Samsung Galaxy S5 Neo versus Galaxy S5: de verschillen

Na een lange periode van geruchten is de Samsung Galaxy S5 Neo inmiddels alweer eventjes gewoon te koop. Maar wat zijn nu precies de verschillen met de ‘gewone' Galaxy S5? Welke is beter voor wie? Tip: check ook de vergelijking tussen de Galaxy S5 Neo en de Galaxy A5 (2016).

Links de Galaxy S5 Neo met de nieuwe TouchWiz interface, rechts de Galaxy S5

Uiterlijk, behuizing

Qua uiterlijk is het niet eenvoudig verschillen te ontdekken tussen de Galaxy S5 en de Galaxy S5 Neo. Beide toestellen zien er nagenoeg identiek uit, op een paar subtiele verschillen na. Zo is het ‘puntjes patroon' op de Galaxy S5 Neo fijner dan op de gewone S5, en de omranding is doffer.

Wel hebben ze allebei een IP67 certificatie – met andere woorden: net als zijn voorganger is ook de Galaxy S5 Neo stofdicht, en waterbestendig tot één meter diepte gedurende een half uur. De verwijderbare achterklep bedekt nog steeds een verwisselbare accu én een slot voor een microSD geheugenuitbreiding.

Links de Galaxy S5 Neo, met zijn fijnere ‘puntjes patroon' aan de achterzijde

Overigens is de Galaxy S5 Neo als enige van de twee ook in een zilvergrijze uitvoering te koop, terwijl de Galaxy S5 een blauwe variant heeft.

Specificaties: processor

Ook op het gebied van technische specificaties zijn de verschillen gering, op één centraal onderdeel na: de processor. In Nederland heeft de gewone Galaxy S5 een 32 bit Snapdragon 801 processor van Qualcomm, terwijl de S5 Neo een 64 bit Exynos 7580 processor heeft van Samsung zelf.

Op pure rekenkracht wint de Snapdragon het van de Exynos, waardoor de gewone Galaxy S5 op papier de snellere telefoon is van de twee. In ruil daarvoor is de Exynos chip een flink stuk zuiniger, wat de accuduur van de S5 Neo ten goede komt. En dat je in de praktijk niet zoveel merkt van het snelheidsverschil – tenzij je veeleisende games wilt spelen – komt door het volgende.

Linkerhelft: de nieuwe TouchWiz van de S5 Neo. Rechterhelft: de oudere versie op de Galaxy S5

Software: thema's

De Galaxy S5 Neo wordt nu al verkocht met Android versie 5.1.1 – de S5 zit nog te wachten op een update naar deze versie van het besturingssysteem. Belangrijker is het verschil in de TouchWiz interface. In tegenstelling tot zijn oudere broer is de S5 Neo uitgerust met de nieuwste versie van Samsung's eigen gebruikersinterface. Ten opzichte van de oudere versie – te vinden op de gewone S5 – is deze flink geoptimaliseerd, waardoor je bij normaal gebruik niet zoveel zult merken van de minder snelle processor. Pas bij (grafisch) zware toepassing – lees: zware games – kan de gewone S5 beter uit de voeten.

Bijkomend voordeel van de nieuwe TouchWiz interface op de Galaxy S5 Neo is de toegang tot Samsung's Theme Store, waardoor je het uiterlijk van de interface eenvoudig compleet kunt aanpassen aan je eigen smaak.

Hoewel de Galaxy S5 wel binnenkort een update krijgt naar Android 5.1, zal deze de nieuwere TouchWiz versie niet krijgen.

Variaties in de TouchWiz interface dankzij de Thema feature op de Galaxy S5 Neo

Camera's: meer licht

Naast de processor en software is er nog één belangrijk verschil tussen de Galaxy S5 en de S5 Neo – of beter gezegd twee: de twee camera's. De laatste tijd heeft Samsung de resolutie van de frontcamera's van haar toestellen flink verhoogd, en ook de S5 Neo heeft dus een vijf megapixel selfie camera aan de voorzijde. De Galaxy S5 moet het nog doen met een 2,1 megapixel sensor.

En dan is er nog de camera aan de achterzijde. Zoals wij een tijdje geleden al ontdekten, heeft de Galaxy S5 Neo namelijk niet exact dezelfde 16 megapixel camera als zijn Neo-loze naamgenoot. De S5 Neo heeft namelijk een f/1.9 lensopening, die we eerder dit al tegenkwamen op de Galaxy S6 modellen. Hierdoor vangt de camerasensor meer licht, en maakt het toestel betere foto's bij minder licht dan de gewone S5, die een kleinere f/2.2 lens heeft.

Helaas kan de S5 Neo géén 4K UHD video's opnemen, dus als je dit een belangrijke mogelijkheid vindt, kom je toch weer bij de oorspronkelijke Galaxy S5 uit, die – zoals hieronder terecht werd opgemerkt – ook over de Selectieve focus beschikt die ontbreekt in de S5 Neo. Deze laatste heeft dan weer wel de zogeheten Pro stand, waar je bijvoorbeeld belichting en ISO waarde handmatig kunt instellen.

Features

De Galaxy S5 Neo heeft dan wel een betere camera, het toestel mist een paar klein-maar-fijne handigheidjes die zijn oudere broer wel heeft. Zo heeft de Neo géén vingerscanner. De vingerscanner van de Galaxy S5 is niet de meest handige – je moet je vingertop over de Home vegen – maar als je weet hoe je ‘m moet instellen werkt ‘ie prima.

