Samsung Galaxy A8 (2018) hands-on: eerste indrukken

De Samsung Galaxy A8 (2018) is gearriveerd – de eerste gebruik(st)ers hebben het toestel alweer een paar dagen in huis. En nu delen wij onze eerste indrukken van het toestel, in deze Galaxy A8 (2018) hands-on preview.

samsung-galaxy-a8-2018-9-1024x768 Samsung Galaxy A8 (2018) hands-on: eerste indrukken

Nog niet eerder was de verhouding tussen Samsung’s Galaxy A en S serie zo duidelijk als met de Galaxy A8 (2018). De titel A8 geeft aan dat hij van dezelfde generatie is als de Galaxy S8. En inderdaad: de overeenkomsten zijn duidelijk – evenals de verschillen. Dat bespraken we eerder al in onze Galaxy S8 versus A8 (2018) vergelijking. Nu nemen we de A8 zelf in de hand.

Samsung Galaxy A8 (2018) hands-on preview

Met de Galaxy A8 (2018) is in ieder geval direct duidelijk dat de behuizing van een vergelijkbare kwaliteit is als de S8. Glas en metaal maken natuurlijk al deel uit van de A-serie sinds 2016, maar de A8 voelt hoogwaardiger. Qua uiterlijk is het aan de ene kant jammer dat het toestel géén gebogen schermranden heeft. Echter, er zijn genoeg gebruik(st)ers die de dunne bezels van de S8 juist niet prettig vinden. Voor hen is de Galaxy A8 juist een uitkomst.

samsung-galaxy-a8-2018-1-1024x768 Samsung Galaxy A8 (2018) hands-on: eerste indrukken

Schermkwaliteit

Of een dergelijke scherm het label ‘Infinity display’ verdient is natuurlijk een andere vraag. De bezels – schermranden – zijn prominenter dan op de S8, en je hebt dan ook niet bepaalde het idee dat het scherm van de Galaxy A8 randloos is. Dat is niet erg, verder, maar je moet het even weten. Natuurlijk het is 5,6 inch scherm wel van Samsung’s vertrouwde, indrukwekkende AMOLED-kwaliteit. Dus: hoge contrasten, en (als je ervoor kiest) mooie natuurlijke kleuren.

Het scherm is, conform modern design, langerwerpiger dan voorheen. De ‘extra’ schermruimte wordt gebruikt om de navigatietoetsen weer te geven, omdat deze niet meer in fysieke vorm op de A8 aanwezig zijn. De on-screen toetsen zijn weliswaar niet drukgevoelig – zoals op de S8 en Note 8 – maar dat mis je niet als je er niet eerder aan gewend was. Daarvoor in de plaats zit de vingerafdruksensor op een hele fijne plek: onder de camera aan de achterkant.

samsung-galaxy-a8-2018-10-1024x768 Samsung Galaxy A8 (2018) hands-on: eerste indrukken

Vingerafdruksensor

Met je vingertop vind je de vingerafdruksensor heel simpel, en je hoeft er je hand of vinger niet voor te strekken, zoals dat op de S8 en Note 8 nog wel het geval is. Toegegeven: hij zou nog iets verder weg van de cameralens mogen zitten. Samsung heeft er ook nu weer één ‘sensorblok’ van gemaakt, wat niet per se nodig is, lijkt ons. Toch is het duidelijk een fijnere plek dan op de duurdere topmodel Galaxy telefoons.

samsung-galaxy-a8-2018-6-1024x768 Samsung Galaxy A8 (2018) hands-on: eerste indrukken

Software en andere features

De Galaxy A8 (2018) is voorzien van Samsung’s nieuwe Exynos 7885 processor, met twee snelle en zes zuinige rekenkernen. Samen met 4GB werkgeheugen zorgt deze voor een soepele bediening. Alles gaat vlot en vloeiend, en de A8 lijkt over meer dan voldoende rekenkracht te beschikken om de meeste taken op zijn sloffen af te handelen.

Een feature die iets sneller had gemogen is de gezichtsherkenning. Op zich werkt deze prima – bij genoeg licht, natuurlijk – maar het blijkt dat slechts één front camera gebruikt wordt voor deze feature. En dat, terwijl het toestel juist een dual camera heeft aan de voorzijde, voor mooie selfies.

samsung-galaxy-a8-2018-7-1024x768 Samsung Galaxy A8 (2018) hands-on: eerste indrukken

Camera en batterij

Wat de camera’s betreft: het is te vroeg om solide conclusies te trekken over de camera’s van de Galaxy A8 (2018). Een eerste paar snelle kiekjes wekken de indruk dat de 16 megapixel sensor goed maar niet spectaculair is. Of om preciezer te zijn: bij genoeg licht zijn de foto’s mooi, als het donker is neemt de kwaliteit duidelijk af. Tenslotte blijft de camera toch een van de elementen waar het onderscheid tussen een high-end en mid-range prijskaartje duidelijk is.

Dat neemt niet weg dat je moet wachten op onze uitgebreide Galaxy A8 review, voor echt zinvolle uitspraken over de camerakwaliteit van het toestel. Hetzelfde geldt voor de accuduur. Conclusies volgen, maar we hebben de indruk dat de batterij van de Galaxy A8 (2018) zeker niet onder doet voor die van de Galaxy A5 (2017), dus dat belooft wat.

samsung-galaxy-a8-2018-5-1024x768 Samsung Galaxy A8 (2018) hands-on: eerste indrukken

Notificatie LED

We hebben hier ooit wel een gegrapt dat het notificatie LEDje Samsung’s echte premium feature is. Behalve in haar Galaxy S en Note topmodellen, heeft het bedrijf al heel lang geen LEDje in haar goedkopere toestellen gestopt. Dat verandert nu, want in de Galaxy A8 (2018) zit er dus wel een. Misschien is dit níet de reden om de A8 aan te schaffen, maar toch is het opmerkelijk dat dit de eerste Galaxy A-telefoon is met dit simpele snufje.

samsung-galaxy-a8-2018-8-1024x768 Samsung Galaxy A8 (2018) hands-on: eerste indrukken

Conclusies

Toen bleek dat Samsung de Galaxy A8 (2018) duurder had gemaakt dan voorgaande Galaxy A5 modellen rees de vraag of het toestel dit waard is. Die vraag zullen we uiteindelijk beantwoorden in onze volledige review. Dan hoor je ook van ons hoe goed VR is als je het toestel in de Gear VR stopt. Voor nu blijven wij achter met de indruk dat de A8 inderdaad een stap omhoog is voor de A-serie. Het toestel is mooi, snel, zit propvol met handige softwarefeatures, heeft hele aardige camera’s en (vermoedelijk) een prima accuduur.

Voor menigeen is de adviesprijs van € 499,- wel degelijk pittig. Maar bedenk: over een paar maanden zal de echte winkelprijs alweer een flink stuk gedaald zijn. Het zou ons niks verbazen als de Galaxy A8 (2018) tegen die tijd de Galaxy is die de meeste ‘bang for you buck’ geeft – de beste prijs-kwaliteit-verhouding heeft, dus.

Galaxy A8 (2018) aanbiedingen

In onze prijsvergelijker vind je snel en simpel jouw Galaxy A8 (2018) abonnement, of de aanbiedingen voor een los toestel. Nog sneller vind je de beste deals in de overzichten hieronder:

Galaxy deal tips

Praat mee