Dit zit er in Samsung’s beveiligingsupdate van de maand mei (+welke toestellen krijgen ‘m)

Vrij laat maakt Samsung bekend welke verbeteringen de beveiligingsupdate van mei brengt. Tevens zetten wij op een rijtje welke Galaxy telefoons deze update zullen gaan krijgen, de komende weken.

Soms maakt Samsung de inhoud van een nieuwe beveiligingspatch op de eerste dag van een nieuwe maand bekend – al gebeurt dat niet vaak. Nu, op 8 mei, zijn de Zuid-Koreanen relatief laat. En dat, terwijl de eerste Galaxy toestellen – elders ter wereld – de nieuwe patch al ontvingen.

Samsung update mei 2018

De security patch van mei bestaat in ieder geval uit fixes voor 55 CVE's – Common Vulnerabilities and Exposures – die Google voor het Android besturingssysteem uitbrengt. Niet alles daarvan is even relevant. Zo zijn er item die expliciet bestemd zijn voor toestellen die nog op Android 6.0 Marshmallow draaien, terwijl slechts enkele oudere low-end Galaxy telefoons die deze patch krijgen dat nog doen.

Zoals altijd zijn er ook een aantal fixes specifiek voor Samsung's eigen apps en interface. Daarvan zijn dit keer zeven items aan boord, waaronder een nieuwe check die de bootloader van de Amerikaanse Galaxy S9 en S8 – met Qualcomm chipset – beter beveiligt. Een andere fix is juist specifiek voor toestellen met Samsung's eigen Exynos soc, zoals deze o.a. in Europa verkocht worden.

Voor de derde keer op rij worden fixes uitgerold voor de beveiliging van de NFC verbinding, en voor het klembord edge-paneel, zoals dat op een aantal Galaxy telefoons met edge-scherm te vinden is. En last but not least meldt Samsung dat details voor sommige fixes op dit moment nog niet bekend gemaakt kunnen worden.

Welke Galaxy telefoons krijgen de mei patch?

Uiteraard krijgen alle recente topmodellen de update met de beveiligingspatch van mei: de Galaxy S9 en S9 Plus, de Galaxy S8 en S8 Plus, en de S7 en S7 Edge. Het is niet duidelijk of beide S7 modellen de patch direct met de aanstaande update naar Android 8.0 Oreo krijgen, of dat deze apart wordt aangeboden. Bovendien krijgen de Galaxy Note 8, de Galaxy A8 (2018), de A5 (2017) en de A5 (2016) de update ook. Dit zijn alle in Nederland en België verkochte toestellen die de updates iedere maand krijgen.

En dan zijn er natuurlijk ook nog de Galaxy's die ieder kwartaal een beveiligingspatch krijgen. Voor de Galaxy J5 (2017) wordt het de hoogste tijd – die kreeg haar laatste patch in januari. Min of meer hetzelfde geldt voor de Galaxy J7 (2017), die momenteel nog op de patch van februari draait. De J3 (2017) kreeg in april nog een nieuwe update. De Galaxy A3 (2017) heeft nu de patch van maart, maar krijgt waarschijnlijk in de loop van komende weken vooral de update naar Android 8.0 – al dan niet met de nieuwe mei patch.

Op tabletgebied is het ook even afwachten wat er gaat gebeuren. De Galaxy Tab S3 is ook dringend toe aan een nieuwe beveiligingspatch, maar ook daarvoor verwachten we de komende tijd de Oreo-update. Mogelijk krijgen ook specifieke Tab S2 en Tab A modelvarianten deze maand de nieuwe update, al moet blijken welke dan precies.

Lees de reacties (1)

  • Vandaag heeft zowaar de J5 2017 ook een beveiligings update gekregen, wel een oude van 1 april, maar beter iets dan niets. Het is per slot geen Nokia die ook budget phones van de laatste maandelijkse updates voorziet.

Gerelateerde artikelen