Vergelijking & verschillen: Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S6 (Edge)

Wat krijg je zoal als je overstapt van een Galaxy S6 naar een Galaxy S8? Of wat is eigenlijk het verschil als je honderden euro’s bespaart door anno 2017 een S6 te kopen in plaats van een S8? Antwoorden op deze vragen vind je – niet geheel verrassend – hieronder.

galaxy-s8-versus-galaxy-s6-vergelijking-verschillen-1-1024x737 Vergelijking & verschillen: Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S6 (Edge)

Galaxy S8 versus Galaxy S6: Home knop versus geen Home knop

Met de Galaxy S8 lanceert Samsung haar derde toestel sinds de grote overstap naar een meer ‘premium’ design, in 2015 ingeluid met de komst van de Galaxy S6. Was de Galaxy S5 nog vooral gemaakt van stevige kunststofmaterialen, met de S6 ging Samsung volledig over op glas en aluminium – materialen waar ook de Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus anno nu van gemaakt zijn. Toch zijn de verschillen tussen deze smartphonegeneraties groot – veel groter dan, bijvoorbeeld, de verschillen tussen de Galaxy S8 en de Galaxy S7. We zetten de belangrijkste puntjes alvast op een rij.

De Galaxy S8 is anno 2017 beter op deze punten:

 • IP68 waterbestendige behuizing,
 • een groter scherm in een compactere behuizing,
 • snellere hardware,
 • veel betere accuduur,
 • kwaliteit camera voor en achter,
 • uitbreidbare opslag,
 • veel langere support (Android en security updates).

Maar wat de Galaxy S6 ook nu nog biedt:

 • je kunt ‘m met de Gear VR gebruiken,
 • je kunt ‘m zonder edge-scherm kopen,
 • de vingerscanner is iets handiger geplaatst,
 • en hij kost maar oingeveer de helft van de S8.

We pikken bij de S6 het mogelijk gebruik met de Gear VR er vooral uit, omdat je dat bijvoorbeeld niet kunt met de Galaxy A5 (2017), die we eerder al vergeleken met de Galaxy S6. Meer uitleg over al het bovenstaande volgt nu.

galaxy-s8-versus-galaxy-s6-afmetingen-vergelijken-1-1024x378 Vergelijking & verschillen: Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S6 (Edge)

V.l.n.r. en op dezelfde schaal: S6, S8, S6 Edge, S8 Plus, S6 Edge Plus

Puntsgewijs

 
Galaxy S6 (Edge)/S6 Edge+
Galaxy S8/S8 Plus
SchermSuper Amoled
5,1 inch/5,7 inch
2560 x 1440 pixels
Super Amoled
5,7/6,2 inch
2960 x 1440 pixels
ProcessorExynos 7420
Octacore, 64 bit, 14nm
Exynos 8895
Octacore, 64 bit, 10nm
Geheugen3 GB RAM (S6 Edge+: 4GB)
32 GB opslag
4 GB RAM
64 GB opslag
microSD
BehuizingAluminium, glasAluminium, glas
IP68 waterbestendig
Camera's16 MP, OIS, f/1.9, LED flits, real-time HDR, 4K UHD video
5 MP front
12 MP, OIS, f/1.7, LED flits, dual pixel autofocus, real-time HDR, 4K UHD video
8 MP front met autofocus
Accu2550 mAh (S6 Edge Plus: 3000 mAh)
Draadloos en snelladen
3000/3500 mAh
Draadloos en snelladen
AfmetingenS6: 143 x 71 x 6,8 mm
S6 Edge+: 154 x 76 x 6,9 mm
S8: 149 x 68 x 8 mm
S8 Plus: 160 x 73 x 8,1 mm
FeaturesAndroid 7.0, vingerscanner, Gear VR compatible, fysieke Home knop
Android 7.0, irisscanner, gezichtsherkenning,
vingerscanner, USB type-C, Always On Display, drukgevoelige on-screen Home knop
UpdatesAndroid OS: t/m 2017
Security: langer
Android OS: t/m 2019
Security: langer

Design

Over smaak valt niet te twisten – hoewel ja, bijna iedereen vindt de Galaxy S8 mooier dan de Galaxy S6, die toch ook niet lelijk is – maar dat het handig is als je smartphone tegen water kan staat buiten kijf. Met de S8 hoef je je geen zorgen te maken als ‘ie eens in het water valt, en met de S6 wel.

galaxy-s8-plus-eerste-update-kleurcalibratie-gezichtsherkenning-april-patch-1024x636 Vergelijking & verschillen: Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S6 (Edge)

Bijna alleen scherm: de voorkant van de Galaxy S8 (Plus)

Toch zien we hier nog een andere ontwikkeling: de Galaxy S8 is alleen nog in twee varianten te krijgen, die beide een edge-scherm hebben. De Galaxy S6 kun je, als je weet dat je niet zo goed overweg kunt met dunne randen, gewoon nog in een ‘platte’ uitvoering kopen.

