Samsung Galaxy J5 (2016)

Een Galaxy telefoon met een natuurlijk ogend Super AMOLED scherm, een metalen frame en een verwisselbare batterij. Tot voor (vrij) kort was dit een beschrijving van topsmartphones als de Galaxy Note 4 en de Galaxy Alpha. In minder dan twee jaar tijd veranderde er een hoop, en nu voldoet de uiterst betaalbare Galaxy J5 (2016) ook aan deze omschrijving. En op tenminste één vlak streeft deze nieuwe telefoon zijn dure voorgangers zelfs ruimschoots voorbij. Maar we beginnen bij het begin.

samsung-galaxy-j5-2016-review-2

Design

Zoals gezegd: de Galaxy J5 (2016) maakt flinke sprongen voorwaarts ten opzichte van zijn voorganger op het gebied van design en bouwkwaliteit. De keuze voor een matte afwerking van het metalen frame zorgt dat het toestel er stukken minder goedkoop uitziet dan toestellen in de Galaxy J serie uit 2015. De knoppen voelen stabiel en prettig aan.

samsung-galaxy-j5-2016-review-aluminium-frame

Links het glimmende kunststof van de eerste J5, rechts het matte aluminium van de J5 (2016)

Ondanks de keuze voor een metalen frame, blijft de kunststof achterklep - met een uiterlijk dat moet doen denken aan geborsteld aluminium - verwijderbaar, en de batterij dus verwisselbaar. Deze batterij is flink, en draagt er met zijn gewicht aan bij dat het toestel erg solide aanvoelt. In tegenstelling tot de glazen behuizing van Samsung's recente A en S serie toestellen, is de J5 (2016) niet bijzonder gevoelig voor vingerafdrukken.

samsung-galaxy-j5-2016-review-4

Scherm

Het 5,2 inch Super AMOLED scherm van de Galaxy J5 (2016) moet het stellen met een 1280 x 720 pixel HD resolutie. Dit is niet bijzonder hoog, maar voor de meesten ruim voldoende. Tenlotte heeft Samsung het toestel dit jaar uitgerust met de Scherm-modus optie, die de gebruik(st)er in staat stelt zelf te kiezen wat voor kleurweergave gewenst is. Wil je fel en bont? Laat de J5 (2016) op de standaard ingestelde Aanpasbaar-display-stand staan. Hou je van rustig en natuurlijk? Zet 'm op Basis, en je hebt een scherm waar geen enkel toestel  in deze prijsklasse aan kan tippen (al is het uiteindelijk natuurlijk niet zo goed als de ongeëvenaarde weergave van Samsung's topmodellen).

De J5 (2016) beschikt niet over een volwaardige automatische helderheidsregeling. In plaats daarvan is er de Buiten stand, die het scherm tijdelijk een scheut extra helderheid geeft. Daarmee is het scherm ook in fel zonlicht heel aardig afleesbaar.

samsung-galaxy-j5-2016-review-3

Prestaties, software

Tot nu toe niets dan lof over het design en display van de Galaxy J5 (2016). Een blik aan de binnenkant van het toestel laat zien dat de verbeteringen ten opzichte van de eerste generatie J5 grotendeels betrekking hebben op het uiterlijk. In de J5 (2016) vinden we namelijk dezelfde processor als in de eerste J5: de Snapdragon 410 van Qualcomm, die inmiddels alweer 2,5 jaar oud is - bejaard, naar de maatstaven van de mobiele telefoonmarkt. Oké, het werkgeheugen groeide naar 2 GB, maar dat levert geen grote verbeteringen in de prestaties zelf op.

Gelukkig heeft Samsung haar TouchWiz interface de laatste tijd steeds beter geoptimaliseerd, zodat de meeste gebruikelijke handelingen ook met deze processor soepel verlopen. Toch merk je bij zwaardere bezigheden - apps installeren, games, etc. - dat de Galaxy J5 (2016) niet zo gek veel reserves meesjouwt onder haar motorkap.

Standaard draait de telefoon gelukkig op Android 6.0.1 Marshmallow, waardoor de J5 (2016) in ieder geval op dit gebied gewoon helemaal bij de tijd is. De Galaxy J3 (2016) werd onlangs nog op de markt gebracht met Android 5.1.1 aan boord.

Kort gezegd beschikt de Galaxy J5 (2016) over voldoende power voor gemiddeld smartphone gebruik - Whatsapp, browsen, email, YouTube, etc. - maar niet meer. Wie graag hippe games speelt kan beter een blik werpen op - bijvoorbeeld - de Galaxy A5 (2016) of de Galaxy J7 (2016).

Rest ons nog toe te voegen dat Samsung's beste softwarefeature van de afgelopen anderhalf jaar - de Theme store - op het toestel aanwezig is, waardoor je de interface in behoorlijk vérgaande mate naar eigen smaak kunt instellen. Het standaarduiterlijk van de TouchWiz interface is en blijft vrij bont, terwijl velen de voorkeur geven aan een wat subtieler ogende gebruikersomgeving.

