Galaxy S4 Lollipop update tip (bijv. bij problemen met het geluid): cache partitie wissen

Naast een problemen met de SMS applicatie en een stijgerende TouchWiz interface, zorgt de Android Lollipop update op de Samsung Galaxy S4 bij een aantal gebruikers ook voor een curieus probleem met het geluid: dit wordt bij sommigen alleen nog maar via luidspreker aan de voorzijde van het toestel afgespeeld. De oplossing blijkt eenvoudig en beproefd: de cache partition van het toestel wissen. Update: het onderstaande voorbeeld richt zich op de Galaxy S4. Recenter is ons overzicht met vergelijkbare problemen en oplossingen na de Marshmallow update op de Galaxy S6 (Edge, Plus).

samsung-galaxy-s4-lollipop-update-probleem-geluid-speaker-voorkant Galaxy S4 Lollipop update tip (bijv. bij problemen met het geluid): cache partitie wissen

Een aantal van onze bezoekers laat weten na het uitvoeren van de Lollipop update op de Galaxy S4 alleen nog geluid te horen via de speaker aan de voorkant van het toestel – de speaker die bedoeld is voor telefoongesprekken, maar natuurlijk minder geschikt voor muziek of het afspelen van video.

Hoewel veel software problemen zich prima laten oplossen door de standaardgegevens op het toestel te herstellen – een factory reset – is het wissen van de cache partition in sommige gevallen voldoende, en minder werk. Zo ook voor het probleem met het geluid op de Galaxy S4 (dank aan o.a. Stefan!). Hierbij gaan géén gebruikersgegevens of bestanden op jouw telefoon verloren (wat natuurlijk niet wegneemt dat alleen jijzelf verantwoordelijk bent voor wat je met jouw telefoon doet 😉 ).

samsung-galaxy-s4-lollipop-update-probleem-geluid-speaker-recovery-starten Galaxy S4 Lollipop update tip (bijv. bij problemen met het geluid): cache partitie wissen

Op de Galaxy S4 doet je dit, door je toestel eerst volledig uit te schakelen. Vervolgens start je ‘m opnieuw op door tegelijkertijd de Volume omhoogHome en Power knop in te drukken. Houdt deze alledrie ingedrukt tot het opstartlogo in beeld komt, en linksboven in beeld de kleine, blauwe tekst RECOVERY BOOTING… verschijnt. Laat alle knoppen los, en je belandt in de zogeheten Android system recovery.

samsung-galaxy-s4-lollipop-update-probleem-geluid-speaker-recovery-starten-22 Galaxy S4 Lollipop update tip (bijv. bij problemen met het geluid): cache partitie wissen

Eenmaal in dit menu, gebruik je de Volume omlaag toets om de optie Wipe cache partition te selecteren, en de Power knop om het uit te voeren. Als de cache partition gewist is – dit duurt een paar seconden – kies je uit het menu Reboot system now (is na het wissen van de cache al geselecteerd, dus op de Power knop drukken is voldoende).

samsung-galaxy-s4-wipe-cache-partition-wissen-recovery1 Galaxy S4 Lollipop update tip (bijv. bij problemen met het geluid): cache partitie wissen

Overigens is dit een goede methode om veel andere problemen na een grote update op te lossen, vandaar dat we ‘m al eerder HIER ook al aanbevolen. Maar in verband met het geluid dat de uit verkeerde speaker komt lichten we deze tip er dus nog maar eens apart uit. Laat je hieronder even weten of dit je ook geholpen heeft met andere issues na de update naar Android 5.0 Lollipop?

Beste Galaxy S4 deals per provider

Reacties

 1. zegt

  Ik kom niet in de Android system recovery hij start bij mij opnieuw op als ik de blauwe tekst links boven zie en de knoppen loslaat, als ik ze vasthoud gebeurt er niks.. Wat kan ik nu doen om mijn speaker te herstellen het volume is heel zacht na de update.

 2. knuizel zegt

  Ja haar. .. het werkt weer. En – o ja – ik had t inderdaad ook dat ie na het tonen van de blauwe tekst meteen weer terugviel naar standby. De truuk is om er voor te zorgen dat je (alleen!) de PowerPoint knop al iets eerder loslaat, op het moment dat de S4 in je vingers trilt. Dat bleek voor mij te werken. Hou je ‘m te lang vast dan schakelt je S4 dus gewoon weer uit!

 3. isa zegt

  Hi,
  Ik heb vooral het probleem dat mijn s4 sinds de update niet meer kan bellen, ik kan niemand horen. Ook kan ik geen geluid op mn carkit afspelen met bluetooth verbinding zoals met Spotify. Heeft iemand hier een oplossing voor?

   • Naut zegt

    Dit werkte voor mij. Problemen ontstonden na de eerste keer de cache wissen. Na de tweede keer werkte het bellen weer normaal.

