In deze review van de Samsung Galaxy Z Fold 4 lees je over mijn dagelijkse ervaringen gedurende een maand met de duurste Galaxy. Is het slechts een verfijning van het concept, of is er meer aan de hand? Zoals altijd, val ik eerst maar direct met de deur – en de conclusies – in huis.
De Galaxy Z Fold 4 is goed, want…
- voor een combinatie van telefoon en tablet is hij eigenlijk heel handzaam,
- de hardware snel en solide,
- en de camera eindelijk echt high end,
- terwijl de accuduur uitstekend is,
- en de software support prima.
De voornaamste nadelen zijn…
- de Under Display Camera, die niet al te best is,
- het coverscherm dat nog steeds relatief smal is,
- terwijl deze (coverscherm) geen S Pen ondersteunt.
De Fold-serie arriveert met de Galaxy Z Fold 4 op een punt dat het een uitstekend all round, high end werkpaard is. Alles aan het toestel is eigenlijk goed: de schermen, de camera's, de snelheid van de hardware, de accuduur, en de bouwkwaliteit. Dat je met een dergelijk apparaat mogelijkheden hebt, die je op geen andere telefoon vindt, spreekt voor zich.
Dat daar een pittig prijskaartje aan hangt ook. De Z Fold 4 is daarmee, wat mij betreft, een toestel zonder echte nadelen, en bovendien een apparaat dat duidelijk meer is dan ‘gewoon een telefoon'. Of je daar het geld voor over hebt is uiteraard persoonlijke keuze. Tenslotte kun je voor hetzelfde geld ook een uitstekende laptop kopen. Maar die past niet in je zak.
Meer weten? Lees hieronder verder voor de rest van mijn uitgebreide Galaxy Z Fold 4 review.
Samsung Galaxy Z Fold 4 review
Het is inmiddels drie jaar geleden dat de eerste Galaxy Fold daadwerkelijk uitkwam in Europa. Dat toestel kostte meer dan €2000, en had nog een redelijk hoog prototype-gehalte. In tegenstelling tot andere proefballonnen die Samsung in de loop van de jaren opliet – Galaxy Round, anyone? – zakte de Fold-serie niet roemloos de vergetelheid in. In tegendeel. Sinds mid-2019 verschenen verschillende uitvoeringen, die logischerwijs steeds beter werden. En nu is er dus de Galaxy Z Fold 4.
Als (voormalig) Galaxy Z Fold 3 gebruiker is het verleidelijk om de Z Fold 4 te zien als verfijning van dát toestel. Toch is dat waarschijnlijk een te simpele benadering. Slechts weinigen kopen ieder jaar een telefoon met dit prijskaartje, tenslotte. Voor velen wordt de Z Fold 4 hun eerste foldable. Dus ja, natuurlijk is het goed te weten hoe Samsung de Fold-serie verbeterde. Maar nog belangrijker is de vraag: hoe is je ervaring als je overstapt vanaf een klassieke, platte smartphone? Is het toestel er klaar voor reguliere telefoons te vervangen, zonder concessies en andere belangrijke nadelen?
Design
Er zijn ruwweg twee manieren om het design van de Galaxy Z Fold 4 te kenmerken. Aan de ene kant zijn de wijzigingen ten opzichte van de Z Fold 3 minimaal. De scharnier is wat slanker, evenals de bezels, en de camera's zijn wat… groter. In het dagelijks gebruik voelt de nieuwe Fold nog net een fractie steviger aan als zijn voorganger.
Aan de andere kant was ik oprecht verrast dat de paar millimeter extra breedte zo'n groot verschil maakt voor de functionaliteit van het coverscherm. Berichten daarop typen is – met mijn relatief grote handen – nu wel een optie. Vooral eenhandig werkt dit prima, al dan niet swipend.
Dat neemt niet weg dat het coverscherm nog steeds smal is. Daardoor blijft de functionaliteit wat beperkter dan het scherm op een reguliere smartphone. Als nadeel is dit niet zo groot als op de Z Fold 3, maar een nadeel(tje) blijft het.
