Samsung Galaxy A5 (2016) versus Galaxy S5 Neo: vergelijking, verschillen

Vorig jaar vergeleken we de Galaxy A5 met de Galaxy S5. Beide toestellen hebben inmiddels een revamp gekregen, en dus kunnen we nu de Galaxy A5 (2016) naast de Galaxy S5 Neo leggen. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze telefoons?

vergelijking-galaxy-s5-neo-versus-galaxy-a5-2016-verschillen-5 Samsung Galaxy A5 (2016) versus Galaxy S5 Neo: vergelijking, verschillen

Links de Galaxy S5 Neo, rechts de Galaxy A5 (2016)

Een tijd lang kwamen vergelijking tussen Galaxy telefoons uit 2015 en 2014 neer op de kwestie ‘uiterlijk versus innerlijk’ – looks versus praktische eigenschappen. Nu, anno 2016, liggen de zaken weer wat anders, en zijn de verschillen tussen de Galaxy S5 Neo en de Galaxy A5 (2016) minder eenduidig samen te vatten.

Om toch alvast een beknopte poging te doen, het volgende:

Galaxy A5 (2016) heeft…

 • een mooier design en een iets beter scherm,
 • een camera die betere foto’s maakt bij minder licht,
 • een iets betere accu die sneller oplaadt,
 • en een vingerscanner.

De Galaxy S5 Neo…

 • kan beter tegen water en stof,
 • heeft een iets betere camera bij voldoende licht,
 • en is goedkoper.

Uitleg bij de bovenstaande verschillen vind je hieronder in de uitgebreide vergelijking van de S5 Neo en de A5 (2016). Tip: check ook de verschilllen tussen de Galaxy S5 en Galaxy S5 Neo.

Specificaties op een rijtje

 
Galaxy A5 (2016)
Galaxy S5 Neo
SchermSuper Amoled
5,2 inch
1920 x 1080 pixels
424 ppi
Super Amoled
5,1 inch
1920 x 1080 pixels
432 ppi
ProcessorSamsung Exynos 7580
1,6 GHz octacore, 64 bit
Samsung Exynos 7580
1,6 GHz octacore, 64 bit
Geheugen2 GB RAM
16 GB opslag
microSD
2 GB RAM
16 GB opslag
microSD
BehuizingAluminium,
Gorilla Glass
Volledig kunststof
IP67
Camera'sAchter: 13 MP, f/1.9, OIS
Voor: 5 MP
1080p video
Achter: 16 MP, f/1.9
Voor: 5 MP
1080p video
Accu2900 mAh,
Snelladen
2800 mAh,
Verwisselbaar
Afmetingen145 x 71 x 7.3 mm
155 gram
142.0 x 72.5 x 8.1 mm
145 gram
FeaturesVingerscannerStofdicht, waterbestendig,
notificatie LED

vergelijking-galaxy-s5-neo-versus-galaxy-a5-2016-verschillen-1 Samsung Galaxy A5 (2016) versus Galaxy S5 Neo: vergelijking, verschillen

Links de Galaxy S5 Neo, rechts de Galaxy A5 (2016), op dezelfde schaal

Design, bouwkwaliteit

Toch is het duidelijk welke van de twee toestellen de looks meeheeft: de Galaxy A5 (2016) ziet er dankzij het aluminium frame en 2.5D Gorilla Glass erg fraai uit. De Galaxy S5 Neo blijft trouw aan het praktische uiterlijk dat Samsung in 2014 hanteerde, met zijn kunststof body. Deze is een stuk minder gevoelig voor vingerafdrukken, ligt goed in de hand – stroever dan de materialen van de A5 (2016) – én is ook nog eens bestand tegen onderdompeling in water, en stofdicht.

Overigens zijn deze telefoons allebei nagenoeg even groot: de A5 (2016) is weliswaar iets langer, maar ook een fractie smaller dan de S5 Neo. Voor de bediening is het verschil verwaarloosbaar.

vergelijking-galaxy-s5-neo-versus-galaxy-a5-2016-verschillen-4 Samsung Galaxy A5 (2016) versus Galaxy S5 Neo: vergelijking, verschillen

Beeldscherm

Op papier is het verschil in schermkwaliteit tussen de Galaxy A5 (2016) en de Galaxy S5 Neo miniem. De eerste heeft een 5,2 inch schermdiagonaal, de laatste een nipt kleiner 5,1 inch beeldscherm. Beide hebben een 1080p full HD resolutie, goed voor een mooi scherp beeld. Én op beide toestellen is dit scherm van het Super AMOLED type, wat zorgt voor een contrastrijk beeld.

