Unbranded Samsung Galaxy S5 krijgt Android 5.0 Lollipop update in NL (update: nu ook ‘over the air’)

En daar is hij dan: de langverwachte update naar Android 5.0 Lollipop voor de unbranded Samsung Galaxy S5, die een flink aantal veranderingen en vernieuwingen met zich meebrengt.

Update: de update is nu ook via het toestel zelf beschikbaar – zie hieronder voor meer informatie.

Update 2: mogelijk zijn de volgende, inmiddels door ons gepubliceerde artikelen ook voor jou interessant:

Update 3: er is inmiddels een nieuwe bugfix update beschikbaar die veel problemen met Lollipop op de Galaxy S5 oplost.

unbranded-samsung-galaxay-s5-android-5-0-lollipop-nederland Unbranded Samsung Galaxy S5 krijgt Android 5.0 Lollipop update in NL (update: nu ook 'over the air')

Nu kunnen eindelijk dus gebruik(st)ers met een Galaxy S5 die niet direct bij een provider is aangeschaft de nieuwste versie van het Android besturingssysteem op hun toestel installeren, nadat eerder al de branded toestelversies van T-Mobile en Vodafone aan de beurt kwamen.

De Android 5.0 Lollipop update brengt flinke veranderingen naar het toestel, waaronder een nieuwere versie van de TouchWiz interface, met witte menu’s, vernieuwde weergave van notificaties, een nieuwe 3D overzicht van recent gebruikte apps, en standaard applicaties waarvan het uiterlijk is aangepast aan het bij Lollipop behorende zogeheten material design.

samsung-galaxy-s5-met-android-5-0-lollipop-4 Unbranded Samsung Galaxy S5 krijgt Android 5.0 Lollipop update in NL (update: nu ook 'over the air')

Maar ook op technisch vlak is er het een en ander veranderd, waaronder de overstap naar de zogeheten Android RunTime (ART), die voor prestatieverbeteringen zorgt. Het in Lollipop ingebakken Project Volta belooft een lager energieverbruik, hoewel we daar in onze eigen testperiode, de afgelopen weken, met Android 5.0 op de Galaxy S5 niet heel veel van merkten.

Tevens zijn een aantal beperkingen die in Android 4.4 golden voor het gebruik van de SD kaart opgeheven,waardoor je deze weer kunt gebruiken zoals je onder oudere Android versies gewend was. Een uitgebreider overzicht van de vernieuwingen in Android 5.0 op Galaxy telefoons vind je HIER. De vernieuwde handleiding voor de Galaxy S5 met Lollipop vonden we eerder al HIER.

unbranded-samsung-galaxay-s5-android-5-0-lollipop-nederland-b Unbranded Samsung Galaxy S5 krijgt Android 5.0 Lollipop update in NL (update: nu ook 'over the air')

De update brengt dezelfde firmware naar de unbranded Galaxy S5 die ook naar de branded toestelvarianten kwam: XXU1BNL9, en is op dit moment al te installeren via Samsung’s Kies software op de PC.

Update 27 januari: Het heeft even geduurd, maar inmiddels is de update ook via de Galaxy S5 zelf over the air beschikbaar, in de vorm dan een ruim 919 MB grote download (dank, Henk, ook voor onderstaande afbeelding!)

samsung-galaxy-s5-unbranded-android-lollipop-update-ota Unbranded Samsung Galaxy S5 krijgt Android 5.0 Lollipop update in NL (update: nu ook 'over the air')

Zoals de informatie bij de update zelf aangeeft, heb je minimaal 3 GB vrije ruimte nodig om ‘m te kunnen installeren. En inderdaad: het is raadzaam al je apps – na het uitvoeren van de update naar Android Lollipop – ook even bij te werken naar de nieuwste versie.

Omdat het bij dit soort grote updates nogal druk is, kan het even duren voor ook jij de update op jouw toestel kunt downloaden. Je kunt zelf checken of je kunt downloaden via Instellingen -> kopje Systeem -> Toestel-info -> Software-update -> Nu bijwerken.