Of: als je wilt upgraden van een edge-loze S6 naar een S8, is het goed te weten dat je dan automatisch de overstap maakt naar een smartphone met edge-scherm.

samsung-galaxy-s6-android-6-marshmallow-update-in-nederland Vergelijking & verschillen: Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S6 (Edge)

De ‘gewone’ Galaxy S6: metalen, glas, en geen lastig dunne bezels

Scherm

Over dit scherm gesproken: los van het design, is de scherpte van de displays van de Galaxy S6 en S8 vergelijkbaar. De pixeldichtheid is nagenoeg hetzelfde, of tenminste op beide telefoons zodanig hoog dat je hier geen verschillen ziet. Daarom kun je ook met de S6 al aan de slag met de Gear VR virtual reality bril.

Beide toestellen hebben een AMOLED scherm, en ook op de Galaxy S6 was deze al van een indrukwekkende kwaliteit. Natuurlijk, het Infinity-scherm (geinige marketingterm voor: een scherm dat een groot deel van de voorkant van de telefoon bedekt) van de S8 is erg mooi, maar dat is – zoals hierboven al genoemd – vooral een kwestie van design.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-review-multiwindow-multitasking Vergelijking & verschillen: Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S6 (Edge)

‘Old school’ edge-scherm: de Galaxy S6 Edge (Plus)

Prestaties

Op het gebied van prestaties kunnen we kort én krachtig zijn: de Galaxy S8 is twee jaar jonger dan de S6, en dus veel sneller. Zo gaan die dingen tenslotte. Scheelt dat veel? Ja. Merk je het goed? Niet als je je smartphone alleen gebruikt om te Whatsappen, emailen en bellen. Maar verder gaat alles gewoon duidelijk sneller op de Galaxy S8 – apps installeren, games opstarten, etc. etc.

Software en support

Over apps installeren en games gesproken – zowel op de Galaxy S6 als op de S8 kom je natuurlijk Samsung’s eigen interface tegen. Met de Galaxy S6 begon Samsung grote stappen te zetten op het gebied van bruikbaarheid en eenvoud, maar op de S8 is duidelijk te zien hoeveel beter de Zuid-Koreanen inmiddels zijn geworden op dit vlak. Met andere woorden: Samsung’s interface op de S8 is fijner dan op de S6.

galaxy-s8-plus-hands-on-6 Vergelijking & verschillen: Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S6 (Edge)

Strak: de nieuwe interface van de Galaxy S8 (Plus)

Onder die interface ligt natuurlijk het bekende Android besturingssysteem. De Galaxy S8 draait nu op versie 7.0 – de S6 zit (op het moment van schrijven) middenin het updateproces naar deze Androidversie, maar heeft of krijgt ‘m dus ook. Echter, voor de dat toestel is dit de laatste grote sprong. De S8 begint nu pas, en zal nog minstens twee grote Android updates krijgen in de komende twee jaar.

Dat wil niet zeggen dat de Galaxy S6 na de Android 7.0 update geen updates meer krijgt. Samsung zal het toestel vermoedelijk nog geruime tijd bijhouden. Tenslotte krijgt nu in 2017 ook de Galaxy S5 nog regelmatig beveiligingsupdates, en zelfs voor de Galaxy S4 (uit 2013) waaien ze af en toe nog binnen. Maar ook hier geldt: uiteindelijk zal de softwareondersteuning voor de S8 natuurlijk gewoon twee jaar langer doorgaan, omdat het toestel simpelweg twee jaar jonger is.

galaxy-s6-edge-android-nougat-update-nederland Vergelijking & verschillen: Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S6 (Edge)

Android 7.0 Nougat: ook op de Galaxy S6

Wie nadenkt over een upgrade moet vooral weten dat de huidige Android 7.0 update voor de Galaxy S6 de laatste grote update is van het besturingssysteem zelf.

Accuduur

Soms is het vergelijken van de accuduur van het ene toestel met die van de andere een kwestie van wikken, wegen, én afhankelijk van persoonlijke gebruikspatronen. Echter, wie de stap neemt van de Galaxy S6 naar de S8 zal merken dat de laatste het gewoon heel veel beter doet op dit vlak. Punt. Klaar. De S6 scoort op dit vlak anno 2017 zeer matig, terwijl de S8 – en dan vooral de S8 Plus – juist tot de top van de markt behoort.

galaxy-s8-versus-galaxy-s6-vergelijking-verschillen-3-1024x765 Vergelijking & verschillen: Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S6 (Edge)

De lens op de Galaxy S6 steekt wel, en op de S8 niet (of amper) uit de behuizing

Camera

En dan de camera. Groot was de verbazing toen Samsung op de Galaxy S7 had besloten de resolutie te verlagen. De prima 16 megapixel sensor van de Galaxy S6 werd verruild voor een 12 megapixel sensor met een snellere autofocus en een grotere lensopening, die nu in vergelijkbare vorm in de Galaxy S8 te vinden is.

