Samsung Galaxy (S5) Android 5.0 Lollipop tip: berichten lezen op het vergrendelscherm

Nu de Samsung Galaxy S5 in Nederland de update naar Android 5.0 Lollipop heeft gehad, is het voor veel gebruik(st)ers even wennen aan de veranderingen. Eerder al legden we uit hoe je je Galaxy op stil zet, wat je kunt doen bij WiFi en/of batterij problemen, of aan vastlopende apps. Een ander punt waar velen tegenaan lopen, is dat ze meldingen niet meer direct op het vergrendelscherm kunnen lezen. Maar ook daar valt simpel iets aan te doen.

samsung-galaxy-s5-android-lollipop-whatsapp-berichten-vergrendelscherm-lock-screen Samsung Galaxy (S5) Android 5.0 Lollipop tip: berichten lezen op het vergrendelscherm

Ter bescherming van je privacy verbergt Android 5.0 – en daardoor ook Samsung’s interface op je Galaxy – de inhoud van meldingen op het vergrendelscherm. Heel nobel, maar velen waren eraan gewend dat ze zonder hun Galaxy te ontgrendelen toch een – bijvoorbeeld – Whatsapp bericht of SMS kunnen checken. En dan kan nog steeds, maar je moet het wel even instellen.

samsung-galaxy-s5-android-lollipop-whatsapp-berichten-vergrendelscherm-lock-screen-tonen Samsung Galaxy (S5) Android 5.0 Lollipop tip: berichten lezen op het vergrendelscherm

Zo voorspelbaar, die berichten van Mezelf

Ga in de Instellingen onder het kopje Apparaat naar de optie Geluiden en meldingen (1). Scroll helemaal naar beneden, tot je onder het kopje Melding kunt kiezen voor Tijdens vergrendeling (2). Als je hierop tikt, krijg je drie opties (3). Kies je voor Alle inhoud weergeven, dan kun je gewoon weer je berichten lezen op het vergrendelscherm – de mogelijkheid die velen dus missen na de Lollipop update.

samsung-galaxy-s5-android-lollipop-whatsapp-berichten-vergrendelscherm-lock-screen-tonen-instelllen Samsung Galaxy (S5) Android 5.0 Lollipop tip: berichten lezen op het vergrendelscherm

Standaard staat hij ingesteld op Vertrouwelijke inhoud verbergenwaardoor je wel een melding krijgt, maar niet kan zien wat de inhoud ervan is. Kies je voor Geen meldingen weergeven dan, uhm ja, worden er helemaal geen meldingen meer weergegeven op het vergrendelscherm – maximale privacy, maar je moet je telefoon wel ontgrendelen om te zien wat er zoals gebeurd is.

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

 1. zegt

  Super handig jullie tips, is inderdaad nog steeds even wennnen. Bovenstaande was ik na veel puzzelen zelf al achter gekomen, maar is er ook een snel toets voor alleen tril functie?

  Hoop op een spoedige reactie.

  Gr,

  Marcel

 2. Jessica zegt

  ik denk te weten wat Marcel bedoelt: voorheen kon je kiezen uit melodie/ trillen/ of geluid helemaal uit. Dat laatste lukt alleen bij uitschakelen van de trilfunctie?

 3. Nanny zegt

  Bedankt voor de handige tips!
  Als ik nu op mijn telefoon bezig ben en een whats app of sms binnen krijg, staat deze meteen in beeld naam + inhoud. Is dit ook te wijzigen naar alleen naam en de inhoud verbergen? Of alleen icoontje in beeld?
  Alvast bedankt

  • Nathalie zegt

   Dat zou ik ook heel graag willen weten.. Wil gewoon weer mn icoontjes bovenin het scherm en niet meer door mn scherm heen.. Ik kan ineens ook niet meer mn mail lezen. Als ik mn mail open krijg ik een wit scherm iemand daar al een tip voor??

  • JD zegt

   Dit is een instelling in WhatsApp. Ga naar Instellingen en dan naar Meldingen. Onder het kopje Berichten ga je naar Meldingen. Als je daar op tikt krijg je 4 opties, kies dan voor Geen pop-up. Probleem is dan verholpen :-).

   • Sem zegt

    Beste JD,

    Dit is inderdaad een oplossing om een complete melding midden op je scherm te krijgen. Dus bericht + afzender etc.

    Maar is het ook mogelijk om gewoon weer (zoals vóór de update) een klein icoontje links bovenin het scherm te zien wanneer je een bericht/whatsapp/email hebt ontvangen.

    Die je dan tevens ziet wanneer je scherm nog vergrendeld is.