In hoeverre je de waterbestendigheid van de Fold nog als pluspunt kunt noemen is mij niet zo duidelijk. Natuurlijk is het technisch gezien allemaal razend knap. Maar tegelijk is de Galaxy Z Fold 4 gewoon een premium high end apparaat, waarvan je eigenlijk ook niet minder hoeft te verwachten.
Uiteindelijk is vooral duidelijk dat Samsung met de Galaxy Z Fold 4 – nog wat meer dan met eerdere modellen – een foldable heeft gemaakt die qua bouwkwaliteit mee kan met high end klassieke smartphones.
Galaxy Z Fold 4 beeldscherm(en)
Over het coverscherm had ik het al, tijd om het even over het grote scherm aan de binnenkant van de Galaxy Z Fold 4 te hebben. Maar eigenlijk valt er niet zoveel over te vertellen. Het is groot, kan met maximaal 120Hz verversen, en is ook helder genoeg. Erg mooi, niets aan doen verder. Vooruit, één puntje: door de licht opstaande randjes rond het scherm is stof lastiger weg te vegen. Natuurlijk zijn deze randjes broodnodig ter bescherming, net als op alle eerdere Fold-modellen. Maar helemaal handig is het niet.
De belangrijkste verbetering lijkt de beschermlaag te zijn. Op de Z Fold 3 was dit in feite gewoon een fabrieksmatig aangebrachte screenprotector, die bij velen binnen een jaar los begint te laten. Samsung vervangt ‘m voor je – maar optimaal is anders. Op de Galaxy Z Fold 4 zit de beschermlaag beter vastgelijmd, waardoor dit probleem niet meer moet optreden. Echter, pas op de langere termijn – als het weer kouder wordt, en het dagelijks leven grotere temperatuurverschillen met zich mee brengt – wordt echt duidelijk of het Samsung gelukt is dit Fold 3 euvel inderdaad op te lossen.
Wat Samsung ook verbeterde ten opzichte van de derde Fold: het stukje scherm dat de Under Display Camera (UDC) bedekt. Deze heeft meer pixels, waardoor hij minder in het oog springt. Maar heel eerlijk: ik had al geen issues met de UDC op de Z Fold 3. Als je erop focust kun je ‘m zien, en dat geldt voor de Galaxy Z Fold 4 nog steeds. Maar als je echt iets doet met je telefoon ben je ‘m direct vergeten. Hetzelfde geldt voor de vouw in het midden: als je recht naar het toestel kijkt vergeet je direct dat hij er zit.
Onder de motorkap
Los van alle ‘foldable-specifieke‘ onderdelen, heeft de Galaxy Z Fold 4 natuurlijk ook hardware verder niets van doen heeft met vouwen of klappen. Zo is er Qualcomm's Snapdragon 8+ Gen 1 processor. Dat is de verbeterde versie van de Snapdragon 8 Gen 1 die in sommige werelddelen al in de Galaxy S22 serie te vinden was.
De 8+ variant is niet veel sneller dan de chipgeneratie die in de S22-serie zit. Maar in combinatie met 12GB RAM is de Galaxy Z Fold 4 vlot, vloeiend, en prima geoptimaliseerd. De optimalisatie problemen die Samsung met de S22 had, zijn op de nieuwe Fold geheel niet van toepassing.
Software
In hoeverre de puike optimalisatie van de software op de Galaxy Z Fold 4 geheel samenhangt met de processor is natuurlijk maar de vraag. Het toestel komt namelijk met de geheel eigen One UI versie 4.1.1, gebaseerd op Android 12L. De basis van de software is dus even een andere.
Hierdoor biedt de Z Fold 4 nieuwe, eenvoudige manieren om te multitasken. Zo krijg je – als je bezig bent – onderin beeld een taakbalk alsof je op een PC of laptop werkt. Van daaruit kun je nieuwe apps het scherm op ‘schuiven', die op hun beurt openen in een eigen venster. Dit is Samsung's meest intuïtieve multi-window implementatie ooit, wat mij betreft.
