Met Samsung’s gloednieuwe Galaxy S10 arriveert de tiende toestelgeneratie in de befaamde S-serie. Wat ooit begon als een heuse revolutie is inmiddels volwassen, en een tikje saaier, geworden. Het resultaat ligt voor ons, en na een ruime periode van dagelijks gebruik wordt het tijd voor onze Galaxy S10 review. Wat vinden wij, als doorgewinterde Samsunggebruikers, van dit toestel? Wat is er goed? Wat kan er beter?
Om kostbare tijd te besparen, alvast een paar plussen en minnen:
De Galaxy S10 is goed want…
- het design is mooi, hij voelt goed aan, het cameragat went snel,
- het scherm is het beste op de markt,
- de camera's zijn prima en veelzijdig,
- de software is overzichtelijk en vlot.
Minder vinden wij…
- de perfect geplaatste vingersensor, die toch niet zo snel werkt als die van de Galaxy S9,
- de accuduur, waarmee je dag doorkomt, maar die niet meer dan gemiddeld is,
- en de ontbrekende notificatie LED (Always On Display is goed, maar gebruikt meer energie).
Natuurlijk is er veel meer te vertellen over het toestel, dus als je veel meer wilt weten dan lees je gewoon verder…
Lichtval: het is toch echt de groene Galaxy S10
Samsung Galaxy S10 review: design
Je hebt de Galaxy S10 vast al genoeg gezien, maar we lopen het toestel nog een keer na. In feite is het een verfijnde doorontwikkeling van het design dat we kennen sinds de Galaxy S8 in 2017 uitkwam. De verfijning draait vooral om één ding: minimale bezels, maximaal scherm.
Als je Galaxy S10 in je hand houdt, lijkt dit ook heel aardig gelukt. De opvallendste bijwerking hiervan is de veelbesproken frontcamera, die in het ‘Infinity-O’ scherm is ingebouwd. Het doet zeker futuristisch aan, en vangt ook heel wat bekijks. Op de S10 is de ‘O’ gelukkig niet zo opgerekt als op de S10 Plus. Echter, hoe kenmerkend dit design ook is, of het dé toekomst is van de full-screen smartphone is niet erg duidelijk. Beter zet Samsung een beetje vaart achter de ontwikkeling van de camera die onder het scherm zit – al kan dat nog een paar jaar gaan duren.
Wel willen we even stil staan bij het feit dat de Galaxy S10 met zijn 6,1 inch scherm smaller is dan de Galaxy S3, die in 2012 uitgerust was met een 4,8 inch display. Dan merk je toch dat er de afgelopen jaren wat dingen veranderd zijn. Je krijgt een stuk meer scherm in een toestel dat net zo goed in de meeste handen past.
Het metalen frame en de glazen voor- en achterkant zijn vertrouwd, evenals de waterbestendige en stofdichte afwerking. Persoonlijk vinden we het design mooier dan dat van de Galaxy S9, want door het wegvallen van de vingerafdruksensor oogt de rug ‘cleaner'. Ons redactionele exemplaar is groen, en dat pakt wat ons betreft prima uit. Afhankelijk van de lichtval is het toestel ook blauw, of zilver. Samsung weet gelukkig de bijna psychedelische tinten te vermijden die het in 2018 voor bijvoorbeeld de Galaxy A7 gebruikte.
Samenvattend kunnen we zeggen dat we de Galaxy S10 er gelikt uitziet – niet in de laatste plaats door het cleane design en de minimale bezels. Het camera-gat is opvallend, trekt de aandacht, en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf uit je eigen opmerkzaamheid. Dat wil zeggen: je let er zelf niet meer op. Dat een 6,1 inch telefoon inmiddels zo compact kan zijn wekt stiekem toch wel een beetje indruk.
Scherm
Over het scherm van de Galaxy S10 willen niet zoveel kwijt. Natuurlijk is het een fantastisch scherm. Met het blote oog zien we niet direct grote verschillen met het display van, bijvoorbeeld, de Galaxy S9 en Note 9, al zou de kleurweergave nog beter zijn.
