Vijf redenen waarom de Samsung Galaxy S5 tegenvalt (update: oké, vier dan)

Zo, de onthulling van de Samsung Galaxy S5 is achter de rug, en nu het stof langzaam begint op te trekken zijn er genoeg eerste indrukken verzameld. Wie laatste maanden met zijn of haar neus bovenop het geruchtencircuit rond de Galaxy S5 zat, is misschien wel teleurgesteld over wat het toestel uiteindelijk voor de gebruiker te bieden heeft. Wij zetten de vijf belangrijkste punten op een rijtje die als tegenvaller ervaren (kunnen) worden.

samsung-galaxy-s5-zwart-zij Vijf redenen waarom de Samsung Galaxy S5 tegenvalt (update: oké, vier dan)

Voor de goede orde: voordat je ons beschuldigt van zuurpruimgedrag, check dan ook het zusje van dit artikel Vijf redenen waarom de Samsung Galaxy S5 een absolute topper is. Maar voor nu dan onze ‘Galaxy S5 teleurstellingen’, in no particular order:

Design

Na allerlei berichten over een frisse wind die door Samsung’s designafdeling zou waaien, én het idee dat de Galaxy S5 hét toestel zou worden waarmee de Zuid-Koreanen eindelijk op de metalen toer zouden gaan, vallen twee dingen aan de Galaxy S5 enorm op: hij lijkt behoorlijk veel op zijn voorgangers, en het is wederom kunststof in verschillende vormen dat de boventoon voert. Zo laat Samsung zien dat het stug de filosofie van veel potentiële klanten – ‘metaal = premium’ – nog steeds niet deelt, of tenminste niet wil omzetten in de praktijk.

1080p full HD scherm

Natuurlijk, er is in feite helemaal niets mis met een 1080p full HD Super Amoled scherm, maar na zo ontzettend veel geruchten over een Galaxy S5 met een WQHD resolutie – 2560 bij 1440 pixels – kan de nerd in ons zicht niet aan enige teleurstelling onttrekken. Tenslotte is er maar één ding beter dan een pixel die je met het blote oog niet kunt zien: een pixel die je met het blote oog nog minder kunt zien! Maar alle gekheid op een stokje: het is wat flauw om hierover teleurgesteld te zijn, maar we hadden zó graag…. zó graag… Achja, dan maar wachten op de Galaxy S6, of een mogelijke Galaxy S5 Prime. Want dat Samsung testtoestellen in omloop heeft met een WQHD scherm staat als een paal boven water.

samsung-galaxy-s5-opslag-beschikbaar-gebruiker-8gb Vijf redenen waarom de Samsung Galaxy S5 tegenvalt (update: oké, vier dan)

(afbeelding: AndroidCentral)

16 GB opslag waarvan de helft vrij

Waar je van de bovenstaande punten nog kunt zeggen dat we een beetje zitten te muggenziften, is dít echt een vervelend punt: de standaard versie van de Galaxy S5 is uitgerust met 16 GB interne opslagruimte, waarvan voor de gebruiker – dankzij besturingssysteem en voorgeïnstalleerde apps – maar de helft vrij is voor eigen gebruik. Dat een deel van de opslag gebruikt wordt voor benodigde software staat buiten kijf. Maar de helft? Echt? Natuurlijk, een microSD kaartje heb je zo in het toestel gestopt, en dankzij diensten als DropBox en Google Drive zijn er mogelijkheden genoeg om meer data rond te sjouwen dan die 8 GB – maar het zou fijn zijn als deze opties, uhm, optioneel waren en niet onvermijdbaar. Om maar te zwijgen van de fanatieke gamer, die graag meerdere, grote spellen op zijn toestel speelt, maar deze liever niet van SD kaart draait (als dit al mogelijk is). Kortom: dit moet beter kunnen, Samsung.

Update: het hierboven genoemde punt dat er op de Galaxy S5 maar 8 GB opslagruimte overblijft voor de gebruiker blijkt inmiddels foutief. In werkelijkheid blijft er bijna 11 GB over voor de gebruiker, wat vrij gemiddeld en niet opvallend is voor een 16 GB smartphone. Zie HIER.

De hartslagmeter

Jawel, de hartslagmeter. Die neemt ruimte in, in de Galaxy S5, en je betaalt er ook nog eens voor. Maar van álle snufjes die Samsung de laatste jaren bedacht is het standaard inbouwen van een hartslagmeter misschien wel het verst gezocht. Slim scrollen of slim pauzeren zijn op (o.a.) de Galaxy S4 geinige gimmicks die weliswaar door bijna niemand gebruikt worden, maar ze hadden tenminste betrekking op handelingen die door iedere gebruiker worden uitgevoerd. Kijk, een hartslagmeter in een aparte accessoire – zoals de ook onthulde Gear Fit – is helemaal prima. Als je die wilt, dan koop je die er zelf bij. Maar we kunnen ons amper voorstellen dat er tijdens de verschillende brainstormsessies het afgelopen jaar geen betere ideeën voor de Galaxy S5 geopperd zijn op Samsung’s hoofdkantoor.

samsung-galaxy-note-3-geen-fm-radio Vijf redenen waarom de Samsung Galaxy S5 tegenvalt (update: oké, vier dan)

Géén FM radio

Eventjes hadden we na de release van de Galaxy S4 de hoop dat het ontbreken van een FM radio in dat toestel een anomalie zou blijken. Toen de Galaxy Note 3 er stug ook geen bleek te hebben, gingen we ons langzaam zorgen maken, en de Galaxy S5 toont het definitief aan: de dagen van de FM radio in een topmodel Galaxy smartphone zijn voorgoed voorbij. Of Samsung nu met haar eigen digitale radio dienst komt of niet. Maar zolang databundels niet spotgoedkoop en ongelimiteerd zijn, zullen heel veel gebruikers graag naar FM radio blijven luisteren: in de trein, op de fiets, tijdens het joggen, en/of elders.

