Verschillen tussen de Samsung Galaxy J5 (2016) versus Galaxy J5 (2015) – beknopte vergelijking

De Galaxy J5 die Samsung vorig jaar uitbracht bleek een populair instapmodel smartphone te zijn. Nu is dan ook de nieuwe Galaxy J5 (2016) in de schappen te vinden. Wat is er anders, wat is er nieuw, en wat krijg je voor het verschil in prijs tussen beide J5 modellen?

samsung-galaxy-j5-2016-versus-galaxy-j5-2015-vergelijking-verschillen-voor Verschillen tussen de Samsung Galaxy J5 (2016) versus Galaxy J5 (2015) - beknopte vergelijking

Als je op zoek bent naar een Galaxy met een milde prijs, biedt Samsung’s J serie inmiddels ruime keuze. De Galaxy J5 die in de herfst van 2015 verscheen bleek populiar, onder meer vanwege het Super AMOLED scherm en de uitstekende accuduur. De nieuwe Galaxy J5 (2016) borduurt hierop verder, maar verbetert een aantal interessante punten. Wij zetten ze op een rijtje, zodat jij kunt bepalen of ze de meerprijs van de nieuwe J5 (2016) ten opzichte van het vorig model waard zijn.

samsung-galaxy-j5-2016-versus-galaxy-j5-2015-vergelijking-onder Verschillen tussen de Samsung Galaxy J5 (2016) versus Galaxy J5 (2015) - beknopte vergelijking

Mat aluminium van de J5 (2016) versus glimmend plastic van de eerste J5

Design, bouwkwaliteit

De Galaxy J5 (2016) heeft een metalen frame – aluminium, om precies te zijn – dat het toestel een wat sjiekere uitstraling geeft dan de eerste Galaxy J5, die geheel van kunststof is. Ook is hij iets langer geworden, een fractie dikker én een heel klein beetje zwaarder.

Ondanks het iets grotere scherm in de J5 (2016) is de behuizing niet breder geworden, waardoor je meer beeld krijgt zonder dat het toestel minder goed in de hand ligt.

Onveranderd bleef de kunststof achterklep, die ook in de vernieuwde Galaxy J5 te verwijderen is, waardoor je de batterij zelf kunt verwisselen.

samsung-galaxy-j5-2016-versus-galaxy-j5-2015-vergelijking-verschillen-achter Verschillen tussen de Samsung Galaxy J5 (2016) versus Galaxy J5 (2015) - beknopte vergelijking

Beeldscherm

Net als de eerste J5, heeft ook de Galaxy J5 (2016) wederom een beeldscherm van het Super AMOLED type, dat bekend staat om het hoge contrast. Wel is het scherm iets groter geworden – van een 5 inch naar een 5,2 inch diagonaal, oftewel van 12,7 naar 13,2 centimeter – maar de resolutie bleef gelijk: 1280 bij 720 pixels.

Duidelijk verbeterd is de kleurweergave van het scherm van de Galaxy J5 (2016), of – om precies ze zijn – het toestel is nu voorzien van de mogelijkheid om zelf kleurweergave te kiezen. Voor de rustige, natuurlijk Basis stand zorgt voor een – in deze prijsklasse – ongekende kleurweergave.

samsung-galaxy-j5-2016-versus-galaxy-j5-2015-vergelijking-frame-knoppen Verschillen tussen de Samsung Galaxy J5 (2016) versus Galaxy J5 (2015) - beknopte vergelijking

Accu

Hierboven stipten we al even aan dat de batterij van de Galaxy J5 (2016), net als die in de eerste Galaxy J5, verwisselbaar is. Wel groeide de capaciteit van 2600 in de mAh in de eerste J5 naar maarliefst 3100 in de J5 (2016).

