We hebben wat tijd doorgebracht met Samsung's betaalbaarste telefoon van dit jaar: de Galaxy J6. Wat is het voor een toestel, hoe voelt ‘ie aan? Binnenkort volgt een uitgebreide review, nu sommen we onze eerste indrukken op in deze Galaxy J6 hands-on preview.
Ieder jaar lanceert Samsung één toestel dat duidelijk wat vriendelijker is voor de bankrekening. Vorig jaar was dat de Galaxy J3 (2017), en dit jaar moet het de Galaxy J6 zijn. En inderdaad: met zijn kunststof behuizing lijkt het toestel op het eerste gezicht wat minder ‘premium' dan toestellen als de Galaxy A6 en Galaxy A8. Maar dat is niet het enige verschil.
Galaxy J6 hands-on preview
Één ding valt direct op als je de Galaxy J6 in je hand houdt: nee, het is niet de kunststof achterkant die het toestel goedkoper laat voelen. Hoewel het geen metaal is, kun je het vergelijken met de A-serie uit 2017. De J6 voelt solide, en is ondanks zijn 5,6 inch scherm smaller dan de 5,2 inch Galaxy A5 (2017). Wel is het gebruikte materiaal enorm vingerafdrukgevoelig, en waterbestendig is hij ook niet.
Het AMOLED scherm heeft dezelfde beeldverhouding als op andere recente Galaxy telefoons: 18,5:9. Dat komt neer op een 16:9 scherm met extra scherm voor de navigatiebalk. Samsung heeft in de J6 de kleurweergave goed op orde, waardoor het scherm het hoogtepunt van het – verder wat saai ogende – toestel is. Wie onze Galaxy A6 versus J6 vergelijking heeft gelezen weet, dat beide toestellen intern nagenoeg gelijk zijn. Dus ook de J6 heeft Samsung's eigen 14 nm Exynos 7870 processor, 3GB werkgeheugen en 32GB opslagcapaciteit. Daarvan is bijna 24GB beschikbaar voor de gebruik(st)er, die uiteraard ook nog een geheugenkaart bij kan plaatsen.
Dit laatste doe je in een tray in de zijkant, waar ook plaats is voor twee SIM-kaarten. Er is hier geen sprake van een hybride slot, dus je kunt twee SIM-kaarten én een geheugenkaart in de Galaxy J6 stoppen. In de andere zijkant zit de speaker, en in de onderrand de opvallend ouderwetse micro-USB connector. Een koptelefoon steek je in de 3,5 mm aansluiting. De vingerafdruksensor zit achterop de Galaxy J6, onder de cameramodule. Omdat de J6 geen grote telefoon is, kun je ‘m daar makkelijk met je vingertop bereiken. Ook kun je het toestel beveiligen met je gezicht, maar dat is uiteraard minder safe dan je vingerafdruk.
Qua prestaties doet de J6 het zoals wij ook in onze Galaxy A6 review beschreven: het toestel is soepel voor de dagelijkse dingen, maar het is geen prestatiekanon. Dit moet zich aan het einde van de rit vertalen naar een goede accuduur. Echter, we hebben de J6 te kort om daar iets zinnigs over te zeggen.
Uiteindelijk is ons duidelijk dat Samsung bij de Galaxy J6 vooral op cameragebied bespaard heeft. De 13 megapixel camera achter en de 8 megapixel frontcamera halen het niet bij die van de A6 en A6 Plus. Echte conclusies trekken we pas in – je raadt het al – onze review. Ook qua snufjes is de J6 toch wat minder rijk bedeeld. Er is geen Always On Display, en ook geen gyroscoop. Wel is er nog steeds een FM radio.
Voorlopige conclusie
De Galaxy J6 voelt meer premium aan dan we verwacht hadden, en het scherm is des Samsungs. Als het toestel de verwachtingen wat betreft accuduur waarmaakt – en inderdaad over niet zo goede camera's beschikt – dan is het een mooi instapmodel zonder franje. Daarbij ligt de adviesprijs van het toestel (€ 269,-) duidelijk te hoog. Echter, zoals altijd met dit soort toestellen zal hij het grootste deel van de tijd voor minder dan dat over de toonbank gaan. Zodra de prijs wat meer richting € 200,- kruipt, dan wordt het een interessant aanbod voor een telefoon mét ‘Infinity' AMOLED scherm.
Meer over de Galaxy J6 lees je later in onze uitgebreide review, als we meer tijd met het toestel hebben doorgebracht.
Galaxy J6 aanbiedingen
De Galaxy J6 kopen kan nu al: hij is bij veel winkels direct leverbaar. Hieronder neus je snel door de beste aanbiedingen per provider, of voor een los toestel. Wil je uitgebreider vergelijken? Vind dan een Galaxy J6 met abonnement – met of zonder BKR registratie.
Geef een reactie