Ook heeft de Galaxy S5 Neo geen IR blaster, waarmee bijvoorbeeld je televisie kunt bedienen. De S5 heeft deze wel. Tevens werd de brede USB 3.0 poort ingeruild voor een smallere, die níet afgedekt hoeft te worden met een klepje.

Daarentegen heeft de Galaxy S5 Neo dan weer een FM radio, die in de originele S5 – tot ongenoegen van velen – ontbreekt.

Op een rijtje

Galaxy S5 NeoGalaxy S5
SchermSuper Amoled
5,1 inch
1920 x 1080 pixels
432 ppi
Super Amoled
5,1 inch
1920 x 1080 pixels
432 ppi
ProcessorSamsung Exynos 7580
1,6 GHz octacore
Qualcomm Snapdragon 801
2,5 GHz quadcore processor
Geheugen2 GB RAM
16 GB opslag
microSD
2 GB RAM
16 GB opslag
microSD
BehuizingVolledig kunststof
IP67
Volledig kunststof
IP67
Camera'sAchter: 16 MP, f/1.9
Voor: 5 MP
1080p video
Achter: 16 MP, f/2.2
Voor: 2,1 MP
4K video
Accu2800 mAh2800 mAh
Afmetingen142.0 x 72.5 x 8.1 mm
145 gram
142.0 x 72.5 x 8.1 mm
145 gram
FeaturesNieuwste TouchWiz incl. thema's, FM radioTouchWiz 2014, Vingerscanner, IR blaster

 

Conclusie en prijzen

De Galaxy S5 Neo is gebruiksvriendelijker dan de Galaxy S5: de nieuwere TouchWiz interface werkt veel prettiger, dankzij de Thema feature kun je deze zo bont of sober maken als je zelf wilt, én de camera is beter in meer omstandigheden. De processor is minder krachtig, maar verbruikt ook minder energie. Ook en FM radio is aan boord, voor wie geen streaming radio wil luisteren.

Als je graag games speelt – of andere zware applicaties die veel rekenkracht vergen – is de oudere Galaxy S5 de betere optie. Ook als je je telefoon als afstandsbediening wilt gebruiken, of alles wilt beveiligen met een vingerafdruk is de gewone S5 de betere kandidaat.

Qua prijs liggen beide S5 varianten niet erg ver van elkaar vandaan, zoals je in de onderstaande tabellen kunt zien.

Niet meer verkrijgbaar

Lees de reacties (52)

  • Zo zijn er nog een aantal verschillen t.o.v. de "oudere S5".

    De S5 NEO heeft geen:
    - Infraroodpoort
    - Vingerafdrukscanner
    - USB 3.0 poort

      • Graag gedaan Michel, als we elkaar zo kunnen helpen doe ik dat graag ;-).

        Ik heb alleen nog een toevoeging m.b.t. de videocamera:
        - De camera van de normale S5 kan je met 2160p-30fps filmen, terwijl de S5 Neo maximaal op 1080p-30fps kan filmen, dus helaas kun je niet in 4K filmen met de S5 Neo

      • in de vergelijking staat nu 4K video bij de S5 Neo en 1082p bij de gewone S5
        Camera's, dus ent verkeerd om.

  • Na wat dubben tussen de iPhone 5S of de S5 Neo toch voor de laatste gekozen. Dit ivm met de betere camera, uitbreidbaar geheugen en groter scherm. Ook was de S5 Neo iets goedkoper.
    Na een week gebruikt geen spijt van deze keuze! Ondanks dat er wat goede onderdelen uit oude oude S5 er niet meer in zitten is de S5 Neo voor mij nog steeds een aantrekkelijk toestel. ('k zelf geen USB C of 4K video nodig)

    Batterij gaat langer dan een dag mee bij redelijk intensief gebruik. Toestel is lekker vlot en de camera maakt mooie foto's. Opmerkelijk is trouwens erg goede geluidsweergave via de hoofdtelefoon. Als muziekliefhebber was dit toch een leuke bonus!

    Plus.
    Vormgeving nieuwe TouchWiz en thema instelling.
    Batterij gebruik
    Goed snel!
    Uitbreidbaar geheugen (SD Card)
    Mooi scherm
    Muziekweergave via goede koptelefoon

    Min.
    Geen Apt-x ondersteuning voor zover ik weet
    (bluetooth protocol voor betere draadloze muziekweergave)

  • Sinds eergisteren in het bezit van een S 5 Neo. Mijn vraag is: is het normaal dat aan de achterkant bij de camera er constant een lichtje blijft branden ?
    Ben terug geweest naar de winkel maar niemand weet hoe of wat, of het zo hoort of hoe het uit moet ...
    Ben benieuwd of iemand mij antwoord kan geven

    Dinie.

    • Hoi,

      Het lijkt wel of dat het lampje is waar je je hartslag mee kan meten. Als deze rood is dan is dat het dus. Misschien kun je hem dan via de S health app even activeren om te kijken of dat het zo is. Want anders is er wat met die sensor aan de hand.

  • Ik zie ook de select focus mode niet bij de neo maar bij youtube video's van de gewone s5 wel. Weet iemand of dit zo hoort of dat het in de nieuwe TouchWiz anders werkt? Ik kan het door te googlen niet vinden.

    • De S5 Neo (SM-G903F) heeft inderdaad géén 'selectieve focus'. De gewone S5 (SM-G900F) wèl.
      - Download van de Samsung website maar eens de gebruiksaanwijzingen van beide en dan zie je de verschillen.
      -> Mijn gevoel zegt dat de S5 Neo deze feature 'selectieve focus' gewoon niet heeft.

1 2 3 6
Gerelateerde artikelen