Samsung Galaxy Note 7

Samsung lanceert dit jaar verrassenderwijs de Galaxy Note 7 - en slaat de Note 6 in zijn geheel over - om de bekende phablet-serie op één lijn te krijgen maar haar Galaxy S topmodellen. De Galaxy Note 7 ligt begin september in de schappen, en wordt ook in Europa (en Nederland) op de markt gebracht.

galaxy-note-7-hands-on-2-wm

De Galaxy Note 7 heeft een 5,7 beeldscherm - 2560 x 1400 pixels - met aan de zijkant twee zogeheten edge displays. Het toestel speelt qua hardware natuurlijk leentjebuur bij de succesvolle Galaxy S7 en heeft dus dezelfde 12 megapixel dual pixel camera met f/1.7 diafragma - én een vergelijkbaar design uit metaal en glas.

Hier in Europa en Nederland komt de Galaxy Note 7 in de winkels te liggen met een processor uit Samsung's eigen keuken aan boord - de Exynos 8890 is die de prima prestaties in de S7 serie verzorgt. Het werkgeheugen - 4 GB - is ruim, en moet dankzij Samsung's optimalisaties in haar eigen TouchWiz interface ruim voldoende zijn. De Galaxy Note 7 is de eerste Galaxy die standaard voorzien is van 64 GB opslagcapaciteit, die ook nog eens via het microSD slot met maximaal 256 GB kan worden uitgebreid.

galaxy-note-7-hands-on-4-wm

De Galaxy Note 7 is één van de allereerste telefoons die uitgerust zijn met Gorilla Glass 5, om de op het oog wat fragiele constructie van glas en metaal voldoende stevigheid te geven. Deze behuizing is - jaja, net als de Galaxy S7 - voorzien van een IP68 certificatie. Dat wil zeggen dat het toestel stofdicht is, en een half uur lang onder anderhalve meter water kan vertoeven,

Een Note is natuurlijk geen Note als er geen S Pen stylus in de glas-en-metalen behuizing te vinden is, en de Note 7 zal op deze regel geen uitzondering vormen. Nieuw dit jaar, is de extra aanduiding E-S Pen, oftewel een Enhanced S Pen. Deze biedt onder meer functionaliteit die geïntegreerd is in het Always On Display, en een uitgebreide Air Command met vertaal- en vergrootfunctie. Tevens werd de gevoeligheid flink verbeterd. De 'oude' S Pen kon 2048 drukniveaus onderscheiden. De S Pen van de Note 7 'voelt' het verschil tussen maarliefst 4096 niveaus, zodat de uiteindelijke teken- en schrijfervaring natuurlijker aanvoelt dan bij eerdere Note toestellen.

galaxy-note-7-hands-on-6-wm

Los van de vernieuwingen in en om de S Pen, heeft Samsung de TouchWiz interface - onder codenaam Grace UX - van een fikse makeover voorzien. Een ontwikkeling die de Zuid-Koreanen al enige tijd terug inzetten, zorgt op de Galaxy Note 7 voor een nog volwassener ogende gebruikersomgeving. Knoppen ogen rustig, en zijn voorzien van duidelijke labels, zodat je niet hoeft te raden waar ze voor zijn.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat je op de Galaxy Note 7 - als eerste Note - gewoon toegang hebt tot de nieuwe, verbeterde Theme Store, waar je de keuze hebt uit een groot aantal thema's, wallpaper en icoontjes, die het uiterlijk van de interface op de telefoon verregaand aan je eigen smaak aanpassen - van fel en bont, tot rustig en zakelijk.

galaxy-note-7-touchwiz-ux

De Note 7 wordt van energie voorzien door een batterij met een capaciteit van 3500 mAh - een fractie kleiner dan de Galaxy S7 Edge, maar vermoedelijk nog steeds goed voor een ver bovengemiddelde accuduur. Uiteraard is het toestel extra snel op te laden via een USB type-C aansluiting, óf geheel draadloos, mits je de daarvoor benodigde oplader aanschaft. Trouwens, wie bang is geen enkele 'oude' USB kabel te kunen gebruiken: de Note 7 wordt standaard met een adapter geleverd, zodat je niet direct je oude kabels en opladers weg hoeft te gooien.

