Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillen

Met de komst van de Galaxy Tab S3 is de Galaxy Tab S2 niet meer Samsung’s absolute  tabletparadepaardje. Maar hij blijft voorlopig wel gewoon te koop. Wanneer koop je welke Tab-met-AMOLED-scherm? Welke is het meest geschikt voor jou? Uit de onderstaande vergelijking wordt je – hopelijk – een stuk wijzer.

galaxy-tab-s3-versus-tab-s2-vergelijking-verschillen-design-1 Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillen

Galaxy Tab S2 (links) versus Galaxy Tab S3 (rechts):  tenminste één S Pen verschil

In de categorie TLDR, doen we hier alvast de conclusies van al het onderstaande. Gewoon, daarom:

Galaxy Tab S2 is de betere keuze als je…

 • gewoon een mooi afgewerkte tablet wilt met een AMOLED scherm,
 • om vooral content (films, etc.) te consumeren,
 • en je budget niet per se eindeloos ruim is,
 • en/of als je per se een compacte 8 inch tablet zoekt.

De Galaxy Tab S3 is zijn meerprijs vooral waard als je…

 • graag een tablet wilt met topprestaties, bijvoorbeeld voor games,
 • maar vooral voor iedereen met een creatieve/professionele inslag,
 • die de meerwaarde van de S Pen inziet.

Wil je weten waarom we dit concluderen, lees dan vooral verder. Maar voor we de Galaxy Tab S3 uitgebreid naast de Tab S2 gaan leggen zijn er drie puntjes die we allereerst moeten behandelen. Mogelijk hoef je na die drie puntjes niet verder te lezen, omdat je al weet welke Galaxy Tab bij jou past.

1 – Groot, klein

Nog voordat we diep in de materie duiken, wijzen we erop dat de Galaxy Tab S3 alleen maar als 9,7 inch versie te koop is. Alleen van de Galaxy Tab S2 bestaat ook een compactere 8 inch variant. Zoek je echt een compacte tablet mét AMOLED scherm, dan is je keuze direct duidelijk: de Tab S2 8.0. Deze vergelijking gaat vanaf hier dus tussen de Tab S3 en de 9.7 inch versie van de Tab S2.

galaxy-tab-s3-versus-tab-s2-vergelijking-verschillen-design-aansluitingen Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillen

Boven de Tab S3, onder de Tab S2

2 – AMOLED en AMOLED

Vervolgens moeten we er op wijzen dat beide tabletmodellen uitgerust zijn met Samsung’s veelgeprezen Super AMOLED schermtechnologie, met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels. Als je dus voornamelijk een tablet zoekt met een fantastisch AMOLED scherm, dan is bij deze duidelijk dat de Tab S2 ondanks zijn lagere prijs gewoon prima voldoet.

3 – Goedkoper, duurder

De rest van deze vergelijking gaat vooral ook over het ándere grote verschil tussen de Tab S3 en S2: de prijs. De eerste is op dit moment ruim € 200,- duurder dan de tweede. De vraag die we hieronder verder beantwoorden is dus niet zozeer welke is beter, maar features krijg je voor welke prijs.

Tot zover de eerste drie punten die in grote lijnen de verhoudingen tussen de Galaxy Tab S3 en Tab S2 schetsen. Want laten we duidelijk zijn: er zijn wel degelijk grote verschillen. Of deze het prijsverschil verklaren, zal nu blijken.

tab-s3-s2-design-verschillen Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillen

Beide Tabs naast elkaar: welke is welke?

Design

Als de Galaxy Tab S3 en de Tab S2 met het scherm naar boven naast elkaar liggen – en je telt de S Pen stylus van de eerste even niet meer – dan is het niet makkelijk om verschillen te ontdekken. Aan de achterkant is het gelukkig een stuk eenvoudiger: de softtouch achterkant van de Galaxy Tab S2 is duidelijk anders dan de glazen rug van de S3.

Misschien – misschien, want smaken verschillen – voelt de Tab S3 daarom wat meer ‘premium’ aan, maar hij is natuurlijk ook een stuk gevoeliger voor vingerafdrukken en onvoorzichtig gedrag. De aluminium rand van de S3 is beter afgerond dan de scherpere randen van de Tab S2 – denk eventueel aan het verschil tussen de afwerking van de Galaxy S6 en de Galaxy S7.

