Niet onverwacht maakte Samsung de nieuwe Galaxy A50 dan eindelijk officieel. Het toestel biedt veel interessante features voor een niet erg hoge prijs. Tijd voor een beknopte hands-on preview van het toestel.
Samsung Galaxy A50 hands-on preview
Hoewel de aandacht de laatste dagen vooral uit lijkt te gaan naar de Galaxy S10 en Galaxy Fold, heeft Samsung stiekem nog een belangrijk toestel in haar koker. De Galaxy A50 werd gisteren gelanceerd, en met onze vrienden van SamMobile kunnen we het toestel in levende lijve bekijken. Wat krijg je straks voor €349?
Design
De Galaxy A50 is Samsung's eerste telefoon in Nederland met een notch. Bovenin het 6,4 inch AMOLED scherm zit de frontcamera in een U-vormige notch. De A50 heeft mede daardoor niet veel bezel, al is het scherm gewoon plat, dus je hebt ruim voldoende plek om ‘m vast te houden. Een IP68-rating voor waterbestendigheid is helaas niet van de partij. Wel aanwezig: een 3,5 mm koptelefoonaansluiting, en een USB type-C connector.
De 7,7 millimeter dunne behuizing is gefabriceerd uit een materiaal dat Samsung om een of andere reden 3D Glasstic noemt. Het frame zelf is van metaal, maar de achterkant is van kunststof dat op een opvallende manier met het licht speelt. Vooral op de zwarte versie is het effect indrukwekkend. We kunnen ons voorstellen dat dit ‘speelse' effect niet iedereen aanspreekt. Wel ligt de A50 fijn in de hand door de goede afwerking en afgeronde randen. Alle toetsen – aan/uit en volume – zitten in de rechter zijkant.
Scherm
Over het scherm kunnen we kort zijn. Gelukkig bleken oude geruchten over het gebruik van een LCD-display in de A50 onjuist. Het gebruikte 6,4 inch AMOLED paneel heeft een resolutie van 2340 bij 1080 pixels, met een beeldverhouding van 19,5:9. Als je Samsung's schermen kent, weet je dat ook de Galaxy A50 een ontzettend puik beeldscherm heeft. Dat Samsung nu dan toch ook ‘aan de notch' is gegaan is wel grappig – de A50 biedt in ieder geval een alternatief voor wie het gat in het scherm van de S10-serie minder mooi vindt.
Vingerafdruksensor
In het display van de Galaxy A50 is nog één van de parade-features van het toestel te vinden. Daar zit namelijk de vingerafdruksensor ingebouwd. Deze is niet van hetzelfde type als de ultrasone sensor in de Galaxy S10. Hij werkt op de Galaxy A50 dan ook niet zó snel en soepel. maar wel snel genoeg. De vertraging tussen het moment dat je je vinger op het scherm legt en het ontgrendelen is minimaal.
Triple camera
Een andere snufje waarmee de Galaxy A50 direct opvalt, is de triple camera module die op de rug prijkt. Deze doet qua lenzen – hoofdlens, groothoek, diepte – sterk denken aan de triple cam van de Galaxy A7. En eerlijk is eerlijk: daar is niet zoveel mis mee. Bovenop de functies en mogelijkheden van de A7 heeft Samsung op de A50 nog een paar kunstmatig intelligente snufjes (AI Camera) toegevoegd. Je snapt dat we verder geen uitspraken gaan doen over de kwaliteit van de foto's en video's. Die bewaren we voor onze uitgebreide review volgende maand.
En verder
Een ander onderdeel van de Galaxy A50 waarover we nog niets kunnen zeggen. maar waar we wel benieuwd naar zin, is de 4000 mAh batterij. Deze belooft een bovengemiddeld lange accuduur. Ter vergelijking: in 2018 hadden de Galaxy A7 een 3300 mAh accu, en de A8 een 3000 mAh exemplaar. Standaard heeft de A50 een opslagcapaciteit van 128GB, waar he bovendien nog een eigen SD-kaartje aan toe kunt voegen. In ons hands-on periode werkte alles op de Galaxy A50 soepel, mede dankzij de Exynos 9610 processor.
Galaxy A50 preview: eerste conclusies
Hoe interessant de Galaxy A50 is hangt direct af van het prijskaartje. Het toestel heeft niet de premium bouwkwaliteit van de A8, bijvoorbeeld. Daarvoor in ruil krijg je wel een interessante camera, een grote accu en een toffe vingerafdruksensor. Met een adviesprijs van €349 zet Samsung de A50 volgens ons wel op een goede plek in de markt. Het is alles behalve de hoofdprijs, en je krijgt daar dan wel een uitermate complete smartphone voor.
Spoedig gaan we met de A50 aan de slag voor een uitgebreide review. Wat we nu zagen maakt ons in ieder geval erg benieuwd. De beste deals per provider vind je alvast hieronder:
Geef een reactie