Vergelijking en verschillen: Samsung Galaxy Note 7 versus Galaxy Note 4

Met de Galaxy Note 7 brengt Samsung voor het eerst sinds twee jaar weer een heuse, nieuwe Note op de Nederlandse markt.  Wat is er veranderd sinds de Galaxy Note 4? En belangrijker nog: wat is er verbeterd?

galaxy-note-7-versus-galaxy-note-4-vergelijking-verschillen Vergelijking en verschillen: Samsung Galaxy Note 7 versus Galaxy Note 4

Een mooi startpunt voor onze beknopte vergelijking tussen de Galaxy Note 7 en de Note 4, is het scherm. Beide telefoons hebben een uitstekend 5,7 inch Super AMOLED scherm met 2560 bij 1440 pixels. Daar is dus niets veranderd, en hoewel de weergavekwaliteit in de tussenliggende tijd zeker wel verbeterde, zijn de verschillen nu ook weer niet enorm.

Dus, that’s it? Twee lange jaren, en het belangrijkste deel van de telefoon – het scherm, waar je de hele tijd tegenaan kijkt – is maar een beetje verbeterd? Uiteraard is het niet zo simpel. Sterker nog: álle andere, minstens zo belangrijke punten verbeterden wel – en niet eens zo’n klein beetje. We nemen onder de loep: design, camera, software en S Pen, en een stukje over de accuduur en prestaties.

galaxy-note-7-hands-on-4-wm Vergelijking en verschillen: Samsung Galaxy Note 7 versus Galaxy Note 4

De Galaxy Note 7 met zijn slanke design dankzij het dual edge scherm

Design

De Galaxy Note 4 was misschien wel het hoogtepunt van Samsung’s oldschool design: een metalen frame, kunststof achterzijde, mét verwisselbare accu en ruimte voor een microSD kaartje. De Galaxy Note 7 geldt momenteel als voorlopig hoogtepunt van Samsung design-nieuwe-stijl: een metalen frame, glazen voor- en achterkant, gebogen edge schermranden, en nog steeds plek voor een geheugenkaart.

De verwisselbare accu moest definitief het veld ruimen, maar in de plaats daarvoor komt een behuizing die zodanig dicht is dat zelfs water maar moeizaam doordringt – de IP68 certificatie van de Galaxy Note 7 wil zeggen dat de telefoon een half uur op anderhalve meter diepte overleeft.

galaxy-note-4-voor Vergelijking en verschillen: Samsung Galaxy Note 7 versus Galaxy Note 4

De bredere Galaxy Note 4 met zijn platte scherm

Dankzij het genoemde edge scherm, is de Note 7 bijna een halve centimeter smaller dan de Note 4, en ligt dus een stuk prettiger in de hand – zonder aan schermruimte in te boeten.

Een puntje in het voordeel van de Galaxy Note 4 – althans, op papier – is het feit dat het toestel simpelweg minder van glas is. Hoe sterk het nieuwe Gorilla Glass 5 van de Note 7 ook is, het is altijd nog breekbaarder dan de robuuste kunststof achterzijde van de Note 4.

galaxy-note-7-hands-on-2-wm Vergelijking en verschillen: Samsung Galaxy Note 7 versus Galaxy Note 4

Glas, metaal, en veel scherm: de behuizing van Galaxy Note 7

Camera

Destijds waren we in onze review danig onder de indruk van de camera van de Galaxy Note 4, Samsung’s eerste met optische beeldstabilisatie. Ook anno 2016 kan deze zich meten met de camera van menig andere smartphone, maar het valt moeilijk te ontkennen dat de camera van de Galaxy Note 7 – dezelfde als die in de Galaxy S7 – van een ander niveau is.

Overdag, bij voldoende licht, is het verschil tussen de camera’s van de Note 7 en Note 4 niet zo groot, maar hoe donkerder het wordt, hoe groter het verschil. Daar komt bij dat de Note 7, dankzij de supersnelle autofocus, onder veel meer omstandigheden direct scherpe foto’s vast legt. Simpel gezegd: de beste foto’s van de Note 4 komen overeen met een gemiddelde foto genomen met de Galaxy Note 7.

galaxy-note-4-achter Vergelijking en verschillen: Samsung Galaxy Note 7 versus Galaxy Note 4

De robuuste, verwijderbare kunststof achterzijde van de Galaxy Note 4

Software en S Pen

De Note 7 wordt standaard geleverd met Android 6.0 Marshmallow, waar ook de Galaxy Note 4 op dit moment op draait. Wel heeft Samsung de eerst een flink vernieuwde versie van haar TouchWiz interface meegegeven, waarover zelfs andere, recente Galaxy topmodellen – Galaxy S7 en S7 Edge – niet over beschikken.

Daarbij komt dat Android 6.0 het vermoedelijke eindpunt is voor de Note 4. Afgezien van beveiligingsupdates, verwachten we geen grote updates voor het besturingssysteem meer voor dit toestel, dat spoedig twee jaar op de markt is. De Note 7 begint pas aan zijn Android-reis, en zal updates krijgen naar tenminste Android 7.0 Nougat, én een volgende versie van het systeem.