Zo, dat moest ons van het hart. Zoals hierboven gezegd: we zien ook heel veel goeds aan de Galaxy S5, dus als je geïnteresseerd bent in beide kanten van het verhaal kun je verder lezen bij Vijf redenen waarom de Samsung Galaxy S5 een absolute topper is.

Wat had jij graag anders gezien in, om, of aan de Galaxy S5?

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

 1. Gerhard Mulder zegt

  Wat nou FM radio? Dat is niet meer van deze tijd! In de volgende Galaxy moet het er maar eens van komen, een DAB+ ontvanger! Beter ontvangst, minder last van storing en een betere geluidskwaliteit.

  • bjorn zegt

   FM of DAB+ allebei prima, zolang het maar niet in je databundel valt……….
   Goed, contract was al een tijdje voorbij, dacht even te gaan voor de galaxy 5 (en maar wachten totdat de specs bekend werden). maar nu weet ik het zeker…. geen Galaxy 4 of 5 voor mij

   zonder FM radio is het gewoon een gemis. (je kan toch gewoon via WIFI luisteren hoor ik sommige al zeggen. Niet bij elke bedrijf (ja ben gedetacheerd) kan/mag ik zomaar radio streamen)

  • Philippe Myny zegt

   Dab is reeds jaren bestaande techniek nu verbeterd door Dab+. Het probleem zit hem in de geluidskwaliteit. De bijdrage is meestal 128 soms 160 en heel zelden 190 kb/sec. Onvoldoende voor een goede geluidskwaliteit. Kan absoluut niet tippen aan fm radio kwaliteit. Echter moet ik eerlijk opmerkingen dat bij fm radio de geluidskwaliteit ook afhankelijk is van de uitzending zelf. Doe is de moeite om de geluidskwaliteit te vergelijken van de Belgische openbare zenders en bv Q music. En het blijft simpel. De kwaliteit wordt altijd bepaald door de zwakste schakel in de keten. Van opname tot de eindfase wat er uit de luidsprekers, koptelefoon of oortjes komt. Bij die eindfase hoort ook de omgeving. Dus beweren dat Dab+ beter is klopt absoluut niet.

 2. George van Gelder zegt

  Verbaast gezocht naar de fm radio op de Samsung S 4. Een zeer groot gemis. Op mijn S 3 werkte het prima. Als ik dit had geweten dan geen S 4. Vervelend te moeten ervaren dat dergelijke dingen voor je beslist worden. Providers vinden dit een prima ontwikkeling want het betekend data verkoop. En die gaat hard. Onzalige ontwikkeling.

 3. Philippe Myny zegt

  Fm radio moet blijven in top gsm’s. Alleen al door het feit dat de geluidskwaliteit veel beter is dan de streaming. Aan hoeveel kilobits/seconde is streaming? Zelfde probleem met mp3. Huilen met de pet op. En dan kopen ze een zogenaamde hightech gsm voor pakken geld. Heb je reeds eens naar streaming geluisterd met goede oortje? Hou je geen 30′ vol. En goede oortjes kosten geld. Vb. 149€ voor oortjes van Etymotic hf2 voor Android/Windows en zelfde prijs voor de versie hf3 Voor Apple gsm’s. Zijn beiden met ingebouwde besturing als je telefoonoproep krijgt zodat je je gsm niet uit je zak moet halen. Dan kan je intussen nog iets noteren. Zolang Samsung hier niets aan doet koop ik er geen meer of kijk uit naar ander merk uit.

 4. Yannick zegt

  Betreft: Radio

  mis mijn radio enorm!
  je koopt zo’n duur toestel met waterdichte mogelijkheden en zelfs een hartslagmeter, maar de radio ontbreekt, het is de grootste fout die samsung heeft gemaakt

  • Yorien zegt

   Ben ook enorm teleurgesteld. Gisteren de S5 mini uit de verpakking gehaald en vandaag ontdekt dat er geen FMradio op zit. Dat had mijn vorige S4 mini gewoon. Wat een belachelijke keuze, Zou de telefoon nu het liefst terug sturen. Ga kijken of dat mogelijk is.
   Waarom iets eruit gooien waar veel gebruik van wordt gemaakt???

 5. Gérard Le Trébuchet zegt

  Ik als FM-fanaat/piraat en technician in de air chain technology vind het ook jammer dat FM er niet meer op zit sinds de S4.
  DAB+ is geluidstechnisch gesproken superieur aan MPX FM, mits de provider voldoende bandbreedte inkoopt.
  Verder zijn S4 en S5 goede toestellen.

  Groet,
  Gérard Le Trébuchet
  CEO GilySystems S.à.r.l.

 6. Robert zegt

  Ik weet nog wel een minpunt. Het beeld schijnt bij verschillende toestellen, waaronder die van mij, weg te vallen. Sterker nog, het beeld doet het bij mij helemaal niet meer. Na 3 weken gebruik! Schandalig, te gek voor woorden!

 7. Vincent zegt

  Ik heb nu dat mijn s5 kuren krijgt. Dat ie zelf spontaan muziek afdraait via media zie instellingen daar volume weg draaien dan is ie weg. Maar muziek blijft tot je s5 opnieuw opstart dan is ie tijdelijk weg. Daarna komt het weer. Niet elke keer maar soms doet dat ie. Muziek van strand geluiden en muziek. Wie weet wat dat is of ooit gehad ook?
  Gr v

Praat mee