    Wat een drama die update!

    • JD zegt

     Ik blijf een icoontje links boven in mijn scherm houden maar niet meer als mijn scherm vergrendeld is. Ik krijg dan het balkje met notificatie van WhatsApp in beeld. Zelf vind ik dat niet storend en juist wel handig. Ik zag zelf het kleine icoontje vaak over het hoofd. Ik weet niet of je in de instellingen het zo aan kunt passen dat je het icoontje ziet als het scherm is vergrendeld.

     Zelf ben ik wel tevreden over de update en ondervind weinig problemen. Het is wel vervelend dat de instellingen van sommige apps ineens veranderd zijn en dat je deze weer terug moet zetten naar de oude instellingen.

   • Leon zegt

    Hallo JD,

    Die tip van jou werk niet bij mij. Pop Up is in Whatsapp uitgeschakeld, maar graag nog steeds een pop up venster met tekst van de zender in beeld. Erg irritant als net toevallig iemand meekijkt op je mobiel en kan de tekst meelezen.

    • Stylish777 zegt

     Same here en ik wil gewoon het icoontje terug en een voorbeeld kunnen lezen wanneer ik zelf de notificatiebalk naar beneden sleep. Dan kon ik zelf tenminste kiezen wat ik kon zien en wanneer. Nu krijg je op een indringende manier berichten zelfs terwijl ik met iemand anders aan het chatten ben terwijl po-ups uit staan geschakeld. En op mijn vergrendelscherm kan ik alleen nog kiezen tussen, alles leesbaar of een lelijk scherm waarin staat dat ik niets kan lezen tot ik de app open of dat alles voor iedereen altijd leesbaar is. Ik wil geen van die opties. Icoontje terug en een voorbeeld ALS ik de balk naar beneden sleep. Zoals het was. Is dat zoveel gevraagd?

     • gewoonmar zegt

      w app ben ik ook uren mee bezig geweest, maar heb oplossing gevonden. bij w app / instellingen / meldingen / meldingen : alleen als scherm uitgeschakeld is.
      bij gewone telefoon instellingen vervolgens je vergrendelscherm zetten op “tijdens vergrendeling geen medlingen weergeven”.

  • Sem zegt

   Al een oplossing hiervoor gevonden?

   Ik zou graag gewoon een icoontje van Whatsapp, Email of een andere bericht willen zien bovenin mijn scherm. Ook als mijn scherm vergrendeld is.

   Dus niet een compleet bericht + afzender + tijd in beeld, nee gewoon een icoontje => je hebt een bericht.

   • Eve zegt

    Ik heb exact hetzelfde probleem als jou! Ik wil helemaal geen pop-up op mijn beeld als ik met een andere app of zo bezig ben. Gewoon het geluidje en een symbooltaal bovenaan in de balk is voor mij meer dan genoeg. Deze verandering en ook het niet persoonlijk (en apart) kunnen instellen van de 3 standen (melodie,trillen en stil) vind ik toch wat vervelend. Hopelijk vangen ze de “kritiek” op bij samsung en wordt eraan gewerkt!

    • gewoonmar zegt

     w app ben ik ook uren mee bezig geweest, maar heb oplossing gevonden. bij w app / instellingen / meldingen / meldingen : alleen als scherm uitgeschakeld is.
     bij gewone telefoon instellingen vervolgens je vergrendelscherm zetten op “tijdens vergrendeling geen medlingen weergeven”.

     • Steve Sardjoemissier zegt

      Ik heb dit geprobeerd op mijn lg g3 en tot nu toe werkt deze oplossing goed! Krijg alleen het icoontje bovenin gelukkig! Geen popup meer!

 4. marcel zegt

  Bedankt voor de tip echter krijg ik geen geluidsmelding meer bij een nieuw whatsapp berichtje.
  Ik kan deze bij Whatsapp ook niet instellen…Geluidsmeldingen werken wel bij sms en mail.
  Alvast bedankt voor een reactie.

   • gewoonmar zegt

    w app ben ik ook uren mee bezig geweest, maar heb oplossing gevonden. bij w app / instellingen / meldingen / meldingen : alleen als scherm uitgeschakeld is.
    bij gewone telefoon instellingen vervolgens je vergrendelscherm zetten op “tijdens vergrendeling geen medlingen weergeven”.

 5. zegt

  Besturingssysteem Lollipop..ook geïnstalleerd, echter de lijst met contacten is dat apparaat al TWEE DAGEN aan het zoeken.

  Wat kan ik het beste doen? gaarne jullie advies, hulp.

  Bedankt.

