan de Galaxy S7 Edge. Mochten we dit later, na onze eigen uitgebreide tests met de A5 (2017), anders zien, dan zullen dit hier uiteraard nog toe voegen. Tot nu toe bleek alleen de Galaxy J7 (2017) opgewassen tegen de accu van de S7 Edge, maar dat toestel is met zijn 5,5 inch scherm dan ook een stuk groter (en biedt dus meer ruimte voor een grotere batterij).

Verder heeft de S7 Edge het dual edge scherm, met zijn gebogen randen: veel geprezen om het mooie, opvallende design, maar praktisch niet bijzonder handig.

samsung-galaxy-s7-review-zijkant Vergelijking: Galaxy A5 (2017) versus Galaxy S7, de verschillen

‘2.5D glas’ op de Galaxy S7, waar de Galaxy A5 (2017) ook van voorzien is

En dus…

Als het goed is heb je nu een aardig idee of de Galaxy A5 (2017) bij jou past, of toch de Galaxy S7 (of, als je nog geduld hebt, de Galaxy S8 straks). Om het nog een keer op een rijtje te zetten:

De Galaxy A5 (2017) is jouw telefoon als…

 • je niet per se de hoofdprijs wilt betalen
 • maar toch een premium smartphone zoekt
 • met een goede accuduur
 • en handige snufjes zoals een vingerscanner, waterbestendigheid, en een puike selfiecamera

De Galaxy S7 is de betere keuze als…

 • je echt een hele goede camera in je smartphone wilt hebben,
 • interesse hebt in virtual reality,
 • en/of graag veel (zware) games speelt

Overigens: als waterbestendigheid voor jou minder belangrijk is, kun je ook nog de goedkopere Galaxy A5 (2016) overwegen. Zie daarvoor onze vergelijking tussen de Galaxy A5 (2017) en de Galaxy A5 (2016). Verder kun je altijd nog onze Galaxy S7 review checken, of onze uitgebreide Galaxy A5 (2017) afwachten.

Prijzen vergelijken

We zeiden het al: de Galaxy S7 is een stukje duurder dan de Galaxy A5 (2017). Hoe groot het verschil is, hangt er uiteraard vanaf waar je hoe je ‘m koopt. Hieronder vindt een uitgebreid overzicht met de prijzen bij verschillende winkels.

Beste Galaxy A5 (2017) deals per provider

Reacties

 1. Edwin zegt

  En weer zit er geen notificatie-LED op de A5 !
  Zelfs de goedkope Wiko van mijn dochter heeft dat. Wat is dat toch met Samsung en het voorbehouden van deze bijzonder nuttige (en niet duur of moeilijk in te passen) functie voor de duurste modellen??

Praat mee