Camera

Een ander onderdeel waar Samsung maar weinig vernieuwde in de Galaxy J5 (2016) is de camera. Het toestel heeft exact dezelfde - 13 en 5 megapixel - camerasensoren als zijn voorganger, zo ontdekten we al tijdens onze eerdere vergelijking tussen de J5 (2016) en de eerste Galaxy J5. De flitser aan de voorzijde van het toestel bleef ook, en dus concluderen we over de camerakwaliteit van de nieuwe J5 hetzelfde als bij zijn voorganger: bij voldoende licht kun je in principe hele aardige foto's maken. Bij minder licht neemt de kwaliteit snel af, ondanks de niet onaardig f/1.9 lensopening.

Het fijne trucje waarmee je de camera start door twee keer snel op de Home toets te drukken kent de J5 (2016) ook - en dit ís een fijn trucje. Een HDR (Rijke toon) stand ontbreekt helaas ook nu weer, waardoor het dynamisch bereik van de camera van het toestel beperkt is.

Galaxy J5 (2016) camera voorbeelden: boven de volledige foto, onder een 100% crop

Al met al voldoet de camera van de Galaxy J5 (2016) voor gebruik op sociale media, en voor iedereen die gewoon af en toe een fotootje hier en/of daar maakt. Wie smartphonefotografie iets serieuzer te lijf wil gaan vindt maar weinig echt indrukwekkends hier.

samsung-galaxy-j5-2016-review-7

Batterij, accuduur

Zo weinig indrukwekkend de camera van de Galaxy J5 (2016), des te meer indruk wekt de batterij van het toestel - of beter gezegd: de accuduur. Met zijn 3100 mAh capaciteit is dit gewoon een grote batterij, als je bedenkt dat het toestel een zeer bescheiden processor en schermresolutie heeft. En dat hebben we gemerkt: de J5 (2016) steekt de Galaxy S7 Edge - een zware jongen, op dit gebied - naar de kroon, streeft alle andere topmodellen voorbij.

Met een screen on time van ergens tussen de vijf en acht uur - afhankelijk van het gebruikspatroon - kom je met de Galaxy J5 (2016) altijd één, vaak ook twee volle dagen probleemloos door. En wie zijn of haar telefoon alleen vrij lichtjes gebruikt, heeft ook daarna nog een aardige buffer.

samsung-galaxy-j5-2016-review-accuduur

Uiteraard zoek je op het toestel vergeefs naar modernere features als snelladen, of de mogelijkheid het toestel zonder kabel van nieuwe energie te voorzien.  Maar door de enorme accuduur zal het niet vaak nodig zijn de Galaxy J5 (2016) even snel bij te laden. Wachten tot de nacht is bijna altijd wel een optie - en in geval van nood heb je altijd nog de Energiebesparende stand, om maar te zwijgen van de Extra energiebesparende stand (die 'zwart-wit modus').

Verdere opties

Gezien zijn prijskaartje is het lijstje met extra snufjes van de Galaxy J5 (2016) niet bijster lang. Ja, er is een slot voor een microSD geheugenuitbreiding, en met 16 GB interne opslagcapaciteit gaat de J5 (2016) er ten opzichte van de eerste J5 sowieso flink op vooruit. Via de ether luister je radio met de ingebouwde FM ontvanger. Toch moeten we nog tot minstens volgende jaar wachten op duurdere snufjes als een vingerscanner - de J serie heeft deze nu nog niet.

samsung-galaxy-j5-2016-1

En last but not least willen we nog één ontbrekende functie aanstippen, namelijk de gyroscoop. Voor een aantal applicaties is het ontbreken hiervan funest, bijvoorbeeld wie graag sterrenkaarten bekijkt met een app als Start Chart of Google's Sky Map. Het toestel 'weet' dus niet in welke richting je 'm houdt, en kan dus ook niet automatisch de juist informatie - bijv0orbeeld sterren - tonen. Voor maar weinig zal dit echt relevant zijn, maar voor wie het relevant is, is het mogelijk een echte dealbreaker.

Conclusie

Je merkt het: in het bovenstaande vergeleken we de Galaxy J5 (2016) vaak met zijn voorganger, die ook nu nog te koop is voor een lagere prijs (en die we eerder reviewden). Kijk je niet verder dan prestaties of camera's, dan is de eerste generatie J5 een goedkopere, even goede optie. Koop je de duurdere J5 (2016), dan krijg je een mooier toestel met een wat minder goedkoop ogend en aanvoelend uiterlijk, een beter scherm, én een erg indrukwekkende accuduur. Tevens kun je direct vanaf het begin aan de slag met Android 6.0.1, al komt die als update spoedig ook naar de eerste J5.

Wie verder geen fancy extraatjes zoekt, heeft aan de Galaxy J5 (2016) aan oersolide toestel zonder veel franje, maar met degelijke ' basisfuncties' (scherm, accu). Een groter en sneller alternatief is de Galaxy J7 (2016), die officieel nog niet in Nederland uitgebracht is (maar al wel te koop). Beter uitgerust en iets duurder is de Galaxy A5 (2016).