Wel opvallend zijn de nieuwe instellingen voor kleurweergave. Waar Samsung tot nu toe de keuze bood uit vier verschillende weergavestanden, heb je op de S10 maar twee opties: natuurlijk of levendig. Dat is logischer, en dus beter. De natuurlijke stand heeft onze persoonlijke voorkeur, maar wie van levendig houdt – spetterende kleuren, je kent het – kan in die stand zelf nog meer instellingen tweaken.
Ondanks het feit dat het weer de afgelopen weken niet erg feestelijk was, hebben we kunnen checken of het scherm van de S10 goed afleesbaar is in fel zonlicht. Het hoeft je niet te verbazen: dat is het.
Terugblikkend op de eerste generaties van de S-serie merk je hoever de Zuid-Koreanen inmiddels zijn gekomen. Design en schermweergave waren jarenlang bijna de standaard kritiekpunten in reviews van Samsung telefoons, maar bij de Galaxy S10 valt er nog maar weinig op aan te merken. En met weinig bedoelen we in feite niets – zeker niet op het scherm.
Software
En dan komen we bij een ander ding dat vroeger zeker niet tot Samsung’s sterke punten gerekend werd: de software. De Galaxy S10 is de eerste Galaxy die direct met de nieuwe One UI gelanceerd wordt, al kenden we ‘m natuurlijk al van Android 9 op alle andere recente topmodellen.
De One UI roept vaak nogal gepolariseerde reacties op. Vooral de icoontjes zijn nogal eens mikpunt van kritiek, omdat ze te groot of kinderlijk zouden zijn. Beide punten laten zich prima oplossen via de instellingen en de Theme store – maar dat moet je dan wel even doen.
Over het algemeen is de One UI een overzichtelijke laag die over Android 9 heen ligt. Het is Samsung aardig gelukt om een uniforme interface te creëren, die tenminste in alle standaardapplicaties dezelfde ervaring biedt. Bovendien moet je weten dat er anno 2019 niet veel meegeleverde apps meer zijn die je niet kunt verwijderen – een stuk minder dan in voorgaande jaren, tenminste.
Samsung zelf zegt met de One UI veel moeite te hebben gedaan om de belangrijkste bedieningselementen onderin beeld te plaatsen. Dit maakt het eenvoudiger om alles met een hand te bedienen. Het werkt prima, maar apps die je zelf installeert houden zich hier meestal verder niet aan.
Als er één feature is van de One UI die je absoluut dient te checken, dan is het de standaard ingebouwde Nachtstand. Samsung loopt hiermee weer eens een stukje vooruit op de ontwikkeling van Android zelf, en wijzelf hebben de stand eigenlijk het grootste deel van de tijd gewoon aan staan. Het ziet er op het AMOLED-scherm goed uit, en is bovendien wat energiezuiniger dan lichtere thema’s.
Qua verdere software-features zijn er op de Galaxy S10 in feite niet zoveel verrassingen te vinden. Uiteraard is er weer de Veilige Map, waarin je bestanden en complete apps en accounts extra goed kunt opbergen. En er is Samsung Pass, waarmee je wachtwoorden opslaat zodat je overal met je vingerafdruk kunt inloggen.
Nieuw in Samsung’s universum is Digitaal Welzijn: een functie waarmee je je eigen smartphonegebruik kunt observeren en beperken. Op papier klinkt dit erg verstandig, al is het de vraag in hoeverre de functie – oorspronkelijke behorend bij Android 9 – veel gebruikt zal gaan worden. We twijfelen of een dergelijke app een telefoonverslaving kan helpen afbouwen. Maar we beseffen ook dat wij als GalaxyClub-redactie geen doorsnee gebruikspatronen of -verwachtingen hebben.
Als laatste willen we nog toevoegen dat de software in het dagelijks gebruik soepeltjes loopt. De nieuwe Exynos 9820 processor en 8GB RAM doen merkbaar hun werk. Of Samsung haar eigen interface ooit helemaal gladgestreken zal krijgen is de vraag, maar de One UI voelt niet aan als een ‘zware’ interface. Ook dat was ooit anders in de vroege TouchWiz-tijden op toestellen als de eerder genoemde Galaxy S3. Met de One UI laat Samsung zien wel degelijk een nette gebruikerservaring af te kunnen leveren.