Multitasking: drie of vier apps tegelijk, allemaal direct geopend vanaf de taakbalk onderin
Ook nieuw in Samsung's software arsenaal is de optie om tekst direct op foto's te herkennen en te kopiëren. In het verleden had je daarvoor andere tools nodig, zoals Bixby Vision. Nu doe je het direct in camera-app of vanuit je Galerij. Andere Samsung telefoons krijgen deze optie vanaf Android 13 en One UI 5.
YouTube op drie manieren: portret, landschap, en in de Flex stand (met het toestel half gebogen)
Verder heb je op de Z Fold 4 natuurlijk alle gemakken – en valkuilen – die Samsung's software op andere telefoons ook biedt. Er zij enorm veel functies, opties, snufjes, mogelijkheden, en manieren om dingen aan je eigen smaak aan te passen. Ik heb daar de laatste jaren in review, na review, na review over geklaagd, en bij de Z Fold 4 wordt het er niet beter op. Slechts een enkeling heeft twee pagina's opties en instellingen nodig om het maken van een screenshot te optimaliseren, tenslotte. Er kan veel – voor sommigen is dat een zegen, maar voor anderen wel degelijk een vloek.
Updates
In het verlengde van het kopje Software licht natuurlijk het thema updates. Dit is inmiddels een van de best verborgen unique selling points van Samsung's telefoons. Want net als de Galaxy S22 en Galaxy A53 krijgt ook de Galaxy Z Fold 4 minstens vijf jaar ondersteuning.
Of om precies te zijn: je krijgt vijf jaar beveiligingsupdates. Omdat Samsung's vijfjarige beleid nog nieuw is, weten we niet precies hoe het verloop gedurende deze periode zal zijn. Wij rekenen erop dat het toestel in ieder geval drie jaar maandelijks bijgewerkt wordt. De rest van de periode komen de update per kwartaal, en het laatste jaar mogelijk per half jaar. Maar: pas vanaf 2025/2026 weten we hoe dit verloop precies zal zijn. In ieder geval blijft de Galaxy Z Fold 4 tot het najaar van 2027 goed beveiligd.
Qua features en mogelijkheden belooft Samsung tenminste vier grote Android upgrades. Het toestel verscheen nu met Android 12 op de markt. Waarschijnlijk arriveert Android 13 nog voor het einde van 2022. Android versies 14, 15, en 16 volgen dan in de komende jaren. Bovendien krijg je ook nog 1 à 2 keer per jaar een upgrade voor de One UI interface.
Al met al krijg je met de Z Fold 4 dus Samsung's beste updatebeleid. Logisch, gezien de prijs, maar toch een duidelijk pluspunt in vergelijking met andere Android apparaten – althans, voorlopig. Met de nieuwe EU-wetgeving in aantocht, wordt iedere telefoonmaker verplicht een enigszins vergelijkbaar updatebeleid te voeren. Bij Samsung, echter, hoef je daar niet op te wachten.
Galaxy Z Fold 4 review: camera
De voornaamste reden dat ik het afgelopen jaar de Galaxy Z Fold 3 alleen af en toe gebruikte, was de camera. In vergelijking met de S21 en S22 series was deze gewoon te bescheiden. In de Galaxy Z Fold 4 kom ik echter de camera tegen die ook in de Galaxy S22 en S22+ zit. En het enige echt relevante verschil met de Galaxy S22 Ultra is de ontbrekende 10x optische zoom. Maar tenminste zijn de camera's van de Z Fold 4 nu echt op high end niveau. Op eentje na, dan.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen hier: de camera van de Galaxy Z Fold 4 is uitstekend. De beter geoptimaliseerde camera software is zelfs wat sneller dan op de S22-serie. De 50 megapixel hoofdcamera doet het onder alle omstandigheden goed. De kleuren zijn soms een tikje warmer dan de natuur zelf in de aanbieding heeft. Samsung weet dat velen daarvan houden. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om ook natuurlijker kleuren vast te leggen, met de Pro mode of Expert RAW.