Aanbiedingen

Uiteraard kun je de scherpste prijzen voor een Galaxy J5 (2016) met abonnement vergelijken, of de goedkoopste deals voor een losse Galaxy J5 (2016). Hieronder vind je nu direct de beste aanbiedingen per provider, en als je er eentje koopt, vergeet dan ook niet de beste Galaxy J5 (2016) hoesjes te checken.

     Galaxy J5 (2016) NIEUWS:

Samsung Turkije publiceert uitgebreide Nougat-update planning, inclusief Galaxy J5 (2015), A3 en A5 (2017), en meer (update)

Samsung Turkije heeft op haar eigen website een uitgebreid en gedetailleerd schema gepubliceerd met daarin alle geplande updates naar Android 7.0 Nougat. Onder meer verrassend: ook de eerste Galaxy J5 uit 2015 zou de update krijgen. Update 21 maart: tot nu toe blijkt de onderstaande planning redelijk accuraat te zijn. De genoemde data gelden natuurlijk niet voor […]

Galaxy J5 (2016) krijgt update met januari security patch

Voor de Galaxy J5 (2016) is nu de update beschikbaar met de security patch van de maand januari. De Galaxy J5 (2016) is dan misschien een van de goedkoopste smartphones in Samsung’s aanbod, maar het toestel wordt de laatste tijd toch erg netjes up-to-date gehouden op beveiligingsgebied. Enige weken na de update met de december patch […]

Update met security patch van december voor de Galaxy J5 (2016)

Samsung’s Galaxy J5 (2016) krijgt vanaf nu een update met de security patches tot en met die van de maand december. Met de Galaxy J5 (2016) heeft Samsung een solide midrange smartphone in handen, die – zo blijkt – qua softwareupdates aardig goed wordt bijgehouden – de vorige patch was die van oktober. Op dit moment rolt […]

Galaxy J5 (2016) krijgt update met oktober security patch

Samsung’s Galaxy J5 (2016) krijgt op dit moment een bescheiden update die de laatste security patches naar het toestel brengt.   De Galaxy J5 (2016) draait al vanaf de verkoopstart op Android 6.0.1 Marshmallow. Wel arriveert de inmiddels derde update met verbeteringen voor de beveiliging nu op de telefoon. Firmwareversie XXU1APJ3 brengt de meest recente […]

Samsung Galaxy tip: apps naar je SD kaart verplaatsen

Apps naar de SD kaart van je Galaxy verplaatsen is niet zo moeilijk. Maar je moet wel even weten waar de optie te vinden is – zeker als je toestel onlangs de update naar Android Marshmallow kreeg. Even leek het erop dat het opslaan van applicaties op de microSD kaart van je Galaxy telefoon een […]

Samsung Galaxy J5 (2016) abonnement vergelijken

Review Specificaties Abonnement Los toestel Hoesjes Nieuws Hieronder vind je ons overzicht met aanbiedingen voor de Galaxy J5 (2016) met abonnement. Voor de goede orde zetten we eerste belangrijkste puntjes van dit toestel nog even voor je op een rijtje. De Galaxy J5 (2016) is Samsung’s vaandeldrager in de lagere middenklasse. Met zijn aluminium frame, […]

Security patches van juli: Samsung Galaxy J5, Galaxy J5 (2016), en juni: Galaxy S3 Neo

De afgelopen dagen kwamen op een aantal Samsung telefoons updates binnen met de security patch van de maand juli en juni. Bijgewerkt worden de eerste generatie Galaxy J5, de Galaxy J5 (2016) en de Galaxy S3 Neo. De Galaxy J5 uit 2015 krijgt een update naar firmwareversie XXS1APG1. Deze bevat nog geen Android 6.0.1 Marshmallow. Hoewel die update elders […]

Tips voor je nieuwe Samsung Galaxy J5 (2016): maak ‘m sneller, maak ‘m handiger

Heb je net een gloednieuwe Samsung Galaxy J5 (2016)? Volg dan de onderstaande stappen om ‘m alvast een stukje handiger én sneller te maken. De instellingen van het startscherm van je Galaxy J5 (2016): leg je vinger op een leeg stukje startscherm Maak je Galaxy J5 (2016) handiger De eerste paar eenvoudige stappen die je […]

Benchmarks: de Samsung Galaxy J5 (2016) in getalletjes

In afwachting van onze uitgebreide review van Samsung’s nieuwe Galaxy J5 (2016), hierbij alvast een stapeltje benchmarkresultaten van het toestel. De voornaamste verbeteringen die de Galaxy J5 (2016) ten opzichte van zijn voorganger – de eerste Galaxy J5 – meebrengt, lijken bedoeld voor het oog. Het scherm groeide, kleurweergave werd beter, en de behuizing kreeg […]