Omdat de overige hardware niet noemenswaardig veranderde levert deze toename in capaciteit een evenredige toename in accuduur op. De eerste Galaxy J5 deed het op dit vlak al heel goed, maar de nieuwe J5 gaat hier dus nog een stap voorbij.

samsung-galaxy-j5-2016-3 Verschillen tussen de Samsung Galaxy J5 (2016) versus Galaxy J5 (2015) - beknopte vergelijking

Galaxy J5 (2016): de achterklep is nog steeds van kunststof, en dus te verwijderen

Opslag

Hoewel je de eerste Galaxy J5 al een scheut extra opslagcapaciteit kon geven door er een microSD kaartje in te stoppen, bleef de interne capaciteit vrij beperkt: 8 GB, waarvan iets meer dan 4 GB beschikbaar voor de gebruik(st)er. De J5 (2016) heeft, naast hetzelfde microSD slot, direct 16 GB aan boord, waarvan bijna 11 GB vrij.

Software

Hoewel we voor de eerste Galaxy J5 nog wel een update naar Android 6.0.1 Marshmallow verwachten, draait de J5 (2016) daar nú al op. Waar de eerste toestelversie dus nog moet wachten op deze update, is de nieuwe variant direct bij de tijd. Daarbij moeten we wel zeggen dat het verschil tussen de twee Android versies qua functionaliteit minimaal is.

samsung-galaxy-j5-preview-2 Verschillen tussen de Samsung Galaxy J5 (2016) versus Galaxy J5 (2015) - beknopte vergelijking

De eerste Galaxy J5 glimt meer dan zijn opvolger

Overeenkomsten

Het is duidelijk: de Galaxy J5 (2016) brengt – ten opzichte van zijn voorganger – belangrijke verbeteringen op het gebied van design en bouwkwaliteit, het beeldscherm en de accuduur. Op een aantal punten besloot Samsung niks te veranderen. De processor in beide toestellen is exact dezelfde, en ook de camerasensors van beide camera’s – voor en achter – zijn identiek. Wel lijkt de nieuwe J5 iets mooier belichte foto’s te maken, door verbeteringen in de camerasoftware.

Cameravergelijking: boven de Galaxy J5 (2016), onder de Galaxy J5 uit 2015

Qua extra snufjes hebben beide telefoons ook min of meer hetzelfde te bieden: van de Smart Manager app en de Extra energiebesparende stand, tot het feit dat ze allebei over een flitser aan de voorzijde beschikken. Je weet wel, voor je selfies in het donker.

samsung-galaxy-j5-2016-versus-galaxy-j5-2015-vergelijking-verschillen Verschillen tussen de Samsung Galaxy J5 (2016) versus Galaxy J5 (2015) - beknopte vergelijking

Conclusies?

Om het lange verhaal van hierboven nog een keer beknopt samen te vatten: de Galaxy J5 (2016) heeft dezelfde processor en camera’s als de Galaxy J5 uit 2015. Sterk verbeterd is de kleurweergave en de accuduur, en ook de behuizing voelt en oogt duidelijk minder goedkoop.

Dit alles weerspiegelt natuurlijk in het prijsverschil – beide toestellen zijn gewoon te koop. Vind je design, accuduur en/of kleurweergave erg belangrijk op je smartphone? Dan is de Galaxy J5 (2016) duidelijk zijn geld waard. Geef je minder om die dingen, dan voldoet de eerste Galaxy J5 voor jou vermoedelijk ook prima. Tenslotte heeft ook dat toestel heeft een prima accuduur, én de prijs is inmiddels flink gedaald.

Wil je liever een nog wat compacter toestel? Check dan de Galaxy J3 (2016). Zoek je juist iets groters? Werp dan een blik op de 5,5 inch Galaxy J7 (2016), die al in Nederland te koop is, maar nog niet officieel is aangekondigd.

Aanbiedingen

Check de prijzen voor een losse Galaxy J5 (2016) of een losse Galaxy J5, of vind de beste aanbieding voor een Galaxy J5 (2016) met abonnement – of natuurlijk voor een Galaxy J5 met abonnement. Een beknopt overzicht met de scherpste deals per provider vind je alvast hieronder:

Beste Galaxy J5 aanbiedingen per provider

Praat mee