Updates
Na een paar weken gebruik valt er natuurlijk niet veel te melden over de toekomstige Galaxy S10 updates. Maar als je misschien de Galaxy S10 kopen wilt, is het toch handig om te weten wat je te wachten staat.
Afgaande op Samsung’s beloftes, maar vooral de praktijkervaring van de afgelopen jaren, kun je voor de Galaxy S10 rekenen op minstens drie jaar maandelijkse beveiligingsupdates. Daarmee beginnen we nu, bij de release, te tellen. De S10 krijgt dus de maandelijkse patches tot minstens maart 2022. Ook daarna houden de updates niet op, maar komen ze mogelijk niet meer iedere maand. De afgelopen jaren hield Samsung haar oude topmodellen in totaal tot zo’n vier jaar na de release bij.
Wat betreft grote software-upgrades zijn de verwachtingen ook overzichtelijk. In 2020 zal de Galaxy S10 de eerste Galaxy zijn die Android 10 ‘Q’ krijgt. En in 2021 volgt ook nog een upgrade naar Android 11 ‘R’ (versiegetallen natuurlijk onder voorbehoud, want afhankelijk van hoe Google telt).
Simpel gezegd krijgt de Galaxy S10 Samsung’s ‘high end support’, die we inmiddels gewend zijn. Daarmee blijft het toestel in totaal tot laat in 2022, vroeg in 2023 bij de tijd.
Beveiliging
Natuurlijk zijn security patches niet de enige veiligheidskwestie op een smartphone. Er is ook nog de zaak ‘hoe identificeer je jezelf als eigenaar of eigenaresse?’ Omdat gezichtsherkenning op de Galaxy S10 niet het speerpunt is – en dus niet erg veilig – heb je in feite maar een echte optie: de vingerafdruksensor. Deze zit in het display, en is één van de echt nieuwe snufjes in het toestel.
De sensor werkt prima, en wij vinden de plaats optimaal. Ook werkt hij behoorlijk snel. Maar: hij werkt niet zo snel als de capacitieve sensoren die we gewend waren van de Galaxy S9, en die ook dit jaar gebruikt wordt in de Galaxy S10e. Die zijn namelijk zo doorontwikkeld dat één kort tikje voldoende is om een toestel te ontgrendelen. Dit niveau van perfectie heeft de ultrasone in-display sensor van de S10 simpelweg nog niet.
Daarbij moeten we aanstippen dat hier een aantal factoren meespelen. Ten eerste is er geen voelbaar juiste positie voor je vingertop op het scherm. Er is zelfs geen drukgevoelige Home-toets meer, waardoor je tenminste aan de haptische feedback zou kunnen voelen of je je vinger op de juiste plek legt. De visuele indicatie – als het toestel rond de sensor een vinger detecteert wordt de exacte positie van de sensor getoond – is, logischerwijs, niet voelbaar.
Bij ons duurde het even voor we de correcte plaatsing letterlijk in de vingers hadden. Daarbij is het erg belangrijk dat je je vingerafdruk registreert terwijl je de Galaxy S10 op een natuurlijke manier vasthoudt. Volg je exact de instructies die het toestel je toont, dan werkt het minder prettig – zie onze Galaxy S10 instel tips voor een verdere uitleg.
Als je eenmaal de juiste positie in je motorisch geheugen hebt zitten, dan werkt de sensor van de S10 vlot. Je hoeft het scherm niet in te schakelen – leg je vinger erop en de rest gaat vanzelf. Bovendien kun je dit ook doen als het toestel plat op tafel ligt. Juist dat is een fikse verbetering is ten opzichte van recente andere Galaxy telefoons waar de sensor achterop zit.