 6. Daphne zegt

  ik vind de nieuwe update totaal niet mooi of leuk, ik vind het doorzichtige niet fijn, ook vind ik het scherm waarbij je naar geopende apps kan gaan ook niet mooi of fijn. dat ik mijn telefoon niet op stil kan zetten gewoon bij het meldingenscherm is al helemaal stom, ik zit nog op school en wil gewoon snel mijn mobiel op stil kunnen zetten inplaats van op tril, ik wou echt dat ik die update nooit had gedaan…

   • Daphne zegt

    buiten dit wil ik gewoon bij mijn vergrendelscherm zien of ik een whatsapp heb of wat dan ook en dat wil ik niet in het groot zien nee gewoon een tekentje boven dat ik weet oo ik heb een appie ofzo dit is echt niet fijn ik hoop dat het snel veranderd

    • Nanny zegt

     Helemaal met je eens! Op deze pagina zie je overigens boven in de link staan hoe je je Galaxy s5 op stil kan zetten. Als je het zelf het icoontje veschuift kan je hem weer heel gemakkelijk op stil zetten in je meldingenscherm.
     Gr

 7. Linda zegt

  Ik vind het ook heel irritant dat ik het hele bericht in beeld krijg en als ik op facebook aan het kijken ben dan komt het hele bericht ook in beeld. Ik wil ook graag weer alleen een icoon krijgen.

  • gewoonmar zegt

   w app ben ik ook uren mee bezig geweest, maar heb oplossing gevonden. bij w app / instellingen / meldingen / meldingen : alleen als scherm uitgeschakeld is.
   bij gewone telefoon instellingen vervolgens je vergrendelscherm zetten op “tijdens vergrendeling geen medlingen weergeven”.

 8. Aimee zegt

  Ik vind het echt super irritant dat als ik op facebook of op een andere app bezig ben, dat ik dan steeds een hele pop-up boven in mijn beeld krijg als ik een berichtje krijg of een facebook melding of iets. Kan dit ook uit gezet worden?

  En ik krijg vaak geen melding in mijn gewone balk met het kleine icoontje van bijvoorbeeld whatsapp, dit vind ik heel vervelend.

 9. M zegt

  Die pop ups staan bij mij uit maar krijg ze toch met naam en inhoud in beeld als ik met een ander bericht of Facebook enz bezig ben. Zwaar irritant.

 10. Lau zegt

  Ook ik de vraag: komen die handige icoontjes links bovenaan in het vergrendelscherm weer terug in een nieuwe update? Ik heb een mooi vergrendelscherm, dus daar wil ik geen joekels van meldingen in krijgen. (En ik hoop dat het verwijderen van de simpele functie van geluid-trillen-stil inderdaad een fout is die hersteld gaat worden!).

 11. Rosanne zegt

  Ik kan wel zeggen dat ik niet echt blij ben met de update.
  Ik vind het echt vervelend dat ik niet meer gewoon icoontjes in de statusbalk kan zijn als het toestel vergrendeld is. Wat mij betreft zijn de icoontjes echt beter dan die balkjes (nee, niet de pop-ups).
  Hopelijk neemt Samsung deze feedback allemaal mee.

 12. Bauer zegt

  Niet fijn deze update wil gewoon mijn WhatsApp icoon boven in krijgen in vergrendel stand als ik een bericht binnen krijg.vind het ik niet lekker dat ik me vergrendel knop niet meer kan gebruiken om hem op trilstand te krijgen. .

 13. Danny zegt

  Heeel vervelend dat je hem niet normaal meer op stil kan zetten ! , hoop werk extra om hem helemaal op stil te krijgen , verder gebruik ik deze telefoon als werk tel . ik zou graag willen weten als je gebeld word dat ie gelijk hard gaat en niet oplopend ( zwaar irritant als ie in je zak zit en al 2 x is overgegaan en hoort hem dan pas ) als iemand het weet hoor ik het graag .

 14. Annemarie zegt

  Hallo allemaal, kan iemand mij vertellen hoe ik mijn mail weer kan lezen? Ik heb mijn hotmailaccount gelinkt met Email op de S5, maar na de (inmiddels beruchte) laatste update Lollipop krijg ik alleen maar een wit scherm te zien als ik een email aanklik.. Iemand tips? Alvast bedankt!