De telefotocamera met 3x optische zoom maakt de camera behoorlijk flexibel, en helpt ook foto's met (deels digitale) zoom te maken die er behoorlijk goed uitzien tot pakweg een zoomniveau van 10x. De ultragroothoekcamera is misschien wel de saaiste van het stel: functioneel, maar helaas niet optisch gestabiliseerd. Dat maakt ‘m minder flexibel dan de andere camera's. Maar voor een groepsfoto of landschapsopname hier en daar voldoet ‘ie.
Opnames met grote contrasten worden prima vastgelegd. Op dit vlak doet de Z Fold 4 het zelfs wat beter dan S22-serie, tenminste tot een recente update voor deze laatste ook verbeteringen op dit vlak bracht.
Selfies en weinig licht
De Galaxy Z Fold 4 is een van de weinige telefoons waarbij je een aparte stukje kunt schrijven over de verschillende frontcamera's. Het toestel heeft er één, twee, of zelfs drie – afhankelijk van wat je doet en hoe je ‘m vasthoudt.
In dichtgeklapte toestand maak je selfies met de saaiste frontcamera van het stel: die in het coverscherm. Dat is een 10 MP exemplaar, zoals we die kennen van generaties Galaxy S-telefoons. Vouw je de Z Fold 4 open, dan krijg je te maken met de Under Display Camera, die alleen zichtbaar verschijnt als je ‘m gebruikt. Hoewel de UDC iets beter verstopt is dan op de Fold 3, is hij kwalitatief net zo beperkt. De opnamen met een 4 MP resolutie wordt softwarematige bijgeschaafd, maar zinvol is deze camera alleen voor snelle videogesprekken waarop je je rimpels niet wilt laten zien.
Verreweg de beste selfies maakt je op de Galaxy Z Fold 4 met de hoofdcamera. Als je de weergave van de camera-app uitbreidt naar het coverdisplay, kun je daar zien wat de hoofdcamera ziet. En die is meer dan scherp genoeg om iedere haar, iedere rimpel in alle scherpte vast te leggen. Bovendien: zo heb je ook de meest natuurlijke vervaging van de achtergrond, zonder dat je de Portret stand gebruikt.
Bij weinig licht staat de Galaxy Z Fold 4 – net als de S22 – zijn mannetje. Foto's die bij heel weinig licht genomen zijn komen wel een stuk koeler uit de bus rollen. Het maakt daarbij niet zoveel uit of je de automatische modus gebruikt, of de speciale Nacht stand. Bij de laatste blijven foto's wel wat langer scherp.
Uiteindelijk moet de Galaxy Z Fold 4 natuurlijk de Galaxy S22 Ultra voor laten gaan voor de titel Beste camera telefoon van Samsung. Maar het verschil is niet zo groot, en belangrijker: als je de Z Fold 4 aanschaft heb je niet het gevoel dat je voor zoveel geld toch een mindere camera in huis haalt. Daarmee is voor mij persoonlijk de laatste barrière weggenomen die de weg naar volwassenheid voor de Fold-serie blokkeerde.
Galaxy Z Fold 4 review: accuduur
Dit laatste punt wordt nog eens dubbel en dwars onderstreept door dat andere cruciale onderdeel van de Galaxy Z Fold 4, de batterij(en). Batterijen, inderdaad, want traditiegetrouw heeft iedere Fold er twee. Eentje per helft, ja. In totaal zijn ze in de nieuwe Fold goed voor een capaciteit van 4400 mAh. Dat is kleiner dan de S22 Ultra, en zelfs kleiner dan de S22+.