Samenvattend, komen we tot de conclusie dat de vingerscanner in het scherm definitief de toekomst heeft. De plaatsing is perfect. Maar je merkt dat het hier gaat om een eerste-generatie technologie, die nog niet zo geperfectioneerd is als de ouderwetse sensoren achterop. Samsung heeft inmiddels beloofd de werking de komende tijd verder te gaan verbeteren met software-updates. De rek is er, kennelijk, nog niet uit. Mochten deze update echt significante verbeteringen brengen, dan zullen we dit deel van de review bijschaven.
Camera
Nu we bij de camera van de Galaxy S10 zijn aanbeland, valt langzaam maar zeker op te merken hoe de Zuid-Koreanen een ‘shift' door hebben gemaakt de afgelopen jaren. Traditioneel waren Samsung’s camera’s technische de absolute top van de smartphone markt. En hoewel de Galaxy S10 een heuse triple camera heeft, is dat inmiddels helemaal niet opzienbarend meer.
Begrijp ons niet verkeerd: de camera is erg goed, en heeft een paar erg toffe mogelijkheden. Maar Samsung heeft haar koppositie op cameragebied ingeruild voor een koppositie op het gebied van design. De camera is daarbij gewoon een solide factor. We zouden het kort kunnen samenvatten als: de Galaxy S10 is in veel gevallen niet veel beter dan de camera van de Note 9, maar heeft meer mogelijkheden.
Die nieuwe mogelijkheden zitten ‘m dan vooral in de groothoeklens – een van de drie lenzen die achterop de S10 prijken. Samen met de zoomlens en de hoofdsensor zorgt deze voor drie ‘standaard’ fotostanden: groothoek (16 megapixel) , standaard (12 megapixel), en ingezoomd (12 megapixel). Samsung zelf noemt deze standen in de camera-app 0,5x, 1,0x en 2,0x. Of nog anders gezegd: uitgezoomd, normaal en ingezoomd.
Ten opzichte van groothoekopnames biedt de zoomlens een optische zoomfactor 4. Je begrijpt dat je daarmee een behoorlijk flexibele camera-setup krijgt, die bovendien ook voor- en achtergrond kan onderscheiden. Daarmee maakt je dus foto’s met een netjes geblurde achtergrond (Live focus). Check de bijgevoegde foto’s voor een paar (hopelijk) goede indrukken van waar de camera’s van de Galaxy S10 toe in staat zijn.
Onze eigen indruk is, dat de S10 uiteindelijk een vergelijkbare fotokwaliteit aflevert als de Galaxy Note 9, al vinden wij ‘m op details toch beter. De Galaxy S10 gaat beter met fel licht om, bijvoorbeeld. Overdag in fel zonlicht gebeurt het niet gauw dat een deel van foto overbelicht wordt, en ook in donkere omstandigheden kan de S10 met een grotere dynamiek omgaan. Hoewel de S10 bij nacht niet zo goed is als Google's veelgeprezen Pixel 3, vinden we toch dat hij veel vastlegt. Op een foto die midden in de nacht gemaakt is, blijft zowel het kunstlicht zichtbaar, als de wolken in de nachtelijke hemel én de sterren. Haarscherp is het niet, maar qua dynamiek zit het wel goed.
De frontcamera is eenvoudiger, dankzij de enkele lens. Daarmee kun je, mocht je dat willen, video’s maken in een 4K UHD-resolutie. Interessanter vinden wij, dat de Galaxy S10 hier eindelijk een wat hogere resolutie meekreeg dan zijn voorgangers (10 megapixel, versus 8 megapixel in de S9, S8, etc.) Live focus selfies op de S10 zijn niet je van het – geen dual front camera, zoals de Galaxy S10 Plus, tenslotte – maar verder zijn de foto`s goed belicht.
Video is een beetje van hetzelfde laken een pak. De digitale stabilisatie is indrukwekkend. Je kunt behoorlijk schudden met je toestel, en toch blijft het beeld rustig. Echter, de prijs daarvoor is hoog: je kunt niet meer schakelen tussen de verschillende lenzen. En dat is nou juist zo'n toffe optie: filmen met de drie verschillende camera's, én switchen tijdens het opnemen.