In de categorie 'verdere snufjes' biedt de Note 7 - wederom als eerste Galaxy - een irisscanner, die de beveiliging van de vingerscanner een flinke boost geeft. Houdt het toestel recht voor je gezicht (niet te ver), en hij herkent jouw ogen. Hiermee beveilig je niet alleen het toestel zelf, maar ook de beschermde mappen en applicaties, evenals de logingegevens van je favoriete websites.

galaxy-note-7-hands-on-5-wm

Uiteraard is de vertrouwde vingerscanner ook nog aanwezig, voor iedereen die toch niet kan wennen aan het ontgrendelen met je ogen. Tenslotte is er maar weinig zo handig als het scannen van je vingertop terwijl je de Home knop indrukt om jouw Note 7 aan te zetten. Welk methode wij prefereren lees je uiteraard straks, zodra wij het toestel uitgebreid aan ons dagelijks leven hebben kunnen blootstellen - met andere woorden: in onze uiteindelijk review, waar we je ook kunnen vertellen of de accu van de Galaxy Note 7 zijn beloftes waarmaakt, en of de camera van het toestel de kwaliteit van de camera van de Galaxy S7 evenaart.

De Galaxy Note 7 zal uitgebracht worden in vier verschillende kleurvarianten: zwart, zilver, goud en blauw. En omdat hij dus een USB-C aansluiting heeft, lanceert Samsung eveneens een vernieuwde versie van de Gear VR virtual reality headset, met een aansluiting waar ook de Note 7 iets aan heeft.

galaxy-note-7-hands-on-3-wm

Met de Galaxy Note 7 is het duidelijk dat Samsung haar toewijding aan de Note serie ook in Europa hervonden heeft. Ten opzichte van de Note 4 biedt het toestel een lange reeks verbeteringen: een gevoeliger S Pen, een waterbestendige behuizing, een grotere accu, een betere vingerscanner én een irisscanner, nieuwere software én natuurlijk gewoon snellere hardware.

Release, pre-order

De Galaxy Note 7 zal vanaf 9 september in Nederland geleverd worden. Als je 'm zo snel mogelijk in huis wilt hebben, kun je 'm nu al reserveren bij Samsung zelf (€ 849,- HIER). Update: op dit moment is de release van de Note 7 tot nader order uitgesteld. We verwachten het toestel pas over enige weken in ons land.

Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Galaxy Note 7 met abonnement, netjes opgesomd per provider:

     Samsung Galaxy Note 7 nieuws

Refurbished Galaxy Note 7 en origineel model krijgen Wi-Fi certificatie met Android 7.0

Een opvallende serie Galaxys rolt vanochtend de kantoren van de Wi-Fi Alliance uit. De originele Galaxy Note 7 – SM-N930 – én het refurbished model – SM-N935 – krijgen hun certificatie, draaiend op Android 7.0 Nougat. In afwachting van de Galaxy Note 8 brengt Samsung in sommige landen – lees: niet Europa – nog een refurbished versie van […]

Refurbished Galaxy Note 7 toestellen mogelijk geleverd met lagere accu capaciteit

Het Galaxy Note 7 fiasco heeft Samsung bakken met geld gekost en het is dan ook logisch dat de Koreanen in ieder geval nog iets uit de Note 7 naam willen halen. Volgens Sammobile en de Vietnamese Samsung news-site samsungvn gaan ze dit doen door refurbished modellen van de Samsung Galaxy Note 7 aan te bieden aan ‘markten […]

Nu officieel: Galaxy Note 7 problemen veroorzaakt door ontwerp- en productiefouten accu

In een persconferentie heeft Samsung nu echt definitief bevestigd wat de oorzaak was van de problemen met de Galaxy Note 7: de eerste lichting batterijen bevatte een ontwerpfout, de vervangende accu’s een productiefout. Maandenlang deed Samsung zelf onderzoek naar de problemen die leiden tot het van de markt halen van de Galaxy Note 7, bijgestaan door drie […]

Ja, Samsung gaat een Galaxy Note 8 uitbrengen dit jaar, met 4K scherm en Bixby AI assistent

Samsung lijkt haar Note-serie toch voort te gaan zetten in 2017. In de tweede helft van het jaar staat een Galaxy Note 8 in de planning, aldus nieuws uit Zuid-Korea. Geen nood, er komt nog een Note Na het cancellen van de probleemgeteisterde Galaxy Note 7 dook al snel het gerucht op dat het einde van de […]

Samsung maakt resultaten van onderzoek naar Galaxy Note 7 accu’s later deze maand publiekelijk bekend

Dat 2016 ook voor Samsung een ‘chaotisch’ jaar was mag duidelijk zijn kijkend naar alle problemen omtrent de Galaxy Note 7. De Koreanen hebben sinds het stopzetten van de productie van het toestel een groot onderzoek gestart om uit te zoeken waar het precies mis ging bij de productie / assemblage van de Galaxy Note 7 […]