Toch komt hier de Snapdragon 8+ Gen 1 processor weer om de hoek kijken. Qualcomm's voornaamste verkooppunt voor deze chip blijkt geen grap. De Z Fold 4 heeft een lange adem. Zeker als je ook nog gebruik maakt van de beste prestatiemodus die de Zuid-Koreanen ooit implementeerden. Deze beperkt de piekprestaties van de processor, maar niet zoveel dat je er praktisch iets van merkt. Toch wordt op deze manier heel wat energie bespaard, omdat juist die prestatiepieken onevenredig veel verbruiken. En als je gaat gamen wordt automatisch naar een ‘alle-trossen-los' modus geschakeld, zodat je geen last hebt van getemperde rekenkracht.
Alles bij elkaar opgeteld is de Galaxy Z Fold 4 natuurlijk gewoon een high end telefoon met krachtige hardware en een enorm scherm. Je kunt dus niet verwachten twee dagen met een acculading te doen. Maar een lange werkdag haalt ‘ie bij mij op zijn sloffen – makkelijker dan, bijvoorbeeld, de S22 Ultra.
Opladen
Wel begint – in vergelijking met sommige Android-concurrentie – de 25 Watt laadsnelheid te knellen. Toch zullen Samsung's foldables waarschijnlijk de laatste telefoons zijn die een hogere oplaadcapaciteit zullen meekrijgen. En als dit al gebeurt, heb je er minder aan. Het is het laatste stuk van een accu dat noodgedwongen langzamer gevuld moet worden. Alleen zo wordt de slijtage van de energiecel tot een minimum beperkt. De Fold heeft nu eenmaal twee batterijen – en dus twee van deze ‘laatste stukken'. Het totale deel dat sneller kan worden geladen is daardoor veel kleiner dan in een traditionele telefoon.
Na enige weken is mij volledig duidelijk dat de Galaxy Z Fold 4 echt een dijk van een accuduur heeft. Maar dat opladen inmiddels toch met wat haken en ogen komt – of tenminste niet helemaal even snel gebeurt als bij menig (Android) concurrent.
Beveiliging
Een van de dingen die Samsung nog niet kan met een flexibel, opvouwbaar beeldscherm, is een vingerafdruksensor inbouwen. Dat is misschien maar goed ook, want dan zou de Galaxy Z Fold 4 twee scanners moeten hebben – eentje vanbinnen, en eentje van buiten. Samsung kiest dus logischerwijs ook nu weer voor een sensor: in de Aan/uit knop. Ik twijfel of ik dit nu wel of geen nadeel vind. Een vingersensor die bovenop zit als je telefoon op tafel ligt is wel zo handig namelijk.
Aan de andere kant: de capacitieve sensor die in de knop zit, is zodanig snel en nauwkeurig, dat ik niet kan zeggen dat er iets mis mee is. Het loont bij een apparaat als de Z Fold 4 wel de moeit, even na te denken welke vingers je allemaal wilt registreren. Als rechtshandige, heb ik ervoor gekozen om ook de middel- en ringvinger van mijn linkerhand vast te leggen. Met deze vingers kan ik – afhankelijk van hoe ik de Z Fold 4 vast heb – namelijk ook bij de sensor.
Natuurlijk heeft de Z Fold 4 de gezichtsherkenning die we kennen van alle andere Samsung telefoons. En heeft deze dezelfde voor- en nadelen: snel, vrij nauwkeurig, maar niet erg veilig. Je kunt daar dan ook geen bank-apps mee beveiligen, of de Veilige Map van Samsung zelf.
Toch hoop ik stiekem dat we in toekomstige Folds tenminste een in-display sensor in het coverscherm gaan zien. Daarmee wordt het toestel in dichtgevouwen toestand functioneel vergelijkbaar met de Galaxy S modellen. Maar zover is het niet, en dat is geen groot probleem.
Galaxy Z Fold 4 review: geluidskwaliteit
De prijs voor ‘beste speakers in een Samsung telefoon' staat vooralsnog op de plank bij de Galaxy A53. En zolang je de Galaxy Z Fold 4 niet openklapt, mag hij deze prijs delen. De speakers van het toestel klinken vol en warm (voor zover dit soort kleine speakertjes dat kunnen, uiteraard).