Al met al is de Galaxy S10 op cameragebied vooral gewoon erg solide. Je kunt er fantatische foto's mee maken, en je hebt veel keuze in hoe je iets vast wilt leggen. Dat de camera niet meer met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt is een feit, maar dat neemt niet weg dat je heel veel moois kunt doen met de S10.
Accuduur
Over de accuduur van de Galaxy S10 trekken we na een paar weken intensief gebruik een vergelijkbare conclusie: solide, maar alles behalve award-winnend. Met zijn 3400 mAh accu heeft de S10 een accuduur die in de dagelijkse praktijk vergelijkbaar is met die van de Galaxy S8 Plus en S9 Plus van voorgaande jaren.
De echte power-user zal merken dat hij of zij de batterij van de Galaxy S10 voor de avond leeg kan werken. Praktisch gezien kwamen wij met ons toestel de dag door, mits er geen games gespeeld werden (sorry kids). De echte, intensieve gebruik(st)er spaart beter even door voor de Galaxy S10 Plus, met zijn duidelijk grotere 4100 mAh batterij. De S10-zonder-plus stelt niet echt teleur, maar steekt niet met kop, laat staan schouders, boven vergelijkbare high end smartphones uit.
Hetzelfde geldt voor het opladen. Met de snellader laad je de Galaxy S10 in ruim minder dan twee uur op, maar hoge ogen worden niet gegooid op dit vlak. Nu is dat voor de meesten ook niet echt nodig, vermoeden wij, maar de cutting edge bewandelen de Zuid-Koreanen op dit moment niet.
De extra knop
En dan is er nog één onbedoelde Galaxy S10 feature die we stiekem helemaal geweldig vinden. De Bixby knop kan namelijk toegewezen worden aan iets nuttigs. Nu willen we niet per se beweren dat Bixby niet nuttig is, maar zolang de assistent geen Nederlands beheerst, denken wij dat de meeste gebruik(st)ers er ook niet veel mee zullen doen. Dat denken we al sinds de Galaxy S8, en dat idee is nog niet veranderd.
Maar inmiddels is het dus zover dat Samsung met een enorme omweg in feite gewoon de ‘custom hardware key’ heeft geherintroduceerd. En wij zijn enthousiast. Koppel ‘m aan je favoriete app, zoals de camera, of gebruik ‘m als snelle mute-knop. Met wat handigheid kun je ‘m ook aan complexere handelingen koppelen: schakel bijvoorbeeld in één klap je werk-modus in, inclusief alle bijbehorende instellingen (toestel op stil, Bluetooth uit, dat soort dingen).
Een dergelijke, flexibele toets zou standaard op iedere smartphone moeten zitten. Samsung heeft ‘m in ieder nu op de Galaxy S10, maar ook op alle eerdere modellen met een Bixby toets. De benodigde Bixby-update is tenslotte op alle toestellen met de knop uit te voeren. Uiteraard is dit een nice functie, en je moet de S10 niet alleen om deze optie kopen. Maar tof is ‘ie wel.
En verder
Met een puik design, fantastisch scherm, overzichtelijke software, en solide-maar-niet-spectaculaire camera en accu, hebben we de hoofdlijnen van de Galaxy S10 wel zo’n beetje geschetst. Maar er zijn natuurlijk nog genoeg details die we tenminste even moeten benoemen. Bijvoorbeeld de Galaxy S10 een dual-SIM toestel is, wat handig is voor wie dat nodig heeft. En dat er géén notificatie-LED aanwezig is. Deze paste niet meer op de voorkant. Het Always On Display is een functioneel alternatief, maar wel eentje die wat meer energie kost. Misschien is dit wel een van de relevantere minpuntjes – want had dat LEDje echt niet nog ergens bijgepropt kunnen worden?
Het stereogeluid van de Galaxy S10 is wat je ervan mag verwachten: heel aardig voor een telefoon, maar niet meer dan dat. Het is tenslotte maar een telefoon, zeggen we als audiofiel ingestelde muziekliefhebbers, die niet van een telefoon verwachten dat er topkwaliteit geluid uit komt rollen. Aan Dolby Atmos willen niet veel woorden vuil maken: probeer zelf of je het iets vindt.
