Samsung patenteert drukgevoelige vingerafdruksensor-in-display

In de race om als eerste een vingerafdruksensor in een scherm te stoppen, wil Samsung haar eigen toepassing patenteren. Dat blijkt uit een recente patentaanvraag in Zuid-Korea.

samsung-patent-in-screen-fingerprint-sensor-3-1024x762 Samsung patenteert drukgevoelige vingerafdruksensor-in-display

180: vingerafdruksensor onder het edge-scherm

Toen Samsung de Galaxy S8 lanceerde met een frontvullende scherm, bleek de vingerafdrukscanner verhuisd naar de achterkant van het toestel. En hoewel het maar de vraag is of de Galaxy S9 wel een vingerscanner onder het display krijgt, werkt Samsung hard aan precies deze implementatie. Dit blijkt eens te meer uit een patentaanvraag die in maart werd ingediend, en vandaag gepubliceerd.

Scherm met ingebakken vingerafdruksensor

In het patent Electronic Device for Supporting the Fingerprint Verification and Operating Method Thereof beschrijft Samsung een eigen manier om de sensor onder het scherm in te bouwen. Het patent beschrijft onder meer de probleemstelling, waarbij de plaatsing van een dergelijke sensor ergens anders dan onder het scherm suboptimaal is voor de gebruik(st)er.

samsung-patent-in-screen-fingerprint-sensor-2-1024x693 Samsung patenteert drukgevoelige vingerafdruksensor-in-display

1257: vingerafdruksensor, 1259: drukgevoelige sensor

In het getoonde patent combineert Samsung de vingerafdruksensor met een drukgevoelige sensor. Hierdoor kan er onderscheid gemaakt worden tussen ‘normale’ schermaanrakingen, en de specifieke handeling voor het scannen van de vingerafdruk. Denk hierbij aan de drukgevoelige maar virtuele Home knop op de huidige S8 en Note 8.

samsung-patent-in-screen-fingerprint-sensor-1 Samsung patenteert drukgevoelige vingerafdruksensor-in-display

Galaxy S9 of Note 9?

Net als bij andere, recente patenten is ook hier natuurlijk de vraag of en wanneer we het getoonde in een concrete Galaxy tegen zullen komen. Zoals gezegd, lijkt de kans nihil dat de Galaxy S9 een dergelijke sensor krijgt. Geruchten noemden eerder al de Galaxy Note 9 – in de tweede helft van 2018 – als kanshebber voor de primeur. Toch blijft het afwachten of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Mogelijk slaagt Samsung erin haar andere – gezichtsherkenning, irisscanner – te verbeteren. Concreet dook kort geleden al het gerucht op dat de Galaxy S9 een 3D sensor aan de voorkant krijgt, juist om gezichtsherkenning sneller en veiliger te maken. Hierdoor zou een vingerafdruksensor op termijn mogelijk gewoon overbodig kunnen worden. Maar voor het zover is, werkt Samsung kennelijk toch gewoon aan haar eigen manier om de vingerscanner relevant te houden – dat toont dit patent wel aan.

Galaxy deal tips

Praat mee