Zodra je ‘m openvouwt wordt het geluid toch wat dunner, killer. Maar nog steeds doet de Z Fold 4 het op dit vlak beduidend beter dan, bijvoorbeeld, de S22 Ultra. En ook als telefoon klinkt de Z Fold 4 adequaat, zonder bijzonder in enige zin op te vallen.
Anders nog iets?
Veel dingen die in 2021 nog opzien baarden zijn anno nu gemeengoed. Natuurlijk krijg je geen oplader bij de Galaxy Z Fold 4, laat staan een 25 Watt snellader. Een goede kop/oortelefoon vind je ook niet in de verpakking. Wat er wel in zit? Een USB-C kabel en een SIM-naald.
Over simkaarten gesproken: de Z Fold 4 heeft plaats voor twee fysieke simkaarten, en kan overwegen met eSIM's. Als je een eSIM gebruikt, wordt SIM2 uitgeschakeld. Wat je er niet in kunt stoppen is een geheugenkaart. Samsung rekent erop dat je genoeg hebt aan 256GB, 512GB, of 1TB opslag – afhankelijk van de toestelversie die je aanschaft – en de gebruikelijke cloudopties.
Galaxy Z Fold 4 review: conclusies
Na een maand de Galaxy Z Fold 4 als daily driver in gebruik te hebben, kan ik volmondig concluderen dat het prijskaartje van het toestel de stand der dingen juist weergeeft. Met andere woorden: het is niet alleen Samsung's duurste mobiele gadget, maar ook verreweg de beste. Je krijgt gewoon heel erg veel apparaat voor je geld.
Dankzij de Snapdragon 8+ Gen 1 is de Z Fold 4 de soepelst werkende Galaxy van dit jaar – samen met de Galaxy Z Flip 4, uiteraard. De accuduur is uitstekend, het updatebeleid puik, en het hebben van een groot scherm – voor de juiste gebruik(st)er – superhandig.
Het meest blij ben ik persoonlijk met de camera's. Die weerhielden mij ervan om de Z Fold 3 veel te gebruiken. De camera onder het binnenscherm is overbodig, maar er zijn genoeg andere manieren om prima selfies te schieten.
Echt veel heb ik simpelweg niet te aan te merken. Vooruit, het coverdisplay is nog steeds iets te smal om als complete vervanger van een reguliere smartphone door het leven te gaan. En hééél stiekem zou ik graag zien dat juist het coverscherm ondersteuning voor een S Pen stylus biedt.
Hoe belangrijk deze minpunten zijn moet ieder voor zich weten. Dat geldt misschien zelfs nog meer voor de software. One UI 4.1.1 zit zo vol met opties en snufjes en instellingen en features en extra's en personaliseringsmogelijkheden en…. Hoewel het menu op zich vrij overzichtelijk is, is de kans groot dat je 75% van de mogelijkheden nooit zult zien of gebruiken. Voor de een is het een voordeel, voor iemand anders een nadeel.
Daarmee het plaatje wat mij betreft wel compleet: de Z Fold 4 is de duurste, maar ook het toestel met het meeste. Ondanks de ogenschijnlijk bescheiden verbeteringen, is het de Galaxy Z Fold 4 die de Fold-serie volwassen maakt.