De meegeleverde oortjes zijn in ieder geval niet slecht – voor een setje oortelefoons die je er voor nop bijkrijgt. De AKG-tuning benadrukt lage tonen, maar is geen ster in het midden en hoge bereik. Toch denken we dat de oortjes voor de meesten prima bruikbaar zijn.
En dan is er ook nog de Wireless PowerShare functie. Wij vinden het een beetje een gimmick. Oké, om je Galaxy Buds op te laden is het wel grappig. Maar niemand gaat hier serieus grotere apparaten, zoals andere telefoons, mee opladen. Hooguit in een noodsituatie – en vooruit, dan is het wel fijn dat het kan. In het dagelijks leven, echter, is het woord gimmick op zijn plaats.
Overigens: welke Galaxy S10 je ook aanschaft, je hebt altijd minstens 128GB interne opslag. Op papier, want vrij beschikbaar is ongeveer 107GB. Mits je geen tweede simkaart nodig hebt, kun je er altijd ook nog maximaal 512GB SD-geheugen bij stoppen.
Samsung Galaxy S10 review: conclusies
Ook na een ruime gebruiksperiode vinden wij de Galaxy S10 nog steeds een mooi toestel – dankzij de kleinere bezels mooier dan de Galaxy S9. De One UI helpt daarbij, vooral dankzij de Nachtstand. Tel daar het fantastische scherm bij op, en je snapt dat de S10 uiterlijk weinig fout doet.
De prijs die je in de S10 voor dit gelikte uiterlijk betaalt is ook duidelijk. Het camera-gat valt na een tijdje niet meer op, maar net als de notch denken we niet dat het een permanente oplossing is. De vingerscanner in het scherm werkt goed, maar is nog niet perfect geoptimaliseerd.
Voor de rest is de Galaxy S10 vooral een toestel dat draait om zijn totaalplaatje. Voor het geld krijg je een toestel dat geen steken laat vallen, met veel features, een flexibele, goede camera, en een accu waarmee je de dag doorkomt. Qua softwareondersteuning zit je in ieder geval tot en met 2022 op de eerste rang. Natuurlijk is de S10 de beste Galaxy die Samsung ooit maakte, maar dat spreekt een beetje voor zich.
Tegelijk is de S10 misschien wel de saaiste van de drie modellen. De S10 Plus biedt door de grootte, de extra camera en de langere accuduur net wat meer bang – al is dat dan ook voor meer buck. De S10e mist een paar van de toffe snufjes die de S10 wel heeft (zoomlens, fancy in-display sensor) en heeft een kleinere accu, maar hij is dan ook echt wat goedkoper.
Uiteindelijk hangt alles af van wat jijzelf zoekt: is de S10 de saaie middenvariant, of juist het toestel dat het beste van beide andere modellen (triple cam, vingersensor-in-display) combineert? Wij neigen naar het laatste, maar hebben de laatste tijd dan ook de meeste tijd met de S10 zelf doorgebracht. Reviews van de andere modellen volgen de komende tijd.
Aanbiedingen
Enthousiast geworden? Je kunt de Galaxy S10 kopen bij een groot aantal winkels. Check ons uitgebreide overzicht om de beste deals voor een Galaxy S10 met abonnement te vergelijken – of vind direct de scherpste aanbiedingen per provider:
Hans says
Goed verhaal. Pfoe dat was even stukjes lezen ??
Michel Groenheijde says
Thanks, het liep een beetje uit de hand inderdaad 😀
Stefan says
Precies zo, zo als ik er ook over denk.
Met het wisselen van de lenzen dan heb ik wel vaak bij de groothoeklens rode strepen door het beeld lopen. Heb er een foto van kunnen maken. Maar die verdwijnen weer als ik naar andere lens overschakel.
De accu is inderdaad een magere 7. Mijn A8 is veel zuiniger met een 3000 accu.
Sylvia says
Ik heb de update gebruikt voor de Samsung s10 en nu is mijn telefoon niet meer goed.wie weet raad…