Een zichtbaar verschil – klein, dat wel – is het feit dat Samsung sinds de S5 Neo vooruitgang boekte op het gebied van kleurweergave. Vooral in de ‘basis’ schermmodus oogt het beeld op de Galaxy A5 (2016) net iets rustiger en natuurgetrouwer.

In combinatie met het schermontwerp – door het 2.5D glas lijkt het beeld ‘op’  het toestel te liggen – vinden wij het beeldscherm van de Galaxy A5 (2016) dus net iets mooier.

vergelijking-galaxy-s5-neo-versus-galaxy-a5-2016-verschillen-6 Samsung Galaxy A5 (2016) versus Galaxy S5 Neo: vergelijking, verschillen

Boven de S5 Neo met zijn kunststof frame, onder de aluminium A5 (2016)

Prestaties, software

Niet noemenswaardig zijn de verschillen tussen de S5 Neo en de A5 (2016) op het gebied van prestaties. Beide toestellen hebben dezelfde Exynos 7580 octacore processor en 2 GB werkgeheugen. Ook hebben beide telefoons de nieuwe, goed geoptimaliseerde TouchWiz interface – Theme store incluis – waardoor er in het gebruik eigenlijk geen grote verschillen zijn tussen beide toestellen.

Games laten zich prima spelen, maar bij zware belasting – apps installeren of updaten, bijvoorbeeld – valt goed te merken dat zowel de S5 Neo als de A5 (2016) geen topmodellen zijn. Echter, dit geldt voor beide modellen, en geen van beide heeft biedt hier enig voordeel ten opzichte van de ander.

Overigens komen beide telefoon met Android 5.1.1 Lollipop, en verwachten we voor beide later dit jaar een update naar Android 6.0 Marshmallow. Aan een voorspelling welk toestel deze update eerder krijgt wagen we ons niet.

vergelijking-galaxy-s5-neo-versus-galaxy-a5-2016-verschillen-3 Samsung Galaxy A5 (2016) versus Galaxy S5 Neo: vergelijking, verschillen

De Galaxy A5 (2016) met zijn aluminium en glazen behuizing

Camera

Op cameragebied is de vergelijking tussen Galaxy A5 (2016) en S5 Neo minder eenduidig. Op papier maakt de S5 Neo met zijn 16 megapixel camera iets scherpere foto’s. De 13 megapixel sensor van de A5 (2016) heeft optische beeldstabilisatie, die er voor zorgt dat – inderdaad – de foto’s minder snel bewogen zijn.

Om genoeg licht te vangen hebben allebei de telefoons een cameralens met een f/1.9 diafragma. Echter, het is de A5 (2016) die dankzij de optische beeldstabilistaie (OIS) hier iets beter gebruik van kan maken. Het sleutelwoord hier is ‘iets’: het verschil is niet erg groot, en zeker niet zo groot als de aanwezigheid van OIS zou kunnen doen vermoeden.

Bij voldoende licht biedt camera van de S5 Neo wel degelijk iets meer details, en we hebben de indruk dat het dynamisch bereik groter is. Dit zorgt ervoor dat (delen van) foto’s op de A5 (2016) net iets sneller overbelicht kunnen zijn, of dat details in de schaduw eerder wegvallen. Simpel gezegd kunnen we het dus zo samenvatten: bij minder licht levert de Galaxy A5 (2016) betere plaatjes, bij voldoende licht maakt de S5 Neo mooier belichte foto’s.