Aanbiedingen
De Galaxy Z Fold 4 heeft een adviesprijs van €1799, maar is inmiddels alweer voor iets minder te vinden. En vooral: je kunt er ook nu nog toffe extra's bij krijgen. Bestel ‘m bij Samsung zelf, en je krijgt de Galaxy Buds 2 Pro gratis, bijvoorbeeld (zie HIER). Maar check ook vooral alle andere deals:
WINKELS | PRIJS | BONUS |
---|---|---|
Samsung Shop | v.a. €1599 | Incl. €200 directe korting – check deze deal HIER |
Bol.com | v.a. €1454 | Inclusief Leather Cover – check deze deal HIER |
Mobiel.nl | v.a. €1254 of i.c.m. abonnement | Check deze deal HIER |
CoolBlue | v.a. €1729 | Nu met €200 cashback* – check deze deal HIER |
MediaMarkt | v.a. €1799 | Nu met €200 cashback* en €150 inruilkorting – check deze deal HIER |
PROVIDERS | ||
KPN | i.c.m. abonnement | Nu met €200 cashback*, toestelkosten €1656 – check deze deal HIER |
T-Mobile | i.c.m. abonnement | Nu met €200 cashback*, toestelkosten €1655 – check deze deal HIER |
Vodafone | i.c.m. abonnement | Nu met €200 cashback*, toestelkosten €1656 – check deze deal HIER |
*€150 cashback hier aanvragen |
Marcel says
WoW, mooie review hoor. En vooral uitgebreid!
Goed gedaan, leest goed weg en goed gevuld met foto’s!
Al met al zeer goed gedaan, mag ook wel eens gezegd worden.
Het is zeker een fijn toestel. Heb hem iets minder lang, nu twee weken denk ik, maar het is zeker een topper.
Voor mij m’n eerste Fold(able) smartphone, maar zeker een aanrader.
Mijn vrouw had verleden jaar de Fold3 gekocht en ik heb eigenlijk het afgelopen jaar de kat uit de boom gekeken, geobserveerd hoe het toestel zou performen en of alles wel goed zou blijven.
Maar ook haar Fold3 draait nog als een zonnetje, zeker met de laatste OneUI 4.1.1 update erop van afgelopen week.
Nou goed, Michel dank voor je mooie review.
Groeten,
Marcel
Michel Groenheijde says
Hah, dank je wel Marcel 🙂
Jochem says
Hi Michel, weet jij misschien iets over de Samsung SAW afdeling? Ik vind het maar vaag. Mijn watch4 classic was opgestuurd naar Dynafix, daar staat nu gecrediteerd door technische dienst en wachten op Samsung SAW. De antwoorden die ik van Samsung krijg en die ik online vindt zijn dat ik nu een maand moet wachten tot ik een voorstel krijg. Best schandalig. Maar ik kan mij voorstellen dat jij er ook niet echt iets van weet.
Michel Groenheijde says
Ik kan er ook niet zoveel van zeggen, behalve dat Samsung SAW er normaal gesproken bij komt als een apparaat omgeruild moet worden. Technische dienst heeft waarschijnlijk gezegd: nee, beter gewoon omruilen. En dus moet SAW im actie komen.
Jochem says
Ah oké, bedankt voor je snelle reactie! Hopelijk gaat het allemaal wat sneller dan verwacht.
Lars says
Hoi Michel, inderdaad een zeer mooie, uitgebreide review, top! Ik ben van plan dit jaar een foldable telefoon aan te schaffen en ben mij momenteel aan het oriënteren (en wachten….) op nieuwe toestellen. Samsung komt waarschijnlijk in Augustus met de Fold 5, die toch een béter binnenscherm krijgt waardoor de ‘fold’ in het midden veel minder zichtbaar zal zijn als nu het geval is. Dit omdat de techniek voor het open-en dichtklappen van het scherm anders zal zijn (‘waterdruppel’ ) als bij de huidige Fold 4 . Daarnaast zullen de camera’s verbeteren en er een grotere accu in gezet worden én hopelijk is er dan ook plaats in het toestel voor de stylus in op te bergen. Google komt waarschijnlijk in Mei met de Google Pixel Fold en hopelijk komt de HONOR Magix VS ook naar Nederland, deze heeft een 6,45 inch frontscreen, wat ik persoonlijk fijner vind als het 6,2 inch van de Fold 4. Al met al dus leuke ontwikkelingen die gaande zijn en die de keuze voor de consument alleen maar groter maken. Kan niet wachten…
Michel Groenheijde says
Dank je! En ja, er komt eindelijk ook meer concurrentie voor Samsung op dit vlak, met – hopelijk – alle gevolgen van dien 🙂