Samsung Galaxy A5 (2016): de eerste indrukken

Vers van de pers is hier inmiddels de Samsung Galaxy A5 (2016) binnen komen waaien. Een paar vlugge eerste indrukken willen we alvast delen, in afwachting van onze uitgebreide review.

samsung-galaxy-a5-2016-box Samsung Galaxy A5 (2016): de eerste indrukken

Duidelijk is direct dat Samsung bij de Galaxy A5 (2016) nog veel meer dan bij zijn voorganger de nadruk legt op premium design. Het metalen frame en de glazen voor- en achterzijde kennen we in grotendeels dezelfde vorm als de Galaxy S6. De A5 (2016) oogt niet iets hoekiger, maar ligt fijn in de hand omdat het aluminium aan zijkant wat stroever lijkt te zijn.

Overigens zijn er wel degelijk een paar belangrijke verschillen tussen de Galaxy A5 (2016) en de Galaxy S6. Het glas aan de voorkant van de A5 ligt wat ‘hoger’ op het toestel, voor een versterkte ‘2.5D’ effect. De rand voelt – zoals genoemd – wat stroever, en is minder bol, waardoor het toestel wat strakker oogt, wat ons betreft. Tel daarbij op dat de camera van de Galaxy A5 (2016) amper uit steekt, en we komen tot de conclusie dat we het toestel aan de buitenkant mooier vinden dan de Galaxy S6.

Meest rechtse foto: A5 (2016) bovenop de S6 – check het verschil in camera bult

Het 1080p full HD Amoled scherm van de Galaxy A5 (2016) oogt vertrouwd. Het beeld is scherp, en Samsung heeft het toestel ook de natuurlijk ogende Amoled-foto weergave modus meegegeven. In gebruik voelt de telefoon gewoon vlot aan – ondanks dat hij geen prijzen zal winnen in benchmark tests – en de vingerscanner werkt zoals het moet: eenvoudig, doeltreffend.

We moeten nog uitgebreider testen, maar een paar snelle proefkiekjes verraden dat de 13 megapixel camera het onderdeel is waarop de A5 (2016) het duidelijk aflegt tegen de S6. Daarover uiteraard meer in onze uitgebreide review van het toestel, maar het ontbreken van een real time HDR feature spreekt boekdelen.

samsung-galaxy-a5-2016-hdr1 Samsung Galaxy A5 (2016): de eerste indrukken

Wel aanwezig is een FM radio, NFC, de Theme store, en energiebesparende standen, evenals de mogelijkheid de A5 (2016) snel op te laden met de meegeleverde snellader.

Dan kunnen we ook verklappen of de flink vernieuwde Galaxy A5 inderdaad de indrukwekkende accuduur heeft waar we het toestel van verdenken. De relatief bescheiden hardware in combinatie met de 2900 mAh batterij beloven namelijk goede prestaties. Dus voor dit, en veel meer over het toestel: stay tuned! Brandende vragen over de telefoon kun je natuurlijk hieronder stellen.

Voor nu kun je de beste Galaxy A5 (2016) aanbiedingen met abonnement checken, of de prijzen voor een losse A5 (2016). Hieronder vind je alvast de beste deals per provider:

Beste Galaxy A5 (2016) aanbiedingen per provider

Reacties

 1. Rick zegt

  Ik ben zeer benieuwd naar zijn accu. Ik vervang mijn accu altijd als hij zo’n 1.5 jaar oud is daar zijn vermogen dan wat afneemt, maar als de betreffende accu gewoon 2 dagen mee gaat en ik hem dus minder vaak hoef op te laden dan nu (dagelijks) dan gaat zo’n accu natuurlijk ook langer mee en dan maakt het voor mij niet uit dan ik hem zelf niet meer kan vervangen.

  • Robert zegt

   Ik heb de A5 2016 nu een week en ben erg enthousiast, camera is top en echt wel vergelijkbaar met de S6. In tegenstelling wat men hier schrijft, maakt hij indrukwekkende foto’s. De accu is uitmuntend, ik haal met toch wel intensief gebruik makkelijk 2 dagen. Binnen 1,5 uur is de accu 100% opgeladen, quick charge is top. En je kunt er een SD kaartje in doen, iets wat de S6 niet kan.

  • Michel zegt

   Kort door de bocht: de A5 (2016) is veel mooier, heeft een (prima) vingerscanner, en een camera met optische beeldstabilisatie. Toch heb ik niet de indruk dat de camera beter is, zo op het eerste gezicht. Qua snelheid merk ik niet zoveel verschil in gebruik (dezelfde processor, vergelijkbare software, zelfde schermresolutie, etc.). En dan heeft de S5 Neo natuurlijk zijn behuizing die beter tegen water en stof kan (IP67 certificatie, erg prettig), en een verwisselbare accu. Dus welke beter is hangt vooral af van wat je belangrijk vindt. Misschien een open deur, maar het is toch een beetje een kwestie van uiterlijk versus praktische eigenschappen.

Praat mee