  • Michel zegt

   Mogelijk moet je de cache van je email app legen. Hoe je dit doet staat hier: //www.galaxyclub.nl/2015/02/samsung-galaxy-s5-android-5-lollipop-update-traag-crashen-apps-foutmelding/

 15. Linda zegt

  Hier ook bij wa instelling geen pop ups maar ja hoor als ik facebook mail of met iemand app. Komt er gewoon een melding dwars doorheen met naam en tekst…is dit nu echt niet uitgeschakelen, vooral,lastig als je kind net je telefoon vast heeft en er kimt een wa pop-up langs ..gaat ze niets aan.. Is er al,iemand die de oplossing heeft gevonden om deze irritante pop up uit te zetten

 16. mabu zegt

  Ook hier iemand die baalt dat iedereen kan meelezen qat he binnenkrijgt. Gaat sommige echt niets aan. Ik maak zelf wel uit wanneer ik iets wil lezen.

 17. Grace zegt

  Ik ben helemal niet blij met die nw opdate…. zwaar irritant…. vooral die pop up van alles dwars door je beeld…… het gaatniemand wat aan ik een bericht binnen krijgt. Wil net als voir de laatste up date gewoon een icoontje links boven en hopelijk wordt de stil stand weer hersteld.

 18. Richard zegt

  Sinds de update werkt het wekker-alarm niet meer volledig.
  Wanneer het alarm is ingesteld en de beschermhoes is dichtgeklapt {display niet zichtbaar),
  dan gaat het alarm niet af. Is de beschermhoes open, gaat het alarm wel af.
  Met een dichtgeklapte beschermhoes krijg ik naderhand een melding te zien : het alarm wordt over 1 minuut uitgeschakeld. Wie heeft de oplossing ?

 19. toos zegt

  Dat van wekker is inderdaad een irritant probleem want eerst kon je het hoesje gewoon dichtklappen en nu moet je het open houden
  hoop dat daar gauw een oplossing voor komt
  ook voor de berichten bij whatsapp

 20. Sab zegt

  Ook ik word gek van de pop ups. Ik heb ze uitgezet in WhatsApp maar ze blijven komen. Heel irritant als je in allerlei groepen zit en continu berichten en dus ook pop ups krijgt. Dan kan je soms niet eens doorgaan met waar je mee bezig bent. Jammer van Samsung

 21. elyssa zegt

  Ik heb het omgekeerde probleem. Door het sterretje in de statusbalk krijg ik mijn smartphone niet meer op geluid.
  Hoe los ik dit op?

 22. Lesley zegt

  Hoi allen,

  Hier ook een vraag. Op mijn S4 kon ik altijd het alarm zien (en de tijd hoe laat deze af gaat) op het vergrendelscherm.
  Op de S5 niet, dus dan kan ik niet even snel checken hoe laat mijn wekker staat. Of is dit wel mogelijk?

 23. Angelina zegt

  Kreeg na de software update een bijwerk verzoek voor s-note op mijn galaxy s5…ben ik nu àl mijn notities kwijt!!
  Ben er goed ziek van!
  Wat een waardeloze software update is dit zeg.

 24. maria221 zegt

  N.a.v. pop up whatsapp
  Misschien ff tijdelijke oolossing (iig beter dan de hele tijd pop ups) je gaat naar instellingen, mijn apparaten en dan geluiden en meldingen, dan ga je naar applicatiemeldingen en naar whatsapp..meldingen blokkeren en je ziet alleen nog het aantal appjes wat ongelezen hebt bij je whatsapp icoontje

 25. Rick zegt

  Ik kan mijn sms berichten niet meer individueel openen.
  Als ik in sms berichten kom zie ik alleen het overzicht van contacten met laatste sms vermeldt van dat contact. Als je vervolgens op deze sms klikt kom je in een leeg scherm waarin je alleen een nieuw bericht kunt schrijven maar niet de sms text berichten ziet.
  Iemand hetzelfde probleem of oplossing?

 26. Melina zegt

  Als ik bel krijg ik geen gehoor van de andere kant. Geluid staat wel vol open. Wat te doen?
  Ook staat het geluid van de wekker en de app Spotify bizar zacht, terwijl het geluid helemaal open staat. Wie helpt mij?

 27. Bert zegt

  Het slaat helemaal nergens op die veranderingen. Interface is een stuk kinderlijker op geworden. Zo’n spijt van.
  Het rare is dat diezelfde update op ieder telefoon weer een andere impact heeft.
  Bij mijn vrouw ontbrak het cameraatje in het vergrendelscherm, is in te stellen,maar ja. Het ontbreken van de hierboven genoemde balk in het vergrendelscherm voor het direct aflezen van mailtjes en whatsappjes was ook weg, maar is weer in te stellen, weliswaar in andere vorm maar toch.
  Bij mijn vrouw lag ook haar WiFi eruit, even code opnieuw ingeven en klaar.
  Kortom: elke telefoon heeft zijn sores bij deze update.