De Galaxy Tab S3 ademt wel het design van een high end tablet – maar eerlijk is eerlijk: de Tab S2 doet hier niet erg voor onder. Net als het beeldscherm, is dus ook niet het design dé factor die het prijsverschil tussen de Tab S2 en S3 rechtvaardigt. Vrees echter niet: langzaam komen we bij de puntjes die dit wél doen.

galaxy-tab-s3-versus-tab-s2-vergelijking-verschillen-design-achter Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillen

Links de Tab S2, rechts de Tab S3

Hardware

Het eerste gebied waar we duidelijk merken dat de Galaxy Tab S3 een pak beter is dan de Tab S2, is de hardware. De Galaxy Tab S2 zoals deze nu nog wordt verkocht heeft Qualcomm’s Snapdragon 652 processor aan boord, die het op alle vlakken aflegt tegen de Snapdragon 820 van de Tab S3. Onze benchmarktests met de Galaxy Tab S3 laten zijn dat deze grafisch ruim drie keer zo snel is als de Tab S2.

Nu gaat het daarbij vooral om scores behaald in kunstmatige testjes, maar wij kunnen bevestigen dat de Galaxy Tab S3 – mede dankzij meer werkgeheugen: 3 versus 4 GB – in het dagelijks gebruik inderdaad soepeler aanvoelt dan de Tab S2. Twee honderd euro soepeler? Niet per se, maar wie graag games speelt zal er de vruchten wel van plukken. En er is meer.

Software, features

Langzaam maar zeker wordt nu duidelijk waarom de Tab S3 wel degelijk een (duurdere) opvolger is van de Tab S2. Hij is niet alleen sneller, maar biedt ook meer. Over de S Pen stylus hebben we het zometeen nog, maar duidelijk is direct dat de Tab S3 over de nieuwste – betere, ja – versie van Samsung’s eigen interface beschikt.

Deze ligt bovenop Android 7.0 Nougat, de versie waar de Tab S2 nu niet, maar later dit jaar wel op draait. Of de Tab S2 met die update dan ook snufjes krijgt als Veilige mapFilter blauw licht, en de complete nieuwe interface is nog niet bekend.

galaxy-tab-s3-akg Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillen

Geluid

En dan is er het geluid. De Galaxy Tab S2 heeft stereogeluid, zolang je ‘m in portretmodus houdt. De Galaxy Tab S3 heeft vier speakers, en biedt dus stereogeluid ongeacht de houding. Bovendien is de Tab S3 de eerste Galaxy die de vruchten plukt van Samsung’s overname van Harman. Het geluid wordt verzorgd door Harman dochter AKG, en hoewel je je ook weer niet teveel moet voorstellen van de kleine speakertjes, is het verschil tussen de Tab S2 en de Tab S3 merkbaar als je films kijkt zonder koptelefoon.

Is dít verschil dan de hogere prijs van de Tab S3 waard? Misschien voor een klein deel, maar eerlijk is eerlijk: nee, zoveel maken de AKG-speaker echt niet uit.

galaxy-tab-s3-s-pen-stylus Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillen

S Pen

Maar dán is er nog de S Pen, die de laatste jaren in feite vooral furore maakte in Samsung’s Note-serie, en vorig jaar al (optioneel) toegevoegd werd aan de Galaxy Tab A. Op de Galaxy Tab S3 biedt de S Pen een volledig spectrum aan notitie- en tekenmogelijkheden, inclusief de mogelijkheid op het uitgeschakelde scherm te schrijven. Stel je de oude Galaxy Note 10.1 of NotePRO 12.2 voor, met veel snellere hardware, een nauwkeuriger S Pen én een AMOLED scherm, en je snapt dat de Tab S3 op alle vlakken superieur is aan Samsung’s vorige tablets-met-stylus.

