Flinke Galaxy S7 update brengt geen september patch, wel andere optimalisaties (update: Blueborne fix)

Een nieuwe, flinke Galaxy S7 update brengt verrassend genoeg geen beveiligingspatch van september. Wel wordt de In-traffic Reply app geinstalleerd – althans, bij wie deze nog niet had. Update: de Blueborne kwetsbaarheid wordt in ieder geval gefixt met deze update.

Momenteel komt een nieuwe golf met updates voor verschillende Galaxy apparaten op gang. Deze brengt nieuwe firmwareversies van de maand september. Opvallend, echter, is dat de beveiligingspatch gewoon bij die van augustus blijft. Onlangs kreeg de Galaxy Note 8 een dergelijke update, en gisteren rolde deze ook op de Galaxy S5 binnen. Vandaag komen de Galaxy S7 en S7 Edge aan de beurt. Update: inmiddels is duidelijk dat alle hier genoemde updates in ieder geval een fix bevatten voor de Blueborne kwetsbaarheid (o.a. dank aan Johan).

Galaxy S7 update: geen september patch

Voor de unbranded Galaxy S7 en S7 Edge rollen momenteel updates uit naar respectievelijk firmwareversie G930FXXU1DQIC en G935FXXU1DQIC. De update is met ruim 368MB allerminst klein te noemen. Toch vermeldt de informatie slechts de bekende optimalisaties, verbeterde features en bugreparaties – zoals bij iedere update. Een blik op het Software-info scherm laat zien dat de beveiligingspatch nog steeds die van augustus is.

Ook aan boord van het updatepakket is de In-traffic Reply app. Eerder kwam deze al naar de Galaxy S8, en nu rolt Samsung ‘m dus ook uit naar de Galaxy S7. Handmatige installatie van de applicatie was natuurlijk eerder al mogelijk via de Play Store.

Waar is de september patch?

Zoals gezegd kregen een aantal toestellen dus al een september firmware zonder september patch. Ook de update voor de Galaxy S7 heeft een firmware met builddatum 8 september, maar brengt dus geen nieuwere beveiligingspatch. Waarom dit gebeurt is vooralsnog niet bekend. Het kan natuurlijk dat alle recente updates 'tussenupdates' zijn. Deze komen met enige regelmaat voor, en worden aangeboden tussen twee updates die wel een maandelijkse patch aanbieden.

Updates: vermoedelijk is de huidige golf updates vooral erop gericht de Blueborne kwestsbaarheid te dichten. Voor zover we kunnen nagaan zijn alle apparaten – waaronder de Note 8 – die een update met een builddatum in september kregen niet meer kwetsbaar. Een nieuwe beveiligingspatch volgt dus nog, maar deze fix was dringender.

Heb jij de update van vandaag al op jouw Galaxy S7 of S7 Edge geïnstalleerd? Kom jij nog verdere veranderingen of vernieuwingen tegen? Merk jij iets van bugs die gefixt zijn? Laat het ons hieronder weten!

(Dank, Siewert!)

Lees de reacties (22)

  • Voor als nog geen directe wijzigingen aangetroffen, heb dan ook niet echt diep lopen zoeken.
    Update zal voornamelijk onder de motorkap zijn, hier en daar wat wijzigingen in system apps iconen gezien.
    Jammer dat Samsung geen echt changelog bijhoud.

  • Binnengehaald met veel spijt. Steeds ons service is gestopt. Elke 2 seconden. Krijg m niet weg ook niet na googlen.

    • Hier ook een collega met de melding ims service gestopt. Kan niets meer met de tel. Sinds de update.

      • Is het mogelijk de gegevens en de cache van die app te wissen? Dat kan als je via Instellingen naar Apps gaat, op de drie puntjes rechtsboven tikt en Systeem-apps weergeven kiest. Scroll nu naar beneden naar de IMS Service app. Kies deze en tik op Opslag. Kun je daar cache legen en gegevens wissen? En vooral: helpt dat? Eventueel kun je daar ook de hele service uitschakelen, maar of dat een goed idee is... durf ik niet te zeggen.

  • Bij icons met aantallen is het nu met een zwart rondje aangeduid.
    Ik zie op mijn homescherm nu ook wat ruimte tussen de bovenste icon/widget en de Notificatiebalk.
    Icons in de notificatiebalk zijn iets anders.
    Nfc staat aan. Kan met niet herinneren dat ik dat had.

  • Mijn toestel staat al ongeveer 6 uur op het opstartscherm van Samsung, krijg het toestel niet meer werkend, zijn er meer mensen die hier last van hebben?

  • Een update vol onzin dus

    Een nieuwe app die ik niet wil en niks mee kan en niet kan verwijderen

    Laat samsung maar eens wat doen aan goeie updates en niet 3 maand wachten met hun maandelijkse beveilings updates zo als ze zeggen dat het iedere maand is

    Ik heb nog steeds de update van juni

    Dus ja wat heeft het voor zin om dut uberhoud tezeggen samsung doet toch wat het wil maar eens naar de klant luisteren ho maar

    Nou doei

1 2 3 4