Boven de Galaxy S6, onder de Galaxy S8 (andere beeldverhouding, inderdaad)

Simpel gezegd kun je met de Galaxy S6 foto’s maken die bijna net zo goed zijn als die van de Galaxy S8 – zie de bijgevoegde voorbeeldfoto’s. Maar – maar! – dat lukt alleen bij voldoende licht, en als je zelf wat meer moeite doet om belichting en focus goed in te stellen. Of omgedraaid: met de Galaxy S8 maak je onder alle omstandigheden foto’s die net zo goed of veel beter zijn, terwijl je er veel minder moeite voor hoeft te doen. Omdat de S8 ook nog eens een 8 megapixel frontcamera heeft met autofocus, geldt dit alles voor selfies nog een stukje meer.

Full-size details uit de eerdere foto’s – boven de S6, onder de S8

Van het verschil in resolutie merk je alleen iets als je maximaal inzoomt op foto’s die onder ideale omstandigheden zijn genomen. In alle andere gevallen wordt de lagere resolutie van de camera van de S8 meer dan gecompenseerd door de betere belichting en focus. En hoe minder licht, hoe groter het verschil. Alleen: als je graag een dual camera wilt, kom je bij de S8 evenmin aan bod, als bij de S6. Daarvoor moet je dan toch echt iets anders, bijvoorbeeld een Huawei P10, kopen.

Vingerscanner

Als er één pluspunt is dat de Galaxy S6 zonder twijfel heeft, ten opzichte van de S8, is het de vingerscanner in de Home knop. Of nouja, laten we het een pluspuntje noemen. Op de S8 zit deze achterop het toestel, naast de cameralens. En hoewel het met wat gewenning ook goed werkt, is het net niet zo optimaal als de plaatsing van de scanner bij de S6, omdat je ‘m bijvoorbeeld niet snel kunt gebruiken als je telefoon op tafel ligt.

galaxy-s8-plus-tip-vingerscanner-gebruiken-handig-1024x683 Vergelijking & verschillen: Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S6 (Edge)

De vingerscanner op de Galaxy S8 (Plus): net iets minder handig, daar

 

Uiteraard heeft de Galaxy S8 daarom ook andere ontgrendelmethoden, zoals gezichtsherkenning en een irisscanner. De eerste werkt vooral goed bij voldoende licht, de tweede is wat trager, en je kunt ze niet allebei tegelijk gebruiken. Dus als je bijvoorbeeld ’s avond je Galaxy S8 in het schemerdonker op tafel hebt liggen, en je gebruikt de irisscanner niet, moet je ‘m echt oppakken om ‘m te ontgrendelen. Met een vingerscanner in de Home knop zoals op de S6 is dat niet nodig.

Daarbij moeten we wel vermelden dat het ontgrendelen van de Galaxy S8 overdag – met een combinatie van gezichtsherkenning en vingerscanner – vaak zo snel gaat, dat je bijna zou vergeten dat je toestel überhaupt vergrendeld was. Maar die vingerscanner zelf? Díe is net iets handiger op de S6.

galaxy-s8-versus-galaxy-s6-vergelijking-verschillen-2-1024x628 Vergelijking & verschillen: Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S6 (Edge)

Titanen: de 6,2 inch Galaxy S8 Plus vs de 5,7 inch Galaxy S6 Edge Plus

En verder?

Om alle puntjes op de i te zetten, moeten we je er nog op wijzen dat de Galaxy S8 een micro-SD slot heeft. Je kunt de standaard aanwezige 64 GB opslagcapaciteit dus met nog eens maximaal 256 GB uitbreiden. Op de Galaxy S6 – standaard 32 GB – gaat dit niet. De S6 heeft een micro-USB aansluiting, de S8 een USB type-C connector – met zo’n stekker die je er altijd goed in stopt, zeg maar.

galaxy-s8-plus-waterdicht-uitleg-1024x606 Vergelijking & verschillen: Galaxy S8 (Plus) versus Galaxy S6 (Edge)

De Galaxy S8 kan tegen een flinke plens water (meer dan je hier ziet)

Conclusie

Als je je afvraagt of en hoe je erop vooruit gaat als je een Galaxy S6 vervangt door een Galaxy S8 dan is het antwoord dus een volmondig ja, en wel zo: je behuizing wordt waterbestendig, de hardware is sneller, de camera beter en de accu gaat ruimschoots langer mee op een lading. Je kunt de opslag zelf uitbreiden, en je krijgt de komende paar grote Android updates ook mee.

Wil je graag een premium Galaxy telefoon om de VR-wereld mee te betreden voor een zachte prijs? Dan is de Galaxy S6 nog steeds een fraai, en vooral betaalbaar toestel met een scherm dat hiervoor geschikt is. Bedenk wel dat je voor hetzelfde geld ook de Galaxy A5 (2017) kunt kopen, maar die is dan weer niet VR-compatible. Check dus ook de vergelijking tussen de Galaxy S6 en Galaxy A5 (2017), of – als je budget iets ruimer is – onze vergelijking tussen de Galaxy S8 en de Galaxy S7.

Aanbiedingen

Hieronder vind je overzichten met de beste deals voor de Galaxy S8, S8 Plus, Galaxy S6 en S6 Edge met en zonder abonnement. De Galaxy S6 Edge Plus is helaas niet meer leverbaar in Nederland.

Met abonnement

Los toestel

Beste Galaxy S8 en S8+ deals per provider

Reacties

Praat mee