 28. Dennis zegt

  Dat hele verhaal over de WhatsApp notificatie is idd vrij irritant. Maar het feit dat ik mijn sms berichten niet meer kan lezen vind ik wel erg kwalijk en hoop dat hier zeer snel een oplossing voor komt.

 29. Sabine zegt

  Weet iemand al hoe je de whatsapp balkjes wegkrijgt? Zou graag alleen het icoontje willen zien en niet de inhoud van het bericht..

 30. lisette zegt

  Zwaar irritant! Heb echt spijt van die update! Maar op alle reacties hierboven over die pop up midden in beeld. Ik heb bij whatsapp instellingen-meldingen aangeklikt ‘Wanneer Scherm js uitgeschakeld ‘ i.p.v ‘geen pop-up’ ,en nu krijg ik gelukkig alleen weer een naam met icoontje boven in de balk als ik een berichtje krijg. Dus geen hele verhalen meer dwars door andere berichten in beeld 🙂 misschien helpt dit bij jullie ook!

 31. Maaike zegt

  Hier het zelfde probleem en wat ik ook uit zet de pop up blijft maar komen. Heb al van alles geprobeerd aan tips maar niks helpt. Wat een klote update. Heb er zoveel spijt van. Me vriend heeft na de update problemen met de sms berichten. Tis gewoon 1 hoop ellende die update. Als iemand nog tips heeft ze zijn van harte welkom.

 32. gewoonmar zegt

  w app ben ik ook uren mee bezig geweest, maar heb oplossing gevonden. bij w app / instellingen / meldingen / meldingen : alleen als scherm uitgeschakeld is.
  bij gewone telefoon instellingen vervolgens je vergrendelscherm zetten op “tijdens vergrendeling geen medlingen weergeven”. Nu nog die flutpopups van fb de nek omdraaien.
  vind update om te janken. Telefoon ook trager

  • Mo zegt

   ik heb dit gedaan maar ik krijg nog steeds een heel groot blok op mijn vergrendelscherm met het bericht en de afzender hoe krijg ik dit weg naar instellingen en dan?? please help…

 33. Pauline zegt

  Hey,

  Ik heb gisteren mijn nieuwe samsung galaxy s5 plus gekregen, maar ik wil ook graag dat de berichten op het vergrendelscherm komen, maar ik kan de instelling niet vinden. Er staat bij mij alleen geluid en niet geluid&meldingen. Weet iemand of dit aan de plus versie ligt of dat het misschien later nog komt.

  mvg,

  Pauline

 34. saskia zegt

  mijn probleem na de update is dat ik de sms berichten niet kan openen
  ik kan versturen lees bij melding de eerste woordjes maar als ik de berichtem open krijg ik een blanco scherm
  DAAR kan ik geen oplossing voor vinden

 35. Frank M zegt

  Ik krijg sinds de laatste software update van de S5 geen geluidsmelding meer van Facebook. Terwijl alles wel zo ingesteld staat. Iemand een idee?

 36. paula zegt

  Ik ben zeer ontevreden over de w.a. meldingen die ik volop in beeld krijg, nadat ik de update heb geïnstalleerd. Mogelijke oplossingen die hier worden aangeboden werken niet.
  Ik ben Voor: het icoontje terug op he scherm! Zodat je zelf keus hebt.
  Vreselijk dit!

 37. Wilna zegt

  ik heb een probleem dat als ik mijn mail wil openen, ik alleen een wit scherm zie, ik kan ze ook niet beantwoorden. heb alle instellingen al bekeken, kom er niet uit. hoe kan ik dit oplossen?

 38. Daniel zegt

  Hoi Allemaal,

  Ik heb de update nog maar net gehad en sommige punten kom ik nu niet uit.
  Het vergrendelde scherm: ik krijg een pop up maar de inhoud is verborgen en dit is goed. Het liefst had ik alleen het icoontje maar volgens mij bestaat dat niet meer.

  Zodra ik ontgrendel heb ik last van inkomende whatsappjes. want ik krijg namelijk een POP UP boven aan mijn scherm, precies op de plek waar in het geval van internet het adresbalkje zit met als gevolg dat ik, zolang ik berichtjes krijg, helemaal niets kan doen omdat de Whatsapp berichten in de weg zitten.

  Ik heb in Whats app alles uitgezet wat maar met een POP UP te maken heeft.

  Ik wil graag weer alleen een Whatsapp icoontje bovenin de hoek krijgen zoals het altijd was en geen teksten zien op momenten dat ik het niet wil. Wie kan helpen?

  Alvast dank.

  Daniel

Praat mee