  • MST zegt

   Als je bij google (now) app “OK google”-detectie gebruikt, moet je de functie uitschakelen in de instelling van de google-app onder spraakinstellingen…
   Lang gezocht, veel geprobeerd, alleen dit werkte!!!
   Na uitschakelen wel opnieuw opstarten…evt. alle gegevens wissen van de service play app, heb ik gedaan, of dit noodzakelijk is weet ik niet.
   Met spraak zoeken werkt wel gewoon door op mic. te drukken, alleen “OK google” roepen werkt niet meer.
   Succes!

  • Grofvuil zegt

   //www.galaxyclub.nl/forum/samsung-galaxy-s4-mini-active-zoom-group5/probleemoplossen-forum18/zeer-ontevreden-over-5-0-1-lollipop-thread2437/

 4. t zegt

  Bij mij heeft het niet geholpen. De stappen precies gevolgd.
  Het gaat vooral om het afspelen van spraakberichten in whatsapp.. deze worden afgespeeld via de speaker die bedoeld is voor bellen..
  Kan ik dit met een andere instelling oplossen?

 5. Bert zegt

  Super na de update was de telefoon heel erg traag en werkten apps niet goed meer

  Na het uitvoeren van deze tip werkt hij weer als vanouds.

 6. Gerben zegt

  Bij mij liep beeld niet meer synchroon aan het geluid. Net 1 filmpje getest en ook dat lijkt opgelost met de tip. Bedankt voor het delen!

 7. vvzet1 zegt

  Wat een hoop onbenulligheid lees ik op sites als deze.

  Heb je een telefoon van enkele honderden euro’s (Samsung S4), een perfect werkend ding. Totdat er een update komt onder de al even debiele naam ‘Lollipop’ en prompt is na die update jouw toestel gedegradeerd tot een zwaar gehandicapt apparaatje dat nog slechts ergernis weet te genereren en mij doet terug verlangen naar nota bene mijn oude Nokia N95.

  En wat zijn dan de tips die ik overal lees? Het uitschakelen van dit, het verwijderen van dat, het maar niet meer doen van zus en het maar beter achterwege laten van zo. Of je cache dan maar legen.
  What the F…!
  Waarom rammelen we niet massaal aan de poorten van diegene die verantwoordelijk zijn voor het uitbrengen van zo’n tragische miskleun?!

  Dat wilde ik even kwijt.

 8. Mariska Brouns zegt

  Hoi,

  ik heb een ander bizar probleem ontdekt met mijn Galaxy S4.

  Sinds de update staan al mijn selfies in spiegebeeld?
  Ik heb een file selfie gemaakt en het lijkt net alsof ik in een engelse auto rij?

  Hebben anderen dit probleem ook?

 9. jk zegt

  gister een nieuwe update gahad van samsung s4 lolipop 5.0.1 maar nu speelt ineens filmpjes niet goed af via youtube en facebook de eerste 10 seconde gaat het goed daarna stop het filmpje maar geluid gaat wel door ? wat kan ik hier aan doen het is zeer vervelend …

 10. Timo zegt

  Nvm het is gelukt 😉

  Volume omhoog knop ingedrukt houden
  home button ingedrukt houden
  powerbutton nu indrukken en alle 3 loslaten zodra je het blauwe textje ziet

 11. Robert zegt

  ik heb ook een geluid probleem sinds de nieuwe update…

  ik heb clean cache gedaan dat heeft inderdaad het probleem half opgelost
  kwa dat er maar 1 speaker werd gebruikt

  maar zelfs de factory reset is niet genoeg om het geluid weer terug in oude staat te krijgen
  het lijkt net of me speakers zijn opgeblazen…(komt een erg naar geluid uit nu)

  hopelijk werkt terugzetten naar oude versie voor die rot update

 12. sander zegt

  Bij mij heeft het niet geholpen. De stappen precies gevolgd.
  Het gaat vooral om het afspelen van spraakberichten in whatsapp.. deze worden afgespeeld via de speaker die bedoeld is voor bellen..
  Kan ik dit met een andere instelling oplossen?

 13. Robert zegt

  ik heb opgemerkt…weet niet hoe dit precies werkt! maar heb opgemerkt
  dat als ik muziek afspeel via app of met mp3speler
  als ik dan de telefoon in een bepaalde diagonale hoek tegen mijn oor houd
  dan komt het oude geluid weer terug!
  helaas zodra ik mijn oor van het toestel af doe
  of een beetje beweeg met de telefoon
  dan gaat de andere speaker weer aan
  (ik heb auto rotation aan staan) maar als ik dit uitzet is het probleem niet verholpen
  aldus zit nog steeds met een erg krakend geluid bij mp3
  en erg zacht geluid…ook mijn wekker grrr! heb voor nood me oude radio wekker maar aangesloten
  ps…kan de wekker ook niet over audio jack na mijn versterker laten gaan
  grrr! weet btw niet of dit eerder wel kon…voor de update zat er een lekker hard geluid in!

 14. fidom zegt

  Eat ben ik hier blij mee! Echt bedankt! Net bij de winkel geweest en moest alles maar resetten! Daar had ik niet zoveel zin in! Nu alleen mn led weer aankrijgen!?