Wat de camera aan de voorzijde betreft, is er helemaal geen significant verschil aan te wijzen. Beide maken 5 megapixel kiekjes die voor het betere selfie werk ruimschoots voldoen.

vergelijking-galaxy-s5-neo-versus-galaxy-a5-2016-verschillen-2 Samsung Galaxy A5 (2016) versus Galaxy S5 Neo: vergelijking, verschillen

De praktisch en robuust vormgegeven Galaxy S5 Neo

Batterij, accuduur

Een andere belangrijke eigenschap van een smartphone is natuurlijk het uithoudingsvermogen – accuduur, zogezegd. De Galaxy A5 (2016) heeft met zijn 2900 mAh batterijcapaciteit net iets betere papieren dan de Galaxy S5 Neo, die een 2800 mAh accu aan boord heeft. In de praktijk is het verschil in uithoudingsvermogen iets groter – vermoedelijk doordat de A5 (2016) een beter nieuwer type, en dus beter geoptimaliseerd AMOLED scherm heeft.

Uiteraard is accuduur uiteindelijk volledig afhankelijk van je eigen gebruikspatroon en -gewoontes, en deze hebben een grotere invloed dan de verschillen tussen de accu van de S5 Neo en die van de A5 (2016). Ongeacht je gewoontes zal de laatste meestal iets betere batterijprestaties leveren, maar met beide telefoons kun je prima een zware dag doorkomen.

Één duidelijk voordeel heeft de Galaxy A5 (2016) hier wel: de snellaad feature. Je kunt het toestel in ruim een uur van nul naar honderd procent opladen. De Galaxy S5 Neo doet hier beduidend langer over – tenzij je een lege batterij in één klap vervangt voor een volle. Dat is  namelijk een kunstje dat de S5 Neo wel, maar de A5 (2016) níet kan.

Features

Onder het kopje ‘features’ zijn de Galaxy A5 (2016) en S5 Neo aan elkaar gewaagd. Op allebei de toestellen kun je de 16 GB opslagcapaciteit uitbreiden met een microSD kaartje, en ook FM radio luisteren kun je met beide telefoons.

Ook hier heeft de A5 (2016) weer één duidelijk streepje voor: de soepel werkende vingerscanner, die van het type is waar je alleen je vingertop op hoeft te leggen. Je kunt er je toestel, bestanden, inlogggevens of betalingen mee beveiligen – en dat kan op de S5 Neo dus niet.

De S5 Neo heeft op zijn beurt wel weer een hartslagmonitor, maar wij kennen maar weinig mensen voor wie dat een doorslaggevende feature is. Of die ‘m zelfs maar gebruiken. Wel handig op de S5 Neo is de notificatie LED, waardoor je snel ziet of je oproepen of berichten hebt gemist. Op de A5 (2016) ontbreekt deze helaas.

vergelijking-galaxy-s5-neo-versus-galaxy-a5-2016-verschillen-5 Samsung Galaxy A5 (2016) versus Galaxy S5 Neo: vergelijking, verschillen

Conclusie

Op een aantal gebieden zijn de Galaxy S5 Neo en A5 (2016) in feite gelijk: software, processor en prestaties zijn hetzelfde, evenals het microSD slot, en de FM radio. De Galaxy A5 (2016) heeft een vingerscanner, een snelladende accu én een camera die het beter doet in omstandigheden met minder licht. Het beeldscherm en het design zelf vinden wij mooier.

Daar tegenover staat dat de Galaxy S5 Neo betere foto’s maakt bij daglicht, een behuizing heeft die meer bescherming biedt – o.a. tegen water en stof – en plaats biedt aan een verwisselbare accu. Tevens heeft hij dus als enige een notificatie LED, en vooral een iets vriendelijker prijskaartje.

Prijzen, aanbiedingen

Hieronder vind je een overzicht van de beste aanbiedingen van deze telefoons, met en zonder abonnement.

Beste Galaxy A5 (2016) aanbiedingen per provider

Reacties

 1. Nathan zegt

  Uit het artikel krijg ik het idee dat de foto’s bij voldoende licht en groter verschil laten zien dan de foto’s bij minder licht? Klopt dat?

  En kunnen jullie misschien ook vergelijkende foto’s op de site zetten?

 2. Daan feyenoord zegt

  ik heb de samsung A5 net maar ik durf hem niet in het water te doen omdat ik het niet zeker weet heeft iemand dit al getest en zo ja doet hij het nog gewoon super

  • Michel zegt

   A5 moet je sowieso niet in het water doen 🙂 S5 kan wel, maar als je kunt vermijden zou ik dat doen (is meer ter bescherming, niet direct als een extra feature)

Praat mee