Los van Android en TouchWiz, kent de Note 7 natuurlijk ook nieuwe, S Pen gerelateerde kunstjes. Niet alleen is de stylus zelf gevoeliger en nauwkeuriger, nieuwe features. Een vertaalfunctie is in de S Pen software ingebakken, en je kunt eenvoudig GIF-jes maken van geselecteerde content. Op de Note 4 met Android Marshmallow kun je aantekeningen maken op het uitgeschakelde scherm, maar op de Note 7 gaat deze feature – dankzij integratie met de Always On Display functie – nog veel verder.

galaxy-note-7-hands-on-6-wm Vergelijking en verschillen: Samsung Galaxy Note 7 versus Galaxy Note 4

De gevoeligere S Pen van de Galaxy Note 7

Accuduur

Op het gebied van accuduur heeft de Galaxy Note 7 theoretisch twee beentjes voor op de Note 4. Ten eerst is de batterij simpelweg een stukje groter 3220 mAh in de Note 4 versus 3500 mAh in de Note 7. Echter, dit bescheiden verschil – 9% – wordt onderstreept door het feit dat Samsung de afgelopen jaren haar hard- en software flink heeft lopen optimaliseren.

Toch is dit alles vrij theoretisch tot het moment dat de eerste, uitgebreide accuduur tests van de Galaxy Note 7 opduiken – en/of tot wij ze zelf kunnen doen. Tot die tijd is het een veilig aanname dat dit toestel een stukje langer doet op één batterijlading dan de Galaxy Note 4, maar definitieve bevestiging hiervan volgt nog.

galaxy-note-4-batterij Vergelijking en verschillen: Samsung Galaxy Note 7 versus Galaxy Note 4

Een ouderwetse, verwisselbare accu in de Galaxy Note 4

Prestaties, overige features

Het lijkt misschien wat overbodig, maar voor de vorm onderstrepen we nog maar even dat Samsung’s hardware de afgelopen twee jaar heel wat sneller is geworden. Niet alleen is de processor van de Galaxy Note 7 ruwweg twee keer zo krachtig als die van de Note 4, maar onderdelen zoals het geheugen zijn vele malen sneller geworden. Bij een gelijk gebleven schermresolutie betekent dit dus simpelweg een vlotter draaiende telefoon – en dat verschil is merkbaar.

Nog zo’n onderdeel dat anno 2016 veel beter is als in 2014, is de vingerscanner. Die in de Galaxy Note 4 werkt heel aardig als je weet hoe je ‘m moet gebruiken, maar de vingerscanner van de Note 7 werkt nagenoeg foutloos, veel sneller, en doet het ook zonder dat je je vingertop hoeft te bewegen.

Verder vind je in het beveiligingsarsenaal van de Note 7 ook nog eens een irisscanner, die nog een stukje veiliger is dan de vingerscanner.

galaxy-note-7-hands-on-3-wm Vergelijking en verschillen: Samsung Galaxy Note 7 versus Galaxy Note 4

De niet-verwijderbare achterkant van de Galaxy Note 7: Gorilla Glass 5

Conclusie

Wij gaan hier natuurlijk geen open deuren inschoppen met de conclusie dat de Galaxy Note 7 beter is dan de Note 4. Interessanter is de vraag wat je dus krijgt voor de flink hogere prijs – tenslotte is de Note 4 nog steeds te koop, en met zijn prijs onder de € 500,- een stuk voordeliger dan zijn jongere broer.

Dus, voor de meerprijs van de Galaxy Note 7 krijg je…

  • snellere, uitgebreidere hardware,
  • een waterbestendige behuizing die dankzij het edge scherm veel beter in de hand ligt,
  • een betere camera,
  • nauwkeuriger S Pen,
  • nieuwere software die langer ondersteund zal worden,
  • en een betere accuduur.

De Galaxy Note 4, daarentegen, is…

  • veel vriendelijker geprijsd,
  • robuust,
  • ook nu nog een effectief werkpaard,
  • en heeft een batterij die je zelf kunt verwisselen.

Hopelijk weet je hiermee voldoende om te bepalen welke Note het beste bij jouw wensen en budget past. Bedenk wel: de Note 4 is inmiddels twee jaar op de markt. Hoe lang hij nog geleverd zal worden, is onduidelijk. Zijn gebogen broer, de Note Edge, is inmiddels al geruime tijd niet meer officieel leverbaar.

Aanbiedingen

Je kunt de Galaxy Note 7 vanaf nu reserveren bij Samsung zelf voor € 849,- HIER. Je kunt ook de deals voor een Galaxy Note 7 met abonnement vergelijken, of de prijs voor een losse Note 7 checken. De Galaxy Note 4 kun je natuurlijk nu bestellen. Check de onderstaande prijsoverzichten:

Praat mee