 15. Robert zegt

  laatste post over speaker probleem
  ik wist niet precies wat er mis was en nu wel..maar geen fix bekend!!!
  sinds de update werkt me speaker niet meer als na behoren
  de enigste manier dat ik de “normale” speaker weer kan laten werken
  is een audio bestand afspelen via whatsapp (lukt alleen via whatsapp)
  en dan met me vinger de camera aan de voorzijde blokkeren
  dan switch de telefoon automatisch naar gewoon geluid
  tot ik de camera deblokkeer dan stopt audio afspelen en bij play aantikken…
  is die weer terug naar de verkeerde speaker (die voor t bellen)
  oftewel de speaker is niet stuk
  maar me Galaxy s4 switched dus niet meer goed van speakers

  wipe cache partition heeft bij mij niet geholpen
  zelf fabriek reset niet! (wipe data)

  misschien weer terug naar de oude versie..maar geen idee hoe ik dat doe

  ook is bij de mp3 speler (muziek lijst) dat handige a/z balkje weg grrr 😛
  als je een fix weet…please bericht dat hier danku

 16. zegt

  Eerst had ik helemaal geen geluid meer, toen alleen door de speaker waar je mee belt en na deze”oplossing” heeft hij helemaal geen geluid meer. Weet iemand hoe dit komt en weet iemand een oplossing?

 17. zegt

  Eerst had ik helemaal geen geluid meer, toen alleen door de speaker waar je mee belt en na deze”oplossing” heeft hij helemaal geen geluid meer. Weet iemand hoe dit komt en weet iemand een oplossing?
  Ik heb de cache al een aantal keer gewhiped.

 18. Mvr. Nachat zegt

  Echt een geweldige tip! Ik kon tijdens het bellen eerst niets horen noch gehoord worden. Daarnaast liep het geluid niet meer synchroon met het beeld bij het kijken van filmpjes. Alle problemen zijn nu verholpen. Ben er helemaal blij mee. Dankjulliewel!!

 19. Monica zegt

  Bij mij was het probleem voornamelijk dat het geluid van spotify ineens verdwenen leek. Deze stappen gevolgd en het is weer prima! 🙂

 20. Lars zegt

  Yes! Ook hier doet ie het weer. 2x verslapen omdat mijn Alarm-geluid het niet meer goed deed. Nu eindelijk weer op tijd wakker worden;p Thanks!

 21. Mattie-G zegt

  Werkt inderdaad prima, maar alleen tijdelijk bij mij.. Na een week of zo komen de kwalen weer terug.. Bij mij is dat dat video streams niet goed worden afgespeeld, maar gaan haperen of bevriezen.

  Iemand hier ook ervaringen mee en mogelijk oplossing?

 22. Jan zegt

  Ik heb een liedje ingesteld als beltoon maar als ik gebeld word dan begint het lied eerst zacht.en na 3seconden wordt het geluid loeihard. Is hier een oplossing voor

 23. Linsey zegt

  Ik had als probleem dat mijn beeld en geluid niet synchroon loopten. Alle filmpjes haperden in het begin terwijl het geluid gewoon doorliep. Bovenstaande uitgevoerd en het is weer goed! Hartstikke bedankt voor de tip!

  Groetjes Linsey

 24. W v Amerongen zegt

  Filmpjes stopten halverwege en geluid ging door…
  Jullie aanwijzingen opgevolgd en succesvol verholpen.
  Mijn dank is groot !!!

 25. Dirk Maeyens zegt

  Dag Mevr., Mr.,

  Mega super bedankt voor de oplossing van mijn Samsung Galaxy S4. Namelijk, om het geluidsniveau terug op volle sterkte te kunnen horen.
  Merci, Merci & merci.

 26. j westra zegt

  heb het gedaan maar nu gaat me beeld zwart worden en krijg nu alleen dat de rest is gestopt is moet dan op oke drukken en verder doet ie niets help

 27. Mandy zegt

  Na de update is mijn contactpersonen lijst niet meer beschikbaar. Wanneer ik de contactpersonen lijst wil openenen krijg ik de melding ‘lijst met contactpersonen laden’. Verder gebeurt er niks. Ook logbestanden zijn niet bereikaar. Help!

 28. Smil zegt

  Mijn probleem was enorme hoeveelheid gebruikte MBs op het moment dat ik buiten wi-fi ben…tijd geleden 54 MB bijvoorbeeld iedere keer als ik mijn mob.netwerk inschakelde. Door cache partitie te wissen is het opgelost,…maar na een tijdje begint het weer soms meer soms minder MBs,….., dus weer wissen en zo door…..

 29. marnix zegt

  Ongelooflijk!!! mijn S4 heeft 3 jaar in de kast gelegen omdat men in de winkel het probleem van het geluid wou oplossen voor een kost van 240€ en er is voorgesteld om een nieuwe te kopen .Dus een nieuwe gekocht voor een 100€ extra. Nu dit simpel trukje gevonden en toegepast. Telefoon werkt terug. Fantastisch. Bedankt!!!

Praat mee