Daarmee is ook duidelijk dat hierin het grote verschil tussen de Tab S2 en S3 schuilt. De Tab S2 is een mediaconsumptie tablet – lezen, film kijken, browsen, dat soort werk – maar bij de Tab S3 krijg je er een volledige creatieve dimensie bij. Mits je daarop zit te wachten, en ervoor open staat. Het schrijfgevoel op de Tab S3 is beter dan op de laatste Note die in Nederland uitkwam, de Galaxy Note 4 (Edge), en tekenen op een dergelijk groot AMOLED scherm is echt een genot.

galaxy-tab-s3-autodesk-sketchbook-for-galaxy Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillen

Zonder je te vervelen met exact alle – deels overbodige – mogelijkheden die de S Pen met zich meebrengt durven we te zeggen dat deze het prijsverschil inderdaad rechtvaardigt, mits je iemand bent die zoiets tof vindt, hobbymatig of professioneel.

En verder?

Tot zover de belangrijke verschillen tussen de Galaxy Tab S3 en de Tab S2. Beide hebben een goed werkende vingerscanner, en beide een microSD slot om de opslagcapaciteit te vergroten. Oké, het systeem dat de Tab S3 gebruikt om te koppelen aan een hoes, of bijvoorbeeld het de keyboard cover, is wat fijner, maar daarvan moet je je beslissing niet laten afhangen. Ook niet zo van belang achten wij het feit dat de 13 megapixel camera van de Galaxy Tab S3 inderdaad beter is dan de 8 megapixel camera van de Tab S2 – en ook de frontcamera van de eerste is met zijn 5 megapixel resolutie een stuk scherper. Maar wie toch graag foto’s maakt met een tablet weet het bij deze.

Conclusie

Waar moet je je keuze tussen de Galaxy Tab S2 en Tab S3 dus wel van laten afhangen? Het bovenstaande samenvattend, komt het op het volgende neer:

Galaxy Tab S2 is de betere keuze als je…

 • gewoon een mooi afgewerkte tablet wilt met een AMOLED scherm,
 • om vooral content (films, etc.) te consumeren,
 • en je budget niet per se eindeloos ruim is,
 • en/of als je per se een compacte 8 inch tablet zoekt.

De Galaxy Tab S3 is zijn meerprijs vooral waard als je…

 • graag een tablet wilt met topprestaties, bijvoorbeeld voor games,
 • maar vooral voor iedereen met een creatieve/professionele inslag,
 • die de meerwaarde van de S Pen inziet.

Galaxy Tab S3 en Tab S2 kopen & prijzen

Hieronder vind je actuele prijzen van de Tab S3 en Tab S2 bij de populairste webshops. Let op: als je tot en met 30 maart een Galaxy Tab S3 bestelt, kun je er een keyboard cover t.w.v. € 129,99 bij kado krijgen. Meer info vind je op onze Galaxy Tab S3 kopen pagina.

Samsung
Coolblue
MediaMarkt
Bol.com
Centralpoint
gcbutton Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillengcbutton Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillengcbutton Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillengcbutton Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillengcbutton Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillen
Tab S3
WiFi € 679
4G € 769
Tab S3
WiFi € 679
4G € 769
Tab S3
WiFi € 679
4G € 769
Tab S3
WiFi € 679
4G € 769
Tab S3
WiFi € 679
4G € 769

MediaMarkt
Coolblue
Bol.com
Samsung
Centralpoint
gcbutton Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillengcbutton Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillengcbutton Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillengcbutton Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillengcbutton Vergelijking: Galaxy Tab S3 versus Galaxy Tab S2, de verschillen
Tab S2 9.7
va € 419,-
Tab S2 8.0
va € 339,-
Tab S2 9.7
va € 429,-
Tab S2 8.0
va € 323,-
Tab S2 9.7
va € 429,-
Tab S2 8.0
va € 339,-
Tab S2 9.7
va € 454,-
Tab S2 8.0
va € 359,-
Tab S2 9.7
va € 458,59
Tab S2 8.0
va € 337,59

Galaxy deal tips

Reacties

 1. Robert zegt

  De prijs is absurd voor zo weinig vernieuwingen. de S2 Is nog prima ook te duur maar betaalbaar t.a.v S3 1 gb geheugen meer en andere processor is een aanfluiting.En natuurlijk gaan ze de S2 onttrekken aan de markt Een freak koopt se S3 nog maar de gewone man kijkt dan uit naar iets anders.

  Terecht Samsung raakt langzaam zijn tolerantie kwijt bij vaste kopers op gebied van Telefoon , TV’s maar vooral de Tablet’s.
  Eenmaal verloren klanten komen niet terug.

Praat mee