Heb jij de update al geinstalleerd op jouw Galaxy S5? Laat ons hieronder even weten wat je ervan vindt!

Update

Inmiddels vind je hieronder aan aantal aanvullende tips voor na de update naar Android 5.0:

Zo los je problemen op met trage of crashende apps na de Lollipop update.
Zo zet je jouw Galaxy op stil na de Lollipop update!

Update 2:

De oude, vertrouwde manier om de Galaxy S5 op stil te zetten komt weer terug, in de eerstevolgende bugfix update.

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

  • rebec zegt

   Ik vind het ook een drama ik wil mijn oude telefoon terug! Hij is nu zo ontzettend traag en er loopt veel vast! En wat ik ook zo irritant vind is dat je niet eens normaal je telefoon op stil kan zetten! Hoe kan ik deze update ongedaan maken!

 1. karel claus zegt

  Android 5.0 via kies geinstalleerd,in eerste instantie vroeg hij om 3 mb vrije ruimte, ik had nog 5 gig op toestel en 40 gig op de SD kaart, maar bleef zeuren om 3 mb vrije ruimte.
  Uiteindelijk de SD kaart eruit gehaald,daarna ging het wel goed met installeren.
  mijn eerste conclussie ik ben tevreden.

 2. Ivo zegt

  Gisteren via Kies geïnstalleerd. Groot nadeel is dat telefoon niet meer op stil te zetten is.. Alleen trillen en geluid.. hoop snel op de volgende update.

 3. galaxypowrrr zegt

  Update ziet er goed uit OTA kon niet via kies geïnstalleerd. Enige nadeel gisteravond batterij 100% geladen vanochtend 25%…??? Hoop snel een volgende stabiliteitsupdate…..

 4. Hakan Ilhan zegt

  Had hem direct de 1e dag datie beschikbaar was via Sammobile, zelf flashen met Odin.
  Direct geroot en al die bloatware eraf gegooid :S Laat gebruikers nou eens een keer zelf beslissen
  wat ze op hun foon willen installeren en echt nodig hebben.

  Ok dan nu over Lollipop 5.0 zelf: Drama !
  Ik denk er serieus aan om nu of morgen 4.4 KitKat erop te zetten en update uit te schakelen.
  Mijn advies aan mensen is dan ook ff te wachten met updaten.
  Hij is duidelijk nog niet wat het zijn moet:
  1- Batterij Drain – Van 100 naar 0 gaat onacceptabel snel leeg
  Toestel word duidelijk ook warmer.
  2- Lagg – Zit gewoon vertragingen in ongelovelijk ! als dat je lukt met een Snapdragon 801
  op 2,5ghz en Full HD scherm :S Concurentie scoort nog beter met een QHD scherm.
  Al met al ben ik wel klaar met Samsung, Zogenaamd Vlagscgenhip, toestel is net speelgoed man,
  met dat goedkope plastic, kraakt aan alle kanten, gelukkig voor 280 euro getikt via Marktplaats, maar zeker geen 600 euro waard bij uitbrengen.

 5. Steven zegt

  Menu’s zijn trager. Af en toe lijkt het alsof toestel niet reageert. In rust is het ram gebruik 1,30 gb! Was voorheen rond 500 mb.
  Deze update bevalt mij helemaal niet! Advies : nog niet updaten!
  Ik zou graag terug gaan naar 4.4.2

  • Benny zegt

   Ik heb het zelfde probleem.
   Ik hoop dat Google dit snel oplost.

   Bvb facebook gebruikt ineens 300mb waar anderen niet eens 100mb gebruiken.

    • Michel zegt

     Ik weet alleen dat Samsung updates voor verschillende toestelversies niet op hetzelfde moment uitrolt. En de Galaxy S5 met 4G+ is een andere toestelversie met modelcode SM-G901F (de ‘gewone’ S5 is de SM-G900F). Wanneer de update voor de SM-G901F komt, weet ik verder ook niet.

 6. Danny zegt

  Vind het helemaal niets. Traag. Kan mn geluid niet normaal uitzetten. Blijf toch trillen. Waar is mn taak beheer om snel app’s uit te schakelen.

  Vind het niet mooier. En veel meer Samsung app’s doe je nooit gebruikt.

  En de allergrootste ergernis. De batterij. Heb de telefoon een half jaar. Prima telefoon. Snel en batterij ging lang mee. Nu traag en batterij is na 3 keer zo snel leeg. Onacceptabel.

  Hoe kan je deze update ongedaan maken? Ik ben van een perfecte telefoon naar een enorme ramp gegaan. Wat een drama.

 7. Raymond zegt

  Sinds de update blijft de “Touchwiz start gebruiken voor startscherm” met regelmaat terugkomen, ondanks dat ik de optie “altijd” kies.

  Iemand een oplossing, zonder factory reset?

 8. jantinus zegt

  Balen . Na de update lollipop wordt er enorm gedownload. Per dag geemiddeld 500 mb !!!!! Meerdere kennissen hebben dit probleem. Help !!! Wat te doen

 9. Daphne zegt

  Wat een klote update ! Ik wil geen meldingen op mijn vergendelscherm alleen het symbool links bovenin !
  Hoe krijg ik dit terug ?!

 10. Vincent zegt

  Na de update kan mijn tel mijn sd-kaart niet meer vinden. Ik hou de melding “sd-kaart voorbereiden, controleren op fouten” Hij herkent dus wel iets, maar rond de controle niet af. Weet iemand waar die aan kan liggen?

  • achhie zegt

   Dst heb ik dus ook met die sd-kaart. Baal er enorm van. Te veel belangrijke documenten die ik moet gebruiken. Maar staat al 2 dagen dat ie de sd-kaart aan t voorbereiden is. Heb al geprobeert te formatteren. Maar dat helpt dus ook niet. Hoe los je dit op?

  • leanne zegt

   Ik ben ook mijn sd kaart kwijt na de up date. Heel jammer aangezien ik net in praag was en dus alle foto’s erop staan. Ik vind het geen verbetering van mijn telefoon, deze update. En zou de oude versie graag terug willen. En mijn sd kaart.

 11. Dance99Vv zegt

  Wat een drama vooral die layout van de standaard apps met die witte velden en flatse lelijke kleuren, niets kan verandert worden. Ik weet nu 1 ding wel ,ik wil 4.4.2. terug. Zo mijn best gedaan om het naar mijn smaak in te richten en dan dit, echt wat een miskleun.
  In mijn ogen echt een achteruitgang.
  Nooit meer automatische updates voor mij.
  Kan weer van voren af aan beginnen, nou bedankt hoor.
  En dan wat ik hier lees, niet echt geweldig, slecht over nagedacht en slecht getest,

 12. Eljan zegt

  Ik wordt er niet goed van!
  Batterij is net als een draaikolk.
  Mensen ook problemen met de wekker??
  Heb me nu 2x verslapen doordat hij gewoon niet af is gegaan.Ik heb een hoesje van Samsung.Als hij dicht is gaat hij niet af en als hij opgeklapt is wel.Lekker wakker worden..

 13. Nicole zegt

  Gisteren de update gedaan. Flink moeten Googlen Hoe ik mijn telefoon weer gewoon op stil zet.
  Na dat eindelijk voor elkaar gekregen te hebben werkt het alarm niet meer. Pffff nu dacht ik alles goed te hebben ingesteld, werkt het alarm dus niet met je klepje dicht. Dit is echt een slechte zaak. Ik heb er best vrede mee om te wennen aan nieuwe dingen, maar dat alarm moet wel opgelost worden. Neem nml altijd mijn medicijnen met dat alarm!

 14. Jan Oeldrig zegt

  Heb vandaag mijn note 3 laten updaten. Krijg nu contant de melding “touchWiz-start is gestopt”. Kan nergen terugvinden hoe dit kan worden opgelost. Wie kan me helpen?

 15. george coenraad zegt

  Kan iemand mij vertellen hoe ik die update ongedaan kan maken. Echt waardeloos apparaat nu. Geen allarm niet stil kunnen zetten lelijke lay-out loopt steeds vast is traag enz. enz pfffff please who helps me

 16. Gregory zegt

  Lollipop ben ik niet blij mee. Lelijke witte schermen en niet kunnen kiezen voor zwart waarop kleuren mooier uitkomen, hoger dataverbruik en apps die niet meer werken.

  Ik zou wel terugwillen naar 4.4 maar geen idee hoe. Deze update is voor veel gebruikers een miskleun.

 17. Marcel zegt

  Nou ik krijg nog op geen enkele manier de update zichtbaar.
  niet via kies en niet via mijn toestel.
  nieuw via vodafoon aangeschaft in november 2014
  wie weet hoe dit zit en waarom ik nog op 4.4.4 blijf hangen.

 18. Astrid zegt

  Ikebana nog steeds geen update gehad. Bij controle geeft hij steeds aan dAtlantische de laatste update geïnstalleerd is. Ik heb nog steeds Android versie 4.4.2 op mijn galaxy S5! Wie weet hoe dit zit?

  • Astrid zegt

   Hier de juiste tekst……

   Ik heb nog steeds geen update gehad.
   Bij controle geeft hij steeds aan dat de laatste update geïnstalleerd is.
   Ik heb nog steeds Android versie 4.4.2 op mijn galaxy S5!
   Wie weet hoe dit zit?

     • Michel zegt

      Toestellen van providers krijgen updates op verschillende momenten. En er zijn winkels die soms toestellen verkopen die oorspronkelijk voor andere landen bestemd waren en die de updates ook op andere momenten krijgen. Dus als je een update nog niet hebt kan dat daaraan liggen

    • Astrid zegt

     Ik heb het toestel via Phone Village gekocht. Dus niet via een provider.
     Hoe kan ik controleren of mijn toestel voor een ander land bestemd was?

     • Michel zegt

      Als je in de telefoon app *#1234# intoetst krijg je een aantal codes te zien. Wat staat er achter CSC? Als die niet begint met G900FPHN is het geen Nederlands toestel.

 19. Astrid zegt

  Er staat inderdaad achter CVC G900FOXX1ANJ1
  Weet je toevallig voor welk land dit toestel dan bestemd was en wanneer ik de update kan verwachten?
  In ieder geval al bedankt voor je support.

 20. claudia zegt

  Heb andriod 5.0 gekregen maar wat een rot update. Witte vlakken en niet zwart.
  Krijg er hoofd pijn van. Mini agenda weg. Is dit alleen bij samsung of ook bij andere merken. Wil mijn vorige versie terug. Hoe doe je dat.

 21. leanne zegt

  Bepaalde widget’s staan niet meer automatisch in beeld,
  Mijn email werkt anders,kan de mails niet meer aanvinken om te wissen.
  Ook de blok functie bij contacten werkt niet meer.
  Batterij snel leeg.
  En het niet meer kunnen vinden van de sd kaart vind ik ook erg vervelend.

 22. Peter zegt

  Als je een mogelijkheid om een Android upgrade te doen naar 5.0…….. Niet doen. Instellingen zijn helemaal anders, look and feel is geen verbetering en het normale data gebruik stijgt dramatisch zonder dat je bijzondere dingen doet.

 23. Sharona zegt

  Help! Mijn telefoon ziet mijn SD kaart niet meer? Zomaar uit het niets zegt de telefoon dat mijn sd kaart is verwijderd. Dus dacht stop hem morge wel terug nu geen tijd voor. Dus gedaan vanmorgen hij ziet hem helemaal niet meer? Ook niet na een keer aan en uit zetten van het toestel. Help!

 24. Laura zegt

  Na de update is mijn agenda helemaal leeg. Al mijn afspraken zijn eruit!! Echt balen.. Wie heeft dit probleem ook gehad